Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2009  (Pročitano 128496 puta)

Van mreže Roberto

• *
Re: Decembar 2009
« Odgovor #80 poslato: 03. Decembar 2009. u 19:21 »
^
to je za snegoljupce slaba uteha....

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #81 poslato: 03. Decembar 2009. u 20:57 »
Dobro ecmwf je sada bolji nego prosli izlaz,nista ne mora da znaci,ali videcemo .....

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #82 poslato: 03. Decembar 2009. u 23:52 »
GFS 18Z ponovo uvodi zimu nakon 216h  8)  8) .....
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #83 poslato: 03. Decembar 2009. u 23:57 »
Kimi preteko si me ;)
Leleeee, vidi šta crta GFS, :selam: :-[
Vratiće se magle u London!

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #84 poslato: 04. Decembar 2009. u 08:19 »
00Z to isto opet ukida. Biće svega ovde, ljudi.  :-\ Nema, kad se Atlantik pokrene, ne gasi se tako lako.  :-\

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #85 poslato: 04. Decembar 2009. u 08:50 »
Biće najmanje još jedanput snežnih padavina do kraja godine, pazite šta sam vam rekao.  ;) Modeli mogu da menjaju izlaze koliko hoće. Koliko vidim i Atlantski ciklon počinje da štuca već u narednih nedelju dana, a crta se i anticiklon iznad Španije. Već sredinom naredne nedelje dolazi do hlađenja. Temperatura na 850mb pada ispod nule.

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #86 poslato: 04. Decembar 2009. u 09:14 »
Red bi mu bio da počne da štuca:).
Više me raduje anticiklon nad Španijom da napravi rampu da ne gledam više kako na stiže vazdušna struja iz srca Afrike. Dobro nije baš "iz srca Afrike", ali blizu je. Mislim se šta bi bilo da smo imali ovakvu situaciju ovako dugo tokom jula meseca.
Joe, nadam se da ovaj put Boce i Prince slažu s tobom :).

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #87 poslato: 04. Decembar 2009. u 11:14 »
Biće najmanje još jedanput snežnih padavina do kraja godine, pazite šta sam vam rekao.  ;)

To bi već rečeno, ali nije zgoreg podsetiti se:

Lično cenim da će sneg ozbiljno da padne na Kopu tek pred Novu godinu, najdalje pred Božić, ali to je samo na osnovu nekog osećaja, ne na osnovu ikakvih izlaza iz modela.

Nego, meni jedna stvar nije nikako jasna. Zašto gledate Atlantik? Pa cikloni koji utiču na vreme u našim krajevima su pre svega Mediteranski. Atlantik samo fabrikuje ciklone, ali nijedan nema uticaja na vreme kod nas. Od Atlantika do nas ima čitava Francuska i Alpi, a oko Alpa uvek bude priča sa ciklogenezom u Đenovskom zalivu koja vuče vazduh iz Afrike i sa Mediterana. Atlanski ciklon je verovatniji leti, kada su mora hladnija od kopna, te kopno Francuske ne predstavlja problem, već putanju kretanja ciklona.

Nema, kad se Atlantik pokrene, ne gasi se tako lako.  :-\

Tako je, ali to nema mnogo veze sa nama.

Možda ne znate, ali treba da skrenem pažnju na sledeće činjenice.
Cikloni su područja niskog vazdušnog pritiska koja se formiraju iznad toplih oblasti, a zbog nejednake zagrejanosti podloge. Leti su to kopna, a zimi voda. Dalje, formiranje ciklona mora biti praćeno velikom dinamikom strujanja na visini (recimo 500 mb). Bez toga nema deformacija razgraničenja vazdušne mase, koja kada se deformiše, čini frontalni sistem u ciklonu.
Dalje, putanja ciklona se određuje prema toploti podloge. Leti cikloni vole kopno, a zimi vodu. Nailazak fronta je tako intenzivniji iznad toplijih podloga. Lako je to objasniti. Topliji vazduh teži da se podigne, što rezultuje i padom vazdušnog pritiska, odnosno produbljavanjem nastale depresije. Hladni vazduh, pak, teži da se spusti zbog svoje veće gustine, i 'zatrpava' nizak pritisak (vreme iza hladnog fronta).

