Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2009  (Pročitano 128468 puta)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
Re: Decembar 2009
« Odgovor #520 poslato: 16. Decembar 2009. u 17:33 »
Uskoro ćemo znati i da li ćemo staru godinu ispratiti u kratkim majicama. :(

Pratim sve ove izlaze danas, ništa se ne menja drastično. Nema više odakle da se uvuče zima. Do utorka je tu i to je to za ovaj mesec.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #521 poslato: 16. Decembar 2009. u 17:36 »
 ^^
Zato, uživajmo u sadašnjosti i ne razmišljajmo previše o budućnosti. Narednih nedjelju dana ćemo uživati u zimskim čarolijama, a kasnije, šta bude, neka bude... (odnosi se na zimoljupce :))

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #522 poslato: 16. Decembar 2009. u 17:40 »

Ono sto trenutno crtaju modeli je da ce od od 23 do 29 doci do drasticnog otopljenja,a temperature ce se kretati od 5 do 10 stepeni u plusu.
Ali zato vec od 30 decembra stize novi hladni talas tako da nam taman za docek stize novi sneg tako da ne brinite.
Ali ako do kraja ove nedelje padne pola metra snega kako se ocekuje onda tesko da se tih 50 cm snega moze skroz otopiti za tih 4-5 dana koliko ce biti u plusu,
pa ce taj naredni sneg za Novu godinu samo pridodati na ovaj :jupi:

Van mreže shimezki

• *
  • Starost: 57
« Odgovor #523 poslato: 16. Decembar 2009. u 18:43 »
Mene ova situacija podseca na '78 ili '79.
Bilo je nekih 30-tak centimetara do 5 dana pred Novu godinu.
Onda je opalilo jugo sa kisom, ali posto je prethodno bilo 5-6 ledenih dana,
nije napravilo veliku stetu.
I onda, na samu Novu godinu je palo jos 30-tak cm i ostao je sve do februara. :D
Uzivanju nije bilo kraja :)

A i u Skoplju je bila slicna situacija 2001. Sneg 5 dana, pa jugo, pa opet sneg na samu Novu godinu,
rekordnih 60 cm. Ostao je celih mesec i po dana zbog inverzije. Magla i ledeni dani u Skoplju, a u ostatku Makedonije +10, ceo mesec!

Kao dodatak, Timocka Krajina pretprosle godine (Knjazevac). U Knjazevcu ledeni dani sa 20 cm snega do 20-tog januara, a cim predjes Tresibabu, +15.
Boce, jel' se secas?

Nadam se da ce tako biti i ove godine, ipak mislim da GFS polako daje takav scenario, kao sto sam prethodno pretpostavio - oko 26-tog decembra jedan dan sa +15 i posle nazad na nulu za Ngodinu. :D
Hoću sneg ove zime...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #524 poslato: 16. Decembar 2009. u 19:45 »
Jako je tesko kad temperatura skoci tako visoko npr. +15 da se posle brzo spusti do te granice da moze da pada sneg,drugo je da se za predstojeci period najavljuje +5 pa ajde to je blizu magicnoj nuli,ali preko deset stepeni i juzni vetar to je ubitacna kombinacija za zimske radosti.
I sto je najgore to zna da potraje,kao prethodnih godina po 2 nedelje,tako dva puta i zima prodje.

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #525 poslato: 16. Decembar 2009. u 19:50 »
Italijani isto predviđaju zatopljenje, a nakon 31.12. ponovno nekakve polarne udare.  ::)
Pogodili su za ovo sada, sjećam se kada su skroz promašili prognozu prije nepuna tri mjeseca, tako da to može biti, a i ne mora. Ništa ne znači, ali eto, više je ta informacija kao zanimljivost.

Što se tiče subote, GFS mi i dalje daje 20 cm snijega. 12Z još daje koji centimetar više.  :o Ne mogu vjerovati, tolika toplina probije, a 20 cm snijega. Biće da je greška neka.  :-\  Ovo je po meni kod mene u subotu kiša, u početku i na kraju možda susnježica / snijeg, ali o centimetrima ne razmišljam...  8)

Van mreže ciklon

« Odgovor #526 poslato: 16. Decembar 2009. u 19:54 »
Jopa gde pratis italijanske prognoze,da i ja malo bacim oko?

