Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Informacije, pitanja i odgovori  (Pročitano 265257 puta)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
Odg: Informacije, pitanja i odgovori
« Odgovor #120 poslato: 21. Mart 2010. u 14:34 »
Lepo vreme ove nedelje koristio sam za farbanje, zaštitni sloj za drvo i dva sloja farbe...

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #121 poslato: 21. Mart 2010. u 16:54 »
Odlicno izgleda kucica.  :super:
Dejo, da li si do sada merenja radio u neofarbanoj kucici ili u hladovini drveta?
Postavi nam sliku kucice kada je postavis na postolju.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #122 poslato: 21. Mart 2010. u 17:12 »
Super Dejo.

Ja sam danas montirao anemometar na visini oko 11m, ne znam bas tacno ali nije ispod 10 sigurno.
U toku naredne nedelje bi trebalo da bude sve postavljeno.

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #123 poslato: 21. Mart 2010. u 18:30 »
Dejo, da li si do sada merenja radio u neofarbanoj kucici ili u hladovini drveta?

Do sad je išlo iz debele hladovine 2 velike jelke, tako će biti još nekoliko dana sigurno. I podaci su ok kad se poredi sa Somborom, Bajom, Segedinom, Kikindom, ali Palić zbog jezera uvek ima nižu temperaturu u proleće...

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #124 poslato: 21. Mart 2010. u 19:36 »
Dejo, da li koristis kod tvoje meteo stanice automatsko osvetljavanje displeja ili ti je ta funkcija na off.
Kod moje stanice kada postavim auto osvetljenje, u zoru kada se intenzitet osvetljenja displeja smanjuje, tog momenta imam skok u pokazivanju pritiska od oko 2 hPa, pa sam tu funkciju iz tih razloga postavio na off.

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #125 poslato: 21. Mart 2010. u 20:05 »
Kod mene je od početka isključeno jer mi smeta dok spavam. Mada nisam probao da testiram tvoj slučaj. Kad ja uključim ništa se ne menja. Ovako sam kad se ugasi ne znam kako reaguje.

Van mreže p.e.dj.a

• *
    • Peđina beležnica
« Odgovor #126 poslato: 24. Mart 2010. u 15:32 »
Ostavljam pritisak sveden na nivou mora, jedino sam korigovao nadmorsku visinu sa ranijih 102m (ocitano sa Google Earth)na 120m (ovo sam ocitao na GPS uredjaju)
Misljenja sam da je gps podatak tacniji.

Ne racunaj na to uopste. GPS treba da bude redovno kalibrisan da bi njegov visinomer davaosmislene podatke.

Najbolje je da nadjes topografsku kartu i sa nje ocitas nadmorsku visinu.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #127 poslato: 24. Mart 2010. u 15:45 »
Ma najbolje je da uporediš pritisak sveden na nivo mora sa podacima sa Vračara i tako udput dobiješ svoju nadmorsku visinu. Ni GE ni GPS nisu idelno tačni!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #128 poslato: 29. Mart 2010. u 10:51 »
Rade, pritisak na nivou mora ti 'roni' za oko 3 mb. verovatno je to od nepravedno podignute nadmorske visine (razlika oko 30 metara). Spusti je na prethodni nivo i videćeš, pritisak na nivou mora će biti bliži Vračarskom.
Ispada da je više verovati Google Earthu nego GPSu. Ja GPS nemam, ali Google Earth podbacuje visine za dva do tri metra (ako se lepo zumira). Ja se zato oslanjam na Google Earth.
Topografska karta je OK, ali ko zna kakva je sada topografija zbog masovnog zidanja i prekrajanja brda. U mom kraju toga dosta ima, te ako ne znaš istoriju kraja, nemaš pojma gde je šta na topografskog karti.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #129 poslato: 22. April 2010. u 09:24 »
Dikile, hoćeš li da se uglaviš na Weather Underground?
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #130 poslato: 22. April 2010. u 17:13 »
Dikile, hoćeš li da se uglaviš na Weather Underground?

Hocu , samo prvo da podesim sve sto treba , pa onda.

