Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2009  (Pročitano 128441 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Decembar 2009
« Odgovor #720 poslato: 24. Decembar 2009. u 21:34 »
 ^^ ^^ Beket po ovome što GFS crta,šanse za grmljavinu zaista postoje i dosta su velike,uveče na severu,a u toku noći u zapadnom i centralnom delu.....E sad videćemo sutra kako će biti  ;) ;)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže lazar

• *
  • Starost: 38
« Odgovor #721 poslato: 25. Decembar 2009. u 01:25 »
 ^^ ^^ Ljudi pogledajte estofex  :-[ I oni predvidjaju oluju za sutra srbija je u 1 stepenu upozorenja  :o

A level 1 was issued for Slovenia, Croatia, parts of Hungary, Bosnia and Herzegovina, northern Serbia, Montenegro and extreme west Romania mainly for severe wind gusts and large hail and to a lesser extent for tornadoes.

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #722 poslato: 25. Decembar 2009. u 02:18 »
Auuu, pa konvekcije sutra popodne i naveče ima koliko hoćeš, mada će je puno više dobiti Hrvatska od BH i Srbije. Jopa i Coja pripremite video opremu, biće verovatno munja a možda se zatrefi i neka pijavica, pogotovo iznad mora. Naravno puno toga zavisi od brzine prodora hladnog vazduha. Ipak nakon nekoliko dosadnih i biometeorološki izuzetno teških dana dolazi nam prava akcija!

Van mreže shimezki

• *
  • Starost: 57
« Odgovor #723 poslato: 25. Decembar 2009. u 07:52 »
najnoviji 0z daje modele posle Nove godine kao da je pocetak marta, ne januara.
Pocinje da ponistava ono dobro zahladjenje koje se non-stop danima pojavljivalo.
Katastrofa.
Hoću sneg ove zime...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #724 poslato: 25. Decembar 2009. u 08:00 »
Shimezki diskusije o tome kakvo nas čeka vreme posle Nove godine u temi :) http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1726.0.html

Van mreže shimezki

• *
  • Starost: 57
« Odgovor #725 poslato: 25. Decembar 2009. u 09:31 »
Iskopirao sam ga tamo :D
Hoću sneg ove zime...

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #726 poslato: 25. Decembar 2009. u 23:03 »
Svi vi koji danas pratite izlaze GFS-a, čini li vam se da su sporiji nego inače?

Sad je 23.00, a 18Z je tek na 78. satu. Obično izlaz izlazi 1 h, danas se to baš produžilo. A možda sam lud pa je tako inače.

Još jedno pitanje na kojeg ću nadam se dobiti odgovor od nekog ko zna. Koji je GFS izlaz najtočniji, koji ima najviše ulaznih podataka?

Malo odudaram od tebe, nadam se da ne zamjerate.  ;)

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #727 poslato: 25. Decembar 2009. u 23:08 »
 ^^ ^^ U pravu si Jopa,do 23h uglavnom izađe do 106-og sata  ::)  ::)...A što se tiče tačnosti,to zaista ne znam,i mene zanima,ali mislim da je to GFS 12Z  ::)  :-\

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže JOPA

« Odgovor #728 poslato: 25. Decembar 2009. u 23:20 »
Google rješava probleme.  :)

GFS input data

00z - Weather buoy, satellite data, shipping data, country data, NOAA data
06Z - Weather buoy, satellite data, shipping data
12Z - Shipping data, Satellite data ONLY
18Z - Weather buoy, satellite data, shipping data, country data, NOAA data

Prema ovome bi trebao najtočniji biti 18Z uz 00Z. Nakon njih je 06Z, a 12Z ima najmanje ulaznih podataka.

Ako koga zanimaju detalji, evo gdje sam pronašao:
http://snowheads.com/ski-forum/viewtopic.php?t=14852

O ovome ovde više neću razgovarati, bilo bi ovo podebljano staviti negdje na forumu da se lako može pronaći.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #729 poslato: 25. Decembar 2009. u 23:28 »
Nego ima li kakve promene vremena posle NG,mislim na neko zahladjenje? Da li uopste neko zna kakvo ce vreme biti za nedelju dana,koliko se samo puta sve promenilo za taj period!

Kako je krenuo ovaj GFS 18Z bolje da ni ne otvara do kraja....

Van mreže JOPA

« Odgovor #730 poslato: 25. Decembar 2009. u 23:36 »
Do Nove godine se uglavnom sve zna, nakon toga ja stvarno ne znam što bi moglo biti. 12z GFS bio hladniji, 18z opet katastrofalan, divljanje Atlantika uz česte kiše, visoke temperature i južni vjetar. Ne sviđa mi se nimalo trend kod svih izlaza, ama baš svih. Ipak neću biti tako pesimističan pa vjerujem u zahlađenje nekoliko dana iza prvog dana nove godine. :-\

Zapravo sam poprilično uvjeren da nas čeka zahlađenje iza 1.1., pitanje kolike mjere, ali mislim da će biti.

