Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2009.  (Pročitano 40973 puta)

Van mreže Bronki

• *
Re: Septembar 2009.
« Odgovor #180 poslato: 18. Septembar 2009. u 20:59 »
Jopa ne bih se složio da je ovaj mesec sličan kao jun! jun je imao obilnih padavina! dok ovaj septembar ima vrlo malo padavina barem kod nas u Beogradu!

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #181 poslato: 18. Septembar 2009. u 21:07 »
Nisam rekao da je sličan nego da me podsjeća na jun. I nisam išao u detalje zašto je to tako... ;)

ECMWF model ipak nešto bolji za naredni perod.
« Poslednja izmena: 18. Septembar 2009. u 21:19 JOPA »

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #182 poslato: 19. Septembar 2009. u 09:18 »
Dobar ECMWF 0Z  ,promena vremena tamo pred kraj maseca i dalje opstaje  ;)....
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže JOPA

« Odgovor #183 poslato: 19. Septembar 2009. u 14:29 »
GFS dosta sušan, ali ne i previše topao za naredni period. Mogli bismo imati prekrasne septembarske dane, barem što se tiče idućih 180 sati.  ;)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #184 poslato: 19. Septembar 2009. u 15:14 »
Ljudi, da li ce noc subota na nedelju da bude vedra(podrucje Sumadije )? Koja je verovatnoća???

I niko tebi neodgovori. Ja sam očekivao da će neko od Beograđana pošto ja nisam siguran sa prognozom, mada mi delovalo dosta izgledno da će biti vedro uveče.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #185 poslato: 19. Septembar 2009. u 16:23 »
^^

Po mojim procjenama, 90% su šanse da će biti vedra. Nadam se da prognoza nije stigla prekasno.  :-\

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže astrogodra

• **
« Odgovor #186 poslato: 19. Septembar 2009. u 16:38 »
I niko tebi neodgovori. Ja sam očekivao da će neko od Beograđana pošto ja nisam siguran sa prognozom, mada mi delovalo dosta izgledno da će biti vedro uveče.
^^

Po mojim procjenama, 90% su šanse da će biti vedra. Nadam se da prognoza nije stigla prekasno.  :-\

Nema nikoga ;D
Gledam nesto sam kretanje oblaka na sat24.i pokusavam da provalim njihovo kretanje. :neznam: Za nas astronome kljucno je vedro vreme sa cistom prozirnom atmosferom a naznaka toga je izrazito plavo(modro)nebo.A danas,i kada je vedro,prilicno je bledo plava boja neba,uzas.Predpostavljam zbog velike vlage.Verovatno ce sutra biti bolje  :selam: :pop:
Astronomsko društvo Aristarh - Kragujevac

http://aristarh.rs/

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #187 poslato: 19. Septembar 2009. u 17:07 »
Osvezenje se ocekuje tek za sledeci vikend a do tada ce biti pretoplo, Tmax ce ici do 29C. To mi se nikako ne svidja,ovo je jos jedan "dosadan mesec" i naravno topao.
Nadao sam se da ce jesen stici nesto ranije,bar po temperaturama mada bi i kisa dobro dosla.

Van mreže Bronki

• *
« Odgovor #188 poslato: 19. Septembar 2009. u 18:57 »
Narednih dana toplije! temperature iznad proseka! ako ovaj anticiklon bude dugo iznad Srbije onda će jesen kasniti!

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #189 poslato: 20. Septembar 2009. u 12:24 »
Prema GFS-u, sve do kraja septembra nas očekuje stabilno i toplo vrijeme. Teško je da budemo sigurni da će tako biti do kraja mjeseca, ali u narednih nedjelju dana sigurno hoće...

Što se mene tiče, odgovara mi takav razvoj situacije, iako volim nestabilno vrijeme. Ovo je najljepši dio godine za kupanje u moru, jer se raziđu gužve, a more je i dalje toplo. 8)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #190 poslato: 20. Septembar 2009. u 12:38 »
 ^^ ^^ Da Miloshe,uglavnom stabilno i sunčano vreme do petka uz temperature do 27C.Danas i sutra će biti košave a nakon toga vetra promenjivog smera.Jedino je za 5 dana fronta,a na Zapadu i u Centralnim predelima Srbije moguća i kiša.U Subotu i Nedelju na Severu sunčano,a u ostatku zemlje promenjivo oblačno,suvo i svežije.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #191 poslato: 20. Septembar 2009. u 14:19 »
Uočio sam i ja da se za naredni vikend crta neki front, koji neće donijeti ništa osim suvog zahlađenja...

