Čestitam, Rade, na priključenju SerbianMeteo mreži AMS. Sa srećom!
Što se tiče dileme oko pritiska, imao sam kraći razgovor sa Srbom pre neki dan. Kako on drži stanični pritisak, što je ispravnija varijanta sa tehničke strane, bilo bi dobro da su prikazana oba pritiska: i stanični, i svedeni na nivo mora. To je usaglašeni stav koji imamo.
Za svođenje na nivo mora je potrebno poznavati tačnu nadmorsku visinu. Recimo da to nije problem, jer je zahtevana tačnost oko jedan metar (to dođe negde 0.1 mb razlike u pritisku). Međutim, kako sam imao prilike da pregledam pritisak na nivou mora (prema svođenju AMS), ustanovio sam da ova vrednost tehnički nije ispravna. Naime, AMS fiksnno dodaje neku svoju vrednost prema unetom podatku nadmorske visine. Ovo je samo orijentaciono dobra vrednost, dok za tačnu vrednost mora da se pristupi jednačini koja sadrži ulazne podatke o nadmorskoj visini, temperaturi i vlažnosti vazduha (naravno, pritisak se podrazumeva). Tek se onda može govoriti o tehnički tačnoj vrednosti vazdušnog pritiska.
Ako želite da imate tačne vrednosti na sajtu mreže AMS, onda ubacite obe vrednosti kao prvi korak. Mislim da to nije nikakav problem. Naći će se i mesta za to. Kao sledeći korak predlažem da opšaljem tu jednačinu Bodi, kako bi SM mreža mogla sama da obrađuje ulazne podatke i da okači i pritisak na nivou mora.
Ako to ne uradite, džabe poredite ovako svedene pritiske na nivou mora. Razlike usled različitih nadmorskih visina stanice mogu biti često veće od nekih horizontalnih razlika koje vas interesuju, a onda svako poređenje pada u vodu.
Nadam se da moj predlog neće odjeknuti kao i moji prethodni predlozi...