U Beogradu malo usitnila kiša, ali ne djeluje mi da će uskoro da prestane...
I mene je iznenadila grmljavina, čuo sam je 2 puta. Nisam bio siguran da grmi, ali vidim da su to potvrdili i Stefano i pavlovic, kao i RHMZ.
Još jednom je dokazano da iz nimbostratusa može da grmi.
Kolega, a gde je to prvi put rečeno da iz Ns može da grmi? Nisam bio na času...
Ja sam takođe čuo na Košutnjaku ovaj interesantni zvuk grmljavine i bio sam pomalo zatečen. Međutim, Ns po definiciji nema mehanizma za grmljavinu. Ns je slojast kišni oblak: slojasta oblačnost nastala razvlačenjem vazdušne mase po horizontali, u odsustvu vertikalnih kretanja. Horizontalna kretanja ne mogu da proizvedu elektricitet koji može da aktivira grmljavinu. Ili, može li? Od vertikalnih kretanja nema ni traga, a ona jesu kadra da proizvedu grmljavinu. Kod vertikalnih kretanja, smicanje vetra je pravi mehanizam za nastajanje grmljavine. U ovoj masi smicanja nema. Iako je vetar jak, isti je vetar po svim slojevima po vertikali.
Po meni, pravo pitanje bi bilo: Gde je ta maskirana Cb ćelija koja grmi? I otkud ona u ovoj masi?
Alternativno pitanje je: Da li je moguće da intenzivna horizontalna kretanja mogu da naelektrišu atmosferu toliko da dođe do pražnjenja?
Još jedan detalj mi pada u oči, a to je da se ovaj zvuk čuo u celom gradu maltene jednako (sudeći prema postovima i kontaktima koje sam imao). Kakav to Cb može da izvede takav zvuk, jednokratan i ravnomeran po celom gradu? Da li je uopšte prirodnog porekla? (uh, špekulacije...) Električnog porekla jeste, čim je zabeležen lokatorima grmljavine (videti Milošev post).
Za sada nemam dobre odgovore... Treba znati puno više o svemu ovome. Dotle, nagađamo.