2 stvari vezane za WTF i sezonu uopste. Prvo, ja sam Nadalov fan, vi Novakovi, ali da ostavimo po strani sad subjektivnost. Realno nije Novak bio najbolji ove sezone, samo na AO je delovao da odskace od konkurencije i tu je stvarno bio najbolji. Wimbledon znamo kako je magicno "ukrao" na 3 TB i uzeo 3 seta od 5 iako je u svakom ili bar 4 bio losiji na terenu. Ali to vise govori o Novakovom mentalnom sjaju i pomalo sreci (jer jbg na ML da si 10x bolji riterner i od Djokovica, ima doza i srece da vratis prvi servis u polje na travi, isto kao penal ili slobodnjak u fudbalu, moze da bude kombinacija Carlosa i Messia, ali ne smes da das ruku u vatru da ce neko bas taj slobodnjak dati.) Dalje, u Pariz Bercy-u Rafa predao SF, Fed nije ni igrao, Medvedev preumoran odmah ispao, dobio Shapovalova u finalu. Madrid i to SF je posebna prica, gde je uzeo Thiemu 2 TB, u mecu gde je Thiem imao mislim 20-30 neiskoriscenih BL, i onda lagano rutinski odradio finale sa Tsitsipasom. To je od GS i Masters titula.
RG SF jako tezak mec, po onom vetru, realno 50-50, ne moze se reci Thiem nezasluzeno. O Wimbledonu sam vec napisao. USO na prvoj prepreci pad, koliko god Wawrinka dobro odigrao taj mec. "Malo" bodova je uopste nakupljeno ove sezone, i on i Rafa. Pitanje je da li ce Nadal koji ce biti prvi na kraju uzeti 10 000 bodova, sto bi bio drugi najmanji skor od promene sistema bodovanja, upravo iza Djokovica 2018. Ne moze se reci da je nedostatak bodova bio usled rezultata na GS, jer Rafa ima 2GS 1 finale i 1 polufinale, sto je ogromna konstantnost i mnogo bodova, pre je do neigranja nekih turnira, a kod Novaka zbog slabijih rezultata na manjim turnirima i par "kikseva". Ali daleko od toga da ima losu sezone, covek je, nije masina, uzeo je 2 GS bio prvi dobar deo godine, nema razloga za ikakvo nezadovoljstvo.
Toliko o njima dvojici
Druga stvar je Federer. Strasno covek igra u 38 godina, ali to svi koji pratimo znamo. Ono sto je interesantno je to kako se on sjajno prilagodio Novakovoj igri posle poraza u Sinsinatiju, a i Nadalovoj od AO 2017. Protiv Nadala je dobio mislim 6/7 zadnjih meceva i taj 1 koji je izgubio bio je na RG sljaci, a ovo ostalo sve Fed uzeo, uz par rutiniranja. Novak je posle te pobede u Sinsinatiju prosle godine uzeo 5 setova protiv Federera u 2 meca i svih 5 u TB (3 od toga u finalu W gde je spasavao mec lopte), gde je u bar 4 od 5 bio losiji igrac, ali je zbog sjajne glave i par strasnih poena sebe dovlacio do TB i sve ih uzimao. Sinoc to nije mogao. Uglavnom ove sezone je Federer imao igru za obojicu, za Nadala evo vec duze vreme, videcemo sutra ako Rafa prodje, i videcemo da li ce se ti trendovi nastaviti i u 2020. ili ce Nole i Rafa "resiti" zagonetku.