Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2009  (Pročitano 128571 puta)

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
Re: Decembar 2009
« Odgovor #300 poslato: 11. Decembar 2009. u 21:01 »
U pravu si Dusane, onda nam predstoji da se i gfs popravi i onda pravo uzivanje u zimskim carolijama. :-*

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #301 poslato: 11. Decembar 2009. u 21:07 »
Dusane kod mene po ovom tvom linku u Pavlisu kod Vrsca 20 decembra i do - 22 i bice tako kazu mi ovi iz nase meteroloske  stanice u Vrscu http://www.yr.no/place/Serbia/Other/Pavli%C5%A1/weekend.html

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #302 poslato: 11. Decembar 2009. u 21:07 »
Nevjerovatno dobar izlaz ECa večeras. Dobro je da on ne odustaje od svog scenarija. Ima da se GFS 18z popravi, inače ako ovako bude svako svoje kolo tjerao ne znam što će na kraju biti. Ali inače, ne sjećam se veće nesloge među modelima.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #303 poslato: 11. Decembar 2009. u 21:31 »
Pa u većini ovkvih slučajeva Jopa čini mise da EC izlazi kao pobednik,tj. GFS se u jdnom svom izlazu naglo  prikloni EC-u....E sad videćemo,međutim sve meterološke firme najavljuju sneg od utorka,tako da je i to poen više

Za sutra treba računati la lepršanje snežnih pahulja,RHMZ kaže da se u nižim predelima sneg očekuje od podneva,dok WEATHER2UMBRELLA kaže :kiša i susnežica u Vojvodini,a sneg na Zapadu i Jugu Srbije..
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #304 poslato: 11. Decembar 2009. u 22:11 »
sledeci vikend po EC-u   :o :o :o

Van mreže JOPA

« Odgovor #305 poslato: 11. Decembar 2009. u 23:23 »
GFS 18Z - veliki napredak. Polako počinje pratiti izvrsnog ECMWF-a. :D

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #306 poslato: 11. Decembar 2009. u 23:27 »
Odlični izlazi večeras, mada za mene ni ostali nisu bili loši, jeste bilo na granici, ali prolazilo je :) to je to zima stiže :D

Van mreže 10C-25C

• *
« Odgovor #307 poslato: 12. Decembar 2009. u 00:04 »
Iskreno se nadam da nece da bude mnogo hladno i snezno iduce nedelje :pop:
-3C...32C

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #308 poslato: 12. Decembar 2009. u 01:33 »
Neću puno da pametujem ali od ponedeljka sledi formiranje ozbiljnijeg snežnog pokrivača, sa tendencijom da se u toku dolazeće sedmice postepeno povećava i samim tim za ovu sezonu ćemo dobiti rekordno niske noćne temperature. OFF TOPIC: ko nije pripremio auto za prave zimske uslove neka to podhitno učini u toku vikenda.
P.S. Jopa može lako biti da i Ti ugledaš koju pahulju pa makar i nošenu burom  :)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #309 poslato: 12. Decembar 2009. u 02:14 »
Citav dan nisam gledao modele jer sam bio u velikom poslu sve do malopre,ali to je mnogo bolje jer me je na kraju(pocetku) dana docekala lepa vest bar za sad,a to je sneg sledece nedelje!
Zelim da se ovim putem zahvalim pojedinim clanovima foruma(nije tajna Boce i Joe) jer ko nije pravi ljubitelj zime ne zna sta (nama) to znaci.
Nije zima kao, bice hladno i sneg,meni(nama) je to vise od mnogo cega.To je pojava koja i kod izrazito losih i tuznih osecanja izaziva poplavu lepih emocija(da se razumemo posao od koga zivim je vezan za inostrani transport i lepo vreme mi ide na ruku kao malo kome) i ne moze se tako lako opisati.
Da sam letoljubac(a ima vas) ja bih bio izuzetno srecan jer se od samog detinjsta secam dugih letnjih vrucina,nestasica vode,suse koja ugrozava useve(a tako i nas) i jos mnogo toga,medjutim ja volim sneg,hladnocu,led i sve sto prati te meteoroloske pojave zato mi(nam) nemojte zameriti sto svaki dobar izlaz komentarisemo s gomilom emocija(inace sam izuzetno realan sto se vidi po poslatim porukama) jer neki od nas da kazem pomalo grubo, ali "zive" za to!
Prince lepo sto si izneo svoje misljenje o sledecoj nedelji, ja se odmah osecam bolje ali i to sto si nam ukazao na neke stvari koje ne mozemo sami da naucimo,treba pomoci svima koji jos ne znaju sve "cake" ciklona i anticiklona i njihovih delovanja po godisnjim dobima na nasu zemlju.
Ovo je bilo sve izvan teme(da ne kazem off) sad pisem o tome kako polako ali sigurno klizimo ka pravoj zimi i sneznim padavinama,bez obzira u kom delu zemlje to bilo.Bice zime a sa njima i snega za sve,nekome pre a nekom malo kasnije.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #310 poslato: 12. Decembar 2009. u 08:45 »
Modeli jutros jos bolji.Mada Gfs malo vrda sa tem. ali verujem da ce to biti ok za sneg.Sta  reci za EC jutros kada smo sinocnji hvalili a jurtosnji jos bolji

