Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2009  (Pročitano 128531 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Re: Decembar 2009
« Odgovor #180 poslato: 08. Decembar 2009. u 19:27 »

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #181 poslato: 08. Decembar 2009. u 19:28 »
DA malo razjasnimo stvari...svako vidi da od 15-tog je veliko razilazenje na ensembleu,sta to znaci?U ovoj situaciji znaci da je u periodu  posle 15 decembra velika verovatnoca za mediteranski ciklon.E sad mediteranski ciklon,lako moze biti da dobijemo veliku kisu,ali ne treba zaboraviti da iz ovakvih situacija padaju i ogromni snegovi!Znaci treba pratiti sledecih dana period posle 15,i jos jednom kazem veliko razilazenje ensemblea ukazuje na med ciklon!Moze biti svasta posle 15-og!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #182 poslato: 08. Decembar 2009. u 19:53 »
Ne znam zasto vam temperatura GFSa 12Z nije povoljna za sve koji vole zimu? Pogledajte 15.12. temperatura je niza za 1 do 3 stepena u odnosu na GFS 6Z,a 16.12 je niza za nekih 5C stepeni,to je bolji izlaz!
Otopljenje koje se crta(a nije se crtalo) za 22.,23. pa to je tako daleko cele dve nedelje i ono ce se sigurno ponovo pojaviti i gubiti sledecih nekoliko dana,za taj period tek posle 15.
Mene brine to sto padavina tesko da ce biti,za sneg cemo jos cekati!

Van mreže ciklon

« Odgovor #183 poslato: 08. Decembar 2009. u 19:59 »
Ovo je nesto skroz suprotno sto crta poslednji izlaz gfs-a. http://www.accuweather.com/video-on-demand.asp?video=44795589001&title=Dec.%2015-25:%20You%27re%20Freezing%20if%20You%27re%20in%20Europe
Zaboravio sam da prokomentarisem ove Amerikance.
Jos pre mesec i nesto oni su najavili zahladjenje sredinom decembra u ovom delu Evrope,za sada ide ka tome.Kao sto sam i rekao posle 15. cemo videti da li ce se ostvariti i ova njihova prognoza inace su nedavno pogodili i sneg u Hjustonu(on ima tropsku klimu) koji je pao pre dva dana.
Pedja trebao si uz link da ostavis i neki komentar jer je na engleskom,razumeo sam sustinu ali ne bas svaku rec.Ako dobro razumes engleski onda bi to bilo pozeljno,daju oni prognoze za Evropu dosta cesto.

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #184 poslato: 08. Decembar 2009. u 20:19 »
Posle petnaestog nista nece biti kao pre :).
Pre par dana u Novostima Branko Sparavalo je prognozirao obilne snezne padavine 19-og. Cak ih je nazvao "sengenskim", jer se tad ukidaju vize.
Bice zanimljivo gledati razvoj situacije.
Vratiće se magle u London!

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #185 poslato: 08. Decembar 2009. u 20:30 »
Za sada nisam zeleo da komenarisem izlaze,da ih ne ureknem ali vecerasnji  GFS I EC su prosto neverovatni da je to za pricu.Lepo ste Vi koji ste malo redovniji na forumu ispratili postavljanje ove anticiklone i otvaranje auto puta za hladnocu narednih dana.Svi modeli su bili prilicno slozni oko toga i jedino je GFS vecers najavio pucanje bloka koji je po 06z u to vreme bio najaci.
Pa da pogledamo
GFS

malo kasnije kraj. :cry:

A u isto vreme ec :neznam:

Pa onda nastavlja u istom stilu

A GFS cak ni u ensemblima ne vidi nista slicno

Ko ce se obrukati,nemam pojam ali znam za koga navijam !!! :D

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #186 poslato: 08. Decembar 2009. u 20:33 »
Samo polako...ja i daje kazem ovoliki razlaz posle 15-tog ukazuje na mediciklon,a drugo samo mogu da preporucim da se prati sledecih dana razvoj!

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #187 poslato: 08. Decembar 2009. u 20:55 »
Po Bastardijevoj proceni 20.12 80% Europe pod snegom.Svaka cast tom coveku da izdje u javnost sa ovim...

Van mreže ciklon

« Odgovor #188 poslato: 08. Decembar 2009. u 21:02 »
Po Bastardijevoj proceni 20.12 80% Europe pod snegom.Svaka cast tom coveku da izdje u javnost sa ovim...
To su Ameri,sila je to,ne grese oni tako lako,xexexe...

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #189 poslato: 08. Decembar 2009. u 21:06 »

Ne uzdaj se previse u takve prognoze,one su zanimljivo stivo(citam ih i sam ;)) i retko kad nesto vise.Kada bi neko mogao sa nekom pristojnom sigurnoscu da kaze prognozu  onda nam samiti kao onaj u Kopenhagenu ne bi bili potrebni jer bi odmah znali sta ciniti.