Van mreže Zelimir a

• **
  • Starost: 60
  • Najteže je naučiti nenaučenog učitelja
« Odgovor #131 poslato: 24. April 2010. u 19:57 »
Poštovani ,
Jedan sam od meteo -zaludjenika  ili bolje rečeno " zavisnika". U poslednje vreme sve ozbiljnije razmišljam o nabavci AMS-a.Veliki sam poštovalac Vaseg rada, pa bi Vas   za :sos: :sos: :sos:molio za preporuku koju AMS kupiti kao  i gde se one konkretno mogu nabaviti. Naravno postoje raznorazni limiti ali onaj najvažniji monetarni recimo da bi trenutno bio spreman da odvojim 200-300e za tu namenu
Pozdrav

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #132 poslato: 24. April 2010. u 20:47 »
Imaš puno stanica u tom cenovnom rangu.
Ja imam ws2307 i zadovoljan sam sa njom. Ovde imaš još par novijih modela koje možeš i da poručiš iz Bugarske. http://www.stamb.net/catalog/index.php?cPath=22
U Srbiji koliko ja znam nemaš gde da kupiš nešto slično. Ako imaš neku varijantu sa inostranstvom može neko i da ti donese.
Meni je recimo kupljena stanica u Austriji u Conradu.

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #133 poslato: 24. April 2010. u 20:58 »
E sad ja bi na osnovu mog iskustva preporučio neku sa bežičnim prenosom (ja nemam loša iskustva, mada je rade imao) i sa usb priključkom zbog kompatabilnosti sa novijim računarima koji nemaju com port. Za te pare se može naći sigurno kvalitetna :) Još tvoje područje vrlo specifično zbog česte košave i sigurno bi obogatilo našu mrežu.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #134 poslato: 24. April 2010. u 21:49 »
Meni sve radi preko kabla i moje je bolje iskustvo nego bežičnim prenosom. Kod bežičnog prenosa mi se dešavaju često greške u podacima.

Van mreže beket

• **
« Odgovor #135 poslato: 24. April 2010. u 22:17 »
U Srbiji koliko ja znam nemaš gde da kupiš nešto slično.
dakle, to je verovatno najveci razlog sto nema vise tih stanica kod nas...?
 :crutch:
ali to je totalno blesavo: distributeri i ostali trgovci procenjuju da se ovde mogu prodati samo aparati za merenje krvnog pritiska?!

& sori za kvazi oftopik - nemam ni celo pitanje, jos manje odgovor -
/samo retoricko pitanje, sto mu dodje komplet/

koliko ja kapiram iz ovih vasih komentara - manji je problem kupiti /ne kosta mnogo: takve stvari se ne kupuju svaki dan/ -
al bas je komplikovano sve to namestiti, ne moze to svako -

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #136 poslato: 24. April 2010. u 22:33 »
Ma nije teško ni povezati sve delove automatske stanice. Jedino što je poželjno jeste relativno dobro poznavanje rada na računaru radi povezivanja stanice na računar i slanja podataka kasnije na internet. Ono što je sad veoma potrebno jeste da imamo na forumu upustvo za podešavanje Weather display software-a. Na žalost ja za to trenutno nemam vremana. A svakom novom vlasniku stanice bi to bilo  dobrodošlo kako bi što lakše priključio stanicu na našu AMS mrežu.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #137 poslato: 24. April 2010. u 22:46 »
Evo jos jednog korisnog linka.Ja sam tamo kupio.E sad da li salju mozes da ih pitas odgovaraju vrlo brzo.
U ponudi imas WS2300, WS2307,WS2800.Ova poslednja je skroz bezicna, steta sto se pojavila u ponudi mesec dana posle moje kupovine, inace bi bila moja..

http://www.wetterdiscount.de/en/Weather-Stations/Weather-Center?XTCsid=eggrd60l8n4krjese8b11odfp6

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #138 poslato: 25. April 2010. u 01:53 »
ima u Srbiji mogucnosti da se kupe meteoroloske stanice

http://www.tehnomanija.rs/katalog/radio-satovi

(na linku su i radio satovi i meteoroloske stanice, ja ne znam koliko su ozbiljni ovo modeli, ali cini mi se da ima za svaciji dzep)

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #139 poslato: 25. April 2010. u 06:06 »
Nijedna od ponudjenih meteo stanica nema mogucnost memorisanja podataka i povezivanja sa racunarom, tako da se mogu koristiti samo kao trenutno prikazivanje vremenskih velicina.
U novembru 2009. godine, kada sam se informisao oko nabavke meteo stanice u cilju kupovine, navedena firma je u svojoj ponudi imala i Oregon Scientific WMR200, po ceni od 50.000,00 din, uz narudzbu sa isporukom od 15-20 dana, ali je sada vidim nema u ponudi.