Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2009  (Pročitano 128507 puta)

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
Re: Decembar 2009
« Odgovor #360 poslato: 13. Decembar 2009. u 09:30 »
WRF-NMM daje sasvim ozbiljan sneg Vojvodini.Juznije od Beograda tem. su u pocetku vislje izuzimajuci Timocku i Negotinsku krajinu,i tamo ce pre snega pasti dosta kise.

:pop:

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #361 poslato: 13. Decembar 2009. u 10:11 »
Ja mislim da je Vojvodina u januaru jako loše prošla i da je vreme da se to vrati u istoj godini :D
EC ne daje tako niske temperature jer nosi novu ciklonu u subotu, dok sad GFS vidi stabilizaciju pa SNEG + VEDRO = LEDARA

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #362 poslato: 13. Decembar 2009. u 11:00 »
Novi WRF-NMM je zaista odličan po pitanju snijega za Vojvodinu i Beograd. Da ne bih sad kačio meteogram za Beograd, vrlo je sličan kao ovaj za Novi Sad. Sabrao sam, ukupno u utorak, čak 25mm čistog snijega, što bi na toj temperaturi bilo najmanje 20cm.
GFS je nešto lošiji sa padavinama, ali je važno da vidi sličan razvoj situacije i da nema više govora o kiši. Kako prolazi vrijeme, snijeg je sve izvjesniji, a moglo bi biti i ozbiljnijeg sniježnog pkrivača. Vidjećemo...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #363 poslato: 13. Decembar 2009. u 12:31 »
Ljudi pa i GFS06z je odličan za sever Srbije. Ovo je više od 30cm snega u Novom Sadu.  :o

WRF vidi obilan sneg, ETA vidi obilan sneg, GFS vidi obilan sneg, EC vidi obilan sneg kod mene. Mislim da lagano slavlje može da počne.  :ziveli:

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #364 poslato: 13. Decembar 2009. u 12:38 »
Joe nemoj da slavimo jos molim te :),vise od svega zelim takav sneg ali i dalje nisam siguran 100%.Bilo je i ranije ovakvih najava pa se dan ranije pogorsa.Samo da temperatura na 2m bude dobra jer nista gore nema kad pocne da pada jak sneg a ne hvata se za podlogu.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #365 poslato: 13. Decembar 2009. u 12:43 »
Da, 06Z GFS je bolji u odnosu na prethodni, po pitanju padavina.

Inače, WRF-NMM radi na osnovu ulaznih podataka ECMWF-a, dok ETA kreće od GFS-ovih podataka.
Tako da je dovoljno reći da i GFS i EC vide snijeg. Naravno, WRF je najprecizniji po pitanju padavina i temperatura, tako da par dana ili par sati pred promjenu vremena, globalne modele ne treba ni gledati. ;) Oni su tu da naslute razvoj situacije u dužem vremenskom periodu, i to su ovoga puta odlično uradili... E sada, gdje će tačno pasti koliko snijega i kada, to će nam bolje reći modeli finijih rezolucija. Mada, naravno, nisu ni oni nepogrešivi. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #366 poslato: 13. Decembar 2009. u 12:44 »
Nema razloga za neki preterani strah, ja mislim da sad stvari mogu da se menjaju VRLO malo i da ne treba ocekivati nove momente u modelima za utorak.
Ja sam poceo da se radujem, zamerite mi svi koji ste skeptici... :D

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #367 poslato: 13. Decembar 2009. u 12:45 »
Ja sam već gotovo siguran da u utorak imamo formiranje i povećanje snežnog pokrivača. Sneg počinje za oko 32 sata.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #368 poslato: 13. Decembar 2009. u 12:48 »
Da, 06Z GFS je bolji u odnosu na prethodni, po pitanju padavina.

