Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2009  (Pročitano 128457 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Re: Decembar 2009
« Odgovor #580 poslato: 17. Decembar 2009. u 22:18 »
 ^^ ^^ Pa ni ja ne verujem baš u tako visoke temperature  :-\  :-\ ....mislim previše je +15  :-\ ....

A sad odgovor na tvoje pitanje......Pa tu toplinu povlači dubok ciklon koji se nalazi nad Atlantikom i upadne u Biskajski zaliv,a na prednjoj strani ciklona vuče topao vazduh,tj. diktira nam jugozapadno strujanje

Zabrinjavajuće je to što često to jugozapadno strujanje može da se oduži  :-\  :-\
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #581 poslato: 17. Decembar 2009. u 22:21 »
^^ ^^ Pa ni ja ne verujem baš u tako visoke temperature  :-\  :-\ ....mislim previše je +15  :-\ ....

A sad odgovor na tvoje pitanje......Pa tu toplinu povlači dubok ciklon koji se nalazi nad Atlantikom i upadne u Biskajski zaliv,a na prednjoj strani ciklona vuče topao vazduh,tj. diktira nam jugozapadno strujanje

Zabrinjavajuće je to što često to jugozapadno strujanje može da se oduži  :-\  :-\

Zaboravio si  prostrani aniciklon u  Ukrajini koji to  sve cini mogucim.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #582 poslato: 17. Decembar 2009. u 22:24 »
 ^^ ^^ Pa dobro,u Sarajevu ne duva  košava  ???  ???  ???

ON TOPIC A što je najgore košava će duvati od utorka kod nas  i to čini se,prilično jaka i to još sa Južnom komponentom,snegožder  :nelupaj: :(  :(

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #583 poslato: 17. Decembar 2009. u 22:25 »
Kod nas to prouzrokuje kosavu ali u celom regionu taj ciklon u Biskajskom zalivu i anticiklon u Ukrajini daju juzno strujanje.To ces najboje videti po Timockoj krajini koja ako kosava bude duvala tri dana skoro nece ni osetiti oopljenje. Pitanje je samo da li ce kosava duvati  tri ili  sedam dana.

Van mreže Ivan

• *
« Odgovor #584 poslato: 17. Decembar 2009. u 22:29 »
Hvala obojici...po svemu sudeći južina i visoki plusevi od utorka nam ne ginu.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #585 poslato: 18. Decembar 2009. u 00:16 »
Mapa visine sneznog pokrivaca nakon zavrsetka svih padavina u nedelju ujutru pokazuje sledece:

Krajnji sever Vojvodine ukupna visina snega bice 30 cm
centralni deo Vojvodine,juznobacki okrug,centralni i juzno banatski okrug,Srem,Beograd,istocna i zapadna Srbija do 50 cm snega
centralna Srbija(Sumadija)do 30 cm snega
i jugoistocna Srbija ukupno od 15 do max 20 cm snega

Videcemo dal ce se taj scenario i ostvariti :D
Odakle ti ovi podaci?30cm krajnji sever?Sad je 5cm jel mislis da je ostvarivo da od ovako brzog ciklona padne 25cm??Crta se tu oko 10mm padavina to i u najboljem slucaju znaci 15cm sneg!

Van mreže Banex

• *
« Odgovor #586 poslato: 18. Decembar 2009. u 00:35 »
...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #587 poslato: 18. Decembar 2009. u 00:39 »
Za Novi Sad se iz izlaza u izlaz u subotu crta samo oko 6cm novog snega. Ništa spektakularno.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #588 poslato: 18. Decembar 2009. u 01:51 »
Neznam vise u koju prognozu da verujem ali kad ni jedan od modela veceras nije nagovestiti nikakve padavine u Vojvodini,a od 21 h ovde u NS veje ko blesav.Pa samo za ova protekla 3-4 sata je napadalo tih dodatnih 5-6 cm Joe :D
A s obzirom da su za subotu ipak najavljene sigurne padavine za Vojvodinu onda logicki mogu samo da zakljucim da ce pasti bar jos min 15 cm i jos dodaj ovo sto je nocas dovejalo i sta ti je to nego cistih pola metra snega.Pa sad ga vec u NS ima oko 35 cm.Ne vidim zasto bi moje predvidjanje bilo nerealno.Brzo ce subota pa cete se uveriti ;DA i po prvi put sto se retko desava svi ukazatelji pokazuju dosta ozbiljan sneg i na krajnjem severu sto se bas bas retko desava.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #589 poslato: 18. Decembar 2009. u 02:04 »
Evo i mape gde pratim promenu visine sneznog pokrivaca.

