Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Informacije, pitanja i odgovori  (Pročitano 265281 puta)

Van mreže Tihomir

• **
  • Starost: 61
    • https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/aad18abb1a6c4cafb7acc82d7cb68eb5/fullscreen
Odg: Informacije, pitanja i odgovori
« Odgovor #200 poslato: 16. Jun 2012. u 18:12 »
Pozdrav svima
Ima već oko jedan tjedan kako se nešalju podaci na server. Problem je u Wdisplay programu jer skida podatke sa Davis konzole, ali ih nesinhronizira i zato se nepojavljuju podaci na programu,tako da ih i nešalje.Nisam do sada imao takvih problema sa Wd, i neznam štaviše napraviti da se to popravi,Bezbroj puta sam ga cijelog izbrisao i komp. restartao ali, badava.Trenutno šaljem podatke sa Weather Link programom,ali to je kao oko i dupe da usporedite,ja sam tako razočaran da bih poludit mogao, a tako se dobra arhiva u kontinuitetu napravila.Sa tog Wdisplay programa sam slao na sve druge servere,a sada ništa.Tako  dok se  to neriješim, neznam kako da se šalju podaci na vaš server.

Van mreže Tihomir

• **
    • https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/aad18abb1a6c4cafb7acc82d7cb68eb5/fullscreen
« Odgovor #201 poslato: 23. Jun 2012. u 15:43 »
Pošto nikako nije dobro komunicirao Wdisplay sa Davis konzolom,prešao sam na Weather Link program, a Bodi Tajsonu sam javio na PP(2 poruke) da uzima podatke sa druge scripte. Tako da  sam ofline dok se to ne sredi, adresa i sve drugo je isto.

Van mreže Raja

• **
  • Starost: 30
    • Pancevo
« Odgovor #202 poslato: 20. Jul 2012. u 22:59 »
Da vas pitam,gde ja na mojoj AMS mogu da vidim npr u zadnjih 5 dana min i max temperature?
Hvala u napred na odgovoru.. :)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #203 poslato: 20. Jul 2012. u 23:15 »
U WD-u ides View- Average Extremes

Van mreže Raja

• **
    • Pancevo
« Odgovor #204 poslato: 21. Jul 2012. u 00:51 »
Hvala na pomoci!!  :-*

Van mreže Tihomir

• **
« Odgovor #205 poslato: 30. Jul 2012. u 07:59 »
Pozdrav
Ima već neko vreme kako sam poslao obavijest da sam prešao na slanje podataka na drugi program,WeatherLink.
Ja sam napravio  i dve scripte i šalju se podaci na naš server, sve to javio Bodi,ali do danas još ništa.Ove scripte rade dobro i stabilno,jedino pretpostavljam da treba napraviti neku preinaku za vašu scriptu ?
1. ftp://www.pljusak.com/serbianmeteo.xml , (serbianmeteo.xml) osvježavanje je svake minute  i
2. ftp://www.pljusak.com/serbianmeteo_wl.html , (serbianmeteo_wl.html) osvježavanje svakih 5min.
Neznam,ali glupo mi je više pisati o tome, ako se želi već to riješiti neka se reši više, a ako nema volje za to neka se jednostavno izbriše moje mjesto sa spiska i mirna Bačka. Jednostavno ne mogu vjerovati da na vašem forumu to radi samo jedan čovijek. Bez zamjere,i svima svako dobro želim.
Tihomir

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #206 poslato: 08. Avgust 2012. u 20:10 »
Sve je tako. Tihomir se potrudio i servirao podatke u vise formi ali ja ne stizem da odradim to. Ceo dan na poslu programiram, uglavnom ne dodjem kuci posle, a kada i dodjem nisam ni za sta. Videcu kad uzmem godisnji za 20ak dana da to sredim. Nije to veliki posao ali kad se ima malo vremena, onda jeste :(
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže ralf

« Odgovor #207 poslato: 03. Septembar 2012. u 00:06 »
ne posedujem AMS ali mi treba vasa pomoc radi pojasnjenja nekih pojmova
 - kad radio stanice objave vremenske podatke sa parametrima temperatura,vlaznost itd koji vazdusni pritisak objave
  onaj koji je na toj nad.visini izmeren ili sveden na nivo mora
 - ako je ovo drugo i to nisam siguran sta je tacno ali po onome sto citam to je pritisak izmeren na odredjenoj nad,visini pa uvecan za visinsku razliku.Znaci ako je na 2oom izmereno 1000mb svedeno na nivo mora bilo bi 1022mb jer pritisak opada
na svakih 100m oko 11mb.Tako ja kapiram stvari , a sta sad citaju na radiju ovaj pritisak od 1000mb gde im je lokacija npr ili ovaj svedeni 1024
 Ovo me zanima zbog barometra i altimetra na suunto vector satu koje nikako  da uskladim pa bar da znam jedan tacan parametar .Recimo pritisak koji objavljuju samo koji
   Nadam se da nisam pogresio gde da postavim pitanje

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #208 poslato: 03. Septembar 2012. u 13:40 »
 ^^
Što se tiče BGa na TV i radio stanicama se čita pritisak koji je izmeren na samoj stanici a ne "sveden na nivo mora". Npr. u 14h će verovatno reći da je vazd. pritisak 1002mb (hPa) i ako bi uzeli tačno 1002.0hPa to bi odgovaralo pritisku od 1017.0hPa pri temperaturi od 30C (u 11h je stanični pritisak bio 1003.5, što uzimajući u obzir nadm. visinu od 132m i temp. od 27.2C daje "pritisak na nivou mora" od 1018.6C).
Temperaturu spominjem jer i od nje "zavisi" koliki će biti "pritisak sveden na nivo mora" -npr. pri spomenutom pritisku od 1002.0hPa i temperaturi od -10C (na visini 132m), pritisak sveden na nivo mora bi bio 1019.6hPa.

U primeru koji ti spominješ (nad.vis. 200m, stanični pritisak 1000.0mb) -pritisak sveden na nivo mora pri temp. +30C bi bio 1022.7mb a pri -10C 1026.2mb.

Van mreže ralf

« Odgovor #209 poslato: 04. Septembar 2012. u 00:38 »
hvala puno ovo mi je pomoglo jos nesto me zanima, rekli ste sto se tice Beograda jel kod drugih stanica drugacije.
  I na vasem sajtu da li je prikazan pritisak na samoj stanici ili "svedeni" u podacima sa npr Karaburma 1016hPa u 00.34

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #210 poslato: 04. Septembar 2012. u 08:23 »
Na mreži Serbianmeteo je vazdušni pritisak sveden na nivo mora kod svih stanica osim za Inđiju.

Van mreže Raja

• **
    • Pancevo
« Odgovor #211 poslato: 08. Septembar 2012. u 21:01 »
Kako da postavim Banner na profil na forumu?  :-*

« Poslednja izmena: 08. Septembar 2012. u 21:40 ra.stefan »

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #212 poslato: 08. Septembar 2012. u 21:38 »
Problem rešen. Koristiti bb kodove.

Van mreže Raja

• **
    • Pancevo
« Odgovor #213 poslato: 18. Septembar 2012. u 23:55 »
Sutra ako budem stigao poboljsacu rezoluciju padavina sa sadasnjih 0.7 na 0.2mm po impulsu..
Sledece sto me ceka jeste da smislim kako cu da se borim sa snegom tokom zime..  :-*

Van mreže Tihomir

• **
« Odgovor #214 poslato: 06. Oktobar 2012. u 06:02 »
Pozdrav svima
Imam jednu informaciju u vezi moje stanice, jučer sam inastaliraona Davis ventilator dnevni za TH senzor radi bešumno i jednostavno ga ugraditi, i original grijač kišomjera. Njega danas instaliram i može zima da počne.To me koštalo 298,50 € + 550 kn PDV,  te stvari mi je poslao brat iz Holandije jer Weerspecijal firma koja to prodaje nešalje u Hrvatsku. Dobio sam i solar panel uz ventilator tako da sada imam i rezervni jedan :)
Evo i nekoliko slika.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #215 poslato: 06. Oktobar 2012. u 13:20 »
Odlicno Tihomire, sada je i tvoja stanica dobila mogucnost merenja sneznih padavina, pa da sacekamo zimu i vidimo kako kako to funkcionise.  :super:
Koliko vidim sa slika koje si postavio u kompletu je jedinica za napajanje, plocica sa termogenim otporom koji ima funkciju grejaca u sklopu sa termostatom i u pozadini aluminijumska folija sa utisnutim grejacem cija je uloga verovatno da se obmota oko prihvatne povrsine kisometra i rastapa pahulje snega.
Vidim da si kupio i ventilator za TH senzor, interesuje me kolika je razlika u pokazivanju temperature pri suncanom danu sa ukljucenim i iskljucenim ventilatorom?

Pozdrav  :-*

Van mreže Tihomir

• **
« Odgovor #216 poslato: 06. Oktobar 2012. u 21:56 »
Danas je bio sunčan i topao dan stvoren da si ugradim grijač u kišomjer.
Lako ga je bilo ugraditi i brzo, isprobao sam ga i grije dobro,sada definitivno neka počne i zima.
Evo i slika.
Dekica

Grijač stavljen na predviđeno mjesto,može se postavit i s desne i lijeve strane, izbor je na vlasniku.

Spojene žice grijača

Prekidač palenja i gašenja u garaži.

Napajač sistema 24v  24w

Završetak posla ugradnje grijača

Kabel grijača

Sada malo o podacima termostata i grijača ako nekome zatreba za samo ugradnju istoga.
Termostat: SELCO DA110  -ASAH-  US-602 S
Keramički grijač: DALE HL-50-06Z   24oma  5%  50W  Mexico 1144
Kada temperatura padne oko 30°C grijač će se nastaviti i dalje grijati.
Grijač sklop uključuje termostat prekidač ako temperatura dosegne 43°C, termostat prekida napajenje grijaćeg elementa.
Kada je grijač uključen,on je sposoban otopiti 6mm snijega u satu.To neće biti moguće držati korak kod obilnih sniježnih oborina.
Ventilator je dobra stvar zato sam si ga kupio, malo sam pratio i mnogo realnije se temperatura očitava, svako malo ide dole ili gore za decimalu ili dve, dok kod sunčanoga i tihoga vremena to je problem ide sporije i stvara se čep oko th senzora, ima realije kretanje. Samo motor ako se kupuje košta 52€. Davis preporučuje zamjenu motora svake dvije godine. Uglavnom niža je maksimalna temperatura sa ventilatorom nego je bila bez njega.Nadam se da si zadovljan odgovorom Rade.Pratiću to još malo bolje.Sada  se podaci šalju ponovo jer sam uključio ponovo Weather display i Weather link istovremeno.Na stranici sada imam i 3d grafikone uz Wdisplay programa.
Nadam se da će ovi podaci koristiti. Pozdrav

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #217 poslato: 07. Oktobar 2012. u 19:48 »
Dobro je to rešeno i nema sumnje da će rezultati biti odlični.
"Obrada" sneznih padavina intenziteta od 6mm/h je vrlo dobra, za jače padavine uslediće određeno vremensko kašnjenje, ali je bitno da se registruju tačne ukupne padavine.
Tihomire da li je namešteno da ventilator radi samo u toku dana, jer preko noći mislim da nema potrebe za njegovim radom, ako ovo nije slučaj moglo bi se određenom modifikacijom produžiti mu radni vek sa dve godine na četiri.

Tvoja stranica je sa pregrš korisnih informacija i grafikona i za svaku pohvalu je.  :super::super:

Van mreže Tihomir

• **
« Odgovor #218 poslato: 08. Oktobar 2012. u 02:20 »
Uh, evo ja tek sada došao kući sa posla, oko dva ujutro.Sreća danas se kod nas ne radi. :)
Rade, ventilator radi samo po danu, verzija ventilatora za rad na bateriju 24 sata je skuplja 30€.Nema potrebe da radi noću.Bitno je po suncu da struji zrak oko senzora konstantno, i to su složili da se sporije okreće ako je slabija svjetlost tj. za vreme najjačega sunca najbrže tada se  ventilator najbrže  okreće.Raspon okretaja se kreće od:min. 280 ok/min do maks. 500 ok/min. ili 1.4m/s do 2.5m/s , tako piše u papirima. Davis je danas registrirao i najveću brzinu do sada kod mene od 24.6 m/s ~ 89 km/h  :-[, to se rijetko dogodi u mome kraju. Prošla je fronta brzo potezna, šteta ja bio na poslu.  :(
Hvala na pohvali moje stranice, sada mi rade dva programa istovremeno ako zataji jedan da negubim podatke.
Ja se raspisao, a vreme leti. Odoh spavati.
Pozdrav svima

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #219 poslato: 03. Decembar 2012. u 13:26 »
S obzirom da su se prognoze koje daje Profiamater pokazale veoma tačnim, znači da za predstojeći vikend aktiviram "grejanje" mog kišometra.

Kod mene je  u pripravnosti još od novembra kad je nakratko bilo solike, sinoć bio na struji i rastopio 0.9mm snega.

Danas sam i izbušio rupe (25mm) na dasci kako bi voda nesmetano pobegla iz kišomera, naime, prošle godine je sve lepo funkcionisalo međutim voda se nakon izlivanja iz klackalice ledila na dasci a kasnije i na dnu kišomera što je dovelo do oštećena istog i nabavke novog. Ove godine moram obratiti pažnju na taj faktor.