Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010.  (Pročitano 167752 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Januar 2010.
« Odgovor #140 poslato: 04. Januar 2010. u 00:17 »
Sa druge strane vecerasnji EC je centar ciklone 8 januara stavio u severni jadran i u takvoj situaciji nase komsije odlicno prolaze.Zasto pisem o Hrvatskoj a ne o nama?Zato sto je tendencija i GFS do 12z bila ista kao i EC ali je centar ciklone pomerila 500 km.Ako je to mogla danas da uradi na zapad zasto sutra ne bi mogla na istok ili jug sto bi bilo najbolje

:selam: :selam: :selam:

Šta reći,kao da je GFS 18Z čuo Dušanovu sugestiju  ??? ???

Videćemo,jedva čekam 0Z I 6Z da vidimo da li će se stvari razvijati u našem pravcu,ili je ovaj 18Z bio samo ,,lažna nada"  ;)

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #141 poslato: 04. Januar 2010. u 10:22 »
Eto malo da vidimio kako stoje stvari ujutru!Znaci imamo sledecu nedelju koja ce biti bogata padavinama,moram reci da se ja ne secam kada je bila zadnji put ovakva ciklonska aktivnost u januaru mesecu.Da predemo opet na sledecu nedelju.Sto se tice padavina,i vrste na zalost moram reci da su najvece sasne na teritoriji Srbije tokom cele nedelje za kisu,ali mora se naglasiti da pomeranje ciklona moze izvazvati ogromna iznenadenja.Kao ljubitelj snega i zime vec cu nekako prebroditi ovu sledecu nedelju,vidimo da nam dolazi zahladenje krajem sledece nedelje,i tu dolazi ono veliko pitanje oce li ostati ovako bogata ciklonska aktivnost?E na ovo pitanje ne zna niko da odgovori u to sam siguran,tako da moje oci ce sledecih dana biti uperene na period posle 10-og,i ciklonarnu aktivnost!Ako ostane ovakva bogata aktivnost ciklona moze da na nam zakuca prava zima koju ocekujemo!Videcemo ne treba dati hitre neke izjave za drugi deo januara,a kamoli za februar ili celu zimu!

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #142 poslato: 04. Januar 2010. u 10:34 »
I da kako sad gledam ECM,sutra do vecernjih sati mozda i malo dalje padavine su moguce u sneznom obliku na severu i istoku zemlje,tako da nije iskljuceno bogami i preko 5 cm snega na ovim podrucjima,a posle od od srede nema spasa kao i u mom predhodnom pisanju kisa kisa i kisa!Ali dobro ajd da se radujemo jos sutrasnjem posle podnevu koja jos moze biti interesantnak,eto malo pozitivnih promena!

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #143 poslato: 04. Januar 2010. u 11:45 »
Meni se cini da kako god da se ove ciklone u startu pozicioniraju, problem je u jakom anticiklonu istocno od nas koji im odredjuje putanju. Po ovom scenariju te ciklone ce prelaziti preko naseg podrucja u smeru jugozapad-severoistok i to svojim prednjim delom. Tek ciklon pod cijim cemo dejstvom biti tokom vikenda bice dovoljno dubok da prodre zapadnije i da nam potom pritekne hladniji vazduh.
E sad mene zanima, a Gencic je o tome pisao, kakve su sanse da taj anticiklon popusti pre vremena (pre roka :)). Ukoliko on oslabi ili se postavi jos istocnije bilo bi dobro po nas. Ovako moramo cekati razvoj situacije za vikend.

Vratiće se magle u London!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #144 poslato: 04. Januar 2010. u 11:55 »
Hladniji vazduh ce do nas stici tokom sledeceg vikenda,to je gotovo sigurno ali za sad nema dobrih vesti sto se tice padavina.Ova nedelja ce biti bogata kisom a da li ce nesto ostati i za kraj nedelje kada stigne hladan vazdu to je veliki znak pitanja!