http://www.cpc.noaa.gov/products/fews/global/europe/
Model forecast/snow depth pa obratite posebno paznju na promenu boje od
18 Dec 00 Z do 20 Dec 00Z.Od svetlo plave do najtamnije plave boje
kojom je oznaceno visina sneznog pokrivaca do 50 cm za sredisnji deo Vojvodine
i nesto svetliju nijansu za krajnji sever sa visinom pokrivaca do 30 cm.
Lepo se po promeni boje vidi koje podrucje ce dobiti najintenzivnije padavine u subotu
a to je bas ovde gde smo mi ;)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #590 poslato: 18. Decembar 2009. u 08:47 »
Ima indicija da bi košava mogla duvati samo dva dana. U početku je sigurna temperaturna inverzija ali mislim da će vetar razbiti tu inverziju. Ukoliko košava bude trajala samo dva dana mislim da je već u četvrtka moguće vraćanje inverzije i prestanak otapanja snega.

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #591 poslato: 18. Decembar 2009. u 09:30 »
Ali i to zatopljenje koje stiže neće biti onako jako kao što se činilo. A još bolje je što vjerovatno neće ni trajati onako dugo kao što se činilo.  :D

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #592 poslato: 18. Decembar 2009. u 09:37 »
Ja mislim da postoji mogućnost i kiše koja će se lediti pri tlu u utorak u Novom Sadu.

Van mreže JOPA

« Odgovor #593 poslato: 18. Decembar 2009. u 09:49 »
Ja mislim da postoji mogućnost i kiše koja će se lediti pri tlu u utorak u Novom Sadu.

Takvu mogućnost daje i DHMZ za cijelu kopnenu Hrvatsku.

00z baš izvrstan za period iza, odličan, po njemu povratak zime.  ;)

Evo šta kaže DHMZ za sutra  :o

Citat
Oblačno u unutrašnjosti, na sjevernom i srednjem Jadranu sa snijegom uz stvaranje novog snježnog pokrivača. U Lici i Gorskom kotaru očekuje se obilniji snijeg uz stvaranje snježnih zapuha. U Dalmaciji kiša, ali su mjestimice mogući susnjezica i snijeg. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom i srednjem Jadranu umjerena i jaka bura, a u Dalmaciji jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka između -14 i -9, na Jadranu od -4 do 2, a najviša dnevna od -8 do -3, na sjevernom Jadranu između -2 i 2, u Dalmaciji od 5 do 10 C.st.

Zadnja izmjena 18.12.2009 u 09 sati

Prvo kažu snijeg na srednjem Jadranu uz stvaranje pokrivača, a onda se demantiraju i najavljuju kišu u Dalmaciji uz moguć snijeg.  ::)

O Bože ovo još nisam vidio. Na sjevernom i srednjem Jadranu bura, a onda u rečenici nakon piše u Dalmaciji jugo:lol:  :lmao: :-[

Van mreže shimezki

• *
  • Starost: 57
« Odgovor #594 poslato: 18. Decembar 2009. u 09:55 »
Danas su izlazi odlicni za pred Novu godinu, i to svuda!
Verujem da to nije slucajno.   :jupi:
Hoću sneg ove zime...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #595 poslato: 18. Decembar 2009. u 10:12 »
Ptcprince,izvini ali ja se ne slazem sa tobom.U subotu popodne i uvece na potezu od NS na severu,Loznice na zapadu,Beograda na jugu i Vrsca na istoku svi modeli predvidjaju bas obilne snezne padavine a ne samo 2-5 cm praskastog snega kako ti mislis,ali ok videcemo ko ce pogresiti u proceni.
Tako da ce Srem a samim tim i podrucje Fruske Gore biti u samom sredistu tog ciklona.
Za prijatelja koji je postavio pitanje dal da polazi na put,pa neznam sta da ti savetujem i neznam u kakvom ti je stanju auto,na tebi je da procenis ali bez odgovarajuce zimske opreme ja ti nebih savetovao da ides na put nepripremljen,ipak je to planina.Bice dosta snega i u NS a kamoli tamo gore,ali kazem na tebi je da procenis,ja ti samo realno kazem sta pokazuju trenutni modeli za subotu u tom podrucju.Ali sve u svemu zelim ti od srca da u miru i radosti proslavis krsnu slavu kao i svi koji toga dana budu slavili ;)

Hvala snowlover, na lepim željama. Tvoja procena se može uvažiti kao tačnija, ali suštinski nema nikakve razlike između novog snega od 5 cm i novog snega od 15 cm, ako na put krećeš kolima. Putevi se čiste, a mraza će biti. Sneg je ustvari pitao za vreme u smislu rešavanja svoje dileme.
Ima i mišljenja koja su malčice bliskija mom mišljenju. Recimo ovo:

Za Novi Sad se iz izlaza u izlaz u subotu crta samo oko 6cm novog snega. Ništa spektakularno.

