Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2009  (Pročitano 54766 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Re: Oktobar 2009
« Odgovor #60 poslato: 01. Oktobar 2009. u 10:55 »
Evo i definitivne prognoze. Naoblačenje će već večeras zahvatiti sever i zapad Srbije. Sutra oblačno i hladnije povremeno sa kišom, a počeće da duva i umeren severni vetar. U petak uveče naoblačenje sa kišom i padom temperature zahvatiće i ostatak Srbije. U subotu ujutrua prestanak padavina i razvedravanje, tako da će ostatak dana biti sunčan na severu Srbije ali će biti hladnije pa maksimalna temperatura će biti oko 20 stepeni. U toku dana prestanak padavina i razvedravanje u celoj Srbiji.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #61 poslato: 01. Oktobar 2009. u 11:44 »
 GFS 06Z znatno bolji za Milosh-evo, za Bocetovo,kao i za moje područje što se padavina tiče  :D  :D  ;) !!!
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #62 poslato: 01. Oktobar 2009. u 11:50 »
Kimi, nisi trebao da me shvatis toliko ozbiljno zato sto ja nisam tvrdio da ce ovaj decembar biti kao onaj iz '06-e nego sam izneo neke svoje pretpostavke koje se baziraju na osnovu sezonske prognoze RHMZ-a naravno nisam ih uzeo zdravo za gotovo ali isto tako ne smatram da su to nebuloze. Tu njihovu sezonsku prognozu ne treba shvatiti bukvalno zato sto je ona okvirna i uglavnom do sada je bila relativno tacna jer kada oni kazu npr. da ce januar biti blazi sa padavinama u granicama proseka to ne znaci da u januaru nece biti hladnih dana sa mrazevima i da nece padati sneg ali zato odmah sahranim sve nade da ce biti cica zima sa dugim periodom ledenih dana i dubokim minusom vec ce to biti   januar sa slabim i umerenim mrazevima sto pogoduje sneznim padavinama ali sa druge strane cinjenica da ce biti blazi znaci da ce biti i vise jacih prodora toplijeg vazduha sa juga i taj sneg koji je napadao nece moci dugo da se odrzi vec ce se pretvarati u bljuzgu, zatim ce se skroz otopiti a onda ce temperatura skociti iznad 15-ice neumorno hrleci ka 20-ici, dunuce topao vetar osusice zemlju, travu, beton, jos ako se formira anticiklon to ima da potraje pa ce  nebo  biti plavo bez igde oblacka, procvetace visibabe bez gledanja u kalendar stice se utisak da je prolece u punom jeku, biometeorolske prilike ce biti nepovoljne cak i za zdrave ljude i tako dalje.... Takav scenario se ponavlja od 2006. iz zime u zimu od tad sam uz ovaj forum poceo pomnije da pratim te anomalije koje pocinju miholjskim letom koje je uvertira u ovakvu "zimu" koju sam opisao ako se to uopste i moze nazvati zimom.  Da se vratim temi oktobar ce biti topliji ne tako bogat padavinama.... THE END
Razume se sta si hteo da kazes Lazare,ali plavo nebo i visibabe,samo jos da si naveo tresnje i miris lipe ;)...
Prosle su zime koje smo imali krajem proslog veka i pocetkom ovoga i to je sada vec daleko iza nas,tako nesto se nece ponoviti ubedjen sam.
Sto se tice sezonske prognoze sad cu ja da ti je dam;temperature ce biti u granicama visegodisnjeg proseka nesto iznad normale malo vise na severu nego na jugu,padavine oko normale nesto vise ce ih biti na jugoistoku zemlje,zima nece biti ostra i duga ali ce se smenjivati hladni periodi i topli,prolece ce doci uobicajeno na vreme a u maju mozemo ocekivati rano leto,i tako dalje i tako dalje....To su te fraze koje sam naucio napamet i sad sam ti dao prognozu za sledece pola godine.
Da li neko sme da se kladi protiv moje nepogresive prognoze????

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #63 poslato: 01. Oktobar 2009. u 12:09 »
GFS 06Z znatno bolji za Milosh-evo, za Bocetovo,kao i za moje područje što se padavina tiče  :D  :D  ;) !!!

Eto GFS najavljuje sad slično kao i EC(WRF), lepe padavine od petka uveče
Padavine se kod mene produžuju sve do nedelje ujutru  :o

Van mreže The_Night_Hawk

• *
  • Starost: 52
  • Nisam ja ovca, ja sam mrav!!! Ovce su mnogo veće!
« Odgovor #64 poslato: 01. Oktobar 2009. u 12:47 »
 :P :P :P
Eto,rekoh ja da će kod mene u petEk biti kiše.
Ono petEk je u mom selu.  :nelupaj:
Biće baš ladno,oko 14 ili 15 stepeni.  ;D
Ali onda idu dva prosječna dana,bez kiše,malo toplije,par stepeni.
 :smartass:
Ipak se izgledi za 10. oktobar popravljaju,bar što se tiče fudbala.
Ko o čemu,baba o uštipcima.  :lmao:
Bogami će toplane još da odmaraju radnike...

