Da ima, Control Panel - Offsets & Initial Rain - Humidity Offsets
Ja sam stavio samo ono kad je 98% da prikazuje 100%, juče sam video da je Palić imao 100%, a prosek za ceo dan 99%
Pažljivo s tim 100% vlagom, tdejo86. SYNOP dekoder za podatke sa sinoptičkih stanica RHMZ Srbije ima jednu veliku grešku u dekodiranju relativne vlažnosti vazduha.
Naime, za potrebe izračunavanja relativne vlažnosti vazduha potrebno je znati temperaturu vazduha i temperaturu tačke rose. Primenom par formula dobija se relativna vlažnost vazduha.
Za dobar podatak neophodno je da obe vrednosti budu date sa tačnošću 0.1°C. Greška samo jednog od ova dva parametra za 0.1°C daće pogrešnu relativnu vlagu, i to za oko 1% pri temperaturama iznad 7°C, ali za niže temperature ta greška raste. Za ove temperature (između 0 i 5 stepeni) ta greška naraste do 2-3%.
SYNOP dekoder RHMZ ima tu grešku što uzima
zaokruženu vrednost obe temperature i tako je uvodi u izračunavanje. Ovim se čini greška u relativnoj vlažnosti vazduha
od 2 do preko 10%.
Ja bih te zamolio da vratiš to setovanje na originalno. Ipak, pregledao sam tvoje podatke koje si mi poslao i nema nikakvog razloga da to podešavaš.
Situacija relativne vlažnosti od 100% je ustvari znatno ređa nego što se prikazuje na sajtu RHMZ Srbije. Ona se javlja pre svega na planinama (Kopaonik, Crni Vrh...), dok je u nižim predelima znatno ređa (čak i na Paliću), bez obzira na maglu, padavine ili nešto treće. Zaista je maglovito kada se relativna vlažnost 100%, ali nema svaka magla tu vlažnost. Štaviše, najčešća je vrednost 97-98%.
Dakle, neka stanica pokazuje do 99%, jer tako i treba. Bolje propustiti podatak o 100% vlažnosti zbog instrumenta nego proglasiti visoku vlažnost sa 100%.