Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2009  (Pročitano 128451 puta)

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
Re: Decembar 2009
« Odgovor #560 poslato: 17. Decembar 2009. u 15:19 »
Razumem te, skroz naskroz... Pusti te snegoljupce, toploljupci imaju veći deo godine. ;-)

А и све смо више угрожени! Како не знамо да ценимо оно што нам је на управљање дато, ви свакако ускоро побеђујете, мада ћемо на крају сви изгубити, нажалост!
А сада, назад на тему. Прецизни наш пријатељу, једно питање. У суботу увече бих требао из Београд да идем на Фрушку гору да обиђем мајку за Славу, а око поноћи назад за Вишњицу. Пошто ми аутић стар и мален, лако склизне са пута, чему да се надам? У дилеми сам између љубави према родитељу и поларних услова вожње...Хвала! Свако добро од Господа!
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #561 poslato: 17. Decembar 2009. u 15:27 »
Драги снег, ствари не стоје баш ружичасто. Очекуј вееелики мраз за св. Николу, испод -10 степени. Поподне ће тог дана бити још мало снега, оног финог, прашкастог, још рецимо 2 до 5 цм. До поноћи би требало да сасвим улагани или евентуално престане.
Ипак, знаш и сам да је љубав сила над силама. Поларни услови вожње су искушење. Ја то тако видим.
Немој мислити да те наговарам на нешто, само кажем шта бих ја радио да сам на твом месту. Мислићу на тебе тог дана, иако је слава и код мене, и навијаћу да добро прођеш. Једва чекам понедељак да видим како си прошао.

Мали осврт на речено што не припада овој теми. Победу ће однети природа, јер њен баланс нико не може да наруши. Једино су људи надобудна створења која мисле да све знају. Топлољупци или зимољупци, свеједно, нема ту ничије победе. Све те приче о климатским променама... ах, многи знају моје мишљење, али ћу га укратко поновити: те приче су далеко од науке, далеко од сазнања, а ипак наш стварни свет, препун обмана и лажи.

Што би Сократ рекао 'Ја знам да ништа не знам'. (Ух, ваљда то беше Сократ, нека ми нико не замери ако сам лупио)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #562 poslato: 17. Decembar 2009. u 15:36 »

Ptcprince,izvini ali ja se ne slazem sa tobom.U subotu popodne i uvece na potezu od NS na severu,Loznice na zapadu,Beograda na jugu i Vrsca na istoku svi modeli predvidjaju bas obilne snezne padavine a ne samo 2-5 cm praskastog snega kako ti mislis,ali ok videcemo ko ce pogresiti u proceni.
Tako da ce Srem a samim tim i podrucje Fruske Gore biti u samom sredistu tog ciklona.
Za prijatelja koji je postavio pitanje dal da polazi na put,pa neznam sta da ti savetujem i neznam u kakvom ti je stanju auto,na tebi je da procenis ali bez odgovarajuce zimske opreme ja ti nebih savetovao da ides na put nepripremljen,ipak je to planina.Bice dosta snega i u NS a kamoli tamo gore,ali kazem na tebi je da procenis,ja ti samo realno kazem sta pokazuju trenutni modeli za subotu u tom podrucju.Ali sve u svemu zelim ti od srca da u miru i radosti proslavis krsnu slavu kao i svi koji toga dana budu slavili ;)

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #563 poslato: 17. Decembar 2009. u 15:48 »
Mapa visine sneznog pokrivaca nakon zavrsetka svih padavina u nedelju ujutru pokazuje sledece:

Krajnji sever Vojvodine ukupna visina snega bice 30 cm
centralni deo Vojvodine,juznobacki okrug,centralni i juzno banatski okrug,Srem,Beograd,istocna i zapadna Srbija do 50 cm snega
centralna Srbija(Sumadija)do 30 cm snega
i jugoistocna Srbija ukupno od 15 do max 20 cm snega

Videcemo dal ce se taj scenario i ostvariti :D

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #564 poslato: 17. Decembar 2009. u 17:01 »
Hm,gledajuci najnoviji razvoj situacije ciklon u subotu ce otici jos jos severnije nego sto smo mislili tako da ce prema ovome sto sad pokazuju modeli
jak sneg padati u celoj Vojvodini pa cak i na krajnjem severu,ali ce to dodatno pomeranje ciklona na sever ipak umanjiti intenzitet padavina u Beogradu,
a pogotovo dole juznije.Novi Sad i Srem ce izgleda biti negde na samoj granici tih intenzivnih padavina u subotu,a glavno ce se izgleda odvijati od Vrbasa
pa gore do Madjarske gde najnoviji modeli pokazuju pravu vejavicu.Ajde i to cudo da vidimo,ne pamtim kad je krajnji sever dobio toliki sneg ali cuda su ipak moguca :)
Ali ipak zbog jako malo padavina tamo gore u ovom prvom naletu ukupna visina sneznog pokrivaca ipak nece preci 30 cm.To je neka realna cifra.

