Nele, bez uvrede, ali sve to je postojalo i pre 'otkrivenih klimatskih promena'. Lepo je to što si nas uputio u astronomske fakte, kojih su bili svesni ozbiljni meteorolozi iz doba od pre 'demokratskih promena' klime.
S druge strane, ja ne vidim ništa posebno po čemu bi Zemlja bila tako posebna planeta. Istina je da je svaka planeta sasvim drugačija, što je i logično, s obzirom na nastanak našeg zvezdanog sistema. Jupiter ima toliko veću masu, ali mnooogo puta veću zapreminu od Zemlje, te je specifična gustina Jupitera ispod 1 g/cm3 (voda je 1 g/cm3), dok je Zemlja gustine oko 5.5 g/cm3 (teški metali imaju gustinu od najmanje 5 g/cm3). Dakle, Zemlja je čvrsta devojka u ovom društvu. Opet, Jupiter više emituje energije nego što je od Sunca i prima, a nikako da se ohladi. Kako to? Po meni, to je mnogo čudnije nego sve ovo što si izneo u vezi Zemlje. Uzgred, čini mi se da je Evropa, Jupiterov satelit, otprilike veličine Zemlje, a ne manji od Meseca. Molim te, proveri, pa mi javi. Isto vidi i za Titan, Saturnov satelit.
Pominješ razne razmene energije. Za promenu temperature potrebno je razmeniti toplotnu energiju, koja nije svuda zastupljena na isti način u različitim energetskim procesima. Radioaktivnost, magnetizam, na primer, nemaju apsolutno nikakvog uticaja na toplotni bilans atmosfere. To je suvislo baš kao i poređenje gledanja kroz bistru vodi u gledanja groz čelični zid.
Dalje, ako se govori o promenama, one ne nastaju bez uzroka. Uzrok promene je, po logici stvari, promena. Nijedna promena se ne dešava sama od sebe. Zato se sve menja u svetu (Panta rei, što reče Hipokrat). Ako se astronomske promene odigravaju, one moraju biti očigledne u vremenu odigravanja (dakle, u poslednjih 20-30 godina, prema IPCCu). Koja astonomska promena odgovara toj promeni? Nijedna! A zašto? Zato što je poznato da veličina promene u prostoru odgovara veličini promene u vremenu. Oblast astronomije je daleko veća od oblasti meteorologije. Atmosfera je dinamičnija od same planete.
U atmosferama postoje isti zakoni fluida. Pritisak eksponencijalno opada sa visinom, atmosfera neprekidno teži da umiri svoje promene, izjednači pritisak koji se stalno menja u zavisnosti od bilansa toplotne energije, Koriolisova sila uvek skreće strujanja zbog rotacije planete, zakoni opšte cirkulacije atmosfere važe za sve planete. Jesi li se zapitao kakvo je vreme na Veneri? Ima li tamo globalnog zagrevanja? Gasovi staklene bašte su tamo u mnogo većoj meri zastupljeni nego na Zemlji, pa šta? Venera od toga nije eksplodirala, kao što bi se desilo sa našom planetom za jedno 200 godina (IPCC). Atmosfera Jupitera je posebno zanimljiva, naročito što je teško različiti šta je, ustvari, površina Jupitera (donja granica atmosfere), jer je cela planeta od zgusnutih gasova.
Dakle, ničeg novog ni relevantnog nema u otkrivanju astronomskih činjenica (koje jesu tačne, hvala lepo), ali pošto se tu nije ništa menjalo zadnjih hiljadu godina, tu ne treba tražiti uzrok globalnih promena klime poslednjih par decenija (ako one, kao takve, postoje). Milanković je svoju teoriju klime dobio primenjujući matematiku na nečem izazovnom za račun kao što je atmosfera neke planete, i iste rezultate bi dobio i za Mars (dobro, slične).
Vratimo se na Zemju. Bilans energije je od nastanka meteorologije do danas isti. Malo se menjala solarna konstanta, ali ništa strašno, jer se u osnovi nije menjalo ništa sa energetskim biansom. To nas upućuje na dalje traženje, malo dublje, u samoj atmosferi.
