Dikile, to zvuči prilično korektno (nisam ni sumnjao).
Moracu da pratim nekoliko dana, pa da te uporedim sa Ćuprijom, kako bi bili sigurni u kvalitet tvoje stanice (pre svega postavljanja stanice - kalibracija nije toliki problem kod AMS).
Rade, i tebi hvala za info. Nisam ni znao da si prebacio anemometar na visinu. Kako si opisao, to bi trebalo da bude to. Prepreka oko anemometra nema, pa sada treba raditi novo poređenje.
Što se tiče temperature, pretpostavljao sam da je u pitanju sam zaklon (da 'pušta' zračenje), ali mi je bilo čudno, jer ipak imaš kućicu. Sada sve ima logike. Ništa, traži lokaciju koja daje najmanje razlike između tebe i Vračara (kao neki reper koji ti može biti od koristi). Idu sunčani dani, pa ćeš imati sasvim dovoljno prilika da sve to podesiš.
Kad već tražiš bolju lokaciju, biraj, ako je moguće, objekte koji su umerenijih boja, jer bela reflektuje direktno zračenje od Sunca. Opet, izbegavaj i tamne objekte, jer oni noću više emituju toplotu. Dakle, neka sredina, recimo boje neba (kao danas, kad je zavidno vedro) ili takvog tonaliteta (boja sama posebi nije toliko bitna, razlike su premale).
Inače, sve vas najlepše molim da svaku, pa i najsitniju promenu u položaju ili ekspoziciji vaših instrumenata i sondi beležite sa velikom pažnjom, kako bi bili sigurni u uticaje okolnih objekata na merenja. Takvi podaci o stanici, položaju instrumenta, samim instrumentima (vrsta, proizvođač, model, pa i serijski broj), osmatračima, navizaju se metapodaci. Njima se mora posvetiti velika pažnja, jer bez njih sva ta merenja ne znače puno. Sa metapodacima koji se pažljivo ažuriraju moguće je otkriti čuda i čudesa, odabrati najvalidnije podatke, a u pojedinim slučajevima i izvršiti izvesna korekcija nad prethodno osmotrenim podacima koji nisu bili dobri kao posle promene (homogenizacija nizova podataka). Samo kvalitetni i homogeni(zovani) nizovi mogu da daju dobru klimatsku informaciju. Ako toga nema, sve je to vredno kao jučerašnje novine.