Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2009  (Pročitano 128480 puta)

Van mreže Sic

• **
Re: Decembar 2009
« Odgovor #440 poslato: 14. Decembar 2009. u 09:01 »
I GEFS resio sve dileme oko temperature sutra za Beograd! Cim krenu padavine, temperatura ispod 0, gotovo sigurnih 15 cm snega u Beogradu sutra i prekosutra!
Nego, ajde ko sme da se osili pa kaze tacno kada ce sutra poceti padavine u BG i vojvodini?

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #441 poslato: 14. Decembar 2009. u 09:06 »
Sutra? Počinje danas kasnije popodne i to čist sneg Vojvodina i BG 100% :D

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #442 poslato: 14. Decembar 2009. u 09:13 »
Ja očekujem da će oko 13h u Novom Sadu krenuti da pada ozbiljnije. Već proleću sitne pahulje.   

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #443 poslato: 14. Decembar 2009. u 09:18 »
Tako je Joe...i jos mozes i ocekivati veci snezni pokrivac od krajnjeg severa,ali eto videcemo,ja neg gledam sad modele ova 3 dana!Ja kad bih moga da biram de da budem od nizinskih gradova u Srbiji to bi bila Loznica to je sigurno,naj idealniji grad i zimi i leti

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #444 poslato: 14. Decembar 2009. u 09:31 »
http://www.ready.noaa.gov/data/ready/usr/732461_metgram.gif
Za Vrbas se crtaju odlicne padavine,cak nesto malo i za petak sto nije bio slucaj ranijih dana.
Odlican GFS izlaz!

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #445 poslato: 14. Decembar 2009. u 10:12 »
Što se tiče treće dekade GFS je okrenuo ploču. Umjesto južine i kiše, sada daje minuse i snijeg. Samo da tako ostane, ne želim truli Božić. Ali ECMWF je jutros drukčiji za taj period. Ništa, još će se to puno usaglašavati.  ::)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #446 poslato: 14. Decembar 2009. u 10:48 »
Drago mi je da vas sve zatičem u dobrom raspoloženju i vesenju iščekivanja snega. Nemam ništa protiv, uopšte. Najzad i taj sneg će da padne.

Međutim, ja bih malo spustio loptu iz nekoliko razloga.
Prvo, pogledajte WRF-NMM. Pa to je užas! Ko je video takav meteogram? Kao da su mu prestale životne funkcije... nema pulsa, EEG ravan... (EEG nije model, već elektroencefalogram, grafik moždanih impulsa, da se ne zanesete)... To nema pojma da se ostvari na taj način. Obratite pažnju: temperatura u prizemlju zaglavila na nuli, bez obzira šta se dešava po visini. A vetar piči, padavine piče. To je malo neodrživo, pa ja te meteograme ne bih uzimao zdravo za gotovo.
Evo kako ja vidim te stvari: Popoden i predveče počinje sneg po Srbjii. Temperatura odlazi na -1 do -3, kako gde. severac će da se oglasi makar malo, ali ne jako. Sneg pada veći deo dana sutra, ali sa bih smanjio količinu padavina od očekivanih. Očekujem da snežni pokrivač bude 5 do 15 cm u nizijama, s tim da mestimično mož da bude eventualno i 20 cm, nikako više. Sneg se neće topiti, već će da ostane do sv. Nikole. Međutim, vidim da je taj prodor ostao pričino slabo izražen u pogledu padavina. I hladnoća mu se nešto otromboljila. Setih se...

Malo je preterano. OK je -14, ali -24... pretera ga! I ovih -19 je mnogo, kako daje izlaz GFS.

... a čini mi se da sad model daje upravo tih -14C na 850 mb. Iznenađuje me pomalo što su padavine smanjene, ali valjda je tako logičnije uz zahlađenje koje sledi. Pretpostavljam da će uleteti malo Arktičke vazdušne mase, pa će par jutara biti prilično hladno. Ipak, smatram da će Tmin u nizijama da se kreće tih dana od -15 do -8, u Beogradu -12 do -6 (Košutnjak), a u Sjenici će biti njihovih -20 do -25.
Međutim, smanjiću snežni pokrivač u skladu sa ovim izlazima, te mislim da će snega na nižim planinama (Zlatibor, Sjenica, Crni vrh) biti 25 do 40 cm, a na Kopaoniku 45 do 55 cm. Dovoljno za zimsku sezonu.

Obratite pažnju na T na 850 mb. Posle tog vikenda ide na današnje vrednosti, te će mrazevi znatno oslabiti, pa će se vratiti na -2 do -7 u nizijama. Sneg u nizijama neće biti prema vašim željama, ali nisam ja kriv, niti vam baksuziram.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #447 poslato: 14. Decembar 2009. u 10:56 »
Ja i dalje stojim pri stavu od juče da će u Novom Sadu pasti preko 20cm. Ranije sam pričao kako je preniska temperatura na 850mb za toliku količinu padavina. Sada se sve slaže. Temperatura na 850mb par stepeni ispod nule, temperatura u prizemlju 0 ili nešto malo ispod nule i velika količina padavina. Novi Sad je maltene na granici, jer 100, 150km južnije će već padavine početi sa kišom. Zaista sve navodi na veoma ozbiljan sneg.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #448 poslato: 14. Decembar 2009. u 11:59 »
Previse dobar meteogram za Paracin.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #449 poslato: 14. Decembar 2009. u 12:09 »
Sneg do ponedeljka.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #450 poslato: 14. Decembar 2009. u 12:17 »
Sta reci.06z GFS jos bolji sa padavinama,kako sada tako i za vikend.
Predivno!!!!

:selam: :selam: :selam:

Van mreže 10C-25C

• *
« Odgovor #451 poslato: 14. Decembar 2009. u 14:05 »
Ma super u p***m***.....
-3C...32C

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #452 poslato: 14. Decembar 2009. u 15:10 »
Ma super u p***m***.....

Finije rečeno, biće snega do k... kolena. :rofl:
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže shimezki

• *
  • Starost: 57
« Odgovor #453 poslato: 14. Decembar 2009. u 15:55 »
Blago vama gore, kod mene u Skoplju pocela kisa i nece prestajati do preksutra...
Hoću sneg ove zime...

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #454 poslato: 14. Decembar 2009. u 16:08 »
kod mene upravo pocinje sneg  :jupi: :jupi: :jupi: :popcorn:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 41
« Odgovor #455 poslato: 14. Decembar 2009. u 16:19 »
Finije rečeno, biće snega do k... kolena. :rofl:

Ovo ovde sto vecina kazu za sneg nije istina ;D

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=G6dkMsogZ30" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=G6dkMsogZ30</a>

Kod mene veje al se ne zadrzava. Vlazan je i topi se. ako bude 2cm bice premija ;D
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #456 poslato: 14. Decembar 2009. u 16:34 »
Kod mene u Vrscu poceo da pada a vala i  veje :D,ne brinite sto je vlazan sad ce severac malo da spusti temeperaturu i onda pocinje uzivancija zato narode spremitie se za sneg :D

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #457 poslato: 14. Decembar 2009. u 16:37 »
Ljudi nisu vam ovo aktuelne vremenske prilike šta radite?  :o

Van mreže šandor

• *
  • Starost: 45
« Odgovor #458 poslato: 14. Decembar 2009. u 16:41 »
Videli su sneg i .....

Van mreže Ivan

• *
« Odgovor #459 poslato: 14. Decembar 2009. u 16:42 »
Kod mene umjereno pada još od podneva i uhvatilo ga se par cm...doduše ja sam malo van konkurencije  :D