Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Informacije, pitanja i odgovori  (Pročitano 265256 puta)

Van mreže Zelimir a

• **
  • Starost: 60
  • Najteže je naučiti nenaučenog učitelja
Odg: Informacije, pitanja i odgovori
« Odgovor #140 poslato: 25. April 2010. u 16:43 »
Puno hvala za obimne informacije.Ono što mogu da zaključim da je kod nas izgleda jadna ponuda i izgleda da ću morati da se bacim u guglovanje .Javljam se kada nešto uradim sa molbom za instrukcije u vezi montiranja i povezivanja,
Pozdrav svima

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #141 poslato: 26. April 2010. u 09:24 »
ima u Srbiji mogucnosti da se kupe meteoroloske stanice

http://www.tehnomanija.rs/katalog/radio-satovi

(na linku su i radio satovi i meteoroloske stanice, ja ne znam koliko su ozbiljni ovo modeli, ali cini mi se da ima za svaciji dzep)

Te stanice mesecima nema na lageru. Bar je sigurno nema od prošle jeseni.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #142 poslato: 27. April 2010. u 12:43 »
Ono što sam primetio juče i danas da su na mojoj stanici i u Paraćinu zabeleženi jači udari vetra od Karaburme. Interesujeme da li je moguće da je to i stvarno tako. Svi znamo da je Beograd poznat po pojačanom jugoistočnom vetru pa mi je malo to nelogično. Rade ti najbolje znaš lokaciju na kojoj je kod tebe postavljen anemometar. Da li tvoja lokacija možda ima neki zaklon od jugoistočnog vetra? Da napomene samo da ovo nije klasična košavska situacija iz zimskog perioda kad ja imam nisku oblaččnost i tiho vreme. Pri ovako visokom pritisku i ovde je vedro i vetrovito.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #143 poslato: 27. April 2010. u 13:51 »
Mislim da situacija kod Radeta nije toliko problematična. Koliko se ja sećam priče od zimus, njegov anemometar je na 3 metra visine, pa je samim tim malo zaklonjen. Poređenje sa Vračarom je svojevremeno dalo zaista nešto slabiji vetar od Vračara. Rade, ispravi me ako sam negde pogrešio.
Ono što mene zanima jeste položaj Dikileove stanice (u smislu zaklonjenosti od vetra, visine anemografa, objekata u okolini stanice, ekspozicije instrumenata itd). Znam da Ćuprija ima problema sa instrumentom, te emituje nešto manje brzine od realnih. Normalno bi bilo da Dikile u Paraćinu ima nešto jači vetar od Ćuprije. Ali, koliko bi to trebalo da bude?
Pazi crnjak kada iz Dikileovih podataka otkrijem šta fali Ćupriji. Ali, jedno je teorija, a drugo je realnost. Uvek sam uz realnost, ako postoje određena neslaganja između ova dva stava.

Meni je nešto drugo palo u oči, gledajući ove podatke. Čini mi se da Karaburma daje višu temperaturu od realne preko dana kad je sunčano. Ne mnogo, do dva stepena. Ali, pratiću, pa ću videti. Ide leto.
Takođe me zanima i Subotica, ali i Paraćin u tom pogledu (tj da li je termo sonda dobro postavljena i lepo zaklonjena od Sunčevog zračenja). Nijedna od tih stanica još nije pregrmela letnji period, a svašta se može uočiti iz letnjeg perioda. Svako godišnje doba ima svoje smicalice.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #144 poslato: 27. April 2010. u 14:14 »
Koliko ja znam Dikile je postavio anemometar isto kao i ja na pristojnoj visini na krovu kuće tako da bi podaci za vetar trebali biti dobri. U pravu si kolega što se tiče temperature pri sunčanom vremenu, tu će merenja u toku leta reći svoje.
Uh kako bi bilo dobro da dobijemo Vršac na mreži sa Želimirom. Ta lokacija je veoma interesantna za sve podatke.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #145 poslato: 27. April 2010. u 15:17 »
E? Nisam to znao. To bi bilo baš lepo (kao i onaj Babin Zub - šta se tu dešava?)
Ima još forumaša koji imaju AMS, a ne znaju šta će s njom ili imaju problema da je povežu, puste u rad ili postave kako treba. Navešću samo dva člana za koje znam. Jednog znamo predobro, a to je Kimi, a drugi je p.e.d.j.a. iz Užica. TRSTENIK mi je odavno rekao svoje, ali kad je on tako odlučio, ja ću to da poštujem (i duboko uzdahnem...)

