Luda košarkaška utakmica Srbija-Japan i 220 koševa, odavno nisam gledao čudniju utakmicu, iako je prijateljska. Japanci skoro da nisu ni ulazili u naš reket i praktično svaki napad završavali šutem za 3 poena. A onda neverovatan podatak za statistiku - trojke 20/46. Ne znam jesam li u životu gledao utakmicu, pa čak i u NBA da tim da 20 trojki, a i da šutne preko 40. I to nisu bili sve otvoreni šutevi, bilo je tu i nekih iznuđenih trojki iz neverovatnih pozicija. Zaista neverovatni podaci. Nije to samo protiv nas, to im je stil igre. Vidim i protiv Nemačke šutnuli 40 trojki, ali "samo" 12 je ušlo. Ukoliko budu šuterski raspoloženi i na igrama kao večeras, mogli bi ozbiljno da namuče Francusku i Nemačku. Ali ako mene pitate, to što oni igraju je anti-košarka, tzv. run and gun, bez ikakve taktike, timske igre, jake odbrane. Ali često da rezultat.
Naši zato u napadu besprekorno, pucali smo iz svih oružja i skoro svaki napad završili sa poenima. I tih 119 koševa ne znam kada sam poslednji put video (na svetskom protiv Južnog Sudana je bilo 115).
Jedino pitanje koje se postavlja je da li smo mogli jačom odbranom da sprečimo Japance da baš toliko šutiraju. Prva i treća četvrtina su bile odlične po tom pitanju, ali druga i četvrta užas. Kod četvrte se može razumeti jer je već bila rešena utakmica, ali druga je bila baš razočaravajuća.
Loša stvar je što i naši rivali u grupi (Portoriko i Južni Sudan) igraju baš tako. Južni Sudan zamalo pobedio Ameriku uz 100 poena i trojke 14/33, Portoriko bio ozbiljan rival Kanadi uz blizu 100 poena i trojke 14/30. Jesmo razbili i jedne i druge na prethodnom svetskom, ali ovo jesu podaci za glavobolju. Ako im krene šut, moraćemo besprekorno u napadu da odigramo.
A sad o dobrim stvarima. Raduje povratak Nikole Jovića i deluje da će biti skroz spreman do Pariza. Raduje što je i Micić konačno odigrao jednu dobru utakmicu. A pitanje je šta se više dešava sa Gudurićem, da li će taj čovek ikad izaći iz kontra-ritma ili jednostavno nije dovoljno dobar igrač za reprezentaciju.
Ovo je bila onako lepa utakmica "za oko", ali protiv Grčke sutra će se pokazati koliko smo stvarno jaki i koliko možemo.