Od Van Bebera (polovina XIX veka) naovamo, poznate su putanje ciklona iznad Evrope. Cikloni koji se formiraju nad Atlantikom mogu da dođu u naše krajeve iz Biskajskog zaliva preko Francuske i Alpa (putanja V). Ovde se, zbog specifičnosti Đenovskog zaliva (voda i Alpi na zavetrenoj strani i sa strane), putanja račva na tri moguće putanje: jedna ide na severoistok sa seevrne strane Alpa (Va), druga ide niz Savu i Dunav (Vb), a treća ide niz Jadran (Vc). Leti je najčešća putanja Va, a zimi Vc, iz navedenih razloga (zagrejanost podloge).
Uz te ciklone, postoje i cikloni koji ulaze između južne Španije i Maroka (kao kroz Gibraltar) i Mediteran i idu duž Mediterana preko Tirenskog i Jonskog mora na istok, na Levant. I tu ima varijacija na temu, pa se putanje račvaju ka Crrnom moru (gde 'umire' i ciklon sa putanje Vb). Svaki anticiklon iznad Španije će efikasno blokirati put takvim siklonima kojih ima više zimi nego leti.
A Atlantik? Pa odatle cikloni češće putuju ka Severnom moru, u Baltik. Ima i putanja severno od Britanskih ostrva, pa uz obalu Norveške na severoistok.

Dakle, manite se Atlantika. Gledajte šta od toga može da 'okine' Mediteran i tamošnju ciklogenezu. Takođe, zimi pratite svaku ciklonalnu aktivnost u Mediteranu.
Najvažnije je znati da Mediteranski cikloni daju obilje padavina na primorju, a znatno manje u kopnu (npr. Srbija). Srbija ima maksimum padavina u kasno proleće, a primorje u kasnu jesen. Zar to nije dovoljan dokaz onome šta ovde pričam?

Joe, nadam se da ovaj put Boce i Prince slažu s tobom :).

Što se tiče snega u decembru, da. Međutim, ne vidim kada će taj sneg da bude, jer po svoj prilici, ne može da 'dobije vizu' tek tako skoro. Ali, ko čeka, dočeka. Biće snega. Do sada se nije desilo da prođe decembar i pola januara bez snega. Setite se i narodne izreke 'Ako zima ne ujede, ošinuće repom'.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #88 poslato: 04. Decembar 2009. u 11:29 »
GFS 06Z stavlja za 5-6 dana malo hladno jezgro tačno preko nas.....Tako da bi bilo i provejavao sneg i  u nižim predelima,jer bi temperatura na 850 Hpa pala na oko -5C !!! Videćemo,ovo je novina u izlazima GFS-a  :) :)

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže JOPA

« Odgovor #89 poslato: 04. Decembar 2009. u 11:36 »
06Z opet dobar, izvrstan. Čas hladno, čas toplo. Jučerašnji 18Z je bio izvrstan, 00Z loš, sada je 06Z izvrstan, pa bi 12Z opet trebao biti loš.  :nelupaj:

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #90 poslato: 04. Decembar 2009. u 11:38 »
Prince lepo ste to objansili,meni nikada nije bilo jasno zasto se stalno spominje uticaj Atlantika na nase vreme,ali cak se secam da su nas tako ucili u petom i sestom razredu kada se uci o Evropi.
Prince da malo aktivnije ucestvujes u ovoj temi mi bi verovatno vise naucili a i prognoze bi nam bile tacnije ali i realnije.

Van mreže ciklon

« Odgovor #91 poslato: 04. Decembar 2009. u 11:42 »
06Z opet dobar, izvrstan. Čas hladno, čas toplo. Jučerašnji 18Z je bio izvrstan, 00Z loš, sada je 06Z izvrstan, pa bi 12Z opet trebao biti loš.  :nelupaj:
Jopa to je takvo natezanje da ga tacno ne bi trebalo pratiti svaki izlaz nego jednom u toku dana pogledas sve izlaze i onda rezimiras,al ne moze covek da izdrzi mora da pogleda,uh....

Van mreže JOPA

« Odgovor #92 poslato: 04. Decembar 2009. u 11:44 »
Mi, ljubitelji meteorologije, i jesmo tu da pratimo izlaze. Ne kažem za svih, neki će napraviti tako kao što si ti rekao, pogledati na kraju dana i napraviti rezime, ali pravi zaljbljenici, mogao bih reći i ovisnici o meteorologiji, kao ja, gledaju i komentiraju svaki izlaz.  :D

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #93 poslato: 04. Decembar 2009. u 12:02 »
Jopa, ja te razumem posto sam i ja na moru odrastao, tj. u Zadru, pa znam kako izgleda nadati se snegu  na moru, doduse tad nije bilo interneta nego dnevna prognoza, a umesto u GFS gledao sam u nebo da se smiluje :). I slusao narodne izreke tipa :" bice snega ako oblaci dodju iz Italije". :)
Nego sto se tice prognoze za naredne dane meni se cini da je gotovo sigurno da nam, sto rece Joe, po visini stize hladniji vazduh od sredine nedelje. Takva tenedencija se provlaci vec danima. Tesko je ocekivati sneg u nizinama, u planinama da, ali tek za grudvanje.