Van mreže ciklon

« Odgovor #190 poslato: 08. Decembar 2009. u 21:14 »
Ne uzdaj se previse u takve prognoze,one su zanimljivo stivo(citam ih i sam ;)) i retko kad nesto vise.Kada bi neko mogao sa nekom pristojnom sigurnoscu da kaze prognozu  onda nam samiti kao onaj u Kopenhagenu ne bi bili potrebni jer bi odmah znali sta ciniti.
Accuweather je jedna od boljih po pitanju prognoze(to sam se licno uverio) ali ne uzimam nista zdravo za gotovo! Mada zasto ova zima ne bi bila hladna,snezna i duga?
A molim vas nemoj te o samitu u Kopenhagenu,ovo je forum ljubitelja meteorologije a ne ljubitelja velikih svetskih prevaranata i manipulatora!

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #191 poslato: 08. Decembar 2009. u 21:26 »
Za velike svetske sile i jeste nacin kako da prevare ostatak sveta ali zar ne mislis da i meteo sajtovi i svi ljubitelji meteorologije treba da se bave ovakvim stvarima.Ovo je vec off pa da se vratimo na temu.
Accuweather je u mnogim situacijama   znao da omane toliko da je to bilo smesno,ba za Evropu, i zbog toga sam i prestao da pratim sta pisu,no,mozda su se i popravili.Lepo je videti povoljnu dugorocnu prognozu ali sve posle pet dana je cista lutrija.Pa i ovi najjaci modeli ,ako pogledas ensembe posle pet dana odu svaki na svoju stranu.Lepo bi bilo da se neka takva prognoza ostvari ali objektivno za to su male sanse i da se zna da ako ne budem u pravu ja cu biti najsrecniji covek na ovom forumu,a i sire.

Van mreže ciklon

« Odgovor #192 poslato: 08. Decembar 2009. u 21:40 »
Da, ja jesam za to da se svaka vest prati sto se tice "promene klime",da se diskutuje sto vise i da skrenemo ljudima paznju na neke neistine.Svaki dan neko iz okruzenja pomene globalno zagrevanje a onda ja iznesem svoj stav o tome i malo po malo menjam njihovo misljenje,uh borba protiv vetrenjaca.

Sto se tice prognoze,svi se slazemo da modeli grese i to veoma cesto,ali ponesto moraju da pogode i na duze staze.
Pet dana treba uzeti u obzir a preko toga s rezervom!

Dusane, neces biti srecniji od mene!  :)

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #193 poslato: 08. Decembar 2009. u 21:52 »
Drugo je kada jedan model grsi,ali kada su 90 % slozni,onda nema sumlje bar 5 dana unarped,naravno da se desi i da pogresi ali to je retkost kada su ovako ujednaceni,ali i ja najcesce pratim rhmz,weather2umbrella,aladin i tako....Ali polako stize zima to vec svi vidi.
Dosadno je vise da novu godinu i bozic docekujemo sa kisom i temperaturama u plusu,odavni nisam doziveo zimsku zimsku idilu za 31 dec i 6 januar,red bi bio da se to ove godine ostvari. ;)

Van mreže beket

• **
« Odgovor #194 poslato: 08. Decembar 2009. u 22:54 »
i ruski portali /prilicno pouzdani/ najavljuju kod nas sneg vec od 16. decembra i neprekidno do kraja perioda, tj. pomenutog 19. dec.
- ali to ce i oni jos par puta korigovati, posto azuriraju prognoze dvaput dnevno...

Van mreže ciklon

« Odgovor #195 poslato: 08. Decembar 2009. u 23:55 »
Nista novo na izlazu GFS 18Z!

Van mreže 10C-25C

• *
« Odgovor #196 poslato: 09. Decembar 2009. u 00:10 »
Lepo je uzivati u hladnoj zimi ,ali kad si zdrav, a ko nije a njih ima hladnoca je prilicno opterecenje...
-3C...32C

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #197 poslato: 09. Decembar 2009. u 00:23 »
Nema novo na glavnom, ali na kontrolnom se zima održava do kraja bar u Vojvodini  -)
Za ovu nedelju znamo lagani pad temperature a ponegde za vikend moguć i slab sneg... Posle sve zavisi kako će se ciklone namestiti...  :neznam:

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #198 poslato: 09. Decembar 2009. u 00:59 »
Vidim ja da mi nista necemo znati sledecih par dana... GFS totalno poludeo... Na ensemble creva po celoj vertikali od 14. ko da gledam vreme za sledecu godinu a ne za 6 dana.. :)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #199 poslato: 09. Decembar 2009. u 07:58 »
Izgleda da ćemo početkom naredne nedelje imati kratko ototpljenje zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju
a onda bi se u drugoj polovini sledeće nedelje konačno sklonila rampa za hladan vazduh sa severa i uživali u snegu. Meni ovo trenutno izgleda najverovatniji scenario