@ Antarktik...
Ne govorim o fizici... govorim o propagandnoj masineriji, procesima misaonim, procesima nesvesnim i svesnim koji se odvijaju... na ljudsko miskljenje se utice, ono se formira, reakcije se izazivaju i to je danas lakse nego ikada... (procitaj bilo sta o javnom mnjenju, osnovni postulati su manje vise isti...)
I ja pcelarim, manje vise za sebe. ima nesto komercijale, ali za ljude koje poznajem... pcele ne selim, ne jurim pasu, ne maltretiram ih, tu su gde su... i odlicno rade... bagrem je krenuo super ove godine, poranio naravno kao i sve ali bilo je bagrema rano i ranije... nisam belezio datume, ovo je najranije za poslednjih 32 godine koliko ja imam kosnice, ali to nije nikakav dokaz bilo cemu...
Znas, I april je najtopliji, ali to ne kaze nasa nego EU agencija... nisam ni sumnjao... ali pogledaj ono sto opisuju kao nacin na koji su podaci obradjeni - "kompjuterski model" je izracunao na osnovu "milijardi i milijardi" merenja... 'ajdeeee... malo poveliki broj merenja...
Ova prica traje bar mojih 50 otkad sam naucio da citam... odavno smo trebali da potonemo... ali nismo... nije trebalo da bude ni ovog proleca i leta, ali ce ih biti... i ladno je u pm...
Nikad nisam rekao da se klima ne menja, da uzrok nije covek... meteorolozi vode pravi rat, ja samo imam stranu za koju mislim da je u pravu... sve ostalo je cista kapitalisticka pohlepa - ne moras Marksa, citaj Adama Smita, citaj Galbrajta... elem... dokle god krave prde i podriguju, dokle god deca u Africi kopaju kobalt, dokle god ovu zemlju unistavaju zarad Baste i njenog zelenila, nece niko ni poverovati u bilo sta...
Klimatskih izbeglica nema, tamo gde treba da je vrelo, tamo pada sneg... to sto je ovde tako kako je... pa jbg, mi imamo Bor, Kostolac, Smederevo i Obrenovac - mnogo je to odzaka za ovako malu zemlju! Zeleznicki prevoz kao najjeftiniji i naj ekoloskiji unisten... ne samo ovde... pogledaj po zemljama okolo - sluzi samo za transport opasnih materija... zasto? Imas li recimo odgovor na to? Mene recimo vrlo zanima? Nemoj o neisplativosti i koristi, planeta je u pitanju...
I naravno dokle god su sape likova kao Zukerberg, Gejts, naravno veciti jahac promena Al Gor, Klintonovi i ostalih upetljane u ovo... tog trenutka odbijam da prihvatim bilo sta... Da bi neka prica imala smisla mora da bude i logicna... ovde nigde logike...
Ili punjaci za EV koji su zapravo dizel agregati... sedi racunaj potrosnju, pa mi reci odakle struje za sve to? Ili je i to lozicemo ugalj i voziti EV...
No, pusti mene, ja sam dezurno zanovetalo, ja ne volim manipulaciju ljudima... Kimi je ono odlicno napisao - moja topla preporuka
edit:
Secam se dobro pre petnaestak godina drame... ode led, gotovo, nadrljali smo, sta smo vam rekli... led se obnovio... kako, trebalo je bude propas sveta a nije?
https://nsidc.org/arcticseaicenews/
April sea ice loss in the Arctic proceeded at a near-average rate overall, with the majority of ice losses in the Bering Sea and Sea of Okhotsk. In the Antarctic, sea ice grew faster than average, roughly evenly around the entire continent. Both hemispheres are well below the 1981 to 2010 reference period average, but neither are near record-low extents.
Overview of conditions
Figure 1a. Arctic sea ice extent for April 2024 was 14.12 million square kilometers (5.45 million square miles). The magenta line shows the 1981 to 2010 average extent for that month. Sea Ice Index data. About the data||Credit: National Snow and Ice Data Center|High-resolution image
Figure 1a. Arctic sea ice extent for April 2024 was 14.12 million square kilometers (5.45 million square miles). The magenta line shows the 1981 to 2010 average extent for that month. Sea Ice Index data. About the data
Credit: National Snow and Ice Data Center
High-resolution image
Figure 1b. The graph above shows Arctic sea ice extent as of May 5, 2024, along with daily ice extent data for four previous years and the record low year. 2024 is shown in blue, 2023 in green, 2022 in orange, 2021 in brown, 2020 in magenta, and 2012, the record low year, in dashed brown. The 1981 to 2010 median is in dark gray. The gray areas around the median line show the interquartile and interdecile ranges of the data. Sea Ice Index data.||Credit: National Snow and Ice Data Center|High-resolution image
Figure 1b. The graph above shows Arctic sea ice extent as of May 5, 2024, along with daily ice extent data for four previous years and the record low year. 2024 is shown in blue, 2023 in green, 2022 in orange, 2021 in brown, 2020 in magenta, and 2012, the record low year, in dashed brown. The 1981 to 2010 median is in dark gray. The gray areas around the median line show the interquartile and interdecile ranges of the data. Sea Ice Index data.
Credit: National Snow and Ice Data Center
High-resolution image
The average Arctic sea ice extent for April 2024 was 14.12 million square kilometers (5.45 million square miles), placing it sixteenth lowest in the passive microwave satellite record (Figure 1a and 1b). As of the beginning of May, extent is well below average in the Sea of Okhotsk, and slightly below average in the Bering and Barents Seas and off the coast of Labrador. Ice is near the average position along the eastern coast of Greenland.
Meni je poslednjih godina 'ladno... ja bi jedno leto a-la 2007... ove letnje temp nikako nisu za padanje u nesvest... prosto, na konto mrljavih i nikakvih zima mi imamo taj porast... 2007 prakticno sam poslednji put imao julsko-avgustovsku pauzu u kosenju trave... pre toga osamdesete i devedesete redovno...