Van mreže JOPA

« Odgovor #94 poslato: 04. Decembar 2009. u 12:09 »
Jopa, ja te razumem posto sam i ja na moru odrastao, tj. u Zadru, pa znam kako izgleda nadati se snegu  na moru, doduse tad nije bilo interneta nego dnevna prognoza, a umesto u GFS gledao sam u nebo da se smiluje :). I slusao narodne izreke tipa :" bice snega ako oblaci dodju iz Italije". :)

Hm, oblaci iz Italije, ne znam baš... ??? Nadam se snijegu na moru tek kada karte tako crtaju, ali više se nadam snijegu u kopnenim predjelima trenutno, jer ću tamo i boraviti. A prije svega, nadam se prikladnijim temperaturama za ovaj dio godine, jer je to temelj za ovo o čemu pričamo. Snijeg u Splitu doživim ne mogu reći svake, ali skoro svake godine, pa sam već i navikao... ;D 

Van mreže ciklon

« Odgovor #95 poslato: 04. Decembar 2009. u 12:15 »
Mi, ljubitelji meteorologije, i jesmo tu da pratimo izlaze. Ne kažem za svih, neki će napraviti tako kao što si ti rekao, pogledati na kraju dana i napraviti rezime, ali pravi zaljbljenici, mogao bih reći i ovisnici o meteorologiji, kao ja, gledaju i komentiraju svaki izlaz.  :D
O tome i ja govorim,ne mogu a da ne pogledam svaki izlaz,jace je od mene!

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #96 poslato: 04. Decembar 2009. u 12:40 »
Naravno, slazem se u potpunosti sa Princeom, jer meteorologija je nauka.
Treba tu mnogo vise znanja nego sto je gledanje u GFS.
Kako GFS sada crta na Kopaoniku bi trebalo da padne u utorak i sredu 22mm padavina, od toga 2/3 bio bi sneg. A moguc bi bio i u niyim predelima. Ja se lepo obradujem, ali tu je zato Prince da me spusti na zemlju. :)
Tako da vise verujem onome sto kazu Prince, Joe ili Boce nego onome sta kaze GFS. Svako bi onda mogao da se bavi meteorologijom, pogledas u GFS i eto ti prognoze.
Prince nadam se da sam ovim malo omeksao tvoje "nepokolebljivo" srce, pa da das bar male sanse da se Kopaonik zabeli bar do subote. Zamislite tuge biti na Kopaoniku u blatu i magli u sred Decembra.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #97 poslato: 04. Decembar 2009. u 12:54 »

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #98 poslato: 04. Decembar 2009. u 12:58 »
Mladene biće padavina sredinom naredne nedelje na Kopaoniku ali čisto sumnjam da će biti tolika količina. Možda oko 5mm, a snega možda koliko da te prođe volja :) U nastavku nedelje će na Kopu najverovatnije temperture biti ispod nule.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #99 poslato: 04. Decembar 2009. u 14:10 »
Prince nadam se da sam ovim malo omeksao tvoje "nepokolebljivo" srce, pa da das bar male sanse da se Kopaonik zabeli bar do subote. Zamislite tuge biti na Kopaoniku u blatu i magli u sred Decembra.

Meni je srce veliko i toplo, uvek bilo i uvek će biti. Ali, pošto ja ne kreiram niti vreme, niti izlaze iz modela, već samo imam dosta iskustva sa nekim stvarima, ja ću, na tvoju žalost, ostati pri svom stavu. Do daljeg. Moj stav može promeniti gomila drugih argumenata, a to ne ide uvek lako.
Ja tebi želim čudo, pa makar i ja ne bio u pravu. Nisam sujetan na svoje procene. Uvek mi je draže da ljudima bude dobro, šta god da to znači. Ako to jeste dobro, priroda će biti saglasna, pa ne brinem za eventualno kršenje prirodnih zakonitosti.

Prince da malo aktivnije ucestvujes u ovoj temi mi bi verovatno vise naucili a i prognoze bi nam bile tacnije ali i realnije.

Da, da... Ali ja mogu da priuštim tek povremeno pojavljivanje. Zato, strpljenja... Kad osetim da treba da se pojavim, eto mene. Jedna po jedna 'lekcija' i sve će doći na svoje.
Ciklon, da smo kojim slučajem stalno zajedno, bio bih ti dosadan preko mere. Bolje je ovako, veruj mi.
Inače, hvala ti na poverenju. Ima vrlo malo ljudi u koje mogu da se pouzdam kao u samoga sebe što se prognoze tiče (recimo Boce, on je jako sličnih stavova kao i ja, ali ima samo jedan detalj koji nas razlikuje - apsolutno nebitno za poverenje i druženje). Time ne nipodaštavam ostale, jako ih cenim, samo navodim primer (neka se ostali ne uvrede).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...