Meteorološka opaska. Sve vam se crta, a vi samo tumačite crteže. Uplovite malo u meteorologiju, razumite prirodne procese, jer meteogrami su i napravljeni da svako ko se ne razume u meteorologiju može da vidi kakvo će vreme biti (da mu se nacrta, kako se to lepo kaže). Pun forum meteograma, a tek poneka karta proviri tu i tamo.
Razlika je suštinska. Meteogrami daju pregled izlaza iz modela za jednu tačku (1D), a karte za jednu ravan (2D). Prava stvar je kombinacija više visinskih karata (3D), ali ima li toga na netu? Neee... slabo. Složićete se sa mnom da je razlika u broju dimenzija gledanja. Svet na liniji ne kapira svet na papiru, a svet na papiru ne kapira svet na drugim ravnima. Mladi ste ljudi, ne ograničavajte se.

Meni stvarno nije bitno hoće li pasti još 2 cm ili još 22 cm. Takve stvari ostavljam vama koji uživate u vašim toplim sobama i likujete kada vidite nagoveštaj dve pahulje, a kad padne pola metra, počinje stanje blisko histeriji. Isto tako ne uvažavam histeriju za bilo šta od vremenskih prilika, bilo to da je neka ekstremna hladnoća, vrućina, vetar, padavine, bilo šta. Dobro sam platio u životu posledice takve histerije i kao malo stariji od vas gledam šta se dešava i prosto mi je žao. Takva uzbuđenja vode u neke sasvim druge životne vode, a život ume da bude pun frustracija, ako se ne izborimo sa iskušenjima koje nas čekaju na svakom ćošku.
Eto, to je ljudski savet nekog ko je malčice stariji od vas, pa je preturio preko glave sve i svašta. Uživajte, ali manite se takve vrste napadnosti. Ima i drugih ljudi ovde, koji traže malo objektivnosti i zrelosti, a to je ovde sve teže naći. Oni kojima to smeta polako okreću leđa forumu, a to nije nimalo dobro. Kad se sneg otopi i kad prestane ova vrsta radosti, lako može da se desi da će biti malo poseta i malo postova. Uostalom, vaš problem.

Da se podsetimo ja sam prognozirao kod mene između 20 i 30cm snega još davnih dana.  :first:

Umalo da zaboravim. Novi Sad sinoć meri 25cm. Uraaaaaaaaaaa  :jupi:

A što ne pomeneš neki drugi post? Recimo...

Skidam kapu Joeu za visinu snega u području uokvirenom između Loznice na zapadu, Novog Sada na severu, Kragujevca na jugu i Banatskog Karlovca na istoku. Van tog područja ja nosim poene. Predlažem nerešen rezultat u ovoj iteraciji.

... pa lepo odgovoriš? Ako boduješ sve što će da padne tokom ove zime, onda će svuda biti i snega, ali i toplih prodora. Za ovu iteraciju stvari su stajale kako sam napisao, ali naravno da je zima tek počela.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #596 poslato: 18. Decembar 2009. u 11:12 »
Jel ovo miriše da sutra i u ponedeljak ujutru može negde sići i do -20°C?

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #597 poslato: 18. Decembar 2009. u 11:26 »
O Bože ovo još nisam vidio. Na sjevernom i srednjem Jadranu bura, a onda u rečenici nakon piše u Dalmaciji jugo:lol:  :lmao: :-[

Nije to slučajno Jopa. ;) Pošto ni sami ne znaju šta će se zbivati u Dalmaciji, ovako su u jednoj rečenici pokrili sve mogućnosti. :D

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #598 poslato: 18. Decembar 2009. u 11:32 »
Jel ovo miriše da sutra i u ponedeljak ujutru može negde sići i do -20°C?

Ponegde da, kolega. Možda i u Vojvodini, možda i kod tebe, ali svakako u Sjenici, gde očekujem bar -25 stepeni.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže JOPA

« Odgovor #599 poslato: 18. Decembar 2009. u 11:32 »
Istina Miloše, ali malo svejedno glupo zvuči.  ;D
Dok oni najavljuju kišu uz mogućnost snijega za ovo područje, meteorolog PMC-a najavljuje stvaranje pokrivača na ovom području.  :o

Ni po 6z-u južina koja stiće neće dugo.  :D Jao, predivan 6z. 6 dana odmora od ove hladnoće, a onda stiže nova, još žešća.  :twisted: