Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010.  (Pročitano 167806 puta)

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
Odg: Januar 2010.
« Odgovor #220 poslato: 07. Januar 2010. u 08:48 »
Ja i dalje ne vidim nigde padavine za sledecu nedelju,jedino za 14. po novom izlazu moguce da ce i sever zahvatiti a za pocetak nedelje nista!
Ma bice padavina u obliku snega Ciklon vec narednog ponedeljka i utorka,mediteranski ciklon koji ce na nase vreme uticati u subotu i nedelju,i koja ce prouzrokovati kisu za vikend,u nedelju nas napusta prema severoistoku,ali kako to zna biti uvek kod ovakvih ciklona ima kotrljanja u nazad,e od toga mozemo da cekamo padavine u ponedeljak i utorak,naravno kolicinama ne vredi pricati!

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #221 poslato: 07. Januar 2010. u 11:00 »

Citat
North Mediterranean

With the strong westerly flow, a short-wave trough moves eastward and crosses the Balkan region. Upslope flow of rather moist low-level air and weak instability will likely favor showers and thunderstorms that may be capable of producing excessive rain along the coasts in initially. Later in the period, the low over Iberia moves into the north-western portions of the Mediterranean, leading to warm air advection and thunderstorms along the cold front. Strong vertical wind shear will be favorable of embedded mesocyclones, and a brief tornado is not ruled out. Excessive rain is forecast especially along the wavy cold front.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #222 poslato: 07. Januar 2010. u 11:43 »
Snežne padavine u Novom Sadu su moguće 11. i onda posle 14. januara. Zahlađenje i ledeni dani su sigurni. Izgleda da će i ovo trajati dosta dugo i da nas čeka konačno prava zima, možda čak ekstremno surova.  :o Evo ga ensemble za Novi Sad

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #223 poslato: 07. Januar 2010. u 11:48 »
Snowlover u Novom SAdu sutra uveče nema teoretske šanse za sneg. Kiša čista kao suza.

Joe,nebih se bas kladio ali mislim da ces pogresiti.Ok ako pogresim ja,javno cu priznati gresku i izvinicu se svima ;D

Hm, no comment.  

Gabesz,pa nemoj mi sad kao po onoj narodnoj"nek komsiji crkne krava"

Koliko ja primećujem jedini si ti na forumu u fazonu da komšiji crkne krava.  ::)

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #224 poslato: 07. Januar 2010. u 17:41 »
Sve do 12z je i licilo na pravu zimu u nastavku januara,medjutim  zadnji izlaz  daje pucanje bloka i nista sem kise i blokade proboja hladnoce  iza 180 sata.Cekamo ensemble i nadamo se da glavni mnogo gresi.Inace frustracija kao i do sada. :kafa:

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #225 poslato: 07. Januar 2010. u 18:49 »
Sve do 12z je i licilo na pravu zimu u nastavku januara,medjutim  zadnji izlaz  daje pucanje bloka i nista sem kise i blokade proboja hladnoce  iza 180 sata.Cekamo ensemble i nadamo se da glavni mnogo gresi.Inace frustracija kao i do sada. :kafa:
Ensembl je ostao nepromenjen,a taj jedan izlaz GFS ne znaci nista.I dok je pokazivao negativne temperature za period posle 180h nisam to uzimao za ozbiljno,uglavno se ti izlazi menjaju manje ili vise.
Za mene je ipak najmerodavniji Ens jer nekako najbolje predvidi situaciju u napred.

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #226 poslato: 07. Januar 2010. u 18:57 »

Da u pravu si presek je i dalje ostao u minusu ali mi je nekako nerealan sa obzirom da po glavnom Atlantik probija i da je ensemble dosta suv.Deluje kao da je izlaz problematican.No ostavicemo za sledeci izlaz komentare,cekajuci bar EC. :-X

EDIT:EC mnogo lepse izgleda.Nema pucanja bloka a Sredozemlje nam sprema nova iznenadjenja. :D
« Poslednja izmena: 07. Januar 2010. u 19:49 dusan »

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #227 poslato: 07. Januar 2010. u 20:00 »
EC je stvarno vecers odlican!!!

Van mreže ciklon

« Odgovor #228 poslato: 07. Januar 2010. u 20:05 »
Mozemo li ocekivati dobar sneg u ovim uslovima?

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #229 poslato: 07. Januar 2010. u 20:09 »
Mozemo li ocekivati dobar sneg u ovim uslovima?

Ne znam,sta ti mislis? :D

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #230 poslato: 07. Januar 2010. u 20:19 »
Ako ovako ostanu stvari....od ponedeljka ima da se pogusimo od snega,strasna sledeca nedelja!Al da ne pricam jos nista konkretno:)Posto se zna sta je mediteranski ciklon kojega je crtao ECM,pa ga sad opet vratio za sredu! :super:Pa ajde onda konkretno na sta mislim,i jos je tu i pondejak o tome i ne pricam,kada bi isto sever zemlje mogao da dobije par cm

E sad ko kako ce proci,i tako dalje tooo je nemoguce reci,posto ce biti jos tu pomeranja ciklona
« Poslednja izmena: 07. Januar 2010. u 20:32 gabesz20 »

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #231 poslato: 07. Januar 2010. u 20:27 »
Ako ovako ostanu stvari....od ponedeljka ima da se pogusimo od snega,strasna sledeca nedelja!Al da ne pricam jos nista konkretno:)

Mislis na OVO!!!!

Ja tu nemam sta dodati a nastavak je izgleda  jos lepsi!!!!