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #65 poslato: 01. Oktobar 2009. u 12:50 »
Novi gfs-06z za Paracin

00z mi je davao 6.6mm sada ovaj 48.7mm.Ne verujem ni jednom ni drugom , ja kazem 10 -15mm pa sta bude

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #66 poslato: 01. Oktobar 2009. u 12:56 »
Meteogram za moje područje   :)

Temperature Subota sredina dana

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #67 poslato: 01. Oktobar 2009. u 13:13 »
Prosle su zime koje smo imali krajem proslog veka i pocetkom ovoga i to je sada vec daleko iza nas,tako nesto se nece ponoviti ubedjen sam.
Sto se tice sezonske prognoze sad cu ja da ti je dam;temperature ce biti u granicama visegodisnjeg proseka nesto iznad normale malo vise na severu nego na jugu,padavine oko normale nesto vise ce ih biti na jugoistoku zemlje,zima nece biti ostra i duga ali ce se smenjivati hladni periodi i topli,prolece ce doci uobicajeno na vreme a u maju mozemo ocekivati rano leto,i tako dalje i tako dalje....To su te fraze koje sam naucio napamet i sad sam ti dao prognozu za sledece pola godine.
Da li neko sme da se kladi protiv moje nepogresive prognoze????

Dete, polako... Sve to što si ti naveo ne vredi mnogo bez osnovanosti procene. Štaviše, to više liči na analizu proteklih par godina. To može da napiše bilo ko. Papir Forum trpi (skoro) sve.
Fraze inače pišu novinari, a meteorolozi (i to samo prognostičari, vrlo mali procenat svih postojećih meteorologa) pišu prognoze.

Neću da se kladim protiv tvoje prognoze, ali veruj mi, nije vredna.

Molim članstvo da se uzdrži od pretencioznih izjava ovog tipa. Hvala.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ciklon

« Odgovor #68 poslato: 01. Oktobar 2009. u 14:23 »
Prince polako,ja o prognozama citam iz novina(pazi NOVINA),zatim sa sajtova koje opet vesti preuzimaju iz nekih novina,nedeljnika sve u svemu stampe,tako da su to fraze koje se ponavljuju u tim istim novinama.Ne znam da li oni te podatke pisu napamet ili kontaktiraju neke meteorologe ali tako pise.Ja nisam covek iz struke nego obican posmatrac u ovoj oblasti ali mogu da zakljucim da se neke stvari ponavljaju i koriste stalno a to su fraze!
"Zima ce biti umerena" to kazu,pa onda ne mogu da pogrese jer znamo da nece biti plus 25C a nece ni sibirska zima biti,"padavine oko normale" pa to svako moze da napise i nece pogresiti.
Ne mozemo da predvidimo sledecu nedelju a ne da li ce Bozic biti topao ili hladan.
I ne vidim kakva je to bila moja izjava da se treba uzdrzati od istih? Da nisu neka pravila foruma prekrsena?

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #69 poslato: 01. Oktobar 2009. u 14:40 »
Ja ne vjerujem u nikakve prognoze dalje od 5 dana, a kamoli sezonske. Smatram da je to sve neosnovano. Više bih vjerovao babi nego njima što svašta lupaju (mislim i na medije i na prognostičare). To su sve gluposti i o njima neću više. Ma mogu najaviti da će biti 30°C za 2 mjeseca, neću se pokolebati. Otkada imam internet pratim sezonske prognoze, nijedna nije bila točna, niti jedna!

Da se vratim na temu. Modeli prilično nesložni što se kiše tiče kod mene. EC izbrisao do zadnje kapljice, GFS umjeren, a ALADIN i WRF-ovi pristojni. Vidićemo.  :-\ Još se ništa ne zna.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #70 poslato: 01. Oktobar 2009. u 14:58 »
Dobre padavine se crtaju južnije od Beograda. Kod mene čitavih 6mm. Nema veze ja prezadovoljan ovakvim razvojem situacije.  :jupi: Samo subota i nedelja da budu suvi i sunčani, a čini se da će tako i biti na kraju.  ;)

Van mreže ciklon

« Odgovor #71 poslato: 01. Oktobar 2009. u 15:00 »
Ja ne vjerujem u nikakve prognoze dalje od 5 dana, a kamoli sezonske. Smatram da je to sve neosnovano. Više bih vjerovao babi nego njima što svašta lupaju (mislim i na medije i na prognostičare). To su sve gluposti i o njima neću više. Ma mogu najaviti da će biti 30°C za 2 mjeseca, neću se pokolebati. Otkada imam internet pratim sezonske prognoze, nijedna nije bila točna, niti jedna!

