Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Informacije, pitanja i odgovori  (Pročitano 265311 puta)

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
Odg: Informacije, pitanja i odgovori
« Odgovor #260 poslato: 23. Januar 2013. u 14:10 »
Senzor kod WS-2300 izgleda kao na sledećoj slici, gde se vidi plastični poklopac preko senzora.
Kada se skine crni plastični poklopčić senzor je veličine otprilike 2x3mm i pažljivo ga treba očistiti, razume se dok su izvađene baterije.
Uloga poklopca je da pruži mehaničku zaštitu površine senzora, koja je praktično jedan mali mikro čip.

Van mreže Zelimir a

• **
  • Starost: 60
  • Najteže je naučiti nenaučenog učitelja
« Odgovor #261 poslato: 23. Januar 2013. u 21:08 »
 :super: lepo objasnjeno izvesticu vas da li ima nekih konkretnih rezultata.

Van mreže Tihomir

• **
  • Starost: 61
    • https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/aad18abb1a6c4cafb7acc82d7cb68eb5/fullscreen
« Odgovor #262 poslato: 25. Februar 2013. u 10:31 »
Samo bih najavio da sam uplatio za svoju Davis stanicu dva nova senzora : UV senzor i Senzor solarne radijacije, plaćeno još u prošli petak, i to bi onda bila stanica kompletna, bit će zanimljivo pratiti UV indeks i solarno zračenje u mome kraju dolaskom toplijih dana (ljeto). :)
Sa ovim senzorom solarne radijacije Weather display program će automatski postavljati ikonu trenutne situacije, a ujedno i na Yowindow prozor, nema više ručnoga unosa.  :super:
Na web stranici sam već dodao nove grafove, da ne moram to poslije raditi.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #263 poslato: 25. Februar 2013. u 12:45 »
Odlično Tihomire, svaka čast na uloženom trudu :)

Van mreže Zelimir a

• **
« Odgovor #264 poslato: 24. Mart 2013. u 09:02 »
:super: lepo objasnjeno izvesticu vas da li ima nekih konkretnih rezultata.
Probao juce da uklonim plasticni pokopac i pažljivo ocistim senzor temperature i vlage  :smartass: i uspeo sam na zalost da "pocistim senzor".Kada sam posle obavljenog posla vratio senzor u zaklon imao sam sta da vidim ,radi sve osim ocitavanja temperature i vlage .Tako to biva kada neuki pokusavaju da se bave istrazivackim radovima.Do daljenjeg nema temperature i vlage pa postoji opcija da ostane ovako sa drugim parametrima na mrezi ili da je skinem sa interneta da ne zbunjuje ljude. :neznam:

Van mreže Zelimir a

• **
« Odgovor #265 poslato: 28. Mart 2013. u 16:34 »
Senzor kod WS-2300 izgleda kao na sledećoj slici, gde se vidi plastični poklopac preko senzora.
Kada se skine crni plastični poklopčić senzor je veličine otprilike 2x3mm i pažljivo ga treba očistiti, razume se dok su izvađene baterije.
Uloga poklopca je da pruži mehaničku zaštitu površine senzora, koja je praktično jedan mali mikro čip.

Meni je očitavanje temeprature nešto brže bez poklopca, pa sam isti sklonio jer mi ionako ne treba u zaklonu.
Boce da li si ti mislio na ovaj plastični poklopac koji je Rade obelezio na slici....

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #266 poslato: 28. Mart 2013. u 17:21 »
Ne, ja sam mislio na plastični zaklon koji ide preko sklopa gde se nalaze senzori.

Van mreže Zelimir a

• **
« Odgovor #267 poslato: 28. Mart 2013. u 19:32 »
ok hvala  Boce

Van mreže Tihomir

• **
  • Starost: 61
    • https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/aad18abb1a6c4cafb7acc82d7cb68eb5/fullscreen
« Odgovor #268 poslato: 30. Mart 2013. u 11:55 »
Senzori  UV i Solarne radijacije su stigli, odmah sam ih ugradio i koliko vidim sve dobro radi,fenomenalna stvar je to. Sada mi Weather display program sam mjenja ikonu trenutnoga stanja neba po sunčevoj radijaciji svake minute,  i na Yowindow prozoru. Uživajte svi kod posjeta moje stranice nadam se da će mongima sve to biti od koristi.  :)
Evo i par slika

Van mreže Raja

• **
  • Starost: 30
    • Pancevo
« Odgovor #269 poslato: 15. April 2013. u 16:18 »
Da li postoji neko resenje da signal sa senzora temperature dobaci do glavne baze duze nego sto je sada,hteo bi da promenim mesto gde ce da bude moj termometar,gde ima mnogo vise travnate povrsine,i skoro da nema nikakvog betona,ili bilo sta sto ce podici temperaturu.Ali problem je sto senzor ne moze da posalje signal glavnoj bazi,predaleko je.A ne mogu da vucem kabl  20 metara,da bi glavna baza bila bliza.
Nije da nisam zadovoljan sadasnjim merenjima,ali bi hteo da to bude mnogo preciznije..

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #270 poslato: 15. April 2013. u 22:26 »
Da bi signal predajnika (termo senzora) bio jaci, kako kazes "dobaci duze", postoje dva nacina ili da se modifikuje antena u senzoru ili da izmedju baze i senzora bude sto manje prepreka (zidova i betona posebno).
Prvi nacin zahteva odredjeno znanje i vestine iz elektrotehnike, dok je drugi jednostavniji.
Pokusaj da menjas polozaj baze u kuci i odredis mesto gde je najbolji prijem signala (stabilan rad bez gubitka prenosa).

