Osnove opšte cirkulacije atmosfere kažu i dokazuju kako je cirkulacija atmosfere prilično odvojena po hemisferama. Naime, zbog konvergencije vazduha u prizemlju i divergencije po visini, ekvatorski pojas predstavlja prilično solidnu barijeru za mešanje vazduha severne i južne hemisfere. Iz tih razloga, svaki uticaj vremena jedne hemosfere na drugu za mene predstavlja priličan nonsense. A evo i zašto.
Svi znaju da je El Ninjo jedan od tipova cirkulacije nad Pacifikom i delom nad Južnom Amerikom, a uticaj se širi do Novog Zelanda i Australije. Međutim, cirkulacija je zaokružena pred ekvatorom, tako da je El Ninjo karakteristika južne polulopte.
Ako El Ninjo ima uticaja na vreme i klimu severne polulopte, to bi značilo i obrnuto, odnosno da Islandski ciklon upravlja delom i klimom iznad Indisjkog okeana, a Aleutski ciklon klimom Južne Afrike.
Analogno tome, dobićemo razne koincidentalne rezultate. Naime, jedan danas mnogopriznati geograf mi je rekao kako najbolje korelacije temperature vazduha sa Prizrenom ima ni manje ni više nego Smederevo. Ako je statistika uključena, mozak u ovakvim slučajevima nije. Ne funkcioniše svet na statistiku, već na logičke zaključke dobijene iz prirodnih zakona. Ako postoji zaključak koji je u skladu sa nekim od novijih zakona, a nije u skladu sa nekim od starijih (na primer uticaj jednog objekta na drugi, a da se pri tome krše osnovni zakoni geometrije, prostije rečeno rastojanja), onda je napravljena esencijalna glupost.
Dakle, manite me američkih meteorologa i njihovih nalaza. Oni imaju svoja posla na svom kontinentu (iako misle da je ceo svet i sve što postoji deo njihovog interesa). Manite me i svih meteorologa današnjice (kao i mnogih naučnika i kvazinaučnika) koji kompjuter koriste da bi dobili nebulozne koincidencije bez uključivanja sopstvenog mozga. Na takvim stvarima, nažalost, počivaju mnoge danas moderne teorije, koje, potpomognute raznim drugačijim (pa i političkim) ciljevima, postaju svetu preteće pojave kojih treba da se plašimo i 'ako kupujemo u našoj prodavnici, ništa nam neće biti'. I 'ko drukčije kaže, kleveće i laže'. Takav je slučaj sa El Ninjom, globalnim promenama klime, neverovatnim pojavama itd.
Dobar deo ljudskog roda će platiti danak nerazmišljanju, odnosno prepuštanju nametnutim i pogrešnim zaključcima.
Da ne bude baš skroz offtopic, moje je mišljenje da se ove zime može očekivati pojava mrazeva, snežnog pokrivača, ali i perioda kratkotrajnih otopljenja sa temperaturama i preko 15 stepeni tokom celog zimskog perioda, od kraja novembra do početka marta. A da li će biti hladnije ili toplije od proseka, videćemo. Mnogo toga (kao prošlog januara, na primer), zavisi od inverzija, ali i od manje ili više brojnih ciklonskih aktivnosti, ali u Mediteranu, a ne nad južnim Pacifikom. I videćete, takvih zima je bilo između 90% i 100%.