Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Klimatske promene, globalno otopljavanje  (Pročitano 295021 puta)

Van mreže Stefano

• Administrator
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #160 poslato: 28. Mart 2010. u 19:43 »
nije Beograd ostao bez struje na sat vremena, nego su iskljucivali neko javno osvetljenje (na zgradama i slicno).

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #161 poslato: 28. Mart 2010. u 20:52 »
Pa to sam mislio kada sam napisao post(iskljucena je javna i dekorativna rasveta),najbolje da iskljucuju ceo grad pa nije bas toliko globalno zagrevanje!  :lmao:

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #162 poslato: 28. Mart 2010. u 21:37 »
I jel neko ucestvovao u akciji. Ja priznajem da nisam :) Zbog toga ce kod mene biti toplije leto :sunce ;D
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #163 poslato: 28. Mart 2010. u 21:44 »
Ja jesam. Cela kuća je bila prazna ne 1 sat, već 5 sati prošle večeri :D

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
« Odgovor #164 poslato: 28. Mart 2010. u 21:49 »
Ja ni ne moram da budem kuci, moj komp u svakom trenutku greje planetu za sve pare :lmao: :punk:

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #165 poslato: 29. Mart 2010. u 00:09 »
evo meni nestala struja na javnom osvetljenju sada na nekih pola sata :)

Van mreže ciklon

« Odgovor #166 poslato: 13. April 2010. u 20:16 »
Glečer izazvao cunami na Andima, poginule tri osobe
Blic
Ogromni komad glečera odlomio se i pao u jezero u Peruu, na Andima, izazivajući cunami visok 23 metra koji je usmrtio najmanje tri osobe i uništio postrojenje za preradu vode koji snabdeva 60.000 stanovnika, javila je agencija Rojters.

Ledeni blok veličine 500 sa 200 metara, koji se odlomio od glečera Hualkan, pao je 11. aprila u jezero na Andima, nedaleko od grada Karhuaza, udaljenog 320 kilometara od glavnog grada Lime. Strahuje se da su tom prilikom poginule tri osobe.

"Ogromni komad leda pao je u jezero, stvarajući cunami koji je probio nasipe jezera visoke 23 metra", rekao je Patrisio Vaderama, stručnjak za glečere sa peruanskog Instituta za rudarstvo.

Sad sam cuo ovo na RTS gde su dodali da je ovo posledica globalnog zagrevanja, kako smatraju naucnici.

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
« Odgovor #167 poslato: 15. April 2010. u 11:59 »
Kad sam procitao naslov prvo sam pomislio da opet novinari nesto lupaju, mislim cunami na Andima... :doh: Kasnije u tekstu je sve objasnjeno.

A odlomljavanje glecera verovatno i jeste izazvano globalnim zagrevanjem samo je glavno pitanje oko cele ove price, barem koliko ja shvatam, da li je covek taj koji utice na zagrevanje ili su to ciklicni procesi koji oduvek postoje. Mislim da je Milutin Milankovic imao teoriju o menjanju nagiba planete koji uzrokuje sirenje i skupljanje ledenih kapa na polovima, a ciklus traje oko 20.000 godina.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #168 poslato: 15. April 2010. u 16:04 »
Globalno zagrevanje je spor proces. Odlamanje glečera je dosta brže, od toga.
Dakle, nije.

Čovek je jedna nadobudna buva koja misli da ima suštinski uticaj na planetu. Kada to dojadi ovoj planeti, učiniće 'kvrc' da čovek nestane sa lica Zemlje, kako ne bi dalje stvarao štetu i sebi i svetu u kojem živi. A globalno zagrevanje nije ta šteta. Šetta je zatrovan um ljudi koji se bore za profit, zagađuju vazduh, vodu i zemlju, istrebljuju vrste i krče prašume. Globalno zagrevanje je samo dobar izgovor za potkupljivanje javne pažnje i to je sve.
Da, Milanković je samo lepo računao bilans energije za planete i došao je do tih stvari. Čista računica. Inače, otprilike je tačno ovo što si naveo, ali to nije sve, ima tih ciklusa još dosta.

Preporuka: Ne udaljavati se od prirode, jer smo njen jedan maleni deo. Nikako suštinski bitan. Čuvajte svet oko sebe, čuvajte svoju pamet (ko je ima) i otvorite um, srce i dušu. Klonite se ovakvih i sličnih gluposti.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
« Odgovor #169 poslato: 16. April 2010. u 09:54 »
Malo sam prosurfao pa vidim da sam ja preneo samo jedan mikro delic teorije. Toliko sam zapamtio gledajuci neku emisiju na National Geographic.

Pozajmio sam sa wikipedije jedan clanak -)

Milankovićevi ciklusi
Milutin Milanković je u svoje proračune uvrstio tri astronomska ciklusa, koji se zajedno posmatrano nazivaju njegovim imenom, jer je on stvorio preciznu teoriju o njihovom uticaju na klimu:

• Promena ekscentričnosti Zemljine orbite (J. Kepler, 1609. god.) od skoro pravilnog kruga do blago izdužene elipse (ekscentriciteta 0,06) periodičnosti oko 100.000 godina. Ekscentričnost utiče na razlike među godišnjim dobima. Kada je Zemlja najbliža Suncu, dobija najviše njegove toplote. Hemisfera bliža Suncu ima blage zime, a ona bliža leti relativno topla leta. Najudaljenija tačka Zemljine putanje oko Sunca zove se afel, a najbliža perihel. Kada je zima na severnoj hemisferi, tada je Zemlja bliža perihelu (zime blaže na severnoj hemisferi). Kada je ekscentričnost najveća, tada je sezonska razlika primljene toplote 20%, a sada je oko 7%.

• Promena nagiba Zemljine ose rotacije u odnosu na ravan orbite (J. Pilgrim, 1904. god.), u rasponu od 22,10 do 24,50, sa periodom od 41.000 godina. Kada je nagib veći, razlika godišnjih doba na višim geografskim širinama je izraženija. Promena nagiba ima mali uticaj na ekvatoru, a veliki na polovima. Porastom nagiba za 10 ukupna primljena energija hemisfere leti se poveća za 1%.

• Precesija (Hiparh, 130. god. p.n.e.), odnosno revolucija Zemljine rotacione ose, koja traje oko 19.000 do 23.000 godina. Precesija je složena pojava, posledica je:
    - ljuljanja Zemljine ose
    - obrtanja eliptične Zemljine orbite

Precesija utiče na orijentaciju ose, ne na njen nagib. Kroz 11.000 godina Zemljina osa produžena na sever neće ići ka Severnjači, već ka zvezdi Vega u sazvežđu Lira. Posledica ovog složenog kretanja Zemlje je da se dani ravnodnevnica ne događaju zauvek istog datuma, već se polako pomeraju u kalendaru. Kada je sastavljao svoj katalog zvezda Hiparh je primetio nešto vrlo neobično. Zvezde se nisu nalazile na onom mestu na nebu na kom su ih ranije videli i locirali Haldejci. Sve zvezde su bile premeštene u stranu, kao da se čitavo nebo pomerilo iz svog nekadašnjeg položaja. Zapravo položaj je promenila Zemlja, malo se nakrivila u stranu. Hiparh je zaključio da je do ove promene položaja došlo usled kretanja tačaka presecanja ekliptike i nebeskog ekvatora. Čitavu pojavu nazvao je precesija ekvinocija. Naime, Zemlja nema oblik pravilne kugle. Ona je na polovima spljoštena tako da je pojas ekvatora malo ispupčen. Pošto je Zemlja nagnuta u odnosu na ravan ekliptike i u odnosu na ravan Mesečeve putanje Sunce i Mesec nejednako privlače deo ekvatorskog ispupčenja koji je okrenut ka njima i deo ispupčenja koji se nalazi sa druge strane. Zbog ovoga Zemljina osa ne ostaje nepomična već se i sama kreće projektujući po nebeskoj sferi kružnicu.

Ovo opet dovodi do zanimljive pojave. Danas je osa Zemlje na severnoj polulopti usmerena ka zvezdi alfa Malog Medveda koju, pošto se nalazi iznad našeg severnog pola, zovemo Severnjača. Zapravo osa prolazi vrlo blizu Severnjače, na manje od jednog stepena. Međutim, kako se osa pomera (za 25.800 godina ona po nebu načini pun krug) doći će vreme kada ova zvezda neće stajati iznad našeg severnog pola. Za 12.000 godina osa će prolaziti na oko 5° od zvezde Vega (alfa sazvežđa Lire) pa ćemo tada imati novu zvezdu Severnjaču.

Trenutno, Zemlja je najbliža Suncu 3. januara (perihel), a najdalja 4. jula (afel). Rezultat pomeranja ravnodnevnice je da su na severnoj hemisferi danas relativno kratke, tople zime i relativno duga hladna leta. Pre oko 11.000 godina je bilo obratno.

Milanković, uputivši se pravo ka suštini razmatranog mehanizma, najpre je izostavio strujanja izazvana nejednakim zagrevanjem atmosfere i okeana, i time dobio odlike takozvane Solarne klime. Ova činjenica nam govori da Milankovićeva teorija ima više uticaja na stvarnu klimu drugih planeta nego na Zemlju (koja ima atmosferu, mora i okeane). Uopšte je danas prihvaćeno i stanovište da su uticaji Milankovićevih ciklusa na Marsu, kome nedostaje ublažavajući uticaj okeana, čija osa rotacije znatno više menja svoj nagib, a ekscentričnost orbite je upadljivo veća, mnogo značajnija nego na Zemlji.

izvor: http://sh.wikipedia.org/wiki/Milankovićevi_ciklusi

i mnogo bolje opisani pokreti zemlje na engleskom
http://en.wikipedia.org/wiki/Milankovitch_cycles

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #170 poslato: 16. April 2010. u 10:43 »
Odlično, Bodo!

