Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2009  (Pročitano 128538 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Re: Decembar 2009
« Odgovor #120 poslato: 05. Decembar 2009. u 18:52 »
mladene biće snega na Kopu od srede ali je pitanje koliko će pasti
Moja procena oko 5cm s tim da će temperature biti u stalnom padu i da će u drugom delu nedelje biti ispod nule u toku celog dana Tako da se sneg koji padne neće topiti i čekaće sledeću isporuku Nadamo se vrlo brzo :)

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #121 poslato: 05. Decembar 2009. u 20:27 »
I meni se cini tako.
Nadam se bar kojem centimetru vise.
Inace Boce bio si u pravu za proslu sredu, bilo je snega na Kopaoniku prosle srede valjda iznad 1900 metara. To sam tek juce video kad su Skijalista Srbije ukljucili kamere na Pancicevom vrhu.
Taman za grudvanje. :)
Vratiće se magle u London!

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #122 poslato: 06. Decembar 2009. u 07:52 »
Pa da, koji centimetar ispod 2000m Lepo sam ja rekao ;)

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #123 poslato: 06. Decembar 2009. u 11:40 »
I dalje nema nekih većih promjena. Ensembli GFS-a su malo nestabilni, ali lako za njih.  :D GFS 06Z dobar, hladnoća stiže uskoro uz svakodnevno lepršanje snijega od 15.-og, prema ovom izlazu. Toplina biva daleko odgurnuta od nas.
Jutrošnji ECMWF isto izvrstan. U svakom slučaju najsigurnije je reći da se situacija polako okreće u korist zime i da sve dolazi na svoje. I da se polovica ovih GFS-ovih crtkarija ostvari (sa -10 na -5°C), ja zadovoljan.  ;) Inače GFS već nekoliko dana crta brutalno hladna jutra iza 14. - 15.-og.

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #124 poslato: 06. Decembar 2009. u 11:54 »
I ja mislim da GFS crta neralno niske temperature, ali konacno je gotovo sa juzinom. Jos sutra i prekosutra malo jugozapadne struje.. a onda konacno da vidimo i zimu.
To je jasno, samo da bude padavina u sredu kad zahladi, narocito na Kopu  :)  :selam:
Boce jeli i dalje stoji onih "5 cm"  :)?

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #125 poslato: 06. Decembar 2009. u 12:32 »
Odusevljen sam jutrosnjim izlazima ecmwf-a i gfs,samo da se ovo ostvari,a i temperature na 850 h su odlicne.Vreme je bilo da dodje i zima,bar u cetvrtak da ugledamo i koju pahulju a za naredne dane siguran sam da ce ih biti....

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #126 poslato: 06. Decembar 2009. u 12:36 »
Puno njih zaboravlja da ovakva kontinentalna hladnoca ne ide uvek zajedno sa padavinama,ako ovaj prodor ostane u ovom obliku,tesko cemo videti onda veci sneg u Vojvodini!Balkan je druga stvar...Bugarska bi izvrsno prosla!Videcemo....

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #127 poslato: 06. Decembar 2009. u 13:23 »
..Boce jeli i dalje stoji onih "5 cm"  :)?
..Moja procena oko 5cm ..
;)
ako budeš imao sreće možda padne i 10-ak cm, par centimetara ispod 2000m ;)

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #128 poslato: 06. Decembar 2009. u 13:53 »
;)
ako budeš imao sreće možda padne i 10-ak cm, par centimetara ispod 2000m ;)

E to je vec bolje ;).
Samo da potraju padavine u sredu  eto ga.
A ako bude ko prosli put da se sve izlije u utorak navece, a sreda bez padavina onda tesko i tih 5 cm.
No sto se tice padavina tek ce u utorak situacija biti jasnija.
Znaci, sto rece Prince, gledacu WRF za Kraljevo.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #129 poslato: 06. Decembar 2009. u 15:15 »
forum je stvarno :super:.iako se dugo bavim mateorologijom, nisam do sada obraćao pažnju toliko na ove modele koje svi pominjete (gfs i sl.)nije mi jasno na kom principu se rade :neznam:, i koliko su precizni. može li neko raspoložen da objasni u par rečenica kako se rade ti modeli.u svakom slučaju lepo izgleda, biće zime uskoro :super:
Pozdrav Marko dobrodosao, ne znam da li ti je neko odgovorio, ali slobodno bez ustrucavanja postavi to pitanje u odgovarajucu sobu (meteorologija) i sigurno ces dobiti odgovor.