Inače, WRF-NMM radi na osnovu ulaznih podataka ECMWF-a, dok ETA kreće od GFS-ovih podataka.
Tako da je dovoljno reći da i GFS i EC vide snijeg. Naravno, WRF je najprecizniji po pitanju padavina i temperatura, tako da par dana ili par sati pred promjenu vremena, globalne modele ne treba ni gledati. ;) Oni su tu da naslute razvoj situacije u dužem vremenskom periodu, i to su ovoga puta odlično uradili... E sada, gdje će tačno pasti koliko snijega i kada, to će nam bolje reći modeli finijih rezolucija. Mada, naravno, nisu ni oni nepogrešivi. :)

Hvala na primedbi, skroz si u pravu i sve se slažem što si rekao.  :D

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #369 poslato: 13. Decembar 2009. u 12:53 »
Tako je Vojvodina a samim i Novi Sad a takodje i moj Vrsac mogu da ocekuju od sutra popodneva pa do cetvrtka navece obilan sneg zato radujmo se jer posle to malo smrzne na nekih lepih -10 do -8 i u subotu novo dodavanje snega :D uzivajmo polako ;)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #370 poslato: 13. Decembar 2009. u 12:56 »
Izvinjavam se za offtopic. Vi koji nemate lokaciju u profilu bilo bi dobro da je stavite. Kada budete javljali o zatrpavanju snega da znamo odakle ste.   ;D

Van mreže ciklon

« Odgovor #371 poslato: 13. Decembar 2009. u 13:05 »
Izvinjavam se za offtopic. Vi koji nemate lokaciju u profilu bilo bi dobro da je stavite. Kada budete javljali o zatrpavanju snega da znamo odakle ste.   ;D
...i gde treba da dodjemo da vas otrpamo!

mirec88

• Gost
« Odgovor #372 poslato: 13. Decembar 2009. u 13:06 »
Hajde neko da mi kaze, koliku visinu sneznog pokrivaca ocekujete u Cacku? Na osnovu prethodnih postova zakljucio sam da je glavni deo usmeren na Vojvodinu i Beograd   :cry:

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #373 poslato: 13. Decembar 2009. u 13:11 »
Nadam se ja da ce i kod mene da padne nesto,msm do sada Kraljevo je retko kada ostajalo bez snega,nemojte sve da ukradete,hehe salim se malo.... :-*

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #374 poslato: 13. Decembar 2009. u 13:15 »
Situacija je ovakva za Kraljevo i Čačak.

Kod vas će prvo početi da pada kiša sve do utorka posle podne kada će kiša preći u sneg i kada se i kod vas očekuje formiranje debljeg snežnog pokrivača.

Van mreže PedjaN

• *
  • I love snow!
« Odgovor #375 poslato: 13. Decembar 2009. u 13:17 »
Hvala za kartu,samo sada gledam vremensku prognozu aladin msm ono nema veze sa vezom,pogledajte za kraljevo i za kragujevac kolika je razlika....

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #376 poslato: 13. Decembar 2009. u 13:23 »
Ljudi gledam GFS za dalje. Pa on je savršen.  :o  Sve do kraja nedelje imamo priliv hladnijeg vazduha i povremene snežne padavine, a nakon toga anticiklon koji može izazvati izuzetno jake jutarnje mrazeve, čak ispod -10, a ponegde verovatno i -20. Anticiklon obezbeđuje i temperaturnu inverziju u slučaju priliva nešto toplijeg vazduha po visini što znači da garantuje da će snežni pokrivač opstati na duži period.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #377 poslato: 13. Decembar 2009. u 13:33 »
Pogledajte ovo. Strašne hladnoće su moguće. Ovo je za upozorenje, sprema se možda zima kakve nije bilo dosta dugo.  :o

Van mreže Luka92

• *
« Odgovor #378 poslato: 13. Decembar 2009. u 13:38 »
Kod nas na jugu izgleda definitivno neće biti snega u utorak. :( Ostaje kakva-takva nada da će ga ipak biti do kraja nedelje. ::)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #379 poslato: 13. Decembar 2009. u 13:44 »
Evo i ove verzije GFS-a. Moram da okačim za arhivu. Ovo se retko viđa.