Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2009  (Pročitano 128495 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Re: Decembar 2009
« Odgovor #140 poslato: 06. Decembar 2009. u 21:17 »
Opa,kod mene GFS 12Z daje sneg već u Sredu

:veje :veje :veje :veje :veje
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #141 poslato: 07. Decembar 2009. u 00:08 »
Sve je izvesnije da sledeceg vikenda zaranjamo u minus, a po sadasnjim modelima to ce izgleda potrajati.Sve ce biti mnogo jasnije sredinom sedmice, ostaje nam samo da cekamo.

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #142 poslato: 07. Decembar 2009. u 00:31 »
Ne svidja mi se ovo sto GFS glavninu oborina za sredu sad pomera malo juznije, i time usporava dotok hladnog vazduha po visini.
Dugorocno opet se vratio na staro, sto je dobro. A crtaju se i snezne padavine za vikend i u nizim predelima, ali slabijeg intenziteta.
E sad obicno te padavine redje omanu, nego kad je slucaj kad se najave obilnije padavine, kao sto je bilo prosle srede.
Vratiće se magle u London!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #143 poslato: 07. Decembar 2009. u 09:55 »
Povremeni sekundarni centri ciklona koji ulaze u Jadran donose samo kratkotrajnu promenu vremena i zahlađenje.

Ups, samo mali detalj: sekundarni ciklon je pre sevga izraz za postojanje drugog centra niskog pritiska u ciklonalnom polju, čija je 'dubina' nešto manja nego kod primarnog. Sekundarni ciklon ne postoji bez primarnog.
U opisanim slučajevima, moram da napomenem da Đenovski ciklon možda i nastaje kao sekundarni (retko kad, istina), ali svakako obitana kao nezavisni barički sistem, odnosno samostalni ciklon. U tom slučaju, sekundarni ciklon nije pravilan izraz. Najverovatnije mislite da je u pitanju 'ćerka' ciklona, što bi već bilo daleko bliže istini.

A što se tiče snega do kraja decembra, bolje reći izrazito hladnijeg vremena, to je na osnovu čuvenog gospodina proseka koji može biti drugačije nego višegodišnji prosek, ali vrlo retko su ta odstupanja velika. Zaključak: topla prva polovina decembra, garantuje hladnu drugu polovinu decembra. Ne mora biti pravilo ali najčešće je tako.

Saglasan. Ipak, da napomenem da to nema veze sa 'polovinama' meseca, već sa trajanjem određenih tipova sinoptičkih situacija, koji mogu da opstaju od 3-4 dana pa dok 15-ak dana. Zato to i nije pravilo, ali zaista jeste najčešće tako.

Jos ako se i Prince "pokoleba" onda je i vise nego izvesno.  :)

Hm... nešto gledam jutrošnji materijal, pa velim da ima šanse za sneg i na nižim mestima od Kopaonika, dok je na Kopaoniku prilično izvestan. Ovo ne znači da sam se ja nešto polokebao, samo sam ranije izneo svoje 'iskustveno' mišljenje (kad tako pričam, više sam baba-Vanga nego neko ko se bavi meteorologijom - isto mislim i o svim ostalima koji upadaju u takvu zamku, bez uvrede).

E sad, da preciziram. Polovinom dana 9-og decembra očekujem početak padanja snega na Kopaoniku. Lako se može desiti da padne 10-15 cm, što je već kudikamo pristojnije vreme i više dolikuje planini i decembru. Sneg će prestati da pada na Kopaoniku 10-og pred jutro, koje očekujem da bude maglovito od oblaka koji napuštaju Kopaonik. Biće i inja na drveću, ma prava zimska idila. Snežni pokrivač, iako relativno simboličan, neće se otapati, jer će se temperatura zadržati ispod nule (bar većinom vremena). Manje sleganje je izvesno, što će smanjiti visinu snega za recimo 2-3 cm, ali sandržaj snega na tlu će ostati isti. I što je najvažnije, čini mi se da će taj sneg čekati neki seldeći.

Niži krajevi će imati kraći susret sa susnežicom i snegom mestimično, ali se taj sneg neće zadržati duže od dva dana. Ovo važi za područja nadmorskih visina ispod 300 metara. Već iznad toga moguće je zadržavanje manjih količina snega u krpama, što bih dao za visine do ispod 700 metara. Već iznad toga može se očekivati zadržavanje kakvog-takvog snežnog pokrivača.