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #130 poslato: 06. Decembar 2009. u 16:29 »
Tuono je napisao:Poslije 20. prosinca stiže sibirska ledara, piše portal 3bmeteo

Slika

Danas su stigli neki pokazatelji koji su naklonjeni dolasku kontinentalne hladnoće nad Europom za otprilike 2 tjedna. Za desetak dana polarni vrtlog će biti na korak do konačnog preokreta, rotacija anticiklonalne osi koji slijedi i sa posljedicom spuštanja srži sibirske hladnoće, donijet će kontinentalnu zimu najmanje za sada do sjeveroistočne Europe. Još su mnoge nedoumice oko blokiranja Atlantika. Za sada izgleda najizvjesnije da će hladnoća otvoriti put na potezu između Skandinavije, centralne Europe i Engleske dok bi južnije kao posljedica još prevladavale umjerene struje sa Atlantika. Vidjet ćemo…

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #131 poslato: 06. Decembar 2009. u 19:14 »
Da li je neko pogledao GFS 12Z?
To jednostavno ne moze biti tacno! Isti izlaz za ensemble je jako dobar,po njemu zima stize 100%.
Da li je neko gledao druge modele?

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #132 poslato: 06. Decembar 2009. u 19:24 »
Nemoj nista da se brines, GFS 00z i o6z davali su vrlo hladno vreme, dok je ensemble davao od 15. toplije vrema, a sada je obrnuto.Ima jos dosta vremena zima stize sigurno.Ja ipak vise pratim ovo sto dolazi u utorak-sredu, svaki izlaz sve vise padavina uz nesto nize temperature.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #133 poslato: 06. Decembar 2009. u 19:42 »
baš tako dikile :)
Sad treba prvo ispratiti situaciju ove dolazeće nedelje pa onda se okrenuti dešavanjima posle toga
Da prekinemo ovo dosadno jesenje vreme i polako okrenemo list na zimske stranice :)

Van mreže beket

• **
« Odgovor #134 poslato: 06. Decembar 2009. u 20:13 »
baš ste slatki s tim iščekivanjem sneška belića, ponavljate se iz godine u godinu...  :zzz:

uporednim čitanjem vaših komentara i međunarodnih prognostičara, meni se čini da ćemo - da se smrzavamo na suvom...
--- ili još gore, kao što obično biva: da se klizamo po nekoj bljuzgavici od susnežice ili poledici od ledene kiše... :(

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #135 poslato: 06. Decembar 2009. u 20:18 »
neko će da se smrzavate na suvom a neko ćemo da uživamo u snegu ;)

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #136 poslato: 06. Decembar 2009. u 20:25 »
ljudi, samo da se "otkačimo" atlantika pa da temperatura padne na očekivani nivo, onda će biti snega, koliko-toliko.po svemu sudeći, biće zanimljivo od srede :jupi:

Van mreže beket

• **
« Odgovor #137 poslato: 06. Decembar 2009. u 20:27 »
Citat
nekoj će da se smrzavate na suvom a nekoj ćemo da uživamo u snegu ;)

jel?! uf... :zima2

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #138 poslato: 06. Decembar 2009. u 20:45 »
Ne znam zasto smo se svi uhvatili GFS-a ko pijani plota. Ranije je znao da u svakom narednom izlazu, naravno mislim na dugorocne prognoze", daje 10-15 stepeni vise manje. Sad daje cak 30 stepeni vise od prethodnog. I to je moguc scenario, ali malo verovatan po meni, kao i prethodni sa temperaturama od -20.
Zanemarujemo druge, npr. NOGAPS, on je jedini jos 3. decembra ovo nacrtao za sredu. Doduse ne u ovom obimu koji se crta veceras. GFS nije davao ni znaka od padavina, a o temperaturi da ne pricamo.

E sad ovo sto crta GFS za utrorak, sredu i cetvrtak, he heeeee, lepo. 44 mm padavina u juznoj i centralnoj Srbiji.
Lepooo  :D.
Nego, Boce, ako je 2/3 od toga sneg koliko ce to biti u centimetrima na par cm ispod 1800 m nadmorske visine  ;). Sad sam ipak spustio granicu na 1800, nije vise 2000. Apetiti su mi porasli  :).
Bojim se pitati Princa jel'se "pokolebao", jer ako nije dzaba mi GFS.
Joe je verovatno optimista :).
Bice napeto gledati razvoj situacije.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #139 poslato: 06. Decembar 2009. u 20:54 »
Te padavine sredinom sedmice kako ja vidim ce biti na temperaturi od nekoliko stepeni u plusu pa im se ne radujem jer mi uopste nije do dosadne kise,ovde naravno izuzimam planine koje ce dobiti sneg.