Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2009  (Pročitano 54754 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Re: Oktobar 2009
« Odgovor #40 poslato: 30. Septembar 2009. u 12:47 »
Zadovoljan sam GFS-om sada što se tiče severa Srbije. Crta dosta obilnu kišu i zahlađenje u petak posle podne i uveče, dok se u subotu ujutru već očekuje prestanak padavina i razvedravanje. Jedino što maksimalna temperatura neće dostići 20 stepeni u subotu čini mi se ni u NS ni u BG. 

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #41 poslato: 30. Septembar 2009. u 13:00 »
i meni u poslednjem 06Z izlazu daje više padavina nego u prethodnim izlazima što ne znači da će ih stvarno i biti ali ljudski je nadati se  :)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #42 poslato: 30. Septembar 2009. u 13:11 »
Mrka kapa da vam ja kazem...Leto/jesen se ne predaje tako lako ove godine....Svi cikloni, po modelima u narednih 10 dana prolaze isuvise severno i uticu na nas samo krajickom frontova....

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #43 poslato: 30. Septembar 2009. u 13:24 »
Poptuno si u pravu Genčiću što se tiče vremenske situacije posle nedelje
zato moramo da uživamo maksimalno u ovom frontu koji će proći u petak i subotu :)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #44 poslato: 30. Septembar 2009. u 13:32 »
Ja bih bio najzadovoljiji da ne bude na jesen ni kapi kiše i onda na zimu da nas sneg konstantno zatrpava.  :P  8)

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #45 poslato: 30. Septembar 2009. u 13:32 »
Izgleda da će i ovaj put Crna Gora izvrsno proći. Većina modela daju joj obilnu kišu. GFS zadnji izlaz još je malo smanjio temperature.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #46 poslato: 30. Septembar 2009. u 13:54 »
 ^^
Da, za CG se crta najviše padavina... GFS za Bar varira između 30mm i 70mm, EC između 50mm i 100mm. Po svoj prilici, realno je da u petak i za vikend ukupno dobijem 50-ak mm, a možda i više...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #47 poslato: 30. Septembar 2009. u 14:15 »
ETo kako sam i pre par dana reko do 10 oktobra ne ocekujem vece padavine na severu Srbije...dok ostali delovi zemlje u petak mogu dobiti obilnu kisu!Ono sto je dobro sutra mogu dobit i grmljavinu i od 5mm ne ocekujem vecu kolicinu!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #48 poslato: 30. Septembar 2009. u 15:13 »
Bas tako,sever ce jedva dobiti kisu,svi cikloni koji dolaze iz sredozemlja nas uglavnom ne zakace ili nam daju minimalne padavine,sever nikada ne profitira od toga.
Dug je period do 10. moze se dosta stvari promeniti,ja kisu ni ne zelim bas puno ali zato bi mi jako odgovaralo da bude oblacno i hladnije.Imamo jedan veoma dugacak susni period iza nas sa izgledima da se nastavi i u sledecih nedelju dana sto je zabrinjavajuce.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #49 poslato: 30. Septembar 2009. u 16:16 »
Ma dobro...jos ako i oktobar prode susno..tu je novembar decembar,i ako u decembru bude dosta padavina necemo onda mozda toliko lose proci!!!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #50 poslato: 30. Septembar 2009. u 18:04 »
Pa mozda i necemo ali do sredine decembra tesko da moze biti nekih hladnoca i snega,kada bi se ponovio decembar 2007. onda ne bi bilo lose.
Oktobar sigurno nece proci susno kao septembar ali ne ocekujem bas onu pravu tmurnu i kisovitu jesen koja vec odavno i ne lici na jesen vec iz leta ulazimo u zimu koja opet do januara vise podseca na jesen...

Van mreže lazar

• *
  • Starost: 38
« Odgovor #51 poslato: 30. Septembar 2009. u 20:02 »
 ^^ Ciklon, to bi bilo idealno medjutim kako stvari stoje ove godine ce se najverovatnije ponoviti decembar 2006. god.  ;)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #52 poslato: 30. Septembar 2009. u 20:26 »
OFF TOPIC

^^ ^^ Lazare,pričati da će ovaj decembar biti kao onaj u 2006-oj godini su potpune nebuloze i nema smisla govoriti o tome(ne možemo znati kakvo će vreme biti za 10 dana,a kamoli za 2 meseca  :D)......Ništa ti ne zameram,ali jednostavno nema smisla govoriti o tome  ;) ;)......
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Kick ball

• *
  • Starost: 44
« Odgovor #53 poslato: 30. Septembar 2009. u 21:09 »
Ako posle ovog zahladjenja 2 i 3 oktobra opet dodje anticiklon pukli smo! onda ćemo sigurno imati Miholjsko leto kao prošle godine! ne smeta meni Miholjsko leto ali sam se uželeo hladnog i kišnog oktobra kao 2007 godine! 