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #565 poslato: 17. Decembar 2009. u 17:49 »
Otopljenje od utorka trajace do 28 decembra kad stize opet hladan talas iz Sibira i vlazan vazduh tako dacemo novogodisnje i bozicne praznike docekati u pravoj zimskoj idili :D  a od 28. decembra do 2. januara ponovo nas čeka zahlađenje sa snegom. Hladno vreme sa prosečnim temperaturama za to doba godine će potrajati u prvoj polovini narednog meseca, Sneg i led do Srpske nove godine tako je danas rekao meteorolog Nedeljko Todorovic :D Inace covek je do sada sve pogodio :D

Van mreže MaxeLL

• *
  • Starost: 37
  • Sneg Je Život, Sve Drugo Su Sitnice.. :)
« Odgovor #566 poslato: 17. Decembar 2009. u 18:09 »
snowlover, nemoj na kraju da ispadne da NS u subotu ne dobije ni polovinu padavina, kao sto je bio slucaj u prethodna 2-3 dana.. To bi bilo porazavajuce za snegoljupce, kao sto si ti, a bome i ja.. :(
Ja Volim Život, Kafane I Žene.. :D

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #567 poslato: 17. Decembar 2009. u 18:19 »
Daj o cemu pricas da NS nije dobio ni polovinu padavina za prethodna 2-3,pa koje onda ako zajedno sa mojim Vrscom niste dobili najvise snega u Vojvodini,nemoj da si pohlepan malo ti je 30cm,pa ovi do danas dole juznije u Srbiji ni to nisu imali,pokazi malo skromnosti pa mozda i bude vise snega .......

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #568 poslato: 17. Decembar 2009. u 18:22 »
Ako ovako nastavi da pada, neće ga biti ni za đon da utone. Ali, mislim da će biti nešto više snega od toga.
Prema radaru i satelitu, neće ga danas biti ni za grudvanje, ali postoji sutra, prekostura... Joe, malo južnije od tebe nema 'hladne decembarske kiše', a kod tebe ne očekujem 20 cm snega. Sko bude 10-15 cm, viči Ura!

Da se podsetimo ja sam prognozirao kod mene između 20 i 30cm snega još davnih dana.  :first:

Umalo da zaboravim. Novi Sad sinoć meri 25cm. Uraaaaaaaaaaa  :jupi:

Van mreže MaxeLL

• *
« Odgovor #569 poslato: 17. Decembar 2009. u 18:29 »
danijel, napisao sam, tj. pitao, da li ce u subotu pasti bar upola snega kao sto je palo u protekla 2-3 dana.. Znaci, bar 15ak cm?!

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #570 poslato: 17. Decembar 2009. u 18:43 »
snowlover, nemoj na kraju da ispadne da NS u subotu ne dobije ni polovinu padavina, kao sto je bio slucaj u prethodna 2-3 dana.. To bi bilo porazavajuce za snegoljupce, kao sto si ti, a bome i ja.. da izvini izvukao sam pogresan kontekst iz recenice,pa hoce druze pasce nego sta :D ,sad na ovaj minus ima da se nahvata sila snega :D

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #571 poslato: 17. Decembar 2009. u 18:43 »
Još malo da se hvalim kad sam već krenuo. Ovo sam napisao 2. decembra.   ;)

I dalje nema kraja uticaju Atlantskog ciklona na vreme kod nas. Ono što crta GFS nakon 180 sati nije nemoguće ne samo zbog naslućivanja promene vremena koja postaje učestala već i na osnovu prve dekade decembra sa temperaturama iznad proseka nekako je i logičnije da u drugoj polovini decembra temperature budu ispod proseka, što znači da bi trebalo da nas čeka prava zima. I topao novembar ide u prilog tome. Jednostavno nemoguća su tolika odstupanja od proseka (toplije od proseka) dva meseca uzastopno. Mislim da sve ide u prilog tome da će druge polovine decembra biti prava zima, što i priželjkujem. Primetio sam ranije da GFS ume dosta unapred da predvidi promenu vremena, ali obično to što predvidi pomera par dana kasnije i to tako par puta do konačnog ostvarenja predviđanja. Kako god, mislim da izgledi za ozbiljnije zahlađenje i pravu zimu su tek posle 15. decembra na osnovu svega ovog što sam naveo.

Desilo se zahlađenje i snežni pokrivač se formirao noć 14. na 15. decembar.

Ovo 4. decembra

Biće najmanje još jedanput snežnih padavina do kraja godine, pazite šta sam vam rekao.  ;) Modeli mogu da menjaju izlaze koliko hoće.  

A ovo sam napisao 13. decembra

Gotovo je ljudi, nema više nedoumica. Evo prognoze za sever Srbije: sutra posle podne će početi da pada sneg. Već u večernjim časovima formiranje snežnog pokrivača. U utorak ceo dan sa snegom i dalje povećanje snežnog pokrivača. Sneg bi trebalo da prestane u sredu na kratko i onda uveče opet jače snežne padavine uz dalje povećanje snežnog pokrivača. Očekuje se da će pasti između 20 i 30cm snega. Do kraja nedelje oblačno i veoma hladno sa snegom povremeno i očekuju se dalje povećanje snežnog pokrivača. Za vikend izuzetno jaki mrazevi.