Da se vratim na temu. Modeli prilično nesložni što se kiše tiče kod mene. EC izbrisao do zadnje kapljice, GFS umjeren, a ALADIN i WRF-ovi pristojni. Vidićemo.  :-\ Još se ništa ne zna.

Bas tako Jopa,u potpunosti se slazam.Nema vece gluposti od sezonske prognoze.
Ja sam to isto napisao ali sam pogresno shvacen, sta da se radi show must go on!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #72 poslato: 01. Oktobar 2009. u 16:13 »
I ne vidim kakva je to bila moja izjava da se treba uzdrzati od istih? Da nisu neka pravila foruma prekrsena?

Ne, nisu prekršena pravila. Međutim, vrlo pretencoizno je delovalo to kako pozivaš na klađenje protiv nepogrešive prognoze (pa još sezonske). I ja sam (kao neko ko se ipak malčice razume u sve to) protivnik tako paušalno izrečenih prognoza i procena.
Ako je tvoj post bilo u šali, izvini (slabo čitam smajlije, ko zna kako ih i zašto ljudi stavljaju, pa pogrešno protumače - evo na primer moj slučaj). A ja se brecam na sve i svašta... kao da sam mali.
Nema vece gluposti od sezonske prognoze.
Ja sam to isto napisao ali sam pogresno shvacen, sta da se radi show must go on!
OK, izvini još jednom. Ništa lično, ciklon. Idemo dalje.

Što se teme tiče, moram da primetim da su prognoze zaista postale takve kao da ovde na forumu jedva čekamo kišu. Istina, nije je bilo dugo, ali (da ne ispadnem sad kao Dalton007) svi smajliji đipaju kada neki model izbaci iz sebe padavine. Ima ljubitelja lepog vremena... samo da ih ne rasteramo na ovaj način. Mislim da treba da uravnotežimo navijanja kako za lepo, tako i za olujno vreme (kao i za sve nijanse između).
Mnogo će lepše delovati kada uz prognoze ostavite i ostvarenja. TO je prava reklama za ovaj forum i kvalitet prognoza, a ne navijanje. Rokajte smajlije koji đipaju iz sve snage kada dođe do tačnog ostvarivanja prognoza.

Ajd i ja da ubacim nešto šta mislim o prognozi za narednu sezonu. Indijanci seku drva dok gledaju www.serbianmeteo.com ... ;D
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #73 poslato: 01. Oktobar 2009. u 16:42 »
 ^^
Konkretno, vise prognoziranja a manje prizeljkivanja? (Na to mislis?)

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #74 poslato: 01. Oktobar 2009. u 16:43 »
Izgleda da nije bila glupost kada sam pre par dana najavio oko 10 oktobra vece zahladenje...imam sad vec vise sansi za to..ali jos treba ovo lepo da se ocisti

Van mreže ciklon

« Odgovor #75 poslato: 01. Oktobar 2009. u 18:21 »
Retko kad koristim smajli ali ovoga puta je on trebalo da oznaci da je rec o sali,na taj nacim sam hteo da izrazim protivljenje dugorocnoj prognozi koja se kao takva ni ne moze promasiti(eh da je tako u kladionici).

Slazem se sa Gencicem,treba vise da prognoziramo,nekad i licni predosecaj da iskazemo ali da ne prelazimo puno u navijanje pa ko pogodi svaka mu cast.Ja se obicno ogradim i kazem da je moja zalja jedno a stvarna situacija drugo pa sta bude.

Gabesz na dobrom je putu da se ostvari ono sto si prognozirao...

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #76 poslato: 01. Oktobar 2009. u 18:25 »
GFS poceo da najavljuje jesen od 10. oktobra. Bas me zanima da li ce to opstati i u narednim izlazima!

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #77 poslato: 01. Oktobar 2009. u 18:55 »
Gfs 12z i dalje se drzi price o obilnijim padavinama juzno od Beograda, ali videcemo..

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #78 poslato: 01. Oktobar 2009. u 18:57 »
Crna Gora će biti poplavljena. Moglo bi biti svega tamo, Miloše pripremi se, zadnji GFS vrlo optimističan za tebe.  ;) I ALADIN HR dobar za Crnu Goru, kao i za mene, iako je zadnji GFS nešto kiše ukinuo..

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #79 poslato: 01. Oktobar 2009. u 23:14 »
ESTOFEX za petak (odavno ga nismo stavljali  :) :) ).........