Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Informacije, pitanja i odgovori  (Pročitano 265301 puta)

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
Odg: Informacije, pitanja i odgovori
« Odgovor #220 poslato: 03. Decembar 2012. u 15:44 »
Ovaj februar je baš bio izuzetan, danima je temperatura bila oko -10C uz intenzivne snežne padavine i pojačan vetar, što je kišomer stavljalo na muke i rad na granici mogućeg.
Dejo, nadam se da će se tvoje rešenje pokazati kao dobro.  :-*

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #221 poslato: 07. Decembar 2012. u 11:02 »
Evo ponovo smo umotani i zagrejani, spremni za sutra, na dasci 2 rupe kako bi rastopljeni sneg iz kišomera pobegao pravo na zemlju.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #222 poslato: 07. Decembar 2012. u 11:20 »
I ja sam spreman za sneg sa novim nacinom grejanja. Naime ideja mi je pala kada sam na jednom forumu video da palme zimi greju napolju pomocu svetlecih creva. Pa tako sam i ja oko kisomera i dodatnog levka obmotao svetlece crevo plus izolaciju, tako da sada necu imati problema sa zaledjivanjem klackalice kao prosle zime kada su bili veliki minusi. Evo prilike za vikend da vidimo kako ce raditi.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #223 poslato: 07. Decembar 2012. u 12:14 »
Biće veselo za vikend, ja ću izgleda morati malo više da "podložim" kišomer, s obzirom da se očekuje i pojačan vetar.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #224 poslato: 07. Decembar 2012. u 15:10 »
Bravo Dejo, Dikile i Rade!
Svaka čast  :super: , bilo bi lepo kada bi i neke "zvanične" da ne kažem "državne" meteo-stanice bile održavane od strane osoba koje su pune entuzijazma i energije kao vi. Sramota je da stanica u centru BGa često prijavljuje 1-2mm padavina u situacijama kada padne npr. 10mm uz jaku košavu a uz sve to se objavi (tačan) podatak da je visina snega povećana za npr. 9-10cm. Neko ko ne zna o čemu se radi i ko samo pogleda SYNOP pitaće se kako to u BGu svake zime bar dva puta padne po 10-ak cm snega od samo 1mm padavina  ;)
Videćemo sutra da li se nešto popravilo što se tiče stanice 13274 na Vračaru...

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #225 poslato: 08. Decembar 2012. u 06:34 »
Probudio sam se jutros u 6h i kroz prozor video da je napolju sve belo, a ja nisam povezao struju za grejanje na kisomeru.  :-[
Sneg je trebao da pocne tek danas posle podne, a vec ga ima oko 2cm. Istrcao sam napolje i "pustio" struju i uskoro ocekujem da kisomer proradi.

Van mreže Raja

• **
  • Starost: 30
    • Pancevo
« Odgovor #226 poslato: 08. Decembar 2012. u 14:16 »
Pusten u rad moj grejac za kismer,prvi rezultati su odlicni,ali cekamo vecernje casove kada ce temperatura otici u minus,i kada ce padavine biti dosta obilnije..

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #227 poslato: 08. Decembar 2012. u 18:02 »
Sa srecom Stefane, kod mene je danas bilo problema sa klackalicom u kisomeru, koja se zaglavila u jednom trenutku, pa su izostala merenja u realnom vremenu.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #228 poslato: 08. Decembar 2012. u 22:01 »
Grejac za sada radi fantasticno kod mene. Jeste da je temperatura u blagom minusu ali je za sada odlicno.

Van mreže Raja

• **
  • Starost: 30
    • Pancevo
« Odgovor #229 poslato: 08. Decembar 2012. u 22:35 »
Hvala Rade  :-*
Samo moram da napomenem da sam uklonio levak,i da je sada ponovo jedan impuls 0.7mm
Nisam bas srecan zbog toga,ali morao sam,jednostavno nemam materijala sa cime mogu da obuhvatim ceo levak za grejanje,i ovako sam od nicega napravio grejac  ???  Ali isto tako nista ne moze da osteti kisomer,i naravno ne moze doci do isparavanja vode.
Za sada sam zadovoljan rezultatima,kod obilnih padavina dolazi do malog zadrzavanje snega po zidovima ali to se dosta brzo topi..
Uvideo sam neke sitne greskice koje cu da prepravim kada sve ovo bude prestalo,jer ako bude neko vreme slicno februaru,ne verujem bas da ce se brzo topiti sneg.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #230 poslato: 08. Decembar 2012. u 22:57 »
U principu bolje je da se mali deo pahulja zadrzava po zidovima prihvatne povrsine, nego da se odmah tope, jer ce se u tom slucaju zbog prevelikog grejanja deo padavina izgubiti.
Najbolje resenje je napraviti napajanje grejaca sa dva ili tri stepena napajanja, gde bi se odredjeni stepen (vrednost napona napajanja) koristio u zavisnosti od spoljnih parametara kao sto su intenzitet sneznih padavina, temperatura vazduha i jacina vetra. Sve ovo se najbolje odredjuje eksperimentalno, pri konkretnim spoljnim parametrima i za konkretan model kisomera ili levka.
Na mom kisomeru, danas je doslo do smetnji u radu klackalice, tacnije javio se otpor u osovinici, odnosno majstorski receno "zaribavanje". Da bih smanjio trenje posu sam malo spreja (WD40), pa cu videti kako ce to nocas funkcionisati, ali sutra je neminovna demontaza klackalice i ciscenje osovinice.

Van mreže STANIVUKOVIĆ

• *
« Odgovor #231 poslato: 11. Decembar 2012. u 08:44 »
Imam problem sa funkcionisanjem AMS NEXUS. Ovu stanicu sam postavio 28.10.2012. godine u meteorološki zaklon,nakon mjesec dana sam kontrolisao njen rad i utvrdio sam da ona uopšte neprima signal sa mjerača, iako se on nalazi isto kao i prijemnik u zaklonu. Na displeju se mogu vidjeti samo temperature (unutrašnje). Mjerač radi i šalje signale, ali se oni ne registruju na displeju. Istu takvu stanicu imam kod kuće, u meteorološkom zaklonu, displej je u kući i sve funkcioniše u redu, u čemu je problem?

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #232 poslato: 11. Decembar 2012. u 08:50 »
Evo grejac radi odlicno i na -5C, skupljaju se mm.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #233 poslato: 11. Decembar 2012. u 08:58 »
Imam problem sa funkcionisanjem AMS NEXUS. Ovu stanicu sam postavio 28.10.2012. godine u meteorološki zaklon,nakon mjesec dana sam kontrolisao njen rad i utvrdio sam da ona uopšte neprima signal sa mjerača, iako se on nalazi isto kao i prijemnik u zaklonu. Na displeju se mogu vidjeti samo temperature (unutrašnje). Mjerač radi i šalje signale, ali se oni ne registruju na displeju. Istu takvu stanicu imam kod kuće, u meteorološkom zaklonu, displej je u kući i sve funkcioniše u redu, u čemu je problem?

Ono što sam ja našao, a i logično je, glavna konzola ne može da radi na jako niskim temperaturama...

Operating Temperature -5°C to 50°C ( 23°F to 122°F)

http://www.adp.be/images/gebruiksaanwijzingen/35.1075_e_neu.pdf

Van mreže STANIVUKOVIĆ

• *
« Odgovor #234 poslato: 11. Decembar 2012. u 09:24 »
Glavni prijemnik koji se nalazi u kući radi pri niskim temperaturama, ponekad i na -15c. Na stanici u polju je sve podešeno kao i na stanici kod kuće, ali na displeju se ne registruje podatak sa prijemnika br.1., već bilježi podatke sa termometra koji se nalazi unutar samog displeja. Zbog velikih hladnoća koristim litijumske baterije.

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #235 poslato: 26. Decembar 2012. u 20:21 »
Od danas je Vrsac ponovo u mrezi -)
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #236 poslato: 27. Decembar 2012. u 21:14 »
Bodo, što od juče Babin Zub kasni sa vremenom za jedan sat?

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #237 poslato: 28. Decembar 2012. u 11:30 »
Nije mi jasno zaista, u clientraw je dobar podatak... a ostale stanice se normalno prikazuju. Moracu da proverim, a mozda i napisem novi kod posto je ovo trenutno prilicno bezveze uradjeno :)
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže nikt

• *
« Odgovor #238 poslato: 28. Decembar 2012. u 15:29 »
Птице ми поломиле мет.станицу,све сам поново вратио како је било али ми сад не показује правац ветра стално стоји на северу.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #239 poslato: 29. Decembar 2012. u 15:08 »
Da li je problem u tome sto nece da se okrece vetrulja ili se ona okrece u smeru vetra, ali stanica ne registruje njen polozaj?