Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010.  (Pročitano 167691 puta)

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
Januar 2010.
« poslato: 24. Decembar 2009. u 17:42 »
Možemo li očekivati zahlađenje i obilniji snijeg početkom nove godine?!

GFS vidi takav početak, ECMWF i nekolicina drugih modela također.

Hoćemo li imati bijelu Novu godinu?  ???

Izgleda da je pad temperature uz snijeg zakazan za nekoliko dana iza 1.1.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Januar 2010.
« Odgovor #1 poslato: 24. Decembar 2009. u 21:05 »
dosta je izvesno da ćemo par dana posle početka 2010. imati prodor hladnog vazduha sa severa
Blok na Atlantiku i niz ciklona po Sreozemlju koja mogu da odmognu u prodoru hladnoće daju zanimljiv trenutak

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #2 poslato: 24. Decembar 2009. u 23:41 »
Odličan GFS 18Z  :) ;) !!!
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže shimezki

• *
  • Starost: 57
« Odgovor #3 poslato: 25. Decembar 2009. u 09:29 »
Hmmm
Hoću sneg ove zime...

Van mreže shimezki

• *
« Odgovor #4 poslato: 25. Decembar 2009. u 09:30 »
Najnoviji 0z daje modele posle Nove godine kao da je pocetak marta, ne januara.
Pocinje da ponistava ono dobro zahladjenje koje se non-stop danima pojavljivalo.
Katastrofa.
Hoću sneg ove zime...

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #5 poslato: 25. Decembar 2009. u 23:45 »
Ovo je katastrofa, za Novu godinu +18 C, a nadalje samo kisa,kisa... i temp oko +10 C
http://www.gismeteo.ru/city/weekly/3239/

Van mreže Roberto

• *
« Odgovor #6 poslato: 25. Decembar 2009. u 23:55 »
dokaz o globalnom otopljenju....uzasno vreme,ja sam snegoljubac a ovo je....
jedina pozitivna strana je manji racun za plin.:P

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #7 poslato: 26. Decembar 2009. u 00:33 »
GFS je veceras davao konvektivne padavine u Novogodisnjoj noci... ludo :)

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #8 poslato: 26. Decembar 2009. u 01:49 »
Ništa nije nemoguće Stefano, u ovih nepunih 40 god. kako pratim vremenske prilike, čini mi se da beše 1980a, 31.12, iako nisu koliko se sećam uopšte najavili ozbiljnije padavine, više nego pola dana je padala prilično jaka i dosadna jesenja kiša da bi pred sam mrak prešla u sneg i da bi ga uz prilično zahlađenje za nekoliko sati na skroz mokru i relativno toplu podlogu napadalo 20tak cm, a pahulje bijahu ogromne, skoro kao lišće kad pada sa drveća. Neponovljiv događaj, meni je došao kao poklon za NG.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #9 poslato: 26. Decembar 2009. u 15:14 »
Nesto ne bi voleo da vidim taj dogadjaj grmljavine za NG,ali ce u svakom slucaju biti jedan od toplijih doceka.
Posle toga ne znam sta da kazem,zahladjenje ce biti ali posle tako visoke temperature to se i moze naslutiti medjutim za sad ne verujem da ce biti neko jace zahladjenje.Ovakva situacija me pomalo podseca na 2007/2008,tada smo imali 3 ledene nedelje zaredom a onda je posle Bozica brzo stiglo prolece.Sad smo jedva sastavili nedelju dana iako je sve jos neizvesno nisam optimista po pitanju hladnoce i snega,takav osecaj imam nevezano za modele i prognoze.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #10 poslato: 26. Decembar 2009. u 15:15 »
Složio bih se da je za sada sigurno da nam stiže zahlađenje početkom nove godine...A što se tiče nekog daljeg perioda,isuviše je nesigurno za bilo kakvu prognozu  ;) ;)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #11 poslato: 26. Decembar 2009. u 15:38 »
Iako sam veliki snegoljubac voleo bih da mogu da budem takav optimista kao ti ali sam ipak realista.Ja neznam gde ti gledas karte i modele ali ovde gde ja pratim prognoze do polovine januara ce biti prolecne temperature i bice non stop iznad nule i puno puno kishe,narocito u prvoj nedelji januara.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #12 poslato: 26. Decembar 2009. u 17:41 »
Po novom izlazu 12z, ocekuje nas sledece subote, drugod dana nove godine, jako zahladjenje sa snegom. Mozda ga nece biti mnogo ali oko 10cm sigurno. Ovo se moze uzeti sa rezervom ali sve je izvesnije da ce biti nesto od toga pocetkom nove godine. Cak je i ec poceo da predvidja zahladjenje i sneg.