E, tu smo! Super pogodno tlo jeste sastav atmosfere. Jedan švedski naučnik (ne sećam se imena) je objavio rad o tome kako ugljen-dioksid može da izazove promenu bilansa energije na samoj površini planete efektom staklene bašte. Međutim, i taj rad je jedva objavio, i objavio ga je više kao teorijsko razmatranje, skroz paušalno. Bez dokaza. U isto vreme, tražio se razlog za političku prepirku sa energetskim magnatima, ugljenokopima i naftašima, pa je trebalo popljuvati ugljaše, i 'ugledni naučnici', lepo plaćeni za taj posao, uhvatiše taj rad i od njega napraviše preteću teoriju za opstanak sveta, nazvanu globalno zagrevanje.
Pre toga, postojao je strah od globalnog zahlađenja, povratka ledenog doba, jer se čulo u svetu da smo na našoj planeti u periodu između dve glacijacije. To je izneo Milanković, čiji je rad iz marta 1941. godine postao naučnički poznat tek 50-ih godina prošlog veka (a kod nas tek 1997. godine), jer vihor Drugog svetskog rata je učinio da se do tog otkrića dođe što teže.
Sada, skupili su sve svi razlozi da se krene u akciju zastrašivanja populacije, krojenja globalne politike, i eto jednog lepog oruđa. U drugoj deceniji te akcije nastao je i IPCC koji ne zna za dosta u svojim kreacijama, jer finansiranje tako nečeg je sve jače. Danas, ako misliš da objaviš ozbiljan rad iz klime, i da budeš plaćen, jednostavno moraš da pominješ globalno zagrevanje, i te dve čarobne reči otvaraju trezor sa paricama. Danas svi rade za te glupe pare, i nikog više nije briga šta će da se misli, kaže ili radi, i čemu sve to vodi.
A nauka? Gde je? Uh, u meteorologiji je sve manje vidim. Ja radim na jednoj relativno benignoj oblasti, koja nema neki značajni uticaj na razvoj meteorološke misli. Međutim, najnovija kretanja u toj oblasti (homogenizacija klimatskih nizova) su takva da se pitam šta ustvari ima smisla. Da ne detaljišem, zastranilo se čak i u tome. Posledice se mešaju sa uzrocima, a statistička koincidencija je dovoljan razlog da se povežu dve stvari, bez obzira ima li to ikakvog smisla. Opšti trend zaglupljivanja ljudi je stravičan.
Ovaj post posvećujem svim borcima za očuvanje mentalnog zdravlja, borcima za razmišljanje svojom glavom. Sve nas je manje, i izumiremo kao dinosaurusi. Zbog toga ja pišem i u temama o Joeu Bastardiju, protivgradnoj zaštiti, globalnim promenama klime (u bilo koju stranu), gadim se meteograma jer su oni postali puko nemeteorološko gledanje prognoze vremena bez razmatranja sinoptičke situacije i razumevanja procesa u atmosferi (a zamišljeni su kao lep downscaling alat za precizno čitanje izračunatih vrednosti meteoroloških parametara nad jednom tačkom u prostoru). Još uvek verujem u Deda Mraza, ali ne više u naučni razvoj u meteorologiji kroz pomenute načine.
Na kraju, užasno mi je žao što traćim vreme pišući, jer ne vidim da postiožem nešto time što pišem na ovom forumu. Koliko god da pišem, uvek ću pasti na ovako nešto i raspisaću se, a čemu? Najozbiljnije razmišljam da se sklonim sa foruma, jer ako se može bez jednog admina koji ovde svraća (sticajem okolnosti, njegova stvar i ja to poštujem i pozdravljam), još se lakše može i bez mene. Dići ću ruke i predaću se, a svoje misli ću brižnjivo izbrisati, jer me samo opterećuju i unesrećuju. Jedino što me drži na forumu jeste druženje sa divnim ljudima koje ovde poznajem, jer to je jedna od retkih stvari u koje još verujem. Nikog kog sam lično upoznao na ovom forumu ne smatram lošim čovekom, već vrlo dragom osobom (čak i oni koji ovde dolaze kao skriveni članovi, jer ne želeviše da se eksponiraju). Verujem da su i brojni ljudi koje još nisam lično upoznao isto takvi. Zato, budite mi i dalje dragi i dobri, i uključite svoj mozak u pravu utičnicu, svoju utičnicu. Ne dozvolite da manipulišu vašim mislima, jer očajan sam kada vidim tako nešto.