Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Da li neko moze da mi kaze sta je ovo??  (Pročitano 2747 puta)

Van mreže grubor

• *
  • Starost: 41
    • NGneering tech world
Da li neko moze da mi kaze sta je ovo??
« poslato: 05. Novembar 2009. u 18:05 »
Slikano je pre koji dan u Backoj Palanci, drug je dolazio za Palanku i morao je da stane da uslika. Cudna neka formacija, podseca me na onu iz Moskve, ali u mnogo manjim razmerama. Molio bih nekog ako zna da mi razjasni ovu cudnu pojavu. Hvala unapred!   :super:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Re: Da li neko moze da mi kaze sta je ovo??
« Odgovor #1 poslato: 05. Novembar 2009. u 18:40 »
Ne znam treba li neko detaljno objašnjenje za ovu sliku, jednostavno su oblaci napravili neobičan oblak. Zaista predivno izgleda, kao NLO. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže grubor

• *
  • Starost: 41
    • NGneering tech world
« Odgovor #2 poslato: 05. Novembar 2009. u 18:43 »
Ne treba mi nista detaljno, rekoh, mozda je delo nekih cudnih sila.   :pop:     :D

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #3 poslato: 05. Novembar 2009. u 19:18 »
sve u svemu odlične fotografije neobičnog oblika oblačnosti :)
čini mi se da su u pitanju cirrocumulusi i cirrostratusi

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #4 poslato: 05. Novembar 2009. u 20:37 »
super slike! uvek vredi uslikati ovako nešto pošto je to uvek jedinstvena pojava na određenom mestu

Van mreže lazar

• *
  • Starost: 38
« Odgovor #5 poslato: 05. Novembar 2009. u 23:35 »
Moram priznati da nisam nikada video ovako nesto. Izgleda kao da se bas na tom mestu stvorila neka vrsta kruznog cirkulisanja koje je razdvojilo oblake i napravilo oblik pune kruznice sa ovim malim repicem pri dnu  :neznam: Bas cudno i nesvakidasnje!

Na mreži Stefano

• Administrator
« Odgovor #6 poslato: 06. Novembar 2009. u 00:16 »
i meni je interesantna fotka, jednom sam video slicnu formaciju nekakvog Cb-a u raspadanju, al ovo defitnitivno nije to...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #7 poslato: 09. Novembar 2009. u 09:51 »
Neko je nešto rekao na jeziku oblaka, a to što ne umemo da čitamo stripove, ko nam je kriv.

Šalu na stranu, odavno nisam video ovako nešto zanimljivo. Ovakvu rupu u oblacima zaista nisam video nikada.
Pomno razmišljajući, dolazim do zaključka da je takvu rupu u oblacima napravio jedan prilično mali poremećaj oblačnog sloja. Ovaj sloj Altocumulus translucidus (poluprovidni Ac) je očito sastavljen od prehlađenih kapi vode. Međutim, na mesto rupe su se formirali neki naizgled nelogični cirusni oblici, te smatram da su oblaci u rupi sastavljeni od ledenih kristala. Fazni prelaz iz prehlađene vode u ledene kristale može da izazove samo neki fizički poremećaj, kao što je dodir, kontakt sa nekim drugim predmetom. Pošto za druge predmete na tom mestu ne znamo, ostaje samo da su se mirne kapljice nekako uskomešale i, međusobno se dodirujući, napravile oblake od ledenih kristala.
Enigma mi je samo kakav bi to poremećaj strujanja mogao biti, jer rupa je otprilike nekoliko stotina metara do možda kilometar-dva u prečniku. Uticaj tla bih potpuno isključio, jer su oblaci na visini od oko 2.5-3 km, dok se uticaj tla oseća u graničnom sloju atmosfere (pisano je nekada o tome). Taj sloj ne može preći 3 km nikako, a konkretno, u ovom slučaju (pošto se visina tog sloja može odrediti iz vertikalnog profila atmosfere), debljina graničnog sloja ne iznosi više od 700-800 metara (možda je i to mnogo, lično cenim da je bio otprilike oko 500 metara - Sunce je prilično nisko, pa je Sunčevo zračenje prilično slabo).
Što više gledam tu rupu, sve mi više liči na neki Ac lenticularis, ali takav (sočivasti) oblik potiče od turbulencije i talasanja vetra po visini. U trenucima kaad se ti talasi propnu na veću visinu, nastaje kondenzacija, pa se oblak vidi. Međutim, pri poniranju vazdušne struje (to je vrlo suptilna promena visine, do 100 metara), kondenzacija prestaje, pa oblak 'ispari'. Međutim, sloj Ac je miran, jer su poluprovidni oblačni elementi sloja prilično ravnomerno raspoređeni. Dakle, toga takođe nema.
Ostaje otovoreno pitanje o tome šta se sve moglo desiti da do takvog poremećaja dođe. Prolaz nekog objekta (projektil je premali), neke letilice (NLO? Ne preterujte, pre bi bio helikopter)... Ko će ga sad znati...

Grubor, puno ti hvala što si podelio ovaj neobični oblak sa nama. Svakog dana vidimo ili naučnimo nešto novo.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #8 poslato: 09. Novembar 2009. u 13:11 »
 :smartass: e to se zove analiza :)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #9 poslato: 09. Novembar 2009. u 13:16 »
Bez mnogo razmisljanja tvrdim da su to vanzemljaci.Sve se poklopilo. :O