Daleko je ali i strasno
Moze li neko meni ovo da objasni ?
Ta karta predstavlja odstupanje geopotencijalne (verovatno temperature) na 500Hpa.Nama tih 500Hpa i nije od neke koristi...
S'obzirom da je član Sofronije zamolio da mu se malo objasni slika koju je Đorđe postavio, uz svo uvažavanje mladog studenta i dokazano velikog ljubitelja meteorologije Kimija moram da ga bitno korigujem:
u pitanju svakako nije "geopotencijalna temperatura" (ne samo što termin "geopotencijal" ne označava temperaturu) već i što je nemoguće odstupanje neke temp. od 100 stepeni na nivou 500hPa.
U pitanju je "geopotential" i "geopotential height" ili pojednostavljeno ga geopot. height (da ne smaram sa detaljnim objašnjenjem i načinom računanja) visina iznad nivoa mora na kojoj se "nalazi" izobara od 500hPa.
Npr. danas je za BG "geopotential height" od 500hPa bio na visini 5660m (jednostavne rečenice, a ko traži "dlaku u jajetu" mogao bi da kaže da to nije baš sasvim tačno). Na "meteo-kartama" se geop.height (GPHT) obično označava u dm pa tako vidimo oznake za GPHT od 548, 552, 556, 560 ... a po pravilu se posebno naglašava 552dm (gpdm). Sve manje od toga računa se kao snižena vrednost a iznad toga kao povišena (pojednostavljeno rečeno) -donekle slično kao 1013hPa za pritisak sveden na nivo mora (doduše na tim kartama se obično "naglašava" 1015hPa).
Koga baš detaljno zanima geopotencijal i način računjana (i geop. i gepot. height) to može lako da nađe u stručnoj literaturi ili na internetu ali moguće je da formula (integral)
\Phi(h) = \int_0^h g(\phi,z)\,dz\, i \Phi(h) = \int_0^h g(\phi,z)\,dz\ neće delovati privlačno
Praćenje situacije na 500hPa je značajno, tako da se ne bih složio da to nije od koristi -iako većina članova verovatno gleda druge karte.
Uzgred, kada se na forumu komentariše da li je "bolji" GFS ili ECMWF (ostali modeli se retko spominju, tek poneko - kao npr. Kimi spomene i UKMO i neki drugi javno dostupan model) gotovo po pravilu se neko "uhvati" za prognozu za T2m ili količinu padavina za relativno malo područje i na osnovu toga "procenjuje" da li je neki
globalni model dobar ili nije a kada npr. NOAA vrši poređenje modela onda se gleda/upoređuje baš nivo 500hPa.
Nadam se da će moj komentar biti koristan članovima koje ovo zanima i koji ne gledaju samo gotov "meteo(ro)gram", a pretpostavljam da Kimi neće zameriti na mojoj korekciji (on je zaljubljenik u meteorologiju
i mislim da je za takvu osobu pravi izbor da studira meteor.).
Evo i "karte" GFSa na kojoj može da se vidi izrazito visok GPHT za sutra za područje zapadnog Balkana:
i potpuno drugačije situacije za period koji je još daleko od nas (ali je dobar za ilustraciju za bitno niži GPHT):
Na priloženim kartama je osim GPHT označen i pritisak sveden na nivo mora pa može da se primeti da li i koliko ima "preklapanja" polja visokog vazdušnog pritiska i visokog GPHT tj. niskog vazd. pritiska i sniženog GPHT.
Da neko ne shvati ovo što pišem "zdravo za gotovo": ne znači da će najniži pritisak sveden na nivo mora uvek biti tamo gde je najniži GPHT (primer je prva slika na kojoj vidimo da je ubedljivo najniži GPHT na jugu Grenlanda iako imamo najniži pritisak (ispod 965hPa) južnije u Atlantiku ali karte za GPHT jesu korisne.
Nadam se da ovaj moj "dodatak" malo pojašnjava situaciju koju je spomenuo "Ciklon" a izvinjavam se onima koje ovo uopšte ne zanima (i kojima je moj post preopširan).