Važna napomena: Raspodela snežnog pokrivača neće mnogo pratiti nadmorsku visinu. Dakle, kako gde se nakupi, tako že i biti. Navedene ocene mogu mestimično odstupati, ali koncepcija razvoja situacije je takva.

Da sumiram. Očekujem visine snežnog pokrivača u otprilike sledećim granicama:
Kopaonik 10-15 cm
Zlatibor 10 cm
Crni Vrh 15 cm
Sjenica 10 cm
Niži predeli centralne Srbije do 3-5 cm, a ponegde se neće ni zadržati. Ostala područja će sačekati neki drugi prodor za snežni pokrivač, što ne znači da neće padati. Ipak, cenim da je čist sneg malo verovatan u nižim predelima, te da će pre biti 'hladne decembarske kiše', eventualno susnežice.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #144 poslato: 07. Decembar 2009. u 10:34 »
Slazem se sa tobom Prince.
Gledaj ja sad WRF za Kraljevo i mnooogo je povoljniji nego pre 7 dana, do polovne srede temperatura na 850mb oko 2 stepena, od polovine srede u dobrom padu. Tako da ja mislim da ce biti snega ili susnezice i u nizim predelima.

Vratiće se magle u London!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #145 poslato: 07. Decembar 2009. u 10:42 »
Ne bih da unosim razočarenje, Mladene, ali nešto mi je palo na pamet.
Modeli imaju vrlo grubu rezoluciju reljefa. Kako je Kraljevo okruženo planinama, može se desiti da je visina Kraljeva u modelu viša nego u realnosti, te da WRF-NMM prikazuje scenario predviđen za recimo 500, a ne 200 metara nadmorske visine. Dakle, postajem više rezervisan prema snegu u nižim predelima, smanjujući i mogućnost susnežice mestimično. Sneg ej malo verovatan na visinama ispod 300 metara, a snežni pokrivač u toj oblasti ne očekujem.
Ipak, što se Kopaonika tiče, ostajem pri svome. Stiže snežić...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #146 poslato: 07. Decembar 2009. u 10:52 »
Imam primedbu na prognozu za portal, a to je vetar.
Slažem se da je pravac slabog vetra teško ubosti, te da je najlakše reći 'slab vetar promenljivog pravca'. Međutim, takva konstatacija nikako ne može da stoji za Kopaonik, koji po pravilu ima jako retku i vrlo kratkotrajnu situaciju da u nekom kraćem veremskom periodu vetar ne duva, ili da mi je smer kolebljiv. To ne pije vodu.
Za vetar na Kopaoniku pogledajte vetar na 850 mb. To je već kudikaom realno.
Inače, nijedan model ne daje dovoljno dobar vetar u prizemlju. Neki modeli su katastrofalno loši (ETA), dok poneki se još nekako i snalaze (GFS). Za vetar je najbolje poznavati lokalne karakteristike kraja, te prema tome dati pravac vetra.
Današnji vetar je baš nezgodan za prognozu. Evo, dok u većem delu Vojvodine imamo maglu (i pri tome slab severno i severoistočni vetar, ili čak i tiho), dotle istočni Banat nema maglu, ali ima sasvim slab jugoistočni vetar (do 3 m/s).
Iz mog iskustva, vetar pod maglom je obično nešto sasvim drugo u odnosu na vetar bez magle. Zimi, magla je prilično česta zbog manjka Sunčevog zračenja, a još je češća pri toplim advekcijama po visini (kao sada, pre fronta). Front rastura maglu, pa se može desiti da (paradoksalno) temperatura poraste u takvim oblastima posle hladnog fronta, a sve zbog rasturene magle. To je naročito zavitlavalo takmičare u prognozi vremena prošlih godina, naročito kada su u zadatku bila Pljevlja.

Gabesz i ostali, izbegavajte kružić za vetar za Kopaonik. Mora da duva nešto konkretno, a ovako to 'ne pije vodu'.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #147 poslato: 07. Decembar 2009. u 13:05 »
Vazi...primedba saslusana!Vetar je jedna najteza stvar za prognozu,a da ne pricamo o magli,koja toliko moze da rasturi prognoze za temperaturu da je to vec ponekad smesno!

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #148 poslato: 07. Decembar 2009. u 13:27 »
Da se i ja oglasim, obzirom da sam prilicno siguran da nam dolazi ozbiljnije zahladjenje.Sve bi pocelo od 9 og decembra i prolaskom slabog ciklona jogoistocno od nas.Tada, u kombinaciji sa jacanjem anticiklona iznad Zapadne Evrope, otvara se put hladnog vazduha sa severoistoka ka nama.Iako vazduh ni gore nije nesto preterano stigao da se ohladi, krajem ove sedmice bi trebalo da donese temperature oko nule u nase krajeve.Padavine bi u ovoj sedmici za vreme zahladjenja bilo malo ili nimalo.