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #54 poslato: 30. Septembar 2009. u 21:24 »
Poslednji WRF daje lepe padavine mom kraju u noći između petka i subote i u subotnje jutro
Držim palčeve da tako i bude   :!:

Van mreže lazar

• *
  • Starost: 38
« Odgovor #55 poslato: 01. Oktobar 2009. u 02:41 »
Kimi, nisi trebao da me shvatis toliko ozbiljno zato sto ja nisam tvrdio da ce ovaj decembar biti kao onaj iz '06-e nego sam izneo neke svoje pretpostavke koje se baziraju na osnovu sezonske prognoze RHMZ-a naravno nisam ih uzeo zdravo za gotovo ali isto tako ne smatram da su to nebuloze. Tu njihovu sezonsku prognozu ne treba shvatiti bukvalno zato sto je ona okvirna i uglavnom do sada je bila relativno tacna jer kada oni kazu npr. da ce januar biti blazi sa padavinama u granicama proseka to ne znaci da u januaru nece biti hladnih dana sa mrazevima i da nece padati sneg ali zato odmah sahranim sve nade da ce biti cica zima sa dugim periodom ledenih dana i dubokim minusom vec ce to biti   januar sa slabim i umerenim mrazevima sto pogoduje sneznim padavinama ali sa druge strane cinjenica da ce biti blazi znaci da ce biti i vise jacih prodora toplijeg vazduha sa juga i taj sneg koji je napadao nece moci dugo da se odrzi vec ce se pretvarati u bljuzgu, zatim ce se skroz otopiti a onda ce temperatura skociti iznad 15-ice neumorno hrleci ka 20-ici, dunuce topao vetar osusice zemlju, travu, beton, jos ako se formira anticiklon to ima da potraje pa ce  nebo  biti plavo bez igde oblacka, procvetace visibabe bez gledanja u kalendar stice se utisak da je prolece u punom jeku, biometeorolske prilike ce biti nepovoljne cak i za zdrave ljude i tako dalje.... Takav scenario se ponavlja od 2006. iz zime u zimu od tad sam uz ovaj forum poceo pomnije da pratim te anomalije koje pocinju miholjskim letom koje je uvertira u ovakvu "zimu" koju sam opisao ako se to uopste i moze nazvati zimom.  Da se vratim temi oktobar ce biti topliji ne tako bogat padavinama.... THE END

Van mreže Sneško_Belić

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #56 poslato: 01. Oktobar 2009. u 07:21 »
Maksimalne dnevne temperature od 19 do 25 stepeni
Pred nama je duga topla jesen
Autor: M. Š. | 01.10.2009. - 05:00
Izvor : "Blic"

Još nije vreme za pakovanje letnje garderobe. Naime, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u Srbiji se u prvih 20 dana oktobra očekuje suvo vreme sa temperaturama iznad proseka. Kišni dani i manje zahlađenje očekuju se 2, 3, 6. i 9. oktobra, posle čega počinje tipično miholjsko leto.

Očekivane temperature tokom suvih i toplih dana, prema rečima Nedeljka Todorovića, meteorologa RHMZ, u jutarnjim satima kretaće se između 4 i 13 stepeni Celzijusa, dok će maksimalne dnevne iznositi od 19 do 25 stepeni.
- Oblačnih dana sa kišom tokom prvih 20 dana ovog meseca biće jako malo. Tokom tih dana temperatura će biti za oko tri-četiri stepena niža, što znači oko proseka za ovo doba godine. Jače padavine od oko pet do 10 litara po metru kvadratnom očekuju se u noći između petka i subote, dok će 6. i 9. oktobra padavine biti manje - kaže Todorović.
Nakon tog, već od 10. oktobra, kaže Todorović, čeka nas period stabilnog i suvog vremena u trajanju od sedam, osam dana.
- Vremenske prilike koje će uslediti tokom tih dana biće tipične za miholjsko leto, što znači da će građani moći da uživaju u lepim i sunčanim danima - kaže Todorović.
Volim i sneg, ali ipak više volim mooooreeeee :D

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #57 poslato: 01. Oktobar 2009. u 09:59 »
Eto na severu tek u toku noci moguce nesto...eee ala ce se radovati na zapadu Madarske bice tamo sigurno grmljavine...a mi oko ponoci mozemo ocekivati pljuskove!Nadao sam se zato da malo pre stigne sve ovo,pa onda ne bi bile iskljucene grmljavine i na severu zapadu nase zemlje!

Ako ovako bude moracemo da se zadovoljimo pljuskom

Ono sto je dobro jeste da izgleda da cemo i u petak dobiti par mm

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #58 poslato: 01. Oktobar 2009. u 10:21 »
WRF i dalje tera po svome i daje mi lepe padavine u noći petak na subotu i u subotu ujutru
GFS se ne slaže sa time
Videćemo ko je u pravu

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #59 poslato: 01. Oktobar 2009. u 10:29 »
Kod mene modeli znatno presušili, tako da je sad čak i kiša pod znakom pitanja. Ne mogu da vjerujem da se prethodnih dana crtalo i preko 50mm, a danas ispod 10mm, na manje od 24h od promjene.
Vjerovatno će 12Z izbrisati i to malo padavina što ih 00Z i crta, mada se i dalje potajno nadam da će biti kiše. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm