Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Informacije, pitanja i odgovori  (Pročitano 265262 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Informacije, pitanja i odgovori
« Odgovor #160 poslato: 30. April 2010. u 14:37 »
Šta nam govori ovo da sve naše stanice osim Paraćina mere trenutno 26°C i više, dok nijedna zvanična zavodska stanica (osim B.Karlovaca 25.2°C) u 14h ne meri preko 25°C?  :-\
Kod mene blizina betonskih površina sigurno deluje bar malo na merene vrednosti temperature.

Da dodam da Paraćin još uvek nije u zaklonu već u hladovini tako da podaci za temperaturu sigurno ne pokazuju dobru vrednost.
« Poslednja izmena: 30. April 2010. u 14:49 Boce »

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #161 poslato: 30. April 2010. u 14:59 »
Evo mojih prvih rezultata merenja na razlicitim pozicijama u dvoristu, od 14,45h:

- u meteo zaklonu koji je u blizini krova jednog objekta na visini 2,2m ----- T= 26,7 C
- u hladovini ispod meteo zaklona na visini od 1m -------------------------T= 25,3 C
- u hladovini na istocnoj strani kuce na simsu prozora i visini od 3m ------- T= 24,9 C
Zvanicno u Pancevu u 14,55h koji je od mene udaljen 12km  T= 26,0C, a na Kosutnjaku 24,1C

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #162 poslato: 04. Maj 2010. u 09:06 »
Šta nam govori ovo da sve naše stanice osim Paraćina mere trenutno 26°C i više, dok nijedna zvanična zavodska stanica (osim B.Karlovaca 25.2°C) u 14h ne meri preko 25°C?  :-\

Govori nam o tome da stanice koje imamo nisu u najboljim mogućim uslovima, te ih kao takve treba prihvatiti.
RHMZ je, kao nacionalna meteorološka služba, dužan da takve uslove obezbedi gde god je to moguće, sigurno tamo gde merenja vrše zaposleni. Saradnici ne mogu imati idealne uslove, ali opet su kao takvi validni.

Na temperaturu utiče mnogo toga, ne samo odsunčanost preko dana. Pisaću o tome opširnije, uskoro.

Rade, odlično si odradio ispitivanje svoje lokacije. Samo, Pančevo nije kalibrisano, te ga treba uzeti sa rezervom, a Košutnjak dokazano malo podbacuje, osim preko sunčanog dana kada se 'podbacivanje' temperature delimično i neravnomerno kompenzuje slabijim zaklonom (FARS). Uz to da dodam da su preko dana fluktuacije temperature i po dva i tri stepena gore dole, te je pitanje trenutka koji AMS opšte hvata. Zato su Tmax sa automatske uvek više od realnih, naročito kada je sunčano.

Odaberi onda ovu poslednju lokaciju. Jeste visina 3 metra, ali bolje je malo više nego malo manje. Kada je sonda postavljena malo niže, drastičnije reaguje i na Tmax i na Tmin, zbog blizine tla. Uzgred, zbunjuje me vrlo slab rezultat ispod zaklona. Pretpostavljam da je zobg debele hladovineod smaog zaklona. Sve u svemu, to nije dobro mesto, definitivno.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Zelimir a

• **
  • Starost: 60
  • Najteže je naučiti nenaučenog učitelja
« Odgovor #163 poslato: 26. Jul 2010. u 18:21 »
Možda je neko već negde pitao ali mene zanima kakva iskustva imate sa Internet mrežom tj konkretno koja bi varijanta internet veze bila dovoljno dobra za "upload" podataka sa AMS na mrežu.Još to da rešim i eto mene kod Vas.Pozdrav iz Vršca

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #164 poslato: 26. Jul 2010. u 19:16 »
Bilo kakav ADSL bi bio poželjan, dial up je već problematičan kao i uvek. Jedva čekam da nam se pridružiš!

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #165 poslato: 26. Jul 2010. u 19:17 »
Ja koristim telekomov ADSL, radi dobro. Retko kad mi se prekidala veza, a sami podaci ne nose mnogo veliku količinu podataka, tako da i ove male upload brzine kod nas to nose bez problema. Protok na mesečnom nivou ti je 1-1.5GB.

Ne znam da li ima kablovski internet kod vas, a za bežični moraš prvo investirati u opremu (mada neki daju na revers, ali je onda tu 2-godišnja ugovorna obaveza).

Zavisi šta ti je najpristupačnije, sve može u principu.

Van mreže Zelimir a

• **
  • Starost: 60
  • Najteže je naučiti nenaučenog učitelja
« Odgovor #166 poslato: 26. Jul 2010. u 19:23 »
Hvala za brze i iscrpne odgovore.Boce i ja jedva čekam :jupi:

Van mreže beket

• **
« Odgovor #167 poslato: 26. Jul 2010. u 20:34 »
bežični moraš prvo investirati u opremu (mada neki daju na revers, ali je onda tu 2-godišnja ugovorna obaveza
nikako wireless!
/ima raznih varijanti za placanje, ali je nazalost jos uvek nepouzdan, cak i u vecim gradovima - cesti prekidi, slaba konekcija, itd./

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #168 poslato: 26. Jul 2010. u 21:31 »
Pazi ja imam telekomov ADSL, i mogu ti reci da koliko je lepo radio pre godinu dana tako sada ima manjih problema, prekida ponekad ima mada je to retko, problem je najveci sto protok nije stabilan uvek,koji dan sam merio posto sam primetio da nesto sporo radi i 300kb/s, a treba da bude 1024 kb/s! No nije uvek ovako, ali se desi da protok uspori!Ja ti mogu preporuciti i sigurno bi bilo najstabilniji kablovski net, trebas da se raspitas dali ima u Vrscu, kod nas nema na primer u Subotici a u okolnim selima i malim mestima ima sto je sramota i bruka! Ako nemas uslova za kablovski net, onda samo ADSL! Wirrellesa se mani imaces mnogo problema, i to ti iz licnog iskustva znam! Znaci kablovski net koji po ceni nije skuplji od ADSL-a, ako nema u Vrscu kablovskog neta onda samo ADSL!

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #169 poslato: 26. Jul 2010. u 22:39 »
Ja sam prvo imao  ADSL, ali nisam bio zadovoljan zbog stalnog problema sa konekcijom, kad god pada kisa dolazi do prekida. Sada imam bezicnu vezu koja za isti novac daje duplo brzi internet i veoma sam zadovoljan. Placam 1490din, a protok mi je 2176/512. Po meni Wirrelles je zakon.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #170 poslato: 26. Jul 2010. u 23:11 »
Dikile to je na 5Ghz? To radi puno bolje od 2.4 naročito ako je provajder ozbiljan.

Imao sam i ja u početku wireless, najbolju opremu koja postoji, veliku udaljenost od antene i radilo je 95% vremena.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #171 poslato: 30. Septembar 2010. u 09:14 »
Mislim da ovu temu treba spojiti sa temom Automatske meteorološke stanice. Ako se slažete, admini i moderatori, pa izvol'te u akciju.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #172 poslato: 30. Septembar 2010. u 11:58 »
^^ pa jes' da su slicne, al ne znam dal' da ih spajamo jos uvek...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #173 poslato: 30. Septembar 2010. u 15:48 »
Istini za volju, ja ne vidim suštinsku razliku.

Van mreže beket

• **
« Odgovor #174 poslato: 30. Septembar 2010. u 19:27 »
treba spojiti sa temom Automatske meteorološke stanice.

mislim da treba ostaviti temu 'pitanja i odgovori' (kao rubriku za strucna i prakticna pitanja koja su tu bila pretresana), a temu 'Automatske meteorološke stanice' preimenovati u npr. 'AMS - novosti i radosti' ili tako nekako (posto vec podforum ima gotovo identican naslov, a za probleme opet imamo posebnu rubriku)

mada, vidim i ja da se tu preklapaju mnoge teme u raznim rubrikama -

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #175 poslato: 01. Oktobar 2010. u 09:02 »
Da, može i tako, čini mi se da ima smisla. Međutim, eto posla za admina i moderatora da raščivija šta ide gde. Naravno, nipta hitno, samo sam ovim hteo da primetim kako korisnici ovog podforuma uvek uzimaju poslednju temu iz podforuma za 'reply'. Lenjost, navika, šta li je... ni ja nisam imun.

Van mreže Shone86

« Odgovor #176 poslato: 08. Novembar 2010. u 12:55 »
Postovanje narode,

Imam jedan problem vezan za osvetljenost u Srbiji. Naime, radim master rad u kojem mi je potrebno da znam podatke o prosecnoj osvetljenosti za svaki mesec u godini u W/m2 (nebitno kojoj, ali po mogucstvu sto novijoj). Naravno nasao sam podatke koji se odnose samo na ceo mesec, ali potrebni su mi podaci za odredjene casove u svakom mesecu (8h,9h,10h,11h,12h,13h,14h,15h,16h,17h i 18h). Da li bilo ko moze da mi pomogne oko ovih podataka, jer sam vec mnogo vremena proveo u ovoj bezuspesnoj potrazi?
Unapred HVALA

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #177 poslato: 06. Maj 2011. u 13:21 »
Ne mogu da verujem da sam najhladniji danas u Srbiji, a svuda je vedro i sunčano.

« Poslednja izmena: 06. Maj 2011. u 13:40 rade »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #178 poslato: 06. Maj 2011. u 13:47 »
Nije, Rade, nego ti je najbolja izolacija za zaklon ;)

Šalim se. Čuj, lako je moguće da i jesi najhladniji (naročito ako te neko uzme na Babin Zub).

Još preovlađuje severno strujanje. Biće sve drugačije kada okrene jugovina.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #179 poslato: 06. Maj 2011. u 14:07 »
Začudilo me da je Inđija toplija skoro 2C, a Vršac više od 3,5C, iako po zvaničnim podacima RHMZS temperature su dosta ujednačene