Prvo u real madrid na spanskom real stoji za kraljevski a ne za realni, tako da ne moram realan da budem
. Salim, se malo, a sad realno
.
Upravo zato sto se sudija posluzio emocijama i zbog toga sto mnogim ljudima nije jasno je ovo jedna od najvecih teniskih gresaka, mozda i presedan. Sad cu da vam objasnim temeljno zasto ne zamerite na duzem komentaru.
Ljudima koji odlicno znaju teniska pravila (moj drug je polagao za sudiju, ja ucio sa njim a i 15 godina igrao), znaju tacno zasto jer je u pravilima jasno napisano.
Uglavnom Kei napada u cosak, izlazi na mrezu PCB pokusava pasing, lopta kaci vrh mreze pada na zemlju linijski vice out, Kei odigrava lagan BH u prazno. Poen je zavrsen onog trenutka kada je linijski vikao OUT. PCB trazi challenge za tu loptu i ona je dobra. Tu vise nema procene sudije sta bi bilo kad bi bilo i to pravilo jasno govore. Po pravilima postoje 2 opcije. 1 da s eponovi poen, 2. da PCB sam da Keiju poen. Sudija nema u ovakvoj situaciji pravo da ceni po verovatnoci i svom uverenju koliko je realno da Kei uzme taj poen (99%). Onda challenge nema nikakve poente. Da nije trazio challenge- poen za Keija, da je trzio i da je bio out- poen za Keija, sad je trazio i bila dobra - opet poen za keija. Onog trenutka kada je linijski uzviknuo OUT kamera je pokazala Keijevo kiselo nasmejano lice jer je znao da je dobra i znao je sta ga ceka, (da ce biti nesrecno vracen da umesto zicera, ima ponovo ispocetka da osvaja poen, zbog toga sto je linijski lose video) jer poznaje pravila.
Pravilo kaze da sudija ima pravo na svoje uverenje u samo jednom slucaju, to je ako se igra poen, igrac tresne jako u liniju linijski kaze out, e ako se pokaze da je dobra, na njemu je da proceni da li uzvikivanje auta poremetilo protivnika i da li bi bez toga mogao da je stigne. NIKAKO za udarac posle OUT-a. Po ovome sta je ovaj sudija uradio, gurnuo emocije i svoje misljenje ispred teniskog zakona, moze da se napravi paradoksalna situacija. Kei kada je cuo out, mogao je da pusti tu loptu i da krene da se raduje ili da je zvekne u krov da hoce, zamislite da sudija tada da PCB-u poen posle challenga (ekvivalent ovome). Naravno da na to nema pravo.
Ovo je isto kao da je Bart meni odigrao u cosak terena, ja bacio neki mrsav lob, ali sudija zvao aut tvoje lopte, hawk-eye pokaze da je dobra i glavni kaze evo poena Bartu mislim da ne bi promasila smec ipak je to lagana lopta. Nema tu procenjivanja, i da se on postavlja ispred teniskih pravila. Milion puta je bilo situacija da sudije "ostete" tenisere u poenu u kom su imali inicijativu, ali to su teniska pravila. Ovde je danas bilo 98% sanse da Kei uzima taj poen, ali nema procentualne granice osim 100% u tenisu u ovakvim situacijama. Jer ako bi svaki tako cenio, u svakom mecu bi mogli da imamo to. Danas je malo posle toga Medvedv pogodio liniju, Nole bio na ivici terena, linijski uzviknuo out, ona bila dobra i jbg ponavlja se. Zamisli da je glavni rekao e Nole ja cu ipak njemu da dam, jer je imao inicijativu i imao je 74% sanse da uzme poen, sto je vise od 26%. (U Keijevom slucaju 98%). Toga nema.
Nishikori je morao biti "ostecen" po pravilima i to je to, kao i mnogo puta. Ne sme covek svoje emocije i logiku da stavlja ispred zakona. Isto kao i sto u drzavi ne smes da osudis nekog bez dokaza, koliko je god logicno da je on to uradio.
Znaci da sumiram to je 20 i neko pravilo u knjizi pravila. Sudija moze da proceni da li da ponovi ili da poen igracu, samo u slucaju npr. winnera i pogresnog zvanja linijskog, pa onda da proceni je l' ovaj mogao da stigne ili ne da se nije oglasio linijski. NIKAKO za udarac koji ce uslediti nakon oglasavanja, sto uslovljava automatski prekid poena (tek sledeci udarac, on ima pravo da ceni SAMO ono sto je bilo pre uzvika ne ono sto ce biti, jer to na papiru NE POSTOJI ) i zato je ovo jako grubo povredjivanje pravila i mora na duze hladjenje, ne sme on da uzima pravdu u svoje ruke. Ako cemo tako daj da se ni ne igra, nego ko je favorit ili koga sudija vise gotivi da j odmah da prodje, jer je i ovako vrlo realno da bi dobio taj mec. To je taj banalni primer. Kei je tu loptu mogao nogom da sutne, da je hteo i naravno da ne bi smeo da izgubi poen u tom slucaju.
Bilo je vecih previda sudija, ne radi se o tome. Radi se da je ovde sudija svoje emocije, kao ljudsko bice stavio iznad papira sto ni u kom slucaju nema pravo u tenisu (u nekim sportovima ima, u tenisu ne) i zato je ovo presedan. Isto kao sto se u MotoGP trka racuna ako ima prekida tek nakon 2/3 predjene staze, mozes ti da imas 10s prednosti, ali ako je prekinuta samo krug pre 2/3 nema poena. Nisi imao srece i to je to. Ali tamo cak i ima procena sudija kada da prekinu, u tenisu ne.
Najveci problem je ovde jer ljudi (99% svih koji gledaju) ne znaju (logicno jer su navijaci-fanovi, a nije im to posao) struku u detalje, i pitace se da li je ovo pravedno ili ne. I to je ono sto kazem, i sudiji je delovalo nepravedno ali u tenisu je to jasno pravilima tako i ne moze covek da sudi po svom uverenju i tome da li nesto fer ili ne. Pritom jako bi mi bilo zao Keija da je izgubi posle ponavljanja taj poen, zbog toga sto je linijski lose video, ali kazem da pohvalim Keija decko nista kriv nije, i on je istog sekunda znao sta ce (mora) da usledi, zato se i kiselo nasmejao (kao i PCB, koji je morao da zove supervizora, koji za te situacije sluzi i jedini je nadredjeni nad sudijom) ali sudija nije to uradio.