:ziveli:

Nažalost snegoljupcima sada ne mogu da poručim ništa lepo. Postoji još mala nada, da to otopljenje koje donosi umeren do jak vetar neće biti dugog daha.

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #572 poslato: 17. Decembar 2009. u 18:53 »
I nece bice  samo 5 dana toplo do 28 dec.a onda sledi novi hladan talas iz Sibira a u isto vreme stize vlazan vazduh iz mediterana,tako da bice jos snega :D

Van mreže MaxeLL

• *
« Odgovor #573 poslato: 17. Decembar 2009. u 18:58 »
Mene ne zanima otopljenje koje dolazi tek sledece nedelje.. Samo prognoza za vikend i to je to.. Sledeca nedelja je prica za sebe.. Brdo kolokvijuma, pa bolje da se topi, jer treba uciti.. :D

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #574 poslato: 17. Decembar 2009. u 20:32 »

Druze Maxell,kako mozes da kazes da NS nije dobio ni polovinu predvinjenih padavina kada su za sada NS,Bg,Loznica i Vrsac apsolutni rekorderi u visini sneznog pokrivaca od oko 30 cm(sto se gradova tice,ne racunam planine),a ne brini cela Vojvodina ce u subotu popodne dobiti dobar i jak sneg,a posto je NS otprilike u samom centru Vojvodine,nas taj talas nema sanse da zaobidje,tako da ne brini.Samo sam rekao da ce pomeranje ciklona severnije umanjiti intenzitet juznije od Srema prema Bg i nize,a NS sigurno dobro prolazi ako se odrzi ovaj trend kretanja ciklona.
Dakle moja procena je NS u nedelju ujutru visina ukupnog pokrivaca 50 cm,dakle na ovih 30 jos +20 cm ce pasti,a krajnji sever na trenutnih 10 cm jos plus 20 cm ukupno 30 cm,dok ce za centralnu i juznu Srbiju udarni ciklon biti veceras,ponegde cak i sa jakim vejavicama.Njima sto napada do ujutru napadace im,u subotu mogu da ocekuju jos vrlo slabe padavine,onda Vojvodina dolazi opet na red :D

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #575 poslato: 17. Decembar 2009. u 20:56 »

evo sad gledam prognozu na accuweather.com za novi sad weather alarm saopstava 26 cm snega occurring Dec 19 i pise(heavy snow in the afternoon).
Radujem se sto to samo potvrdjuje moje tvrdnje.Sad sam definitivno siguran da nam stize prava mecava u subotu.Uizvajmo svi u snegu do ponedeljka,a
onda od utorka nazalost drasticno otopljenje i prolecne temperature :cry:

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #576 poslato: 17. Decembar 2009. u 21:16 »
Bogami gledam sad ovaj radar na hidrometeoroloskom zavodu ovaj ciklon sa juga se sve vise priblizava severu.U beogradu vec poceo da pada sneg,mozda se desi neko cudo i ovaj ciklon nocas dobaci i do Novog Sada,bilo bi extra sve se vise priblizava Vojvodini :D

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #577 poslato: 17. Decembar 2009. u 21:31 »
18z daje lepe padavine centralnoj i juznoj Srbiji a novost je u petak ujutro sneg i u jednom delu Vojvodine.
Gotovo identican kao i 12z,malo pomeranje rubova ciklona i nista vise.Znaci sever moze u subotu da ocekuje jos jedan uzitak pre sigurnog otopljenja.Malo fali pa da i  Vojvodina dobije nesto i sutra vece odnosno u petak ujutro.Cekamo :kafa:
Ne bi da se hvalim ali.....  :kafa:
« Poslednja izmena: 17. Decembar 2009. u 21:53 dusan »

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #578 poslato: 17. Decembar 2009. u 21:54 »

Ljudi verovali ili ne  u NS je upravo ponovo poceo dobro da veje sneg iako nikakvu sansu za padavine u Vojvodini veceras nisu najavili,ni jedan od modela.Veje ko lud,ludilo :D

Van mreže Ivan

• *
« Odgovor #579 poslato: 17. Decembar 2009. u 22:13 »
Meni se od sajtova za kratkoročnu prognozu najpouzdaniji pokazao

http://www.snow-forecast.com/maps/dynamic/italy

I on predviđa zatpavanje tokom vikenda i jako niske temperature, ali onda skok temperatura sa -5 na +15 sa utorka na srijedu što mislim da je previše. Doduše sa ovim klimatskim promjenama sve je moguće ali ne znam šta će "pogurati" toliko jaku južinu od skoro 75km/h u Bosni u srijedu. Može nečije objašnjenje?  :?: