Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Klimatske promene, globalno otopljavanje  (Pročitano 295019 puta)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
Re: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #120 poslato: 30. Jun 2009. u 13:58 »
 ^^

Delimično se slažem sa tobom !

Što se teorija tiče, da li ste primetili uticaj vulkanskih erupcija na globalnu temperaturu ?
A druga teorija je stvaranje oblaka. . .  ;)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #121 poslato: 30. Jun 2009. u 14:13 »
Da,vulkanske erupcije mogu da snize temperaturu zbog izbacivanja odredjenih gasova i pepela u atmosferu.Poznat je slucaj vulkanske erupicje iz 1991. godine(mislim da sam upravu za godinu) koja je spustila temperaturu i to najvise u letnjem periodu te godine.Ne mogu trenutno da se setim koji je vulkan u pitanju ali cu to napistai naknadno.
A ti vestacki oblaci su gluposti,onda vetrenjace nekakve,pa vestacki stit koji bi bio postavljen izmedju sunca i zemlje.Sve je to nepotrebno,ali nekome odgovara ta tenzija oko globalnog zagrevanja.
Kao sto je receno,u ovim vremenima je sve moguce i vaznije stvari od meteorologije su stradale!

Van mreže jocozr

« Odgovor #122 poslato: 30. Jun 2009. u 14:18 »
Da upravo tako, a najpoznatiji i najkorisniji u ovom slučaju od tih gasova je SUMPOR.

Van mreže ciklon

« Odgovor #123 poslato: 30. Jun 2009. u 14:22 »
Tako je Joco,o sumporu se radi!

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #124 poslato: 30. Jun 2009. u 14:45 »
Tako je Joco,o sumporu se radi!

Ne razumem,ako možete da mi pojasnite zbog čega je sumpor najkorisniji  :?:  :-\  :neznam: :neznam:
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #125 poslato: 30. Jun 2009. u 14:46 »
Da upravo tako, a najpoznatiji i najkorisniji u ovom slučaju od tih gasova je SUMPOR.

Pazi, pazi, mladi alhemičar... ccc...
Otkad je sumpor gas?

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D1%80

Ako vam je teško da pratite link, evo šta kaže svaki udžbenik hemije (ovde ću dati citat sa linka):

Citat
агрегатно стање - чврсто

Kakvi su tek oni lošiji đaci, kad ovak sjajni đaci ne razlikuju čvrste i gasovite supstance?
Budući profesori i doktori, rekao bih, ako se oni pitaju...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #126 poslato: 30. Jun 2009. u 15:34 »
Ma zna se sve...
Amerikanci će prvo svojim ljudima da nametnu porez na CO 2,a onda probati da ostalima to učine...
Činjenica da je ugljen dioksid,kao i ugljen monoksid,gas TEŽI od vazduha,i da je efekat staklene
bašte IZMIŠLJEN ovdje očigledno nije bitan.

CO2 je toliko malo tezi od vazduha da i najmanje strujanje moze da ga podigne. Mislim da na taj nacin i dospeva u stratosferu. Nek me neko ispravi ako gresim.
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #127 poslato: 30. Jun 2009. u 15:39 »
U pravu si kad kažeš da je CO2 teži od vazduha. Njegova molekulska masa je 44, a srednja vrednost za suv vazduh je nešto ispod 30 g/mol. Zbog toga su najveće koncentracije CO2 pri tlu. Ali i zbog antropogenog emitovanja u atmosferu.
To su ipak vrlo slabi argumenti za efekat staklene bašte. Vodena para daje taj efekat daleko, daleko efikasnije, a uz to je ima neuporedivo više u atmosferi. Ja sam na strani onih koji minimiziraju uticaj CO2 u tom smislu.
Inače, poreklo CO2 na većim visinama je uglavnom vulkansko. Mešanje gasova u prizemlji dostiže do 3000 metara, odnosno zadržava se uglavnom u planetarnom graničnom sloju. Mislim da ima nešto od tih mehanizama opisanih u onim tekstovima za portal.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ciklon

