Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2009  (Pročitano 128532 puta)

Van mreže mladen

• *
Re: Decembar 2009
« Odgovor #160 poslato: 08. Decembar 2009. u 00:02 »
Neka, i treba da imamo jedan mesec u granicama proseka (gledamo statisticki) :)
Vratiće se magle u London!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #161 poslato: 08. Decembar 2009. u 00:03 »
Preduhitrio si me sa komentarom tdejo.
Padavine su odlicne,nisu blizu ali vec sam rekao neke od njih ponavlja vec ko zna koji izlaz.Eto nek se taman pola od prognoziranog ostvari i bice jako lepo,al necu puno da hvalim da ne ureknem!
« Poslednja izmena: 08. Decembar 2009. u 00:17 ciklon »

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #162 poslato: 08. Decembar 2009. u 00:35 »
Ovo je najbolji moguci scenario, samo da se ostvari.
Hladan vazduh sa severa i vlazan iz mediterana, i kao rezultat  sneg u izobilju. Podseca me na situaciju od pre tri cetiri godine kad je na Zabljaku bilo 2 i po metra snega.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #163 poslato: 08. Decembar 2009. u 08:36 »
Slažem se u potpusnosti sa svime što je rekao tdejo86. Situacija koja nadolazi je odlična za hlađenje podloge i veoma povoljna da naiđe i vlaga posle izvesnog vremena na tako već hladan vazduh, što je garancija za pravi i ozbiljan snežni pokrivač. Dolazi zima definitivno.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #164 poslato: 08. Decembar 2009. u 09:31 »
Eto, šta ti je vreme. Danas jesi, sutra nisi.
Ništa ni od susnežice za 9-ti decembar. Dragi Joe, opet samo 'hladna decembarska kiša'. Dobro, na Kopaoniku možda nešto i padne, ali do 10 cm, ne više od toga.
Crni Vrh bi mogao da iznenadi simboličnim snežnim pokrivačem, jer košava je tamo posebna priča. Ostali ispod 1500 metara - slaba vajda od snega.

Da, ide hladnoća, ali nema mesta nekim senzacijama. Ništa neuobičajeno. Vreme jeste za sibirki anticiklon koji će se tek krajičkom i delićem svoje snage osetiti i kod nas.
Opet, cikloni u Mediteranu su tipski sa centrom ispod 1000 mb. Sve slabije od toga je traljavo i nikakvo tokom zime, jer su zimi barički sistemi znatno izraženiji.
Iako ide hladnoća, ne očekujem ništa tipa 'u Sjenici -20°C', kako bi bilo uobičajeno. Mraz tu i tamo (možda preskoči centar Beograda) i to je sve.

Sneg za Novu godinu? Ja mislim da je lako moguće da ga bude. Opet onako, kao što sam pričao, koji dan pred Novu godinu. Božić bi takođe bio beo. Tako je i red da bude. Ali ima još da se igra do tada.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #165 poslato: 08. Decembar 2009. u 10:45 »
Eto, šta ti je vreme. Danas jesi, sutra nisi.
Ništa ni od susnežice za 9-ti decembar. Dragi Joe, opet samo 'hladna decembarska kiša'. Dobro, na Kopaoniku možda nešto i padne, ali do 10 cm, ne više od toga.

Na Kopaoniku je vec nesto palo  ;).

Jutrosnji GFS je povoljniji od jucerasnjeg, a WRF Kraljevo malo nepovoljniji, ali Prince mislim da sutra nece da omane na Kopaoniku.  ;)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #166 poslato: 08. Decembar 2009. u 10:56 »

Mraz tu i tamo (možda preskoči centar Beograda) i to je sve.

Sa ovim se ne slazem!Mislim da ce od ovog hladnog prodora biti ako ne 3-5 ledenih dana onda sa onih sa srednjom dnevnom temp ne vecom od 0 c.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #167 poslato: 08. Decembar 2009. u 11:14 »
Na Kopaoniku je vec nesto palo  ;).

Ako, tako i treba. Ali, iako će web kamere da pokazuju da je sve belo, to neće biti ništa deblje od desetak centimetara.

Jutrosnji GFS je povoljniji od jucerasnjeg, a WRF Kraljevo malo nepovoljniji, ali Prince mislim da sutra nece da omane na Kopaoniku.  ;)

Šta je to povoljnije, a šta nepovoljnije? Za šta?

Inače, neće da omane, to stoji, sali samo za Kopaonik.

Mislim da ce od ovog hladnog prodora biti ako ne 3-5 ledenih dana onda sa onih sa srednjom dnevnom temp ne vecom od 0 c.

Ledeni dani? Ne, ne u ovoj turi.
Mrazevi da, ali slabi. Zato i izuzimam centar Beograda, a tome bih pridodao i niža brda.
Srednja snevna ispod nule? Hm... ne verujem. Više mi se čini da će Tmin biti između -5 i 0, mestimično do +2, a Tmax u rasponu 3 do 6 stepeni.