Van mreže Zeli

• **
« Odgovor #731 poslato: 26. Decembar 2009. u 01:37 »
Drage Kolege, svaka vam čast na hrabrosti kad toliko unapred prognozirate. Ja vala nisam siguran ni da li ću u nedelju uopšte videti snežne pahulje. Naravno da navijam za sneg i kada bi se kladio, tipovao bih na kakvo takvo padanje snega, ali barem ja koliko vidim uopšte ne mogu biti siguran šta će biti a šta neće u nedelju, a ona je evo maltene već tu.
Mišljenja sam da trenutna je situacija vrlo nepovoljna za pouzdano progn., ali time je i veći izazov.
Ja smatram da ozbiljnijeg zahlađenja neće biti iako će verovatno index biti puno niži od zvanične temp., a takođe da ni prvog ni drugog nema ništa od zahlađenja.

Van mreže Zeli

• **
« Odgovor #732 poslato: 26. Decembar 2009. u 13:27 »
Evo gledam na DHMZ-u svuda značajan pad pritiska, što po meni samo potvrđuje za večeras i sutra najavljenu obilnu kišu. Bojim se da bi ova kiša ako bude obilna kako najavljuju mogla da bude "kap u prepunoj čaši" i da dođe do poplava, jer su sve vode izuzetno visoke, barem u mom kraju

Van mreže JOPA

« Odgovor #733 poslato: 26. Decembar 2009. u 15:09 »
Gledam prognozu DHMZ-a sutra i ne vjerujem očima. Sutra nakon ovoline južine zovu snijeg. A baš mi sutra bljuzga ne treba, pa ni snijeg, i to na putu.  :histerija: :-[

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #734 poslato: 26. Decembar 2009. u 15:22 »
 ^^ ^^ Ja se nadam snegu sutra u poslepodnevnim časovima  :)  ;)

Izgleda da sam ja sutra granično područje,u smislu da će u većem delu zemlje od jutra duvati slab do umeren severozapadni vetar,dok će istočnije i južnije od mene ujutru i prepodne biti južnog i jugoistočnog vetra,mada je moguće da i kod mene ujutru bude takođe vetrova južnih smerova...Videćemo,biće interesantno,iako će kratko trajati  ;)  :)

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #735 poslato: 26. Decembar 2009. u 15:25 »
Bice snega sutra i to sigurno u Sloveniji,Hrvatskoj i Vojvodini i mozda Timockoj krajini jer ce se u ovim predelima temperature sutra kretati oko nule,pogotovo u vecernjim satima.Ostatak Srbije sutra nema nikakve sanse za snezne padavine.A i ovaj sneg sto padne sutra vece na severu ce biti mokar i bljuzgav i otopice se vec u ponedeljak.Gledajuci modele za naredne dve nedelje ja ne vidim nikakve nove snezne padavine u prvoj polovini januara.Jedino sto ce nakon 3 januara doci do umerenog zahladjenja ali ce se dnevne temperature kretati od 0-5 stepeni tako da nema sanse da ce ici ispod nule.Tako da jos sutra vece sto malo vidimo snega i to je gotovo, posle toga ko zna kad ce opet pasti,mozda tek u drugoj polovini januara ali to je jos jako daleko za prognoziranje tako da ce i pravoslavni Bozic proci bez snega i sa temperaturama u plusu,na zalost :cry:
Inace u Novogodisnjoj noci mozemo da ocekujemo kishu i to sa grmljavinom i temperaturom od + 18.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #736 poslato: 26. Decembar 2009. u 15:35 »
@Snowlover

Ja sam 100% siguran u sneg kod mene sutra,iako nisam ni Vojvodina ni Timočka krajina  :) ......

A što se tiče prognoze za dalji period,polako .......Modeli do poslednjeg trenutka nisu znali gde će staviti centar sutrašnjeg ciklona ,a kamoli kakvo će vreme biti za 2-3 nedelje  :neznam:  :neznam: !!!!!!!

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #737 poslato: 26. Decembar 2009. u 15:47 »
Ok,ja sam samo realan,nemoj samo da se razocaras ako sutra u tvom kraju ne padne sneg,ja sam te upozorio :D
Ali slabe vajde ako i u Vojvodini padne kad ce biti prava bljuzga koja se nece zadrzati ni 24 h,samo ce napraviti haos i blato,ne treba mi takav sneg,fuj >:(

Van mreže JOPA

« Odgovor #738 poslato: 26. Decembar 2009. u 16:27 »
Ne vjerujem Kimi za sutrašnji snijeg kod tebe. Kasno uvečer i u noći na ponedjeljak možda ako bude još dovoljno vlage i padavina, ali baš sutra preko dana vrlo teško, postoji 30% mogućnosti. Temp. je na visini visoka za pahulje. ;)

Bolje bi bilo da ovo i ne pada. A i to što padne tih nekoliko cm bljuzge je najgore. ;)

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #739 poslato: 26. Decembar 2009. u 19:15 »
 ^^ ^^ Pa konkretno sam mislio na kasno popodne i uveče Jopa  ;) ;)......Ma nema veze što je bljuzga,ja obožavam bilo kakav sneg  :D :D