Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Klimatske promene, globalno otopljavanje  (Pročitano 295014 puta)

Van mreže engadin

• *
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #200 poslato: 03. Decembar 2010. u 12:17 »
ako je intezitet ugaone brzine obrtanja zemlje oko sopstvene ose,mnogo veci od inteziteta ugaone brzine procesije,tj ako je w vece od w1,onda je ugao P veoma mali tj sinP=P=0 cosP=1.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #201 poslato: 03. Decembar 2010. u 12:51 »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #202 poslato: 03. Decembar 2010. u 13:50 »
Teorijski je sve moguće, ako je u skladu sa fizičkim zakonima. Mene zanima praktično, kada bi se to desilo.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #203 poslato: 03. Decembar 2010. u 14:19 »
Mislim da su ključne sledeće tri tačke...
Citat
1. periodična promena položaja Zemljine ose – precesije za ciklus od 22.000 godina
2. periodična promena eksentriciteta orbite od 105.000 godina
3. periodična promena nagiba ekliptike od 41.000 godina
Lično mislim da nema potrebe da sumnjamo u Milankovićeve proračune, jer je čovek bio izuzetan naučnik. Njegov kalendar je naprecizniji kalendar ikada urađen, a morao bi da se koriguje tek nakon 28 800 godina! Dakle, tačnost mu je bila vrlina.  :smartass:
Što se tiče gore navedenih periodičnih promena, mislim da su dokazane, ali nisam siguran!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #204 poslato: 03. Decembar 2010. u 14:46 »
Naravno, Ljubiša. Milankovićeva teroija je danas važeća u svetu kao ispravna.
Međutim, ja očekujem da se ovde nešto kaže o aktuelnim klimatskim promenama, ukoliko postoje. Sve ovo što je navedeno, neće se desiti za naših života. Možda ni za života ljudske vrste.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #205 poslato: 03. Decembar 2010. u 16:07 »
Da li mi znamo kada su se dogodile prethodne promene od one tri tacke koje je Ljubisa naveo?
Ako to ne znamo mi ne mozemo znati kad pada ciklus od 22.000 godina, mozda bas ove godine a mozda i za 13407 godina, verovatnoca je ista.

Ja sam procitao prvi deo knjige "Kanon osuncavanja Zemlje" od Milankovica ali to nista ne znaci posto se to delo mora izucavati a ne citati, drugi nisam hteo ni da kupim poucen iskustvom prvog dela.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #206 poslato: 03. Decembar 2010. u 16:21 »
Da li mi znamo kada su se dogodile prethodne promene od one tri tacke koje je Ljubisa naveo?
Ako to ne znamo mi ne mozemo znati kad pada ciklus od 22.000 godina, mozda bas ove godine a mozda i za 13407 godina, verovatnoca je ista.

Time se bavi paleoklimatologija, koja proučava posredne zapise o pređašnjoj klimi, iz gasova zarobljenih u mehurićima u ledu na polarnim ledenim kapama i glečerima (ice core records), godovima drveća (tree ring records), geološkim i drugim nalazima i pomoću tih zapisa i dosadašnjih saznanja i spoznavanja zakonitosti u prirodi vrši se kakva-takva rekonstrukcija klime.

Ja sam procitao prvi deo knjige "Kanon osuncavanja Zemlje" od Milankovica ali to nista ne znaci posto se to delo mora izucavati a ne citati, drugi nisam hteo ni da kupim poucen iskustvom prvog dela.

Tačno, ciklon. Kanon osunčavanja se ne čita, već proučava. Jedniačina koliko ti duša ište... možda i previše za običnog čoveka. Samo za zadrte!

Ne gledajte u mene! Nisam od tih. :D

Van mreže Covek

• *
« Odgovor #207 poslato: 03. Decembar 2010. u 18:37 »
Radili smo iz geosa klimu, i ono pomeranje magnetnog pola zemlje... Kako se on pomera, tako se menja i klima... Recimo, u Srbiji (ili bar u Vojvodini) postoji mogucnost da za 50-100 to podrucje postane pustinja ili tropska suma. Da li je to tacno?
Ne bih da citam sve od pocetka, pa se izvinjavam ako je vec pricano o ovome.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #208 poslato: 04. Decembar 2010. u 15:56 »
Radili smo iz geosa klimu, i ono pomeranje magnetnog pola zemlje... Kako se on pomera, tako se menja i klima... Recimo, u Srbiji (ili bar u Vojvodini) postoji mogucnost da za 50-100 to podrucje postane pustinja ili tropska suma. Da li je to tacno?
Ne bih da citam sve od pocetka, pa se izvinjavam ako je vec pricano o ovome.
Ako ovo "50-100" znači godina, onda je to nemoguće!!!  :oboze: Za takve promene potrebno je da na te brojke dodaš još bar po dve nule!  ;D Mada je i to relativno!  :smartass:

