Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2009  (Pročitano 128530 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Re: Decembar 2009
« Odgovor #40 poslato: 30. Novembar 2009. u 12:34 »
HMZ CG najavljuje pljuskove sa grmlajvinom u većem delu CG...s obzirom da padavine dolaze sa juga i jugozapada očekujem fine porcije kiše,možda i grmljavine  ;) ;)

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #41 poslato: 30. Novembar 2009. u 12:43 »
Tako je Kimi..ima sanse za grmljavine i to na zapadu,i severo zapadu zemlje!

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #42 poslato: 30. Novembar 2009. u 14:02 »
i meni se svidja cape lifted index za sever i zapad :) znaci mozda bude grmljavine kao i prosle godine pocetkom decembra...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #43 poslato: 30. Novembar 2009. u 15:43 »
Pokušavam da protimačim ove karte, dugo ih gledam ali ih baš i ne razumem. Može li mi reći kakve su šanse po ovome da bar na planinama padne sneg? Zanima me Kopaonik, on je preko 1800 m nadmorske visine. Nije mi jasna ova temperatura na 850 hPa. Sta ona prikazuje?

Temperatura na 850 hpa je ustvari temperatura na visini 850-milibarske povrsi.Ta povrs se ne nalazi svuda na istim visinama, ali u proseku moze da se kaze da je na oko 1500 m.n.v.
Ova karta moze da se koristi kao orijentir za temperaturu na Kopaoniku, ali ipak treba voditi racuna da je stanica na  Kopaoniku na 1700 i kusur metara nadmorske visine, sto u prevodu znaci da ce u vecini slucajeva temperatura biti jos malo niza, ne go na 850 hpa.

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #44 poslato: 30. Novembar 2009. u 15:53 »
Temperatura na 850 hpa je ustvari temperatura na visini 850-milibarske povrsi.Ta povrs se ne nalazi svuda na istim visinama, ali u proseku moze da se kaze da je na oko 1500 m.n.v.
Ova karta moze da se koristi kao orijentir za temperaturu na Kopaoniku, ali ipak treba voditi racuna da je stanica na  Kopaoniku na 1700 i kusur metara nadmorske visine, sto u prevodu znaci da ce u vecini slucajeva temperatura biti jos malo niza, ne go na 850 hpa.

Hvala komšija, znaci nada postoji.
Vratiće se magle u London!

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #45 poslato: 30. Novembar 2009. u 17:49 »
http://www.hidmet.gov.rs/podaci/meteo/novisad_30.gif evo najave dugorocne prognoze za Srbiju za decembar RHMZ znam da su mnogi od nas skepticni ali vredi pogledati link :D

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #46 poslato: 30. Novembar 2009. u 18:12 »
Po ovome sneg i za novu godinu,to bih bas lepo bilo videti....:D

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #47 poslato: 30. Novembar 2009. u 18:21 »
Pošto sutra počinje (metereološka) zima, i red je da uskoro vidimo više plave boje na kartama  ???
A upravo to i crta GFS 12z nakon 10. decembra... Dobro je da to više nije 15-16 dan nego samo 10 dana unapred, ali još uvek treba biti oprezan. Ali realno ne može ova južina duže od mesec dana, što je puno puno je  :doh:

Van mreže ciklon

« Odgovor #48 poslato: 30. Novembar 2009. u 18:41 »
http://www.hidmet.gov.rs/podaci/meteo/novisad_30.gif evo najave dugorocne prognoze za Srbiju za decembar RHMZ znam da su mnogi od nas skepticni ali vredi pogledati link :D
Jedino pozitivno sto se nas ljubitelja zime tice je to da se posle jako dugo vremena najavljuje veca kolicina padavina za sever zemlje u odnosu na druge delove,to je neverovatno.
Sto se tremperature tice ona ce biti dosta visoka,cak ce i minimalna retko padati ispod nule a maksimalnu da ne spominjem.
Jeste da je ovo samo okvirna prognoza i da u najvecem broju slucajeva ne bude tacna ali mi se nikako ne svidja i ne bi voleo da se ispuni.

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #49 poslato: 30. Novembar 2009. u 18:50 »
 Da treba sacekati i videti najpre,ja sam tu do 23 decembra a onda za Bec kod ujaka,a on je obecao posle Nove godine idemo na skijanje Tirol pa ce tamo valjda bibi snega :D...Malo vise optimizma Ciklone bice snega i to dosta u januaru :D.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #50 poslato: 30. Novembar 2009. u 18:57 »
Danijele biće snega li prvo treba da ode ova južina koja nam pravi problem!

Van mreže ciklon

« Odgovor #51 poslato: 30. Novembar 2009. u 18:59 »
Hahaha tebi ce snega biti sigurno, Tirol ce biti zatrpan u to vreme a ja cu sacekati kraj februara za zimsku idilu.
Imam ja optimizma na pretek sto se svega tice ali mi ni realizma ne fali.Bice zime ali je pitanje koliko,evo neke ozbiljnije promene se naslucuju za desetak dana...

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #52 poslato: 30. Novembar 2009. u 19:24 »
Danijele biće snega li prvo treba da ode ova južina koja nam pravi problem!

Nema uslova za sneg do 11. decembra, gotovo sigurno... Sem na planinama!

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #53 poslato: 30. Novembar 2009. u 21:52 »
Nekako mi se baš čini da ćemo imati topliju prvu dekadu decembra, a onda potom povratak u normalu. Sa mnom se slaže i večerašnji EC, pa i GFS...

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #54 poslato: 30. Novembar 2009. u 21:54 »
Delimo isto misljenje. :(

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #55 poslato: 30. Novembar 2009. u 23:53 »
GFS 18Z  :o   :selam:  :selam:  :selam:

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #56 poslato: 01. Decembar 2009. u 00:07 »
Ovo zanimljivo izgleda Kimi nadam se da ce se i ostvariti :D.

Van mreže ciklon

« Odgovor #57 poslato: 01. Decembar 2009. u 00:15 »
Samo sto sam pogledao ove izlaze!
Mislim da bi bio red da se ovako nesto ostvari samo da nam je malo blize taj datum,eee...

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #58 poslato: 01. Decembar 2009. u 00:16 »
 ^^ ^^ Tako je Ciklon,i vreme je više za ovakav scenario  ;)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #59 poslato: 01. Decembar 2009. u 07:44 »
Kao što je većina nas pominjala prognoza za duži period u ovom trenutku je maksimalne nezahvalna.
Tako da ću se ja baviti razilaženjem između EC i GFS u prognozi za period od 48h.
Dok se prognoze oba modela za sutrašnji dan uglavnom podudaraju a to je početak padavina u jutarnjim satima sa jugozapada a do kraja dana u celoj zemlji, za četvrtak GFS najavljuje prestanak padavina u celoj zemlji, dok EC produžava padavine na veći deo dana. Šta onda govoriti o prognozi za neki duži period. Interesantno će biti u svakom slučaju pratiti razvoj situacije u nastavku decembra koji ima dobre izglede da u drugoj polovini pokaže pravo lice.