Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2009  (Pročitano 54759 puta)

Van mreže Sic

• **
Re: Oktobar 2009
« Odgovor #180 poslato: 10. Oktobar 2009. u 13:59 »
Ensamble crta u sredu uvece i cetvrtak jedno 10cm snega na vidikovcu! Pre toga jedno 30mm padavina minimum. Ludilo!

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #181 poslato: 10. Oktobar 2009. u 14:12 »
evo samo šta kaže NMM-12  Meteoblue  :o
ja još uvek ne mogu da poverujem baš u ovako hladan scenario
ali su modeli sve ozbiljniji u tome

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #182 poslato: 10. Oktobar 2009. u 16:06 »
 ^^
Boce, svi smo skeptici povodom nastupajuceg dogadjaja i stvarno po mom misljenju i dalje postoje sanse da se ovaj prodor ublazi i svede na neki prosecan hladni jesenji prodor sa snegom na visim planinama.Medjutim, mi samo komentarisemo karte i iznosimo neka svoja predjasnja iskustva, ali mislim da nema sta da verujemo ili ne verujemo...

Onaj kome ja najvise verujem su ensembli gfsa, koji nesto vise mogu da kazu od samog operativnog izlaza gfsa, a on od 06z izgleda ovako:

Generalno, operativni izlaz za narednih 120 h skoro uopste ne odstupa po temperaturi od proseka ensembla, a po padavinama kako gde...To mi samo daje nadu da se i ubuduce nece mnogo menjati slika glavnog izlaza koji j ipak po rezoluciji najfiniji...opet, videcemo jos...

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #183 poslato: 10. Oktobar 2009. u 17:55 »
^^ Kao sto rekoh, cist sneg u Beogradu, narucito u visim predelima 14. uvece! Bas me zanima da li ce se ostvariti, napokon malo akcije :)

Van mreže Darko_9

« Odgovor #184 poslato: 10. Oktobar 2009. u 19:05 »
Znači prelazimo iz leta u zimu :lmao:

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #185 poslato: 10. Oktobar 2009. u 19:15 »
Da, dakle ove godine jesen nismo imali. :D  :histerija:  ???

12Z modeli malo lošiji, ali su po meni najrealniji. Od ovoga više ne možemo očekivati za oktobar. Prodor, ZNATNO zahlađenje, kiša, a u planinama moguć snijeg. Mislim da više ne treba očekivati, iako su 06Z izlazi bili onakvi kakvi su bili - bajkoviti. Sve u svemu, čekaju nas meteorološki zanimljiviji dani, bitno da nema više ljetne monotonije. ;)
« Poslednja izmena: 10. Oktobar 2009. u 20:37 JOPA »

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #186 poslato: 10. Oktobar 2009. u 23:34 »
Evo neke moje prognoze za naredne dane.

11.10. (12h)  11.10. (00h)
Tokom jutra u vecem delu zemlje pretezno vedro i suvo,u toku prepodneva prvo na zapadu i severozapadu naoblacenje sa kisom lokalnim pljuskovima ponegde pracenih grmljavinom koje ce se do kraja dana prosiriti na veci deo zemlje.Duvace umeren jugoistocni vetar poslepodne na severu i zapadu umeren severozapadni.Tokom noci na severu kratkotrajno razvedravanje.
Tmin: 10C do 17C
Tmax: 17C na severozapadu do 28C na jugoistoku

12.10. (12h)  12.10. (00h)
U toku prepodneva docice do novog naoblacenja najpre na zapadu zemlje koje ce se tokom dana brzo prosiriti na celu zemlju prouzrukujuci kisu i pljuskove ponegde u centralnim i juznim predelima pracenih grmljavinom , u vecernjim satima su moguce i obilnije padavine.Vetar umeren jugoistocni popodne i krajem dana u skretanju na jak severozapadni uz osetan pad temperature.
Tmin: 8C do 13C
Tmax: od 14C na severozapadu do 23C na jugoistoku, uvece u padu na oko 10C

13.10. (12h)  13.10. (00h)
U Srbiji oblacno sa kisom u planinskim predelima poslepodne sa snegom, krajem dana u zlatiborskom okrugu pojava susnezice moguca je ponegde i u nizim predelima.Duvace jak severni i severozapadni vetar.
Tmin:1C do 8C u vecernjim satima
Tmax:6C do 13C

14.10. (12h)  14.10.(00h)
U Srbiji oblacno sa slabom kisom ponegde na jugozapadu i sa susnezicom, na planinama sa snegom.Poslepodne na severu prestanak padavina i delimicno razvedravanje a na jugu i ponegde u centralnim predelima uz mogucu slabu kisu, susnezicu i sneg.Duvace umeren i jak severozapadni vetar.
Tmin:1C do 6C
Tmax:2C do 10C

15.10. (12h) 15.10. (00h)
U toku jutra novo naoblacenje sa kisom i susnezicom, a na planinama sa snegom koje ce zahvatiti jugozapadne krajeve tokom dana prosirice se na veci deo zamlje ,suvo ce se jedino zadrzati na severu Vojvodine.Duvace umeren severoistocni vetar.
Tmin:-2C do 4C
Tmax: 2C na jugozapadu do 11C na severu

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #187 poslato: 11. Oktobar 2009. u 00:00 »
помаже Бог! Наравно, прва могућност снега је и мене вратила у ваше цењено друштво. Летос сам планинарио по Св. Гори, спавао под ведрим небом на крову Атоса на 2033 м. нв. До сада нисам доживео да видим снег у Београду у октобру. Да ли је то уопште некада било? Али јесам доживео праву вејавицу у Ужицу 8. октобра 2003. Дакле, то и није неко чудо тамо...Зар ће у понедељак вече тако нагли  продор хладноће бити. Видим по гфс 18 да је мало јужније од Београда предвиђено око 18 часова чак +23 а само 6 сати касније свега +9. Лудо нема шта! ПОЗДРАВ!
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #188 poslato: 11. Oktobar 2009. u 00:05 »
мислим у понедељак увече
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #189 poslato: 11. Oktobar 2009. u 00:09 »
Pozdrav i tebi sneg ,dobro nam se vratio..

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #190 poslato: 11. Oktobar 2009. u 03:08 »
baš me zanima da li će biti snega,ali nam zahlađenje sigurno stiže

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #191 poslato: 11. Oktobar 2009. u 11:55 »
Zahlađenje se previše primaklo, a modeli ne osciliraju mnogo, tako da nema više razloga da sumnjamo da se od utorka očekuje prava zima u sred oktobra.
Na osnovu ovoga što modeli crtaju za Beograd, očekujem od utorka do petka kišovito vrijeme sa temperaturama od 3°C do 7°C. Pahulja, ne vjerujem da ovdje može biti, ali u krajevima preko 300m, što da ne... :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #192 poslato: 11. Oktobar 2009. u 12:35 »
Dakle, sutra nam stiže doslovno rečeno zima, kao što sam napisao u ovoj temi, iz ljeta u zimu bez jeseni. Stalno ćemo biti pod hladnim strujanjima, a GFS u već nekoliko svojih izlaza drži izrazito nestabilno razdoblje cijelu iduću sedmicu, posebno drugi dio. Snijeg se, osim za planinske predjele, crta i u nizinama. Naravno da to ne može biti ništa ozbiljno, ali možda među kapljicama neki ugledaju i pokoju pahuljicu.
Ovog puta vrijeme ide na našu ruku. Dobrodošla zimo! :D

Van mreže December_m

• *
« Odgovor #193 poslato: 11. Oktobar 2009. u 15:30 »
Иако ће температура следеће недеље драстично пасти,не бих рекао да смо прешли у зиму.Мене оваква најава временских прилика подсећа на праву јесен са кишом и ветром. Према томе,добро дошла јесени!

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #194 poslato: 11. Oktobar 2009. u 19:11 »
Vrlo dobar i GFS 12Z   :) :)....pojava snega kod mene u utorak vrlo verovatna  :o  :D !!!Nakon četvrtka visulja pa je za to teško reći nešto konkretnije,imaće uticaj na nas ali centar te visulje  GFS  stalno premešta sa jednog mesta na drugo  ::)

Uglavnom sve je jasno,tj. sutra uveče nam stiže VELIKAA promena vremena,osteno zahlađenje,jedva čekam da NW vetar počne da besni,baš me zanima da li će možda imati olujne udare  ::)  ;)....

Pričao  sam sa ljudima ovde na selu o vremenu,jadni ljudi,ne znaju kakva se promena vremena  sprema  :-[  ;D  ;D !!!
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #195 poslato: 12. Oktobar 2009. u 08:48 »
Sever ne prolazi tako lose ni u sredu...ali na zalost nece to biti dosta da vidimo ovde prve pahulje...na severo istoku Madarske bogame ima sansi za to!Ovo govorim za nizine mesta vislja od 300m je druga prica!

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #196 poslato: 12. Oktobar 2009. u 09:04 »
Sneg je od utorka uveče moguć u brdsko-planinskim predelima zapadne, centralne i južne Srbije
Po mojoj proceni to su visine iznad 400m Ispod je moguća pojava susnežice
U toku noći i sutra su moguće obilnije padavine

Van mreže ivo

• *
  • Starost: 54
« Odgovor #197 poslato: 12. Oktobar 2009. u 09:11 »
Pozdrav opet svima od mene, ovaj put iz Sofije. Ovde po modelima sneg jos sutra posle podneva i  uvece je manje ili vise verovatan, a petkom cak moramo ocekivati i  snezni pokrivac, pri tome ce se i zadrzati na dan minimum.
Tek sam se sutio u ruskom forumu MMB-a da ove godine snega kod nas bit'ce ranije nego u Moskvi, ma da to nije sala, a kako se cini-realnost.
Zanima me kakve su sanse da to padne i u Beogradu, naravno, iza nadmorske visine one su manji, ali ipak -7, -8 na AT850 nisu sala, pa mi se cini da i vi imate sansu. Mozda jos uvece i preko noci?)
Prati'cu vas forum narednih sati da bih se informisao o tome, a vama zelim uspesnu radnu nedelju i  dan!

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #198 poslato: 12. Oktobar 2009. u 09:15 »
Jedno pou offtopic pitanje! Gde mogu da nadjem nadmorske visine raznih delova Beograda?! Konkretno treba mi tacna visina vidikovca, ili kosutnjaka!

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #199 poslato: 12. Oktobar 2009. u 09:19 »
mislim ivo da je u Beogradu teško moguć sneg ali u višim delovima grada možda je moguća pojava susnežice u večernjim i noćnim satima.
Ti svakako uživaj u snegu ako ga bude Kod tebe ima šanse za sneg jer si na veća nadmorskoj visini (558 m.n.v) ali možda ga i ne bude pre četvrtka kad ima veće šanse