Van mreže ciklon

« Odgovor #232 poslato: 07. Januar 2010. u 20:29 »
Ja ipak ne ocekujem nista spektakularno,bice tu i tamo snega ali za sad ne misli da ce biti velikih padavina.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #233 poslato: 07. Januar 2010. u 20:33 »
Ako ovo sto sam linkovo nisu lepe padavina,onda ne znam sta je:)

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #234 poslato: 07. Januar 2010. u 20:36 »
Ma u vecerasnjem EC-u ko ne vidi ono sto vole svi ljubitelji zime i snega,ne mislim na meteogram,vec na raspored sistema onda trazi dlaku u jajetu.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #235 poslato: 07. Januar 2010. u 20:42 »
Ma EC je super...treba pratiti sad vec utorak i sredu,bice tu jos zato verovatno pomeranje ciklona tamo vamo ali treba obratiti paznju,i jos je tu i ponedeljak koji je jos blizi i koji moze isto biti lep dan!

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #236 poslato: 07. Januar 2010. u 21:00 »
Vec u ponedeljak popodne i za utorak Vojvodina,Beograd i istok zemlje dobijaju siguran sneg slabijeg intenziteta i pasce od 2-10 cm,to je sad vec sasvim izvestan  i siguran scenario,a u periodu od 10 do 20 januara nas ocekuje prava zima i temperature konstantno oko i ispod nule tako da ce se taj sneg sigurno zadrzati duzi period sto me posebno raduje.Tako da koliko god da padne,bice dobro :) Ali nazalost centralna Srbija i jug tesko da ce dobiti ikakve padavine u ovom prvom sledecem sneznom talasu 11 i 12 januara.
To je onaj trenutni scenario ali videcemo da li ce biti jos nekih izmena u naredna 2-3 dana.
Ali ovakav razvoj situacije me ni najmanje ne iznenadjuje jer su pravu zimu posle 10 januara modeli pokazivali jos pre dve nedelje :D

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #237 poslato: 07. Januar 2010. u 21:16 »
I nemoj sad opet neko da kaze da je suvise daleko prognozirati vreme za naredne dve nedelje jer za period od 10-15 dana sasvim se lepo moze predviteti razvoj vremenske
situacije sa nekim minimalnim odstupanjima jer to nije previse dalek period,tako da mislim da je razvoj situacije do 20 januara cist kao suza bar sto se tice pravih zimskih  temperatura.E sad koliko cemo tacno dobiti padavina i koji delovi zemlje ce najbolje profitirati tu jos moze biti raznih varijacija jer cikloni sa padavinama mogu biti veoma kolebljivi i svakodnevno menjati svoju putanju.Ali u svakom slucaju sve padavine koje budu u tom periodu izmedju 11-20 januara mogu biti samo snezne ;)

Van mreže ciklon

« Odgovor #238 poslato: 07. Januar 2010. u 21:20 »
Mene meteogram EC izludjuje,daje totalno drugacije izlaze za Vrbas i Opstinu Vrbas! Zato me bune padavine jer nekad pogledam jedno a nekad drugo?!
Gabes nisam video odmah ono sto si ti postavio za visinu snega,to je fantasticno! Naravno menjace se to jos malo ali ne bi trebalo nesto puno da se menja,sve u svemu jako lepo a i dosta blizu!

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #239 poslato: 07. Januar 2010. u 21:22 »
Vec u ponedeljak popodne i za utorak Vojvodina,Beograd i istok zemlje dobijaju siguran sneg slabijeg intenziteta i pasce od 2-10 cm,to je sad vec sasvim izvestan  i siguran scenario,a u periodu od 10 do 20 januara nas ocekuje prava zima i temperature konstantno oko i ispod nule tako da ce se taj sneg sigurno zadrzati duzi period sto me posebno raduje.Tako da koliko god da padne,bice dobro :) Ali nazalost centralna Srbija i jug tesko da ce dobiti ikakve padavine u ovom prvom sledecem sneznom talasu 11 i 12 januara.
To je onaj trenutni scenario ali videcemo da li ce biti jos nekih izmena u naredna 2-3 dana.
Ali ovakav razvoj situacije me ni najmanje ne iznenadjuje jer su pravu zimu posle 10 januara modeli pokazivali jos pre dve nedelje :D

Ti ga sada pretera.Ako imas bilo koji dokaz da je ovo stanje za sledecu nedelju nepromenljivo daj ga.Ako samo citas meteograme onda to ide u preuzete prognoze.Ovaj ciklon koji ce sutra doci do zapadnih krajeva Balkana pre nedelju dana bio je nad nama i davao npr.Zrenjaninu pola metra snega ali snega ni od korova.Ovo izgleda kao lepa tendencija i zbrajane mm nije nesto sto treba sebi da dozvolimo.Koliko je prognoza u ovakvim situacijama nezahvalna bas i vecerasnji EC prezentuje.Za  sutra on zapadnom balkanu daje sneg jer drzi tem. na 850hPa ispod nule a dok je GFS davao,primer Zagreba,+ i na 850 i na 900hPa.Danasnja,sigurna prognoza, za Severozapad i centralnu hrvatsku po GFS-u je dobra kisa i to je to.A EC na sve to kaze cao i padace sneg.Ono sto hocu da kazem je,da se period posle 10 cini veoma zanimljiv i da Mediteran ostaje aktivan a i po EC-u blok ostaje na mestu.Nesto slicno osim u glavnom izlazu daje i GFS pa verujem da ce forum narednih dana biti pun i konstruktivan.
Toliko.