Drago mi je da vas sve zatičem u dobrom raspoloženju i vesenju iščekivanja snega. Nemam ništa protiv, uopšte. Najzad i taj sneg će da padne.
Međutim, ja bih malo spustio loptu iz nekoliko razloga.
Prvo, pogledajte WRF-NMM. Pa to je užas! Ko je video takav meteogram? Kao da su mu prestale životne funkcije... nema pulsa, EEG ravan... (EEG nije model, već elektroencefalogram, grafik moždanih impulsa, da se ne zanesete)... To nema pojma da se ostvari na taj način. Obratite pažnju: temperatura u prizemlju zaglavila na nuli, bez obzira šta se dešava po visini. A vetar piči, padavine piče. To je malo neodrživo, pa ja te meteograme ne bih uzimao zdravo za gotovo.
Evo kako ja vidim te stvari: Popoden i predveče počinje sneg po Srbjii. Temperatura odlazi na -1 do -3, kako gde. severac će da se oglasi makar malo, ali ne jako. Sneg pada veći deo dana sutra, ali sa bih smanjio količinu padavina od očekivanih. Očekujem da snežni pokrivač bude 5 do 15 cm u nizijama, s tim da mestimično mož da bude eventualno i 20 cm, nikako više. Sneg se neće topiti, već će da ostane do sv. Nikole. Međutim, vidim da je taj prodor ostao pričino slabo izražen u pogledu padavina. I hladnoća mu se nešto otromboljila. Setih se...
Malo je preterano. OK je -14, ali -24... pretera ga! I ovih -19 je mnogo, kako daje izlaz GFS.
... a čini mi se da sad model daje upravo tih -14C na 850 mb. Iznenađuje me pomalo što su padavine smanjene, ali valjda je tako logičnije uz zahlađenje koje sledi. Pretpostavljam da će uleteti malo Arktičke vazdušne mase, pa će par jutara biti prilično hladno. Ipak, smatram da će Tmin u nizijama da se kreće tih dana od -15 do -8, u Beogradu -12 do -6 (Košutnjak), a u Sjenici će biti njihovih -20 do -25.
Međutim, smanjiću snežni pokrivač u skladu sa ovim izlazima, te mislim da će snega na nižim planinama (Zlatibor, Sjenica, Crni vrh) biti 25 do 40 cm, a na Kopaoniku 45 do 55 cm. Dovoljno za zimsku sezonu.
Obratite pažnju na T na 850 mb. Posle tog vikenda ide na današnje vrednosti, te će mrazevi znatno oslabiti, pa će se vratiti na -2 do -7 u nizijama. Sneg u nizijama neće biti prema vašim željama, ali nisam ja kriv, niti vam baksuziram.