Kad nema ništa meteorološki zanimljivo, prebacujemo se na ovu temu.
Šta mislite jel prolazimo grupu u košarci na svetskom, sa Kinom, Portorikom i Južnim Sudanom?
Eh, pa sad pretpostavljam da je u ovom pitanju bilo malo i ironije, jer svakome je jasno kakav je odnos snaga u ovoj grupi.
Ovu grupu bi čak i fudbalska reprezentacija prošla na svetskom. Verovatno.
Na pripremnim utakmicama smo videli da su Kina i Portoriko ipak daleko ispod nas po kvalitetu, a tek Južni Sudan će verovatno proći kao Angola kad se susretala sa nama na prethodnim svetskim prvenstvima.
Obično su nam te azijske i afričke reprezentacije u grupama bile samo jedan trening pred dalju fazu.
Prava borba kreće tek kad se ukrstimo sa drugom grupom iz koje sigurno ide Italija i najverovatnije Dominikanska republika, uz neke šanse i da Filipini naprave senzaciju pred domaćom publikom.
Dakle, ta sledeća grupa bi bila verovatno Srbija, Italija, Dominikanska republika i Portoriko. U toj grupi, opet bi bilo veliko iznenađenje bilo šta osim da Italijani i mi odemo u četvrtfinale kao prve dve reprezentacije.
I gde baš uvek ti Italijani. U 2022. i 2023. je naša reprezentacija odigrala 17 utakmica, u kojima smo imali čak 14 pobeda i samo 3 poraza. Od ta 3 poraza, 2 su bila od Italijana, a jedan je bio onaj prošle godine koji je boleo više nego ijedan drugi. Zapravo, teško mi je da odlučim u velikoj konkurenciji iz prethodne 4 godine koji poraz je bio najteži. Od Argentine 2019, od Italije 2020 ili od Italije 2022.
Verujem da su ta tri poraza mnogima ubili želju i za gledanjem košarke.
Može se reći da idemo na svetsko sa nikad manjim očekivanjima, što zbog mnogih otkaza, što zbog očajnog rezultata na prethodnom evropskom.
I deluje da će ta utakmica sa Italijanima biti "to be or not to be". Čak i ako ne bude odlučivala o prolazu u četvrtfinale, u slučaju poraza bi gotovo izvesno išli na Ameriku u četvrtfinalu, a u slučaju pobede bi bio protivnik protiv kog bi imali barem egal šanse (najverovatnije Litvanija, Grčka ili Crna Gora). Na kraju krajeva, postoji i opcija da Dominikanska Republika ili Portoriko otkinu koji bod Italijanima, pa da u nekom trouglu budemo prvi i u slučaju poraza od njih, ali to su već bespotrebne kalkulacije u ovom momentu.
Realno gledano, Italijani trenutno jesu jači tim od od nas, ali opet ne toliko da nas baš svaki put pobede. Realno, da odigramo 5 utakmica, verujem da bi mi dobili 2, oni 3. Ako su nas dobili prethodne 3, možda je došlo vreme i za tu jednu našu. Po FIBA Power rankings, oni su trenutno 8. najjači tim na svetu, mi 9. Litvanija, Grčka i Crna Gora su ispod 10.
Objektivna očekivanja:
Ispadanje u prvoj grupi - senzacija i katastrofa epskih razmera
Ispadanje u drugoj grupi - neuspeh
Ispadanje u četvrtfinalu - realan domet
Polufinale i četvrto mesto - uspeh
Treće mesto - veliki uspeh
Drugo mesto - ogroman uspeh u rangu sa onim iz 2014.
Prvo mesto - senzacija i najveći uspeh u istoriji naše košarke