Dakle, Kimi, p.e.d.j.a. javite se! Šta se dešava sa vašim AMS?

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #146 poslato: 27. April 2010. u 16:23 »
Blic poređenje, 27. april, 16h.

Subotica 24.2°C, SLP=1022.9, vetar SSW 1.6 m/s
Palić 21.4°C, SLP=1023.1, vetar ENE 4 (verujem da je ustvari upola od toga)

Inđija 22.2°C, STP=1007.4, vetar ESE 1.7 m/s
Batajnica 21.2°, SLP=1022.0, vetar, ESE 5 (i to mi se čini mnogo, ali neka)

Karaburma 23.4°C, SLP=1022.0, vetar SE 2.2 m/s
Vračar 21.6°, SLP=1021.7, ESE 3 m/s

Paraćin 20.0°C, SLP=1022.1, vetar ESE 5.8 m/s
Ćuprija 20.8°C, SLP=1021.8, vetar SE 2 m/s

Boce, tebe ne mogu da poredim sa Zaječarom, kada si ipak 40 km udaljen. Ipak, znam da kod tebe sve radi kako treba.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #147 poslato: 27. April 2010. u 17:09 »
Meni je anemometar na krovu kuce na visini oko 11m, nema nikakvih prepreka u okruzenju, termo higro senzor mi je za sada sa severne strane kuce, u hladovini na visini od 2m i udaljenost od zida 50cm.(tu ce biti dok kucica ne bude gotova, konstrukcija spremna i postavljena, ceka se kucica).
Jedini problrm koji imam je poznat ,a to je kisomer koji ponekad posandrca ali je to lako uocljivo na grafiku tako da se greska lako da ispraviti.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #148 poslato: 27. April 2010. u 17:40 »
Takođe me zanima i Subotica, ali i Paraćin u tom pogledu (tj da li je termo sonda dobro postavljena i lepo zaklonjena od Sunčevog zračenja). Nijedna od tih stanica još nije pregrmela letnji period, a svašta se može uočiti iz letnjeg perioda. Svako godišnje doba ima svoje smicalice.

Termo senzor je na 2 metra visine u kućici. Na žalost nisam dobio mesto u parku zbog velike gužve, a ne žele da vade velike jelke, iako sad to već ne izgleda lepo, urasle su jedna u drugu, ne može se ni prolaziti. Tako da je jedina lokacija bila na samom početku voćnjaka.

Da slažem se da su temperature više, ali u severnom (mom) delu grada je peščana podloga koja se znatno brže i više zagreva, a i ne mogu da poredim podatke sa stanicom koja ima ogromno jezero na 20 metara od obale.

Poređenje vršim ovde

17:30 moja stanica pokazuje 22.5°C  
METAR 17:00 Segedin 22°C
METAR 17:00 Sombor 23°C
METAR 17:00 Baja 22°C
Ostale AMS u Mađarskoj:
Baja ima dve u 17:30 mere 22.9°C i 22.4°C
(najbliža meni) Zakanyszek 22.9°C
Kiskunhalas 21.8°C i 21.9°C

Treba provertiti kasnije još i maksimalne vrednosti.