Offtopic: Inače sam primijetio da dosta ljudi na forumu griješe ovo. Dakle, riječi ciklon i front su muškog roda. Tako je oduvjek bilo, tako i piše u mojoj skripti iz opšte meteorologije. :) Naravno, ovo se ne odnosi i na Jopu, jer se u Hrvatskoj zaista kaže: ciklona i fronta. ;)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže JOPA

« Odgovor #192 poslato: 20. Septembar 2009. u 16:06 »
Dakle, riječi ciklon i front su muškog roda. Tako je oduvjek bilo, tako i piše u mojoj skripti iz opšte meteorologije. :) Naravno, ovo se ne odnosi i na Jopu, jer se u Hrvatskoj zaista kaže: ciklona i fronta. ;)

Kod nas ima svega, i jednog i drugog.  Prevladavaju uglavnom "ciklone" i "fronte" jer se tako govori na televiziji. ;)

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #193 poslato: 20. Septembar 2009. u 19:05 »
GFS 12Z se priklonio ECMWF-u ,tako da i ona sada crta prodor tamo na kraju dekade  :D :)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #194 poslato: 20. Septembar 2009. u 19:56 »
 ^^
To će da ispari u narednom izlazu, za sada ništa konkretnije u narednih 180h, osim što se kod mene crtaju neke nestabilnosti za ovu noć...  :-\

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Zvrle

• *
« Odgovor #195 poslato: 20. Septembar 2009. u 20:22 »
Šta je ovo kad će početi jesenje kiše i otići ovo glupo leto  >:( ? vidim da nas narednih dana očekuju letnje temperature ali uz hladna jutra  :doh:! neće valjda opet oktobar biti topao sa hladnim jutrima kao prošle godine?  :cry:

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #196 poslato: 20. Septembar 2009. u 20:34 »
@Zvrle

Još je rano govoriti o prognozi za Oktobar  ;)....Ja se nadam da će biti pravi jesenski mesec,pošto ovaj Septembar prošao bez ikakvog pravog prodora,e sad to je ipak samo moja želja  ::)  ::) .....Uglavnom,pratićemo   ;) :)..

@Milosh

E sad pa nemoj da baksuziraš  ??? ???  ;D  Videćemo da li će da ispari kod GFS-a,a pre toga izlazi ECMWF 12Z  :)  ;)

Van mreže JOPA

« Odgovor #197 poslato: 20. Septembar 2009. u 20:53 »
Nemoj Miloše biti pesimist. Možda u narednom izlazu ispari, pa se ponovno vrati i tako se igra sa našim živcima, ali ja se nadam da će ipak nešto biti od toga. EC već danima kuva nešto za taj period, a evo sad se polako i GFS priklanja. Opet naglašavam da ECMWF svaki put prvi nanjuši nešto. Pa taj model je bolji za prognoziranje dužeg perioda nego za unutar 48 sati. :lmao:

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #198 poslato: 21. Septembar 2009. u 00:03 »
Evo mene sa prvim znacima jeseni.... :)
Pre jedno 10 ak dana pocele su prve crtarije na gfs-u iza 180 h.Kad kazem crtarije, mislim na neke ''nerealne'' prodore hladnog vazduha sa znacajnom promenom vremena, u odnosu na ovo sada.Deo jula, avgust i po svojoj prilici septembar su nam doneli uglavnom stabilno, toplo i suvo vreme.Obzirom da je takav slican period prethodio ''losem'' junu i polovini jula, opet ocekujem da ce kada dodje do znacajne promene vremena (po mojoj proceni pocetkom oktobra), biti jedan duzi period hladnijeg i kisovitijeg vremena.
Iako je sve dosad bilo predaleko u modelima sto se tice gfsa, prvi put se nesto konkretno crta u 240 h, sto je vec nesto blize.
Vrlo moguce da ce kao sto Milos kaze i dalje nestajati i pojavljivati se na kartama, cak i u periodu od 7 dana....
Videcemo... 

Van mreže The_Night_Hawk

• *
  • Starost: 52
  • Nisam ja ovca, ja sam mrav!!! Ovce su mnogo veće!
« Odgovor #199 poslato: 21. Septembar 2009. u 12:52 »
U sljedećih 7 dana u Banjaluci bi trebalo da bude ono što zovemo zlatna jesen...
Znači, oko 10 stepeni ujutro, preko dana oko 25, što jest toplo za ovo doba  :smartass: ,ali dobro...
Prema raznim crtanjima,ali i mojim sjećanjima  :smartass: prve značajnije kiše ne treba očekivati prije
prve dekade oktobra, ako i tada...
Jedva čekam oktobar, moj omiljen mjesec, a i da počne rasprava o vremenu za utakmicu fudbalera sa
Rumunijom, jer stiežm na Marakanu da slavimo plasman u Afriku...
 :redface:
Izvin'te, oftopik...