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #149 poslato: 07. Decembar 2009. u 13:51 »
Ne znam zasto smo se svi uhvatili GFS-a ko pijani plota. Ranije je znao da u svakom narednom izlazu, naravno mislim na

Zato jer je GFS potvrđeno 10000000000 puta najbolji model, koliko mi god neko i nešto proturječio, ALI za razdoblje do 180 sati. Iza toga sve zavisi o izlazu kako će nacrtati, ali i to iza je dobra tendencija vremena koje nas očekuje.

Bilo je raznih situacija u kojima se GFS pokazao najpreciznijim. Zadnja koje se ja sjećam je u septembru, kada su SVI modeli crtali za Split izuzetno kišovit dan, GFS je jedini crtao DO 5 mm, i tako je bilo. Jedini protiv svih. To je samo jedan primjer.

Što se tiče današnjih izlaza, opet sam ostao bez komentara. Izvrstan razvoj situacije, ono što svi veliki zimoljupci očekuju. Bez navođenja, svi izlazi su jutros odlični. Nema što, još nekoliko dana ovog dosadnog jesenjeg vremena i onda kreće akcija. Ne sjećam se ovako dobrih izlaza unazad nekoliko godina. Možda nekome nisu, ali meni su izvrsni.  ;)

Na prethodnoj slici koju se stavio Gencic vidi se da je do 15.-og uglavnom sve sigurno, zahlađenje i u dva navrata kakve takve padavine. Nakon 15.-og je raštrkano, ALI je glavnina opet ispod "30-Jahres-Mittel" ??? crte. Ne vjerujem u ovaj najhladniji scenarij, ali ni u najtopliji. Ono što je sigurno je da se Sibir spuštaaa.
« Poslednja izmena: 07. Decembar 2009. u 14:03 JOPA »

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #150 poslato: 07. Decembar 2009. u 15:21 »
EQvo i od men nesto zanimljivo daj Boze da bude ovako,;) evo i linka http://www.weather2umbrella.com/umbrella/clients/bgd_10days_site_new.php :D

Van mreže JOPA

« Odgovor #151 poslato: 07. Decembar 2009. u 16:02 »
@gencic, može li stranica za taj ensembl?

Van mreže Vozd

• *
  • Geek
« Odgovor #152 poslato: 07. Decembar 2009. u 16:41 »

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #153 poslato: 07. Decembar 2009. u 19:24 »
http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavnmgeur.html

Pa ides na:

GFS 1° + GFS Ens: Europa (Städteauswahl),

to ti je treca opcija u zelenom pravougaoniku na vrhu stranice.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #154 poslato: 07. Decembar 2009. u 19:49 »
Od 12. bi trebala dnevna temperatura u BG da se krece oko 0 i ispod! Samo padavine bas ne obiluju...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #155 poslato: 07. Decembar 2009. u 20:03 »
auuuuu kakav EC 12Z   :pop:  :pop:  :veje  :veje :veje :veje :veje

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #156 poslato: 07. Decembar 2009. u 20:11 »
Sto se tice temperatura one ce biti pogodne za sneg od 13.-14.(mada je bilo i boljih izlaza od 12z) ali sto se tice padavina situacija nije bas sjajna(Vojvodina skoro da nema nikakve sanse),crta se mogucnost nekih ozbiljnijih padavina vec par dana ali datumi za koje se to predvidja su dosta daleko pa ih ne mozemo jos uvek ozbiljno shvatiti!

Van mreže JOPA

« Odgovor #157 poslato: 07. Decembar 2009. u 21:51 »
Hvala na linku za ensembl.

12Z ECMWF - malo je reći savršen izlaz. Predivno da bi se ostvarilo. Izvrstan izlaz!!! Ledara.
Čekam GFS 18Z...

Van mreže beket

• **
« Odgovor #158 poslato: 07. Decembar 2009. u 22:21 »
uf, baš ledara...

a sneg možda tek oko novaka? ...sanke za deda-mraza i dečurliju...

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #159 poslato: 07. Decembar 2009. u 23:52 »
GFS je prvi prepoznao nadolazeće zahlađenje i bio uporan iako je bilo u drugoj nedelji, a jako je dobro da se prvo ishladi zemlja, i onda  :pop: da opet bude u pravu i podari nam bar pola ovih padavina