Čestitam treneru i igračima Zvezde (dakle ne i "svima u Upravi kluba"), o igri neću da pišem (bilo je u grupnoj fazi utakmica u kojima smo imali sreće ali i malera) -raduje me da je Zvezda konačno "dobacila" do proleća u Evropi.
Želim da napišem da se kao čovek koji od sredine 70-ih ide na utakmice (OK, tada sam bio klinac ali od sredine 80-ih idem samostalno i dobro se sećam mnogih velikih utakmica kada je bila "ludnica" oko stadiona) ne sećam neke utakmice zbog koje je bilo teže doći do stadiona. Konkretan primer: želeo sam da dođem do "istoka" idući peške nizbrdo kroz Bulevar Oslobođenja (ulica je od Autokomande do ugla sa Koste Jovanovića bila zatvorena za saobraćaj). Oko 100m pre semafora na raskrsnici sa ulicom Veljka Lukića Kurjaka, "jake policijske snage" nisu dozvoljavale dalji prolazak već su svi morali da skrenu levo na blatnjavi puteljak kroz šumu do ulice Veljka Lukića Kurjaka. Odatle do "istoka" ima 350-400m ali objašnjenje je bilo da "ne sme tuda (dalje kroz Bulevar oslobođenja) da se hoda zbog navijača Kelna koji su na južnoj tribini"!? U to vreme, navijači Kelna su zaista već bili na južnoj tribini i prolazak Bulevarom oslobođenja do "istoka" nikako ne bi mogao da ugrozi bilo koga od navijača koji su na južnoj tribini i čiji ulaz je bio potpuno/fizički odvojen (o broju policijaca i pripadnika Žandarmerije bolje da ne govorim) i bilo je nemoguće sa "istoka" doći do njih (čak i kada bi neko želeo). Kada smo svi bili upućeni da "kružimo" kroz šumu pa kroz ulicu Veljka Lukića Kurjaka i potom kroz ulicu Rajka Mitića (bivša Banjički venac) došlo se do granice između "zapada" i "juga" i tu nije bilo dozvoljeno da se prođe pored "zapada" i potom "severa" na putu ka "istoku" (jer pored "juga" svakako nije moglo) već su svi sa kartama za "istok" morali da odu skroz niz Ljutice Bogdana pa desno ka Autokomandi i potom uzbrdo uz Bulevar oslobođenja do mesta predviđenog za ulaz na "istok"! To mesto (ulaz za istok) je 300m od već spomenute raskrsnice Bulevara i ulice Veljka Lukića i ostaje potpuno nejasno zašto je neki "genije" ili "briljantan um" zabranio da se tih 300m prehoda sa gornje strane jer je više nego očigledno da niko time ne bi mogao da "ugrozi" navijače Kelna na južnoj tribini. Neko je rekao -tu su parkirani autobusi koji čekaju navijače Kelna nakon utakmice pa bi možda to neko mogao da ošteti/polupa. Pored izrazito jakih policijskih snaga to bi bilo nemoguće (čak i ako bi neki ludak nešto loše želeo da uradi) ali nakon utakmice je bio dozvoljen prolaz baš tim istim delom Bulevara pored svih tih autobusa koji "čekaju" navijače Kelna! Nema logike...
Vredi napomenuti da su sami pripadnici policije i/ili žandarmerije bili sasvim OK u razgovoru i svakako da niko od njih (mnogi su se satima "smrzavali") nije lično smislio "genijalan" plan ali onaj ko jeste -nije uradio dobar posao i mnogi su imali primedbe na organizaciju.
Uzgred, toliko brižno čuvani navijači Kelna su uneli silne baklje pa čak i "mini-lansere" kojima su baklje "ispaljivali" daleko na teren (prva je pala baš na igrače Kelna pre početka utakmice) ili na navijače na suprotnom delu "juga" i "zapada". Bar 10-ak baklji je bačeno na "jug" (onaj drugi deo, na kojem nisu bili navijači Kelna) i niko nije intervenisao. Dve baklje su pale i na same pripadnike policije (jedna na kordon koji je na "jugu" obezbeđivao "tampon zonu") koji su verovatno imali različite metode kojima bi situaciju mogli da "dovedu u red" ali očigledno je postojala komanda sa "višeg mesta" da se "dragi navijači Kelna" brižljivo čuvaju pa makar naši ljudi (navijači i policija) trpeli baklje koje padaju po njima. Znaima me da li je delegat u zapisnik uneo šta se tačno dešavalo a od UEFE naravno
očekujem da kazni Zvezdu zbog svega (i zbog unošenja baklji od strane navijača Kelna ali i zbog ponašanja tih istih navijača!?) a da su navijači Zvezde bacili 10-ak baklji na "jugozapad" mislim da bi prekinuli utakmicu (dve baklje koje su bačene na naše navijače su "vraćene pošiljaocu" i verujem da će se u izveštaju delegata to naći pre nego 10-15 baklji bačenih od strane navijača Kelna na navijače Zvezde -baklje koje su bačele na atletsku stazu ne brojim).
Uzgred, naravno da ne mislim da su svi navijači Kelna pravili probleme kao što ne mislim da su "najvatreniji" Zvezdini navijači "cvećke" i da im je najveći problem što nema dovoljno biblioteka iz kojih mogu da pozajme knjige radi daljeg usavršavanja
ali sinoć su probleme pravili navijači Kelna a organizacija utakmice (prvenstveno organizacija pristupa stadionu) je bila loša.
P.S. Kada sam napisao da bi UEFA Zvezdu odmah kaznila da su njeni navijači bacili 15 baklji na "glave" protivničkim navijačima, to ne znači da mislim da bi prema Partizanu bili blagonakloni -dobro znamo kako su njih "odrapili" za neke situacije u kojima navijači nekih drugih timova nisu bili ni približno kažnjeni.