Ali, svačije je pravo da iznese svoje mišljenje i viđenje. Zato smo i na forumu.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #168 poslato: 08. Decembar 2009. u 11:35 »
Ja sam u analizi na portalu stavio sledeću prognozu

Citat: Boce
Narednih dana vremenska situacija sve više će imati zimsku notu. Od danas pa do četvrtka bićemo pod uticajem polja niskog vazdušnog pritiska koje će se produbiti iznad naših prostora. Kiša u nižim predelima, a sneg u višim planinskim predelima. Granica snežnih padavina će se spuštati tako da će od srede snežnih padavina biti i ispod 1000 m.n.v.. Priticanje hladnog vazduha sa severoistoka će se nastaviti i u nastavku nedelje tako da će temperature biti u padu. Krajem nedelje u nekim mestima moguća je pojava ledenih dana. Od četvrtka do nedelje imaćemo suvo vreme sa jutarnjim mrazevima i dnevnom temperaturom do 5°C. Što se tiče razvoja situacije za period posle 14.decembra modeli trenutno daju dobre izglede snežnim padavinam u južnoj polovini Srbije. Narednih dana ćemo pratiti razvoj situacije i videti da li ćemo konačno ove sezone imati pravu zimsku situaciju.
« Poslednja izmena: 08. Decembar 2009. u 11:48 Boce »

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #169 poslato: 08. Decembar 2009. u 13:32 »
Bolji gfs 12z nego gfs 06z,a i naredne nedelje mislim da temperature maksimalne nece biti u plusu oko 0,to je moje misljenje.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #170 poslato: 08. Decembar 2009. u 13:35 »
pedja gfs 12z nije još izašao verovatno misliš da je 06z bolji od 00z :)

Van mreže PedjaN

• *
  • I love snow!
« Odgovor #171 poslato: 08. Decembar 2009. u 13:58 »
Hahaha tek sada vidim sta sam napisao izvinjavam se....Da upravo tako,ali sledeca nedelja je daleko da bih nesto pricali o tome.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #172 poslato: 08. Decembar 2009. u 14:12 »
Ledeni dani? Ne, ne u ovoj turi.
Mrazevi da, ali slabi. Zato i izuzimam centar Beograda, a tome bih pridodao i niža brda.
Srednja snevna ispod nule? Hm... ne verujem. Više mi se čini da će Tmin biti između -5 i 0, mestimično do +2, a Tmax u rasponu 3 do 6 stepeni.

Ipak ću se ispraviti. Zaista miriše na ledene dane u nedelju i ponedeljak. Međutim, to umnogome zavisi od ponašanja prizemnog sloja atmosfere. Vidim da će biti severozapadnog strujanja i hladne advekcije. Međutim, kad taj vetar stane, formiraće se inverzija. Ako se na to zalepi magla, eto i par ledenih dana u magli.
Međutim, miris snega je još uvek jako daleko od nas. Snežna granica od 1000 metara je OK, ali kao krajnja visina, i to pred kraj padavina.

Crni Vrh bi mogao da iznenadi simboličnim snežnim pokrivačem, jer košava je tamo posebna priča. Ostali ispod 1500 metara - slaba vajda od snega.

Ha, eto ti ga sad! Usled košave, imamo plitku pridignutu inverziju iznad planina severoistočne Srbije. Crni vrh beleži ledenu kišu na -1 stepen, uz srednju brzinu jugoistočnog vetra od 6 m/s. Pošto je to ledena kiša, siguran sam da je na 850 mb još iznad nule. A kako stvari stoje, tako je i u nižim predelima.
Košava je čudo, kažem vam, naročito na Crnom vrhu. Kad dune, onda kao da postoji jedan procep na 900-1200 metara visine gde, usled dinamike vazduha, dolazi do hlađenja i formiranja pridignute inverzije. Čim košava stane, eto svega na normali. I ovde će prolazak hladnog fronta dići temperaturu, dok će je potonja advekcija spustiti.

Van mreže PedjaN

• *
  • I love snow!
« Odgovor #173 poslato: 08. Decembar 2009. u 17:37 »
Sta je ovo sa gfs-om? :(

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #174 poslato: 08. Decembar 2009. u 17:45 »
GFS 12Z malo lošiji izlaz, mora i toga biti. Ne treba se sekirati, to je samo jedan izlaz.  :-\
Treba biti realan, danima imamo izvrsne izlaze, morao se i jedan ovakav naći, nemoguće je da 10 dana imamo stalno izvrsne izlaze.

Van mreže PedjaN

• *
  • I love snow!
« Odgovor #175 poslato: 08. Decembar 2009. u 18:10 »
Cekamo ecmwf i gfs 18z,samo ne razumem kako je tolika razlika izmedju 00z i 12z?

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #176 poslato: 08. Decembar 2009. u 18:22 »
Kako vreme prolazi pojavljuju se nova resenja...  :idea:

Glavna odlika poslednjih par izlaza GFSa je neistrajnost polja visokog pritiska iznad Z. Evrope (uzrok ne znam), kao i njegovo povlacenje ka severu.Juznije se podvlaci ciklon koji se nalazi dosta zapadno u odnosu na nas i forsira topao vazduh iz Sredozemlja.
Za to vreme i dalje se nalazi izuzetno rashladjen vazduh iznad Istocnoevropske nizije, kao i ranije, s tim sto mu nije otvoren put ka nama.

Van mreže PedjaN

• *
  • I love snow!
« Odgovor #177 poslato: 08. Decembar 2009. u 18:28 »
« Poslednja izmena: 08. Decembar 2009. u 18:51 Boce »

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #178 poslato: 08. Decembar 2009. u 18:51 »

Gencic je lepo primetio šta GFS u poslednjim izlazima valja ali ima dosta vremena do početka sledeće nedelje kada će se odvijati glavni rasplet. Do tada su modeli složni. A do tada će još puno izlaza biti komentarisani ovde i biće sigurno raznih varijanti. Ali ono što je sigurno, jeste da nam dolazi period hladnijeg vremena i vrlo uzbudljivog za praćenje. Moguća su tu i razočarenja nas zimoljubaca ali nadajmo se da ćemo se ipak više radovati.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #179 poslato: 08. Decembar 2009. u 18:54 »
Po ovome samo mogu da kazem, da je sigurno da nista nije sigurno (posle 15.og).   ;D