A ovaj podatak sa RHMZ-ovog sajta od 11h mora da je greška:
Краљево 6 991.0 NW 4 65 4 Слаб снег
Luka ne mora da je greška
Moguć je pljusak sneg ili pojava snega i na +6°C
pogotovu pri ovakvoj situaciji
SYNOP je dao poneku pahulju snega (šifra 77). Pošto Lađevci daju CuSc, a Ponikve slab sneg, i sudeći prema vremenskoj situaciji (advekcija hladnog vazduha posle jučerašnjeg fronta, čak pomalo nestabilan vazduh zbog jače advekcije po visini - intenziviranje vertikalnog temperaturnog gradijenta), to je zasigurno bio (najbolji mogući) pokušaj da se opiše poneko zrnce krupe iz Cu. SYNOP u ovom slučaju sneg definiše i kao zrnca krupe kao vrstu snega.
Setih se prošlogodišnje situacije sa snegom u Somboru na +6, sa sve video snimkom (koji čuvam, Joe ga mi je poslao). Ovo je slično.
Slično je bilo i u martu ove godine (ko se seća), kada sam hteo da snimim kako pada sneg, sve pored termometra koji pokazuje +7. Snimak nisam uspeo da napravim, osim u sećanju (i meteoroloških beleškama).
Beograd:
Kod mene nalet kiše sa sitnim ledom.
Evo i kod mene kiše ili susnježice čak.
LAWR:
Temperatura na Košutnjaku 6.2°C.
Kod mene sada samo kiša.
Kod mene u zadnjih par minuta sve više nečeg zaleđenog (ne bih rekao da su pahulje, ali liči ).
Temperatura na Košutnjaku pala na 3.5°C.
Da, lepa zapažanja... rekao bih da je to bila kiša sa ponekim zrncem krupe (kao što reko, ima neke konvekcije). Ali evo ga meteorolog!
Bilo je nesto kise pomesane sa rastopljenom krupom ili snegom cini mi se u prethodnih 15 minuta.Zato se visoko na nebu vide za jacih padavina, rojevi pahuljica, koji su silazili dosta nisko, dovoljno da se jasno uoce.
Odlično, kolega!
Na Košutnjaku je temperatura za vrijeme padavina bila pala na 2.6°C, što znači da je vrlo moguće tamo bilo i čistog snijega ili krupe.
Ne, Miloše. Ničeg od pretpostavljenog. Što ne znači da, recimo na Banovom Brdu, ili Vidikovcu, toga nije bilo. Čist sneg nikako, nema šanse!
Ja sam, istina, bio u gradu (tačnije, vraćao sam se iz centra grada) u to vreme, ali nisam primetio ništa od toga. Lepo je šuštala kiša sa krupom po lišću u dvorištu zgrade u kojoj sam bio, i nekako je iznenada počelo. Pravi kumulusni pljščić.
Kad sam došao na Košutnjak, rečeno mi je da je ovde bila samo čista kiša. Dakle, ovo konvektivno jezgarce je tako zahvatilo Beograd da je samo mestimično dao krupu u svojoj padavinskoj zoni.
Na Košutnjaku je, od 13:45 do 14:30, palo 0.6 mm.