Vidim da je ptprince  izvršio analizu dok sam ja ovo kucao skoro pola sata  :o, ali sa temperaturom i vetrom se ne slažem sa Palićom i zbog blizine jezera i zbog uticaja gradske sredine.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #149 poslato: 28. April 2010. u 09:50 »
Meni je anemometar na krovu kuce na visini oko 11m, nema nikakvih prepreka u okruzenju, termo higro senzor mi je za sada sa severne strane kuce, u hladovini na visini od 2m i udaljenost od zida 50cm.(tu ce biti dok kucica ne bude gotova, konstrukcija spremna i postavljena, ceka se kucica).

Deluje dobro. nego, reci mi još jedan detalj. Koliko je vetrulja visoko iznad krova kuće? Vidim da je kod Deje na metar dva visine iznad krova.
Obavezno naznači kada prebaciš termohigro senzor u kućicu.

Termo senzor je na 2 metra visine u kućici. Na žalost nisam dobio mesto u parku zbog velike gužve, a ne žele da vade velike jelke, iako sad to već ne izgleda lepo, urasle su jedna u drugu, ne može se ni prolaziti. Tako da je jedina lokacija bila na samom početku voćnjaka.

Bolje išta nego ništa. Upotrebljivo je u svakom slučaju.

Termo senzor je na 2 metra visine u kućici. Na žalost nisam dobio mesto u parku zbog velike gužve, a ne žele da vade velike Da slažem se da su temperature više, ali u severnom (mom) delu grada je peščana podloga koja se znatno brže i više zagreva, a i ne mogu da poredim podatke sa stanicom koja ima ogromno jezero na 20 metara od obale.

Poređenje vršim ovde

17:30 moja stanica pokazuje 22.5°C 
METAR 17:00 Segedin 22°C
METAR 17:00 Sombor 23°C
METAR 17:00 Baja 22°C
Ostale AMS u Mađarskoj:
Baja ima dve u 17:30 mere 22.9°C i 22.4°C
(najbliža meni) Zakanyszek 22.9°C
Kiskunhalas 21.8°C i 21.9°C

Dobro, koristiš šta imaš. Ali, imaj u vidu da su METAR izveštaji uglavnom sa aerodroma, a da Sombor ne emituje metar sa svog aerodroma (ako grešim, dajte mi gde vidite te podatke). U celim stepenima je manje više OK, a u decimalu se niko ne može zakleti.

Vidim da je ptprince  izvršio analizu dok sam ja ovo kucao skoro pola sata  :o, ali sa temperaturom i vetrom se ne slažem sa Palićom i zbog blizine jezera i zbog uticaja gradske sredine.

Uticaj na temperaturu vazduha može da bude ne samo od podloge, već i okruženja stanice i još koječega. Okruženje stanice je vrlo kompleksna stvar. Nije dovoljno reći da je stanica blizu jezera, šume ili već čega. Potrebno je znato tačne položaje, udaljenosti objekata, relativne visine prepreka oko stanice, jer sve te stvari ne utiču samo na temperaturu, već na čitav set merenja i vlažnosti vazduha, vetra (naročito, jer je vetar jako osetljiv meteo element), pa čak i padavina (kišne 'senke' od objekata, kada kiša pada uz vetar koji duva iz pravca prepreke). Zato je dobro koristiti najsličniju stanicu po položaju, ili čak više stanica (kao što i radiš). Opet, imam taj inasjderski položaj koji mi omogućava detaljniji pregled i finije poređenje.

Sve duži nizovi uporednih merenja otkrivaju sve suptilnije tajne mikrolokacije mernog mesta, tako da je poređenje nešto što se ne radi jednom zauvek, već se stalno prati. Iako je blizu jezera, Palić nije tako loše rešenje za referentnu stanicu. Još niko nije stavio crno na belo koliki je uticaj jezera na meteo elemente, već se o tome uvek paušalno priča. Peska u Bačkoj ima i sa mađarske strane (bio sam u jednoj njihovoj peščari pre više godina), a ko ti garantuje da znaš sve tajne mikrolokacija mađarskih stanica? Primera radi, oni više veruju klimatskom nizu za Palić nego za Segedin, jer je Palić homogeniji.

Treba provertiti kasnije još i maksimalne vrednosti.

Naravno, ali posle terminskih uporednih merenja. Maksimalna temperatura je često stvar odabranog trenutka, naročito kada ima nekog vetra uz sunčano vreme.

Inače, bunario sam po netu u potrazi za nacrtima za meteo zaklon. Našao sam čuda i čudesa. Ima li zainteresovanih, pa da otvorim novu temu?
« Poslednja izmena: 28. April 2010. u 10:03 ptprince »

Van mreže gabesz20

• Počasni član
« Odgovor #150 poslato: 28. April 2010. u 10:59 »
Ptprince: Ja znam jednog coveka koji proizvodi zaklone u Madarskoj, mnogo ljudi vec ga koristi godinama. E sad sam se nisam uverio da li je dobar, al ako toliko ljudi hvali godinama, onda verovatno ima vec nesto... Inace ako bog da kupim AMS, ja mislim da cu ovaj zaklon da isprobam.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #151 poslato: 28. April 2010. u 11:12 »
Zaklon kao zaklon je dobar. Ali sam siguran da bi bilo razlike u podacima iz tog zaklona i standardnog zvaničnog zaklona. Sumnjam da je razlog dimenzija zaklona. Ovo govorim iz iskustva nekih vlasnika stanica koji imaju oba zaklona i primećena je razlika u podacima. Mislim da slično iskustvo imaju i osmatrači na našim glavnim meteorološkim stanicama, koji imaju automatske stanice sa sličnim zaklonima.

Van mreže gabesz20

• Počasni član
« Odgovor #152 poslato: 28. April 2010. u 12:14 »
Moguce Boce, nemam iskustva sa AMS, niti sa zaklonima tako da je lako moguce to o cemu ti pricas. Ja samo znam eto da koristi mnogo ljudi ovakav zaklon, e sad....

Van mreže Zelimir a

• **
« Odgovor #153 poslato: 28. April 2010. u 20:15 »

Uh kako bi bilo dobro da dobijemo Vršac na mreži sa Želimirom. Ta lokacija je veoma interesantna za sve podatke.
[/quote]
Boce radim vrlo ozbiljno na tome,a što se ove zadnje košave tiče i ovde u Vršcu nije ličila na one jesenje bila je mnogo blaža nego inače i duvala je ne kako zna sa strašnim udarima već kontinuirano ali sa srednjim intenzitetom tako da verujem da su podaci sa stanica ok .Pozdrav

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #154 poslato: 28. April 2010. u 20:18 »
:)

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #155 poslato: 28. April 2010. u 22:51 »
Deluje dobro. nego, reci mi još jedan detalj. Koliko je vetrulja visoko iznad krova kuće? Vidim da je kod Deje na metar dva visine iznad krova.
Obavezno naznači kada prebaciš termohigro senzor u kućicu.

Iznad krova je oko 1.5m, mozda malo i vise.I danas sam imao najjaci vetar od svih ams na mrezi 11.2 m/s

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #156 poslato: 29. April 2010. u 04:45 »
Moj anemometar je do 28. februara bio na 3m visine, od kada je prebacen na cev udaljenu 1,5m od vrha krova, tako da od tada meri brzinu vetra na visini oko 10,5m iznad zemlje. Od susednih objekata najblizi je sa SZ strane i on je udaljen oko 10m sa najvisom tackom krova koja je 4m nize od mog anemometra, drugu objekat je sa JI strane, udaljen oko 30mi i nizi za 2m.

Sto se tice pokazivanja temperature, ptprinc je pravilno zapazio vece vrednosti max temperature u suncanim periodima dana. Problem je u tome sto se moja meteo kucica nalazi u blizini krova susednog objekta odakle imam isijavanje toplote.