Van mreže Raja

• **
  • Starost: 30
    • Pancevo
« Odgovor #271 poslato: 16. April 2013. u 00:57 »
ili da izmedju baze i senzora bude sto manje prepreka (zidova i betona posebno).

Ovo predstavlja najveci problem,ne moguce je zaobici prepreke zidova,bazu sam stavio na najmanje moguce rastojanje,ali ne vredi..
Ne bi nista da cackam oko senzora,da nebi ostao bez istog,tako da ce sve ostati kako je sad.

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Starost: 29
  • Usus est optimus magister
« Odgovor #272 poslato: 29. Novembar 2013. u 15:05 »
Kako da namestim da mi senzon mini meteoroloske stanice radi tacno.???
Nalazi se na visini od oko 8m od zemlje nemam povoljinije mesto za njegovu postavku.
Uvek mi pokazuje vise vrednosti temperature kada je napolju temperatura niza..
Jel imate neki savet sta da radim jel mozda nije u pitanju beton koji se nalazi na 1.5m od senzora..?
Senzor se nalazi na terasi?!
Molom iskusnije clanove da mi pomognu
 :) :) :)

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #273 poslato: 29. Novembar 2013. u 16:46 »
Uvek mi pokazuje vise vrednosti temperature kada je napolju temperatura niza..

A kada je napolju viša temperatura, koliko onda pokazuje ???

Metar i po od nekog objekta koji može da akumulira toplotu je malo, treba ti bar 5-6 metara, a bilo bi dobro što više. Ne znam ni kako si došao do visine od 8m... Možda neka slika okoline da vidimo kako to izgleda kod tebe  :)

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #274 poslato: 29. Novembar 2013. u 19:51 »
Prva stvar koju treba uzeti u obzir je tačnost samog senzora meteo stanice. Ona može da varira i do +-1C.
U ovo sam se licno uverio postavljajući tri senzora u istu meteo kućicu i razlika je bila +0,4C i +0,9C u odnosu na "tačni" odnosno izbaždareni senzor.
Kod meteo stanica povezane na određeni softver u PC ova greška se može anulirati određenim podešavanjima u softveru (Weather Display na primer).
Znači prvo treba odrediti, odnosno znati grešku konkretnog senzora, a potom i imati informaciji o tačno izmerenoj temperaturi za datu lokaciju, što ni malo nije lako utvrditi ako u blizini nema neke od pouzdanih (tačnih) meteo stanica.
U konkretnom slučaju senzor se nalazi na terasi na visini od 8m od zemlje i još na 1,5m od betona.
Na takvom mestu ni laboratorijski termometar nebi izmerio korektnu temperaturu vazduha koja bi se izmerila da je senzor postavljen po meteorološkim pravilima (meteo zaklon na 2m visine, iznad travnate površine i desetak metara udaljen od objekata), odnosno izmerio bi tačnu temperaturu koja je na toj terasi gde se nalazi.
Najveći problem je što je senzor postavljen u neposrednoj blizini objekta i betona koji su veliki akumulatori toplote, pa će razlike biti sve veće i veće što je spoljna temperatura niža.
Ako se ne varam, u mreži AMS SerbianMetea, na AMS Užice, termo senzor je postavljen na terasi, pa se može primetiti da podaci sa te stanice nisu korektni, odnosno nisu relevantni za to mesto. Konkretno u ovom trenutku AMS Užice meri +3,4C, a po podacima RHMZS u Užicu je -3C.

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Starost: 29
  • Usus est optimus magister
« Odgovor #275 poslato: 29. Novembar 2013. u 20:06 »
Ja nemam pogodnije mesto za postavljanje senzora  :-\ :-\ :-\
U upustvu pise da senzor nesme se kvasiti pa iz tih razloga ga nisam postavio van kuce a i nesmem ga puno udaljavati od kuci da nebih izgubio signal....Sutra cu vam slikati gde mi je senzor pa da vidite  :)

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #276 poslato: 16. Januar 2014. u 14:40 »
Koji je "minimum model" AMS, dakle da ispunjava neke minimalne meteorološke uslove a da je od jeftinijih. Naravno da ima mogućnost povezivanja sa računarom i da se može naći u Srbiji.
 :D Valjda nije nemoguće spojiti ovo što sam napisao!? ;)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #277 poslato: 16. Januar 2014. u 14:51 »
Koji je "minimum model" AMS, dakle da ispunjava neke minimalne meteorološke uslove a da je od jeftinijih. Naravno da ima mogućnost povezivanja sa računarom i da se može naći u Srbiji.
 :D Valjda nije nemoguće spojiti ovo što sam napisao!? ;)

E ovako ovde imaš:

http://www.tagor-conrad.rs/artikel.php?ks=672191

http://www.tagor-conrad.rs/artikel.php?ks=646329

http://www.tagor-conrad.rs/artikel.php?ks=672286

http://www.industrijska-merenja.rs/instrumenti/meraci/meteoroloska-stanica-pce-fws-20.html

« Poslednja izmena: 16. Januar 2014. u 15:08 dikile »

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #278 poslato: 16. Januar 2014. u 14:54 »
Ok ... hvala dikile ... nadam se da će i drugima biti od koristi! :super:

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #279 poslato: 16. Januar 2014. u 22:52 »
Meni je vec duze vreme zanimljiva ova sa poslednjeg linka ali nikako da se odlucim za kupovinu.
Jednostavno znam da necu umeti sam da je postavim i pokrenem, nisam bas najbolji ni sa kompjuterima pa me sve te "sitnice" odbijaju.
Ja bi nekako najvise voleo da je kupim i da s jednim pritiskom dugmeta pocne da funkcionise al nece to tako samo od sebe.

Hm, lenji Crnogorac...  :D