Znam ptprince, koristio sam termine iz Boforove skale sa wikipedia-e dok sam prevodio termine za sajt, i nije moj uređaj izmerio 17,2m/s.
Ja sam video da je stanica na Paliću bar po synopu izmerila 64,8km/h ili ti 18 m/s (12UTC),
a jutros je bilo 61,2km/h. Zato sam i napisao na udare olujan. I mislim da nisam pogrešio.
Pa nisi, tdejo86. Ja sam pomislio da je tvoj instrument dao takav udar vetra.
U poslednjih nekoliko godina sve više sumnjam u udare vetra na Paliću. Nekako su isforsirani i nerealni, po mojoj slobodnoj proceni veći su za oko 50% (dakle, u slučaju vetra od 18 m/s, cenim da bi realno bilo 12 m/s). Slobodna procena je zasnovana na slučajnom posmatranju udara vetra na okolnim stanicama (Sombor, Kikinda, pa i Novi Sad).
Molio bih te da kad budeš navodio ovakve ocene, napišeš i njihovu referencu, odnosno prema čemu zaključuješ (tvoja stanica ili sinoptička stanica na Paliću). Pratim te podatke, i takva informacija je nadasve korisna. Opet, tako ćemo izbeći eventualne zabune. Nemoj misliti da te nešto kritikujem, samo sam locirao izvor zabune.
Ipak nije bilo ni govora da se radi o konvektivnim oblacima. Palo je samo 1mm kiše.
Eh, primorski čoveče, naviknut na konvekcije u decembru... toga ovde nema.
Što se tiče dileme 'da li je košava rasturila kišicu ili kišica košavu', imajte na umu da su takve promene uzrokovane nizom faktora. Košava ne može da rasturi kišu. Može da uspori njeno nadiranje, svojim duvanjem u suprotnu stranu od pravca premeštanja oblaka. Obrnuto, kad kiša počne, a košava stane (kao juče popodne - sinoć), to je zbog promene vazdušne mase u bilo kojim razmerama. U lokalnim varijantama to ide uz veličinu oblaka (kao sinoć, jer je posle kratkotrajne kiše košava ponovo počela, ali slabije). U izraženim varijantama to nazivamo front - tada vetar menja pravac i počinje da 'vraća kusur' kao severozapad (evo, to je od ovog jutra).
Na Košutnjaku je vidljivost mestimično smanjena na oko 200 metara zbog niske oblačnosti (St ispod Sc - kiša nije dovoljno jaka da bi oblak proglasio Ns-om). Što bi rekli južnjaci, vreme je 'mrčkavo'.