Van mreže ciklon

« Odgovor #13 poslato: 26. Decembar 2009. u 17:47 »
Iako sam veliki snegoljubac voleo bih da mogu da budem takav optimista kao ti ali sam ipak realista.Ja neznam gde ti gledas karte i modele ali ovde gde ja pratim prognoze do polovine januara ce biti prolecne temperature i bice non stop iznad nule i puno puno kishe,narocito u prvoj nedelji januara.

Ne treba slepo gledati u karte,ne mogu one da budu 100 % pouzdane narocito za tako dug period,pa znas gde je sredina januara! Eto uzmi za primer RHMZ oni su dali prognozu za mesec dana 15.12. U toj prognozi nema ni najave ovako visokih temperatura koje su stigle samo nedelju dana po objavljivanju mesecne prognoze!
Za sad se najavljuje blago zahladjenje za pocetak narednog meseca a mozda to bude i jace zahladjenje,treba pratiti kakav trend imaju modeli a ne samo brojke koje oni daju.Onda bi prognoza bila jako prosta a ne ovako komplikovana!

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #14 poslato: 26. Decembar 2009. u 20:01 »
Daj Boze da dodje do neke ozbiljnije promene vremena vec u prvoj nedelji januara.Medjutim za nas snegoljupce nije od kljucne vaznosti da li ce do zahladjenja doci nego da li ce nas zahvatiti neki ciklon sa padavinama ili ne.Moze se lako desiti i da dodje do ozbiljnijeg zahladjenja u januaru pa cak i da temperatura ode i ispod nule a da nas recimo zaobidju svi cikloni sa padavinama u tom hladnom periodu i da bude cista suvomrazica bez snega i onda dzabe i zahladjenje.Dakle mora da se poklope i temperature i dobre padavine kao sto je bilo u periodu od 15 do 22 decembra, ali to se bas retko desava na ovim prostorima,posebno ovde kod nas u Vojvodini gde su magle i jaki mrazevi ipak u prednosti u odnosu na sneg.

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #15 poslato: 26. Decembar 2009. u 21:28 »
poslednjeg januara smo imali tu situaciju.. ne sećam se tačno koliko je ledenih dana bilo,ali su nas padavine dobro zaobišle

Van mreže ciklon

« Odgovor #16 poslato: 27. Decembar 2009. u 11:08 »
Pa bolje da bude hladno i suvo nego toplo i kisovito vreme,samo da do nas stigne zahladjenje pa ako nas ciklon pogodi odlicno.
Zahladjenje ce nam stici posle NG ali je pitanje koliko ce se zadrzati i koliko ce to hladno biti.
Vec vise dana se ponavlja takav scenario kroz modele jedino je ensembl dosta los po pitanju zahladjenja,on ga vidi sasvim sigurno za 2.-3. januar ali posle toga je skoro citav iznad normale.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #17 poslato: 27. Decembar 2009. u 11:33 »
Evo po novom izlazu 06z ukinuto zahladjenje za 2 i 3. januar. Izgleda da nam predstoji da se samo nadamo ali kako stvari stoje nama zime u narednih desetak dana sigurno.

Van mreže shimezki

• *
« Odgovor #18 poslato: 27. Decembar 2009. u 14:32 »
Najtacniji su 18z i 0z.
Oni daju valiko zahladjenje.

Videcemo.
Hoću sneg ove zime...

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #19 poslato: 27. Decembar 2009. u 14:35 »
Neznam kako vi vidite stvari ali stavri se uopste ne odvijalju u losem pravcu!Od 3 zahladenje,koje moze da prouzrokuje lepu zimu!Jes da je moguce da glavnina hladnoce ode od nas istocno,ali to nije ni toliki problem!Za sad toliko vredi pratiti situaciju u narednim danima!