Povremeni sekundarni centri ciklona koji ulaze u Jadran donose samo kratkotrajnu promenu vremena i zahlađenje.
Ups, samo mali detalj: sekundarni ciklon je pre sevga izraz za postojanje drugog centra niskog pritiska u ciklonalnom polju, čija je 'dubina' nešto manja nego kod primarnog. Sekundarni ciklon ne postoji bez primarnog.
U opisanim slučajevima, moram da napomenem da Đenovski ciklon možda i nastaje kao sekundarni (retko kad, istina), ali svakako obitana kao nezavisni barički sistem, odnosno samostalni ciklon. U tom slučaju, sekundarni ciklon nije pravilan izraz. Najverovatnije mislite da je u pitanju 'ćerka' ciklona, što bi već bilo daleko bliže istini.
A što se tiče snega do kraja decembra, bolje reći izrazito hladnijeg vremena, to je na osnovu čuvenog gospodina proseka koji može biti drugačije nego višegodišnji prosek, ali vrlo retko su ta odstupanja velika. Zaključak: topla prva polovina decembra, garantuje hladnu drugu polovinu decembra. Ne mora biti pravilo ali najčešće je tako.
Saglasan. Ipak, da napomenem da to nema veze sa 'polovinama' meseca, već sa trajanjem određenih tipova sinoptičkih situacija, koji mogu da opstaju od 3-4 dana pa dok 15-ak dana. Zato to i nije pravilo, ali zaista jeste najčešće tako.
Jos ako se i Prince "pokoleba" onda je i vise nego izvesno.
Hm... nešto gledam jutrošnji materijal, pa velim da ima šanse za sneg i na nižim mestima od Kopaonika, dok je na Kopaoniku prilično izvestan. Ovo ne znači da sam se ja nešto polokebao, samo sam ranije izneo svoje 'iskustveno' mišljenje (kad tako pričam, više sam baba-Vanga nego neko ko se bavi meteorologijom - isto mislim i o svim ostalima koji upadaju u takvu zamku, bez uvrede).
E sad, da preciziram. Polovinom dana 9-og decembra očekujem početak padanja snega na Kopaoniku. Lako se može desiti da padne 10-15 cm, što je već kudikamo pristojnije vreme i više dolikuje planini i decembru. Sneg će prestati da pada na Kopaoniku 10-og pred jutro, koje očekujem da bude maglovito od oblaka koji napuštaju Kopaonik. Biće i inja na drveću, ma prava zimska idila. Snežni pokrivač, iako relativno simboličan, neće se otapati, jer će se temperatura zadržati ispod nule (bar većinom vremena). Manje sleganje je izvesno, što će smanjiti visinu snega za recimo 2-3 cm, ali sandržaj snega na tlu će ostati isti. I što je najvažnije, čini mi se da će taj sneg čekati neki seldeći.
Niži krajevi će imati kraći susret sa susnežicom i snegom mestimično, ali se taj sneg neće zadržati duže od dva dana. Ovo važi za područja nadmorskih visina ispod 300 metara. Već iznad toga moguće je zadržavanje manjih količina snega u krpama, što bih dao za visine do ispod 700 metara. Već iznad toga može se očekivati zadržavanje kakvog-takvog snežnog pokrivača.
Važna napomena: Raspodela snežnog pokrivača neće mnogo pratiti nadmorsku visinu. Dakle, kako gde se nakupi, tako že i biti. Navedene ocene mogu mestimično odstupati, ali koncepcija razvoja situacije je takva.
Da sumiram. Očekujem visine snežnog pokrivača u otprilike sledećim granicama:
Kopaonik 10-15 cm
Zlatibor 10 cm
Crni Vrh 15 cm
Sjenica 10 cm
Niži predeli centralne Srbije do 3-5 cm, a ponegde se neće ni zadržati. Ostala područja će sačekati neki drugi prodor za snežni pokrivač, što ne znači da neće padati. Ipak, cenim da je čist sneg malo verovatan u nižim predelima, te da će pre biti 'hladne decembarske kiše', eventualno susnežice.