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #145 poslato: 04. Januar 2010. u 12:40 »
Ova nedelja će biti onakva kako predviđaju svi modeli. Sutra u prvom delu dana sneg na jugu a popodne kiša u celoj zemlji. Moguća pojava i ledene kiše, dok će Timočka krajina imati snežne padavine sve vreme. A onda od srede na prednjoj strani ciklona iz Sredozemlja južina do mile volje. Timočka krajina opet sa malim zakašnjenjem dobija toplotu. Krajem nedelje polako cikoni prodiru dublje na istok tako da će se samim tim prekinuti pristizanje toplote sa juga. To je ono što je najbitnije sada. A da li ćemo imati i dalje aktivno Sredozemlje ili ne videćemo. Iako ga bude, putanja ciklona će biti najverovatnije južnije tako da će uticati više na južnu polovinu Srbije. Dobri su izgledi i da se nastavi priticanje hladnog vazduha sa severa. Kao što sam već negde napisao imaćemo interesantan januar to je skoro sigurno.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #146 poslato: 04. Januar 2010. u 13:12 »
Nasa nada je sledeci vikend i tamo treba da gledamo....Osim sto ensembli u proseku dobro zaranjaju u minus od vikenda, oni i tonu sve nize iz izlaza u izlaz.Sinoc je onaj minimum proseka bio oko -10c na 850hpa, a sad je -13c.U tom periodu, ipak modeli ne vide nikakvu ciklogenezu vec samo moguce slabe padavine od ciklona koji odmice ka istoku i koji je vec u poodmakloj fazi starosti...

Tzv. blok(visok pritisak) se postavlja idealno za nase krajeve u pravcu jugozapad-severoistok(iznad Britanije i Skandinavije) i u kombinaciji sa centrom niskog pritiska tik istocno od nas uspostavlja hladnu advekciju direkt sa severoistoka....

I da... ne znam gde svi vide toliku kisu  u ovoj sedmici...Kise ce biti ali nikako neke obilne....

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #147 poslato: 04. Januar 2010. u 13:59 »
Ja i daje i mislim,da sa Timockom krajinom zajedno,i na severu zemlje u kasnim popodnevnih satima na pocetku padavina moguc sneg,da bi potom tokom noci sa jacim padavinama naravno i tu presao sneg u kisu,s tim da Timocka krajina i tu u toku noci moguce da dobije sneg!

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #148 poslato: 04. Januar 2010. u 14:07 »
Evo kolko  treba severu zemlje za sneg..tik jedno 100 km,mora se reci da u ovakvoj situaciji -1 na 850 hpa dovoljan za sneg!

Kazem treba sacekati jos vecernji izlaz,pa ako malo budemo imali srece,i malo zakasni topliki vazduh sa jugo zapada,mozda i dobijemo malo snega i u toku veceri!Mada sto je sigurno je to da Timocka krajina u prvom delu noci dobija sneg!
Evo jos zasto pricam, o mogucem snegu,mada mesace se tu u pocetku svasta na severu zemlje uz padavine,bice tu ledena zrnca i svega :oboze: ???

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #149 poslato: 04. Januar 2010. u 14:14 »
To za kišu sam i ja hteo da dodam ali zaboravih. Posle sutrašnjih padavina nema nekih bitnijih padavina sve do narednog vikenda.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #150 poslato: 04. Januar 2010. u 15:35 »
Nebih da zvucim kao pesimista ali se plasim da ce se ostvariti onaj scenario kako sam najavljivao jos pre neki dan,
a to je da kad smo pod uticajem toplog ciklona kisha nas nikad ne zaobilazi,sto ce i biti slucaj sa narednim danima ali
kad posle 10-tog temperature konacno odu u minus doci ce do prestanka padavina i dobicemo dobar mraz
bez snega.Da me ne bi opet neki napali da gledam prognoze suvise daleko evo sada ih gledam za samo 7 dana unapred
i ono sto trenutno svi modeli pokazuju je da ce kada se sa 7 dana konacno steknu temperaturni uslovi za sneg padavine
biti minimalne i gotovo ih uopste nece ni biti.Dakle to nije daleka buducnost to je samo 7 dana unapred i ne verujem
da tu moze doci do nekih vecih promena i iznenadjenja,samo sam realan.
Ostaje nam nada da ce na severu zemlje i Timockoj krajini jos sutra popodne i uvece biti snega(sanse su skroz realne).
Konkretno sutra vece Novi Sad ce imati temperaturu koja nece preci +1 tako da ce padavine biti na samoj granici kishe i snega
ali mislim da ce sneg ipak preovladati jer temperatura tokom noci uvek gravitira prema opadanju.Od srede je vec sve jasno...

Van mreže Miki-NS

• **
« Odgovor #151 poslato: 04. Januar 2010. u 15:47 »
Meni nije jasno da vi pod zimom podrazumevate samo hladno vreme u kombinaciji sa snegom... Sta fali ako sledeci vikend dodje do "suvog" zahladjenja, pa i to je zima bozemoj... samo kukakte kako je zima prosla i sta ti ja znam... bice zime kolega snowlover, ne brini se!!! samo nemojmo non-stop kukati...

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #152 poslato: 04. Januar 2010. u 15:56 »
Ma ne kukam,samo bez ljutnje meni je zima bez snega kao leto bez sunca.
Moze recimo i tokom leta da temperatura bude 35 stepeni ali ako je oblacno vreme i nema sunca
pa ne mogu da se suncam onda dzabe takvo leto :DE tako ja gledam i na zimu,bez snega nema
nikakvu draz,dzabe onda niske temperature.Pogotovo ako i Nova Godina i Bozic prodju bez
snega onda ni nemam osecaj da su uopste i bili ti praznici ako nema te zimske carolije sa snegom ;)
Pa zamislite kad sad za Badnje vece budemo zeleli da upalimo badnjake a ono krene da lije kisha
ko iz kabla i kako onda covek da se ne iznervira :cry:
Ali ok tek je prvi mesec zime,ko zna sta ce nam jos doneti druga polovina januara i jos ceo februar.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #153 poslato: 04. Januar 2010. u 16:02 »
Konkretno sutra vece Novi Sad ce imati temperaturu koja nece preci +1 tako da ce padavine biti na samoj granici kishe i snega
ali mislim da ce sneg ipak preovladati jer temperatura tokom noci uvek gravitira prema opadanju.Od srede je vec sve jasno...

Za sneg nisu toliko bitne temperature na dva metra vec po visini, a sutra uvece ce po visini biti 4-5C u pliusu, tako da to moze biti samo  kisa koja se ledi pri tlu i nista vise.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #154 poslato: 04. Januar 2010. u 16:06 »
Pa nisam bas siguran da ce sutra vece biti bas toliko visoka temperatura u NS.
Republicki zavod je i za danas rekao + 4 u NS,a temperatura se popela tek do 1 stepen,
tako da se te maksimalne temperature nikad ne ostvare.Mislim da ce sutra tokom cele noci
padati sneg,a tek u sredu ujutru i pre podne ce sneg preci u ledenu kishu,a posle cistu
kishu.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #155 poslato: 04. Januar 2010. u 16:07 »
Pa evo mi smo za katolicki bozic to imali..pa boze moj nije prijatno,ali sta ces vreme se ne moze upravjati,vreme moramo prihvatiti kako je!Inace bozic ti nece zbog toga lep biti sto pada sneg,radi se tu u nekim drugim stvarima zbog kojega je bozic najlepsi praznik,i zbog kojega bi trebalo da ti bude lep!Ovo je stvarno off al sam morao da napisem,i sada si puno realniji bio u textu sto se tice buduceg vremena!
Sto se tice sutrasnjeg dana,tesko ce izdrzati celu noc sneg u Novom Sadu,bice dobro ako izdrzi prvi deo noci,al ni to nije realno za ocekivati,mozda tu kod mene na krajnjem severu kao sto rekoh ima sanse da pocetak bude sneg,pa onda dolazi ono svasta ledene kuglice i tako daje,posto cemo na 850hpa biti u plusu a 925Hpa skoro do jutra na minusu!

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #156 poslato: 04. Januar 2010. u 16:08 »
Ja nisam rekao da ce temperature u prizemnom sloju biti 4-5C u plusu, vec na visini oko 1500m ona je vaznija za sneg.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #157 poslato: 04. Januar 2010. u 16:33 »
Da bih skratio pricu, evo karata, dosta preciznog visokorezolucijskog modela wrf-nmm, koje pokazuju temperaturu na 850 hpa povrsi.Perios prognoze je dosta blizu, tako da mislim da tu nema greske, a i temperatura koja se prognozira je na visini koji je bliska planetarnom granicnom sloju(tamo gde pretaje uticaj topografije).

u 10 sati

u 16 h

Ako pogledate padavinske karte, videcete da padavine stizu na jug Vojvodine tek oko 18h.Za sneg nema sanse po mom misljenju sutra....
Jedino Timocka i Negotinska krajina mogu da imaju sneg u pocetku, posle toga malo ledene kise i onda vec u noci na cetvrtak svuda kisa.

Opet kazem, ne vidim nikakve jace padavine, kasnije, sve je to prolazno...
Iako modeli tako ne govore, moguce je da se negde zadrzi jezero hladnog vazduha, prevashodno u kotlinama juzne i zapadne Srbije, pa bi i tamo moglo biti ledene kise u pocetku.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #158 poslato: 04. Januar 2010. u 16:36 »
Gabesz,znam da je i vas Bozic prosao sa visokom temperaturom kao sto ce proci i nas pravoslavni i to ce verovatno biti dva
najtoplija Bozica u poslednjih desetak godina.I naravno da je Bozic najlepsi i najsvecaniji hriscanski praznik koji ima svoju
lepotu sam po sebi i cesto se desavalo da Bozic prodje bez snega i da recimo bude suvo i hladno vreme ali iskreno
ne pamtim za mojih 28 godina da je za Bozic nekada lila kisha ko u sred leta,a sad su realne sanse da se to nazalost dogodi.
Meni je licno Badnje vece vaznije od Bozica.Samo da nas tu noc zaobidje kisha da mozemo uz zapaljene badnjake docekamo
Bozic,a posle nek lije ako hoce i 5 dana  :D.Izvinjavam se sto sam malo otisao u off.
Za sutra vece cemo jos videti sta nas ceka ali meni ipak"mirishe"na sneg.Ne treba bas tako striktno gledati samo prognozirane
temperature,treba malo poslusati i svoje licne osecaje ;)

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #159 poslato: 04. Januar 2010. u 16:54 »

Gencicu Novi Sad nije na jugu Vojvodine nego na jugu Backe,a ispod nas juznije je jos ceo Srem.
Tako da je NS pripada centralnoj Vojvodini.
Gledajuci ovu tvoju kartu prognoziranih temperatura za sutra u ponoc Novi Sad ce biti negde na
samoj granici sneznih padavina.Linija ragranicenja negativne i pozitivne temperature na toj karti
prelazi tacno preko Novog Sada na 0 stepeni tako da ipak postoje uslovi za sneg,dok ce Srem i Beograd biti na
+ 2 stepena.Primera radi u subotu vece kad je oko 18 h u Novom Sadu temperatura pala na nulu i poceo da
pada sneg u BG je u tom trenutku temperatura bila na + 3 stepena(razlog za to je veci grad,veca zagrejanost tla,
veca kolicina ugljen monoksida u vazduhu).Naravno dobio je i Beograd tu noc solidan sneg ali se kod vas temperatura
tek kasnije spustila i donela vam sneg.