« Odgovor #128 poslato: 02. Jul 2009. u 10:01 »
Ja sam napisao da vulkani izbacuju odredjene gasove i pepeo,tu sam mislio i na sumpor(koji ulazi u taj sastav pepela) ali nisam mogao da se setim.Naravno znam sta je sumpor i kako izgleda ali sam na brzinu odgovorio Jocu posto se on setio sumpora a pri tom nisam obratio poznju na ono "gasova".
Moja greska...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #129 poslato: 02. Jul 2009. u 10:52 »
Nije greška, ciklon. Nigde ne vidim da si ti napisao da je sumpor gas. Jednostavno vidim da si na brzinu odgovrio i to je bilo OK.
A istina je da je sumpor prilično prisutan u svim tim česticama koje se izbacuju iz vulkana.
Inače, ne mogu a da se ne setim najdrastičnijeg slučaja vulana Krakatau koji je svojim izbacivanjem materije u atmosferu smanjio intenzite sunčevog zračenja za 5-25% u trajanju od 4 godine na celoj severnoj hemisferi. I posle toga, klima nam je ostala ista (a varijacije su varijacije, naravno). To je očigledan pokazatelj koliko je sistem klime inertan i vremenski, i prema menjanju sastava atmosfere. Ako se klima i menja, to za naših života ne može da se primeti. Čak ni za period istrumentalnih (meteoroloških) merenja.

Van mreže ciklon

« Odgovor #130 poslato: 02. Jul 2009. u 12:07 »
Nisam napisao da je gas ali nisam reagovao na Jocov post,to je greska.
Veoma je zanimljivo kako vulkani uticu na jacinu suncevog zracenja i time mogu da promene klimu na krace vreme.Puno sam citao i gledao o takvim vulkanskim aktivnostima,oni su zaista nesto posebno i njihovo delovajne je izuzetno kad u toj meri mogu da eliminisu sunceva zrake.
Naravno da se promena klime ne moza uociti za zivotni vek,ali desavaju se periodicne promene ciji smo i mi svedoci.One mogu da traju par decenija ali svakako nisu GLOBALNE!
Primecuju se promene u poslednje dve i nesto decenije samo sto je i pre njih bilo promena suprotnih danasnjim.Tako mozemo ocekivati da u bliskoj buducnosti opet nastanu neka odstupanja ali u drugom smeru.
Tako bar ja gledam na te stvari a ispravice me neko ako gresim.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #131 poslato: 02. Jul 2009. u 12:31 »
Naravno da se promena klime ne moza uociti za zivotni vek,ali desavaju se periodicne promene ciji smo i mi svedoci.One mogu da traju par decenija ali svakako nisu GLOBALNE!
Primecuju se promene u poslednje dve i nesto decenije samo sto je i pre njih bilo promena suprotnih danasnjim.Tako mozemo ocekivati da u bliskoj buducnosti opet nastanu neka odstupanja ali u drugom smeru.
Tako bar ja gledam na te stvari a ispravice me neko ako gresim.

Slažem se u potpunosti. To je ono što nazivam klimatskim varijacijama. Klimatska promena je po meni mnogo teška reč.
Uočene klimatske varijacije se uglavnom odnose na privremene promene vrednosti nekih od klimatskih elemenata. Na primer, zapaža se u Evropi da je postojao jedan topli period krajem 40ih i početkom 50ih, pa hladniji i kišniji period 70ih godina, sada smo u jednom toplijem periodu, koji je bio i sušan, ali sada više nisam siguran koliko je sušan. Poslednjih desetak godina su obeležile brojne suše (recimo 2000, 2003...), ali poslednjih par godina svedoci smo povratka padavina u naše krajeve.
Naravno, sve vrednosti 'osciluju' oko neke ravnotežće, neke uobičajene vrednosti, a čovečanstvo je postalo tako osetljivo na bilo kakve promene da od svega pravi dramu. Najzad, iako naučno i tehnički nikad nije bilo razvijenije, čovečanstvo je ranjivije nego ikad.

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
« Odgovor #132 poslato: 02. Jul 2009. u 14:31 »
Secam se da sam kao klinac u nekoj enciklopediji citao o toj erupciji Krakatau i ogromnom broju zrtava ali nisam bio upoznat sa ostalim posledicama. Na wikipediji pise da je prosecna globalna temperatura pala 1.2C u narednoj godini.

Sve to me asocira na jedan dokumentarac iz serije BBC Horizon-a Global Dimming gde se gura teza obrnutog procesa od globalnog zagrevanja tj. globalnog hladjenja uzrokovanog zagadjenjem vazduha. Jedan od delova koji mi je izgledao najzanimljiviji je govorio o uticaju avio saobracaja na vreme u SAD. Ukratko da opisem, posle rusenja WTC-a, 11.09.2001. kompletan avio sabracaj, koji je u SAD enormno gust, je obustavljen na tri dana. Tada su meteorolozi na 5000 stanica sirom Sjedinjenih Drzava zabelezili nize Tmin i vise Tmax za nesto vise od jedan stepen u odnosu na prethodne dane objasnjavajuci to cistijim vazduhom (manje tragova aviona, manje oblaka...), a posle se situacija vratila na staro.  Naglasili su da je to najveca oscilacija u poslednjih 30 godina.

satelitski snimke Kalifornije dok postoji redovan saobracaj

oscilacije

Kao laik, ne mogu da predstavim sebi kolika je to razlika (mala/velika) ali bi bilo zanimljivo cuti druga misljenja. Joe je vec rekao sta misli o tom dokumentarcu ali to nije za forum  ;D

Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #133 poslato: 02. Jul 2009. u 14:41 »
Iznenađujući, ali očekivani detalj. Kako se to u ovim krajevima ne može desiti (avio saobraćaj je kod nas 'nešto slabiji'), to je lep primer uticaja primesa u atmosferi na bilans zračenja u sistemu Zemlja - atmosfera, a kao posledicu i na kretanje temperature. Opet, koliko se sećam, tog 11.9. je bilo vedro u NY, pa se tako taj uticaj bolje i osetio.
Eto, pomenuo si nešto što je embrion za diskusiju o scenariju koji je poznat pod nazivom 'nuklearna zima'. Ukratko, reč je o scenariju kada se, posle hipotetičkog nuklearnog rata, vazduh toliko zaprlja da atmosfera biva prekrivena gustim oblacima koječega koji sunčevo zračenje teško propuštaju, a toplotno zračenje Zemlje propušta vrlo lako. Logično, jer se ta dva toplotna zračenja razlikuju po talasnoj dužini, a propusnost za toplotno ralenje raznih materijala, pa i oblaka, razlikuje se prema talasnim dužinama zračenja (pozovimo se na Štefan-Bolcmanov zakon). Ima osnova za ovakva razmišljanja, ali koliko su dobra, teško je reći. Najbolje rešenje jeste da se ostane na hipotezi, ne probati u praksi.

A opet, možda je zloupotrebljeno vedro vreme, jer se ovakve promene tipski dešavaju kada se razvedri. Ko će ga znati...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #134 poslato: 02. Jul 2009. u 23:28 »
Moja najveca primedba bas na taj primer sa avionima bio je uglavnom to sto avioni nekad ostavljaju tragove koji su postojani tj. odrzavaju se i nakon prolaska aviona, a nekad se gube sto zavisi od uslova. Nije mi bas jasno zasto su morali da cekaju obustavu saobracaja da bi vrsili istrazivanja. Drugo nisam siguran bas da su "otrkrili" Ameriku time sto su prakticno rekli da kada je potpuno vedro, da je minimalna temperatura niza , a maksimalna visa nego kada je oblacno od tragova aviona.  ::) To sam im i ja mogao reci bez merenja.
To jeste direktni uticaj avio saobracaja samo nisam bas siguran da to moze da izazove posledice koje su naveli u filmu i ne znam sto se uopste to uzima kao dokaz kada je jasno da kada ima uslova da trag aviona bude postojan i nakon prolaska (uspe kondenzacija da tako kazem), da ima uslova da nastanu i prirodno cirusi vrlo cesto koji takodje onda potpomazu to njihovo takozvano globalno zatamnjenje.  8)
Sto kaze Pedja zloupotrebili su vedro vreme. Da je bilo uslova za tragove aviona bilo bi mozda cirusa i bez avio saobracaja...  ;)