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #527 poslato: 16. Decembar 2009. u 20:21 »
Imaš ovde: http://www.3bmeteo.com/ - analize, prognoza vremena i predviđanja uz članke
                 http://www.ilmeteo.it/      - i ovdje često znaju staviti članak

Inače, DHMZ večeras isto najavljuje snijeg uz susnježicu, ali i kišu na Jadranu u subotu. Osigurali su se, sve živo najavili.  :D

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #528 poslato: 16. Decembar 2009. u 20:54 »
Inače, DHMZ večeras isto najavljuje snijeg uz susnježicu, ali i kišu na Jadranu u subotu. Osigurali su se, sve živo najavili.  :D

Isto kao i HMZCG. Pomenuli su snijeg na primorju i u Podgorici, koji će u toku dana preći u susnježicu i kišu. Vidjećemo šta će biti na kraju. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #529 poslato: 16. Decembar 2009. u 21:03 »
Ako se temperature za ovaj vikend spuste do -15 kako javljaju,onda cisto sumnjam da u tako kratkom vremenskom periodu nakon 23 decembra temperatura moze da  naraste na +10 stepeni.Ja pre verujem bar sto se tice Vojvodine da ce doci do neke temperaturne inverzije,a posto su ovde ceste magle kada dodje do nagle promene vremena ako bi se pojavila i zadrzala magla tih par kriticnih dana,ona dosta spusta temperaturu tako da  cisto sumnjam da ce temperatura porasti preko +2,+3 stepena,ali videcemo.Isto prognoziram i za Timocku krajinu koja isto ima dosta nize temperature od ostatka Srbije.

Van mreže ciklon

« Odgovor #530 poslato: 16. Decembar 2009. u 21:44 »
Gledam GFS i nesto mi je totalno neostvarivo.U ponedeljak se crta -7C za Vojvodinu a u utorak +1,sto je mnogo mnogo je.
Ensembl je totalno beznadezan,jedino sto se trenutno crta je tu dan-dva pre NG neko zahladjenje,videcemo...

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #531 poslato: 16. Decembar 2009. u 22:08 »
Nesto radar ocitava u Hrvatskoj i to ide prema nama,da li to izgleda da cemo nocas opet imati neki umereniji sneg?
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #532 poslato: 16. Decembar 2009. u 22:28 »
GFS 12Z meteogram daje oko 14mm padavina sutra uveče i u toku noći   :D  :D......Super   :super: :super:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #533 poslato: 16. Decembar 2009. u 22:44 »
18z daje lepe padavine centralnoj i juznoj Srbiji a novost je u petak ujutro sneg i u jednom delu Vojvodine.
Gotovo identican kao i 12z,malo pomeranje rubova ciklona i nista vise.Znaci sever moze u subotu da ocekuje jos jedan uzitak pre sigurnog otopljenja.Malo fali pa da i cela Vojvodina dobije nesto i sutra vece odnosno u petak ujutro.Cekamo :kafa:
« Poslednja izmena: 16. Decembar 2009. u 23:00 dusan »

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #534 poslato: 16. Decembar 2009. u 23:03 »
Sutra uvece centralna i juzna Srbija konacno dobijaju lepu porciju snega da se priblizimo severu.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #535 poslato: 16. Decembar 2009. u 23:56 »
Kako koji izlaz dolazi pomera otopljenje, prvo je crtao u ponedeljak pa u utorak, sad tek u sredu. Ko zna mozda i ne otopli. ::)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #536 poslato: 17. Decembar 2009. u 00:00 »
 Mene još nisu obišli Dimitrovgrad, Leskovac i Vranje... ali ne sumnjam da će sutra to i uraditi  ???

Jedno je sigurno, mi ćemo najmanje žaliti kad dođe sledeća nedelja. Nažalost, južina prejako izgleda da bi se stvorila inverzija, tako da će možda trebati upozorenje na poplave. Čak i za kraj godine, druga priča, ostaje toplo, a moguća i kiša... Sve u svemu jako loše za period posle vikenda.

A da za vikend treba uživati u snegu i debelim minusima :D

Van mreže ciklon

« Odgovor #537 poslato: 17. Decembar 2009. u 00:08 »
Po meni je ovaj izlaz bolji,malo je odgodio otopljenje,malo vise ga je ublazio za period oko 25. sto je bitno.
E sad onaj izlaz za NG je ipak daleko ne vredi racunati na njega jos neko vreme.
Ne mogu da verujem sutrasnji ciklon ce opet da dobaci taman do BG-a ili najvise do NS-a.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #538 poslato: 17. Decembar 2009. u 01:03 »

Taj ciklon sutra nece dobaciti ni do Beograda a Vojvodina sutra i prekosutra definitivno bez snega,nazalost.
Sutra vece dobru porciju snega dobija centralna i juzna Srbija ali ce zato u subotu Sveti Nikola dobro da zatrpa Vojvodinu,
iako je juzna Vojvodina vec i sad zatrpana :D

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #539 poslato: 17. Decembar 2009. u 09:24 »
Nema temperaturne inverzije kada dune umerena do jaka košava. Nažalost ovo naglo otopljenje je sasvim realno. Kod košave postoji i fenski efekat i ona je poznati snegoubica. Sneg će se topiti i većom brzinom nego što pretpostavljate. Tendencija je da dolazi do otopljenja i onda se nastavlja divljanje atlantika do danjeg, tj. jugozapadno strujanje. Videćemo nadam se promenama u modelima. Što se tiče subote definitnivno dolaze nove snežne padavine.