Narednih dana vrsicu merenja temperature na razlicitim mestima u dvoristu, da bi odredio najbolju lokaciju za termo-hidro senzor, mada nemam mnogo izbora  :neznam:, zbog blizine objekata i betonskih povrsina.

Hvala (ptprinc) na primedbama i trudicu se da dobijem sto realnije parametre.
« Poslednja izmena: 29. April 2010. u 05:03 rade »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #157 poslato: 29. April 2010. u 10:04 »
Dikile, to zvuči prilično korektno (nisam ni sumnjao).
Moracu da pratim nekoliko dana, pa da te uporedim sa Ćuprijom, kako bi bili sigurni u kvalitet tvoje stanice (pre svega postavljanja stanice - kalibracija nije toliki problem kod AMS).

Rade, i tebi hvala za info. Nisam ni znao da si prebacio anemometar na visinu. Kako si opisao, to bi trebalo da bude to. Prepreka oko anemometra nema, pa sada treba raditi novo poređenje.
Što se tiče temperature, pretpostavljao sam da je u pitanju sam zaklon (da 'pušta' zračenje), ali mi je bilo čudno, jer ipak imaš kućicu. Sada sve ima logike. Ništa, traži lokaciju koja daje najmanje razlike između tebe i Vračara (kao neki reper koji ti može biti od koristi). Idu sunčani dani, pa ćeš imati sasvim dovoljno prilika da sve to podesiš.
Kad već tražiš bolju lokaciju, biraj, ako je moguće, objekte koji su umerenijih boja, jer bela reflektuje direktno zračenje od Sunca. Opet, izbegavaj i tamne objekte, jer oni noću više emituju toplotu. Dakle, neka sredina, recimo boje neba (kao danas, kad je zavidno vedro) ili takvog tonaliteta (boja sama posebi nije toliko bitna, razlike su premale).

Inače, sve vas najlepše molim da svaku, pa i najsitniju promenu u položaju ili ekspoziciji vaših instrumenata i sondi beležite sa velikom pažnjom, kako bi bili sigurni u uticaje okolnih objekata na merenja. Takvi podaci o stanici, položaju instrumenta, samim instrumentima (vrsta, proizvođač, model, pa i serijski broj), osmatračima, navizaju se metapodaci. Njima se mora posvetiti velika pažnja, jer bez njih sva ta merenja ne znače puno. Sa metapodacima koji se pažljivo ažuriraju moguće je otkriti čuda i čudesa, odabrati najvalidnije podatke, a u pojedinim slučajevima i izvršiti izvesna korekcija nad prethodno osmotrenim podacima koji nisu bili dobri kao posle promene (homogenizacija nizova podataka). Samo kvalitetni i homogeni(zovani) nizovi mogu da daju dobru klimatsku informaciju. Ako toga nema, sve je to vredno kao jučerašnje novine.

Van mreže Zelimir a

• **
« Odgovor #158 poslato: 30. April 2010. u 12:24 »
Pokusao sam da komuniciram sa tom bugarskom firmom koja prodaje AMS.Nemam bas utisak da su poslovali sa nekim iz Srbije .Da li neko ima neka konkretna iskustva u kupovini od njih.Nisu mi dali odgovore kako bi mi isporucili robu a ni kako bi ja njima izvrsio uplatu obzirom na nepostojanje PAY PAL sistema.
Pozdrav svima i prijatne praznike
Zelimir

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #159 poslato: 30. April 2010. u 12:38 »
Vlasnik firme je Radmil koji je i naš član i vlasnik Bulgarian weather network-a. Ja sam u kontaktu sa njim bio puno puta i imali smo ideju da nekako proširimo web prodavnicu i na Srbiju. Međutim zbog našeg sistema plaćanja prema inostranstvu, koji je do zla boga komplikovan, odustali smo od toga. Možda je "najjednostavnije" da ti pošalju predračun na osnovu kojeg ćeš izvršiti plaćanje sa deviznog računa a za isporuku robe već nemam informacije kako bi bilo najbolje.