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #135 poslato: 07. Septembar 2009. u 11:08 »
Jučer kasno uvečer sam gledao jedan veoma zanimljiv dokumentarac na National Geographic-u, o globalnom otopljavanju, pod nazivom "Istraživanje planeta Zemlja: Zemlja pod vodom". Bilo je riječi o svjetskim morima, što će biti ako se sav led otopi na Grenlandu i Antarktiku. Tako su istražitelji došli do zaključka da će se, ako se ovako nastavi, otopiti cijeli Grenland, a razina svetskih mora će se podići za 1 m. Ali i Antarktika se topi. To je još veći problem. Kada bi se otopio cijeli led na tom kontinentu, razina mora bi porasla za 46 m! Ali postavljaju se brojna pitanja. Prema uzorcima izvađenog leda iz ledenjaka, točno se vidi kako je planet Zemlja imao i toplije i hladnije periode. Došlo se do zaključka da se mijenjaju globalno otopljavanje i zahlađenje svakih nekoliko desetaka tisuća godina, i više. Korali su žarnjaci, koji žive pod vodom, ne previše plitko ali ni duboko. Zašto postoje koralni grebeni, koralne stijene iznad površine mora? Davno, veoma davno, i te stijene i grebeni, trebali su biti pod vodom, za vrijeme globalnog otopljavanja. Eto o tome se ukratko radi.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #136 poslato: 07. Septembar 2009. u 11:24 »
Ja nisam gledao, ali verujem da si uživao u dokumentarcu na NG. Iznete činjenice jesu tačne. Naravno. Međutim, ono što ja potenciram u ovakvim temama jeste da se te promene ne vrše naglo. Vreme potrebno za takve promene jeste mnogo duže od ljudskog veka.

Van mreže ciklon

« Odgovor #137 poslato: 07. Septembar 2009. u 11:51 »
Ne bih se bas slozio. A cudi me sto se i Princ slozio sa ovim cinjenicama.
Tu emisiju nisam gledao ali sam na NG pre nekoliko nedelja gledao jednu drugu emisiju iste teme ali razlicitog scenarija,naravno rec je o tome kako je na redu doba u kojem ce klima na planeti postati hladnija.Prica mora da kruzi,mediji moraju da opravdaju svoju ulogu.
Ja sam uspeo nesto od toga da pronadjem na netu a kad budem sve slozio prosledicu to na forum naravno.
Jopa a i ostali ako imate informaciju da na TV-u treba da bude prikazana neka emisija sa ovom temom zamolio bih vas da to postavite na forum,koristilo bi svakako svima koji su zainteresovani za "globalno zagrevanje-hladjenje".

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #138 poslato: 07. Septembar 2009. u 12:03 »
Međutim, ono što ja potenciram u ovakvim temama jeste da se te promene ne vrše naglo. Vreme potrebno za takve promene jeste mnogo duže od ljudskog veka.

Naravno, s tim se potpuno slažem. To je ogroman broj godina, ne želim ni da lupetam o broju.

@ciklon - ne pratim baš te kanale (NG, Discovery, Reality) ali zaista na tim tv programima svakodnevno ima odličnih i zanimljivih dokumentaraca. Jučer sam na ovo slučajno naišao, i ostao gledati do kraja jer mi se učinilo zanimljivo. ;)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #139 poslato: 07. Septembar 2009. u 16:12 »
Ljudi, niste me razumeli... Te promene su toliko spore i mere se hiljadama godina.
Dakle, dok dođu nove generacije, pitanje je šta ćemo im ostaviti. Možda nešto lepo, možda ama baš ništa... a kako stvari stoje, ovo drugo je verovatnije. Najzad, istorija ove planete pamti civilizacije stare tek 3-4 hiljade godina, što je prekratko za ove promene. Pre će doći do sumraka naše civilizacije i onda sve ide ispočetka: strah od prirodnih fenomena, njihovo ponovno upoznavanje... a postojanje ove civilizacije pripadaće nepoznatoj istoriji. Ako vam to izgleda sumorno, šta ćete mi odgovoriti ako vas ptam gde su zapisi sa Atlantide (ili nekog drugog izgubljenog sveta)?. Nemaaa...