Van mreže JOPA

« Odgovor #311 poslato: 12. Decembar 2009. u 10:05 »
Iskreno se nadam da nece da bude mnogo hladno i snezno iduce nedelje :pop:

Snježno će sigurno biti, a u drugoj polovini sedmice jutarnje temperature mogu se spustiti do -15°C. Tako vide i GFS i ECMWF.  ;D

@zeli, pa daje mi ECMWF i nešto pahuljica sa neba. Ne vjerujem baš u to, ali u niske temperature u drugoj polovici sedmice da, jer su modeli usuglašeni. Vjerojatno će biti standarno kod mene - tu i tamo koja nošena burom.

Modeli još bolji i još hladniji jutros.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #312 poslato: 12. Decembar 2009. u 10:27 »
GFS se malo popravio u odnosu na juče po pitanju snijega, ali je EC i dalje bolji. Ako je vjerovati modelu WRF-NMM, prve ozbiljnije sniježne padavine možemo očekivati već u ponedjeljak uveče. Jedino me brine što temperatura na 850mb ima tendenciju porasta... Evo meteograma za Beograd:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #313 poslato: 12. Decembar 2009. u 10:48 »
Miloše preduhitrio si me za WRF-NMM. Značu upravo sam pogledao WRF za Novi Sad koji najavljuje vrlo ozbiljan sneg već u ponedeljak uveče. Ne treba da te brine povećanje temperature na 850mb. Obilan sneg može samo pasti na nekih -2, -3 na 850mb. Biće kritično na samoj granici, ali zbog toga baš i možemo dobiti veoma obilan sneg kakav ne pamtimo par zima unazad.
GFS je ipak dosta bolji. Opet je vratio granicu snežnih padavina na sever Srbija, ali i po njemu vrlo brzo pobeđuje hladan vaduh i imamo svuda sneg.
EC i dalje sjajan. Postavlja centar ciklona malo severoistočnije od GFS-a.
Danas i sutra su presudni izlazi. Ciklon je gotovo siguran jedino tačno kretanje i pozicija nisu. Sve su to nijanse.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #314 poslato: 12. Decembar 2009. u 10:54 »
Prognoza RHMZ-a je neverovatna. Evo ja ću nju da okačim.

Prognoza za Novi Sad

Samo ne znam otkud im to da će padati sneg danas i sutra. Medi deluje da uopšte neće biti padavina. Možda danas moguća jedino slaba susnežica posle podne i to je to. Od utorka već onaj spektakl me poprilično raduje.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #315 poslato: 12. Decembar 2009. u 11:58 »
Par stvari mi nisu jasne kod te prognoze RHMZ-a.

1.Kako je moguce da nemaju sve potrebne znakove za prognozu ili ovako u grubim crtama, zasto ne koriste i ove sto imaju?(iako smo svi gotovo sigurni da ce danas i sutra biti mala kolicina padavina, oni stavljaju opciju sa dve pahulje).Dobro, ajde da kazemo, ne mesamo se u posao i svako ima pravo da da svoje misljenje povodom nastupajucih padavina i njihove kolicine.

2.Zar stvarno ne mogu da nas udostoje jedne male tekstualne prognoze?

3.Na konkretnom slucaju, za utorak i sredu, svi znamo da ukoliko snezne padavine budu iole intenzivne (umeren intenzitet), temperatura ne moze da ima tolike oscilacije kao recimo od -5 do 0.
Mozda bi i moglo pod nekim uslovima, ali ne i ovim na koje se ovde misli....

btw, Zima ipak stize.... :D

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #316 poslato: 12. Decembar 2009. u 11:59 »
Dobar gfs popravlja se,i ecmwf super znaci od utorka sneg i sve nize temperature... :first: :jupi:

Van mreže JOPA

« Odgovor #317 poslato: 12. Decembar 2009. u 12:06 »
GFS 6Z - koliko bi snijega trebalo biti do 19.12...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #318 poslato: 12. Decembar 2009. u 12:13 »
Strašno lepa karta. Zaista davno nisam video da ovoliki deo Evrope bude pod snegom.

Van mreže JOPA

« Odgovor #319 poslato: 12. Decembar 2009. u 12:17 »
Ne samo to, nego i ovo je prilično blizu, jer ova karta prikazuje snijeg za samo 7 dana. Sad ću onu standardnu rečenicu: i da se pola ostvari bilo bi fenomenalno.

U utorak snijeg, pa ponovno kroz iduće dane, a onda izuzetno niske temperature koje bi to sve zabetonirale.
Što se tiče utorka malo sam skeptičan za snijeg u istočnoj Slavoniji i Srbiji jer mi se ipak čini nedovoljno niska temperatura po visini, posebno za jug Srbije. :-X Ali nadam se da će se to otkloniti i da neće biti nikakve zapreke.