Van mreže Covek

• *
« Odgovor #209 poslato: 04. Decembar 2010. u 16:32 »
I meni je to bilo jako cudno, ali kao te promene se ubrzano desavaju... bar smo tako ucili. :D

Van mreže ciklon

« Odgovor #210 poslato: 04. Decembar 2010. u 16:37 »
I meni je to bilo jako cudno, ali kao te promene se ubrzano desavaju... bar smo tako ucili. :D

Uh,kakve gluposti su pocele da se uce u tim skolama, srecan sam sto sam ih zavrsio!!!!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #211 poslato: 06. Decembar 2010. u 09:25 »
Radili smo iz geosa klimu, i ono pomeranje magnetnog pola zemlje... Kako se on pomera, tako se menja i klima...

Hm... još samo neko da me ubedi u uticaj magnetnog polja Zemlje na klimu.
Na klimu planete mogu da utiču druge stvari, kao što su orbita oko Sunca, orbita Sunčevog sistema, Zemljina precesija, ali o svemu tome je već pisano koliko pre par postova. To su astronomski faktori promene klime. Među poznatim faktorima promene klime nema nijednog magnetnog, tako da ništa ne mogu da tvrdim. Opet, smatram da magnetno polje samo po sebi nema nikakvog uticaja na klimu, ali pomeranje magnetnih polova planete ide sa premeštanjem feromagnetika unutar Zemljine kugle, što je opet posledica promene rotacije Zemlje koja se odražava i preko promene nagnutosti Zemlje (precesija) prema ekliptici. Dakle, promene magnetnog polja Zemlje i promene klime mogu biti povezane samo preko istog uzroka, a ne međusobno.

Van mreže engadin

• *
« Odgovor #212 poslato: 06. Decembar 2010. u 15:49 »
tako je ptprince.

Na mreži freeze

• **
« Odgovor #213 poslato: 06. Decembar 2010. u 20:25 »
Uh,kakve gluposti su pocele da se uce u tim skolama, srecan sam sto sam ih zavrsio!!!!

Nebih mogao da se ne slozim sa tobom..

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #214 poslato: 17. Decembar 2010. u 10:14 »

Na mreži Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #215 poslato: 17. Decembar 2010. u 10:30 »
ona se bavi politikom :blahblah: a to sve kazuje i daje odgovor na tvoje pitanje, kolega!

Na mreži freeze

• **
« Odgovor #216 poslato: 17. Decembar 2010. u 10:39 »
ona se bavi politikom :blahblah: a to sve kazuje i daje odgovor na tvoje pitanje, kolega!

Dokazi, naucni radovi, grafikoni, istrazivacka angazovanost, 1000-e i 1000-e strana dokumentacije treba da prati svaku izjavu ovakvog tipa!
Cist bezobrazluk ovako nesto izjavljivati, ali dobro, i Bastardi tvrdi da dolazi ledeno doba, pa kada suprotstavimo ova dva misljenja dobijemo nista novo, tj.,sve po starom.. :D

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #217 poslato: 17. Decembar 2010. u 11:47 »
He! Izaš'o mi komentar na ovo!
Ko ga nađe, neka mi se javi na PP.

Van mreže ciklon

« Odgovor #218 poslato: 17. Decembar 2010. u 11:49 »
"Zvaničan izveštaj Ministarstva životne sredine" ciji je ministar doktor medicine?!, a pre toga je bio predsednik skupstine RS.
Nije bitno daj sta das!
Kako sejes tako i zanjes...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #219 poslato: 17. Decembar 2010. u 15:17 »
Evo još jedne 'spektakularne' vesti!

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/144405/Srbija+za+20+godina%3A+Leti+Sahara%2C+a+zimi+Sibir%21.html

Da li je ova normalna?
Izvini, al' nisam mogao do kraja da pročitam! :nelupaj:
Cist bezobrazluk ovako nesto izjavljivati, ali dobro, i Bastardi tvrdi da dolazi ledeno doba, pa kada suprotstavimo ova dva misljenja dobijemo nista novo, tj.,sve po starom.. :D
Apsolutno se slažem sa ovim! Isto tako se slažem sa Bastardijem (ne znam samo u kom kontekstu je rekao da dolazi ledeno doba). Ledeno doba dolazi to je sigurno! E sad, moraću da razočaram one koji očekuju 2012-u ili neku drugu godinu. To je proces koji traje i koji će trajati ko zna koliko hiljada godina! :neznam: