Dragan je odlično upozorio na zamke koje se javljaju u vezi pritiska. Gledajući podatke iz Subotice za analizu, video sam da AMS svodi pritisak na nivo mora tako što linearno doda jednu fiksnu veličinu prema nadmorskoj visini. To je prilično netačno. Ja nemam AMS i ne poznajem njene ćudi, ali vi koji ih imate to bolje znate od mene. Ja gledam stvari preko podataka koje sam uspeo dobiti i analizirati.
Dakle, moje je mišljenje da svaka AMS treba da šalje podatak o staničnom pritisku (to se ne naziva apsolutni pritisak, kao što ni onaj na nivou mora nije relativni, već sveden na nivo mora). Takvu vrednost treba uzeti u obzir sa temperaturom i vlažnošću vazduha, pa provući kroz formulu za svođenje vazdušnog pritiska na nivo mora (u kojoj figuriše i nadmorska visina), pa tek onda rezultat okačiti u javnost.
Međutim, za sve ovo je potrebno malo rada na AMS, ili da se pokrene pitanje baze podataka koja će to da svari i ubaci u podatke SM mreže stanica. Kako od baze podataka nema ništa (niti će biti u dogledno vreme), kvalitetno rešenje nije omogućeno. Stoga, ostavljam vam da se snalazite kako umete, ili da dignete bazu iz mrtvih i da radite. Ja nemam kod za pravljenje baze, ja mogu eventualno dati poneki savet i to je sve. Ima već dosta vremena kako sam odustao da se borim za bazu, jer sam u tome (skoro sasvim) sam.
Još jedan detalj. Nemojte uzimati vazdušni pritisak sveden na nivo mora na Paliću. U poređenju sa okolnim stanicama (Sombor, Novi Sad, Kikinda, Segedin), viši je od realne vrednosti za oko 1.2 mb. Takvih vrednosti ima na još nekim tačkama u Srbiji, ali i u okolnim zemljama. Neću da pišem o uzrocima toga i kako se to može otkloniti, jer to više nije za ovu temu, a ko treba da zna za taj problem, zna.
Bottom line: Radite šta mislite da treba, jer ćete uvek rizikovati sa lošim vrednostima. Sve dok ne pokrenete razvoj baze podataka (kao i uvlačenje postojećih SYNOP poruka u bazu). Ali dogovorite se između sebe koje (manje) zlo ćete odabrati.