Samo još da podsetim da su fluksevi zračenja (proticaj zračenja kroz jediničnu površinu normalno na prostiranje zraka) manji sa većom udaljenošću od izvora zračenja (Sunce). Čitav bilans zračenja dobija drugačije vrednosti. To jeste suština Milankovićevih proračuna (mada je Hiparh prvi primetio te promene na nebu, koje će se kasnije pokazati da su pravi pokretači globalnih promena, na šta je ukazao Milanković).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ciklon

« Odgovor #171 poslato: 09. Jun 2010. u 14:27 »
U dnevnom listu Politika koji je izasao u nedelju 6.6.2010. nasao sam zanimljiv tekst s naslovom "Ostrva u Tihom okeanu se ne smanjuju,vec rastu".
Iako naucnici tvrde suprotno ostrva Tuvalu,Kiribati i Mikronezije nisu ni blizu nestanka nego su se i uvecala.
Naucnici su vise nego zateceni dobijenim rezultatima istrazivanja u kojima su uporedjivali snimke iz vazduha i satelitske snimke visoke rezolucije ukupno 27 ostrva, a koja su snimljena u poslednjih 60 godina.
Rezultati pokazuju da su se pojedina ostrva povecala za jednu trecinu svoje povrsine i da od njihovog nestanka usled porasta nivoa okeana nema ni govora.
O ovome se vec vodila zestoka rasprava nedavno u Kopenhagenu ali eto ovi rezultati ne idu na ruku zagovornicima globalnog zagrevanja.
Videcemo sta ce novo objaviti...

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #172 poslato: 09. Jun 2010. u 15:26 »
^^ interesantno...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #173 poslato: 10. Jun 2010. u 09:20 »
Baš nešto razmišljam, kao matori klimatski skeptik (ne klimakterični! :-[) kako je moguće da se to desi. I evo 'odgovora':

Globalno otopljavanje poprima dramatične razmere. Ne samo da se otopio sav led na Severnom polu, već je okeanska voda počela da isparava. Tako, Tihi okean je pretropeo isparavanje oko metar vode, što je dovelo do toga da su okeanska ostrva porasla. Obale kontinenata su se takođe izdigle, ali ne vidi se njihov veliki porast što zbog njihovih samih velikih dimenzija.
Ukoliko globalno zagrevanje nastavi ovim tempom, do 2100. godine se očekuje pad nivoa okeana za još šest metara, što će imati za posledicu ne samo rast okeanskih ostrva, već će ponegde doći do njihovog spajanja.

Pa sad čitajte napise po blogovima i internetu uopšte!

Van mreže ciklon

« Odgovor #174 poslato: 10. Jun 2010. u 11:34 »
Prince dao si "realno" objasnjenje. Bilo koji skeptik moze da navede bas tvoj razlog za desavanja o kojima je pisala Politika i da postane opet opste prihvaceno da je globalno zagrevanje jos intenzivnije i sve strasnije i strasnije.
Gomila gluposti se iznosi i svako moze da tumaci na svoj nacin, sve zavisi od interesne grupe kojoj neki dogadjaj odgovara u datom renutku.

Van mreže ciklon

« Odgovor #175 poslato: 03. Jul 2010. u 20:02 »
Evo da malo osvezim temu jednim clankom koji sam nedavno procitao prvi put, naravno potrebno je da ga procitam bar jos jednom jer uvek na nesto novo naletim citajuci drugi put.
http://www.geopolitika.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=68:2010-04-23-10-37-59&catid=152:2010-04-14-10-16-12&Itemid=25

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #176 poslato: 05. Jul 2010. u 08:11 »
Interesantan tekst na temu "malog ledenog doba"! Obavezno pročitajte...
http://www.astronomija.co.rs/sunev-sistem/planete/zemlja/klima/502-malo-ledeno-dobaq-etiri-veka-hladnoe.html

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #177 poslato: 05. Jul 2010. u 09:14 »
Posle ovakvih postova, ova tema dobija sasvim drugačiji smisao.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #178 poslato: 05. Jul 2010. u 11:22 »
Prof. Fedor Mesinger je pre neki dan bio gost Beogradske hronike.Na zalost, nisam gledao, ali mi je drug preneo da je komentarisao i na ovu temu i da je on iz iznetog protivnik teze od antropogenom uticaju na globalno zagrevanje.Po njegovom misljenju ta pretpostavka je naivna i sasvim je logicno da je ovo jedan od onih ciklusa kroz koje Zemlja prolazi, a koje je odavno utvrdio Milankovic.

Van mreže ciklon

« Odgovor #179 poslato: 05. Jul 2010. u 12:07 »
Cesto gledam Beogradsku hroniku ali prosle nedelje sam pogledao samo jednu ili dve emisije.
Eto, na moju zalost tema je bila ono sto mene najvise interesuje....
U svakom slucaju hvala gencicu sto je preneo bar neke detalje iz te emisije.