Драги пријатељу,
да, љубав јесте сила над силама, па је била јача и од никољданског поларног удара. Када је синоћ почела беснети ветруштина, и када су се почели стварати сметови по локалним путевима Фрушке горе, упустио сам се у авантуру и пошао. Било је веома узбудљиво, на тренутке сам се осећао као оне камионџије које впзе по залеђеним језерима Северне Америке, али успео сам. Стигао сам да честитам Славу мајци. Искуство поларне вожње ће ме пратити док сам жив! Мислим да је то најузбудљивије снежно искуство које сам икада имао.
Да не би било потпуно ван теме, можеш ли ми објаснити шта тачно омогућава толико нагли пораст температуре? Шта би омогућило да се задрже ниске температуре? Мислим пре свега на мало објашњење око позиције циклона и антициклона зими? Хвала, ово ме баш занима и нека је свима Срећна Слава који су јуче славили.
Драго ми је да си срећно прошао у путу на Врдник, те да си у свој живот уградио ново искуство. Искустава никад доста, а нова искуства доживљавају, сложићеш се, само људи који су спремни да се суоче са животом. Морам да признам да сам, иако сам и ја био у прослави св. Николе, често мислио како ћеш проћи у путу. Био сам срећан што се моја процена остварила онако како сам ти пренео, не колико због приче типа 'био сам у праву', колико због тога што нисам саветовао погрешну ствар.
А сад, повратак на тему. Нагле промене температуре (у било ком смеру) су последице смена ваздушних маса. Тако, нагли пораст температуре који нам предстоји је последица окретања главних ваздушних струја из мањих географских ширина (тачније, југозапада), док нагли пад температуре је последица продирања ваздуха из већих географских ширина (тачније, северозапада, па чак и севера). То јесте опште правило, крајње логично. Ове струје се најбоље могу видети на картама 500 мб струјања (дође на око 5,5 км висине, односно отприлике на половини количине атмосфере, не на половини висине атмосфере). Та струјања се релативно споро мењају, на неколико дана, и релативно ритмично. Ево ти конкретан пример. До данас је струјање било углавном северозападно, а од данас, сутра, струјање се окреће на југозапад и остаће наредних неколико дана.
Сви циклони и који се јављају у том периоду прате путању те главне, носеће струје у атмосфери. Један од очитих примера је период велике нестабилности, честих и обилних пљускова, од 20 јуна до 10 јула ове године. Док се струјање није променило, тај тип времена је остао, иако је прошло неколико циклона подручјем који обухвата утицај на време код нас. Или, садашњи пример, када се успоставља југозапад... Остаће топло и блатњаво док се струјање поново не врати на северозапад, а то је за неколико дана.
Енергија Сунца је директно занемарљива, у смислу загревања подлоге. Снег се никад не топи под утицајем јачег Сунчевог зрачења на месту где снега има, већ генералним променама на читавој хемисфери, односно повећању укупне енергије хемисфере током пролећа. Тада се мења општа циркулација атмосфере тако да се струјања шире и на другу полулопту са мање енергије, те долази до чешћих струјања из области мањих географских ширина. Сунце има неког утицаја тек у топлијој половини године, али тај утицај није много одлучујући. Олит пример за то јесте рекордна врућина 24. јула 2007. године, када је у чиватој Србији температура била изнад свих могућих рекорда, далеко изнад 40 степени. Општа циркулација атмосфере тих дана је погодовала да се врео ваздух данима храни са Афричког клонтинента и тако долази у јужну Европу, а баш тог дана је дошло до додатног прилива топлог ваздуха, те је јак југозападни ветар који се осећао тог дана управо подигао температуру изнад сваке невероватне границе.
Надам се да сам ти мало разјаснио шта се дешава. И трајнија отопљења, и трајнија захлађења, све је то нормално, могуће и дешава се у периодима од по неколико дана. Жао ми је само што се форумаши често ослањају на моделе, слепо их пратећи, док тек ретки појединци (има нас 5-6 овде) схватају ово у потпуности. Иако сам једини активни форумаш - професионалац (има и пар студената који су јако активни, они вредно уче), немам тапију на знање, те се радујем увек када видим да је неко од љубитеља метеорологије укапирао како функционише време. Да не прозивам, можеш и сам да оцениш ко од њих заиста вреди (не би тај био админ или модератор, или давао прогнозу за портал да није тако).
Уживај у последњем дану зиме у овом налету... Напољу је предивно Сунце које даје изузетно лепе контрасте боја... И веруј ми, зима још није рекла своју последњу, биће још зиме, далеко је март...
Извињавам се свима који сматрају овај пост офтопиком.