Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010.  (Pročitano 167768 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Odg: Januar 2010.
« Odgovor #280 poslato: 08. Januar 2010. u 19:41 »
I ECMWF vidi ovaj ciklon za nedelju dana i to dosta slično. Videćemo. Nisu još isključene snežne padavine ni u ponedeljak na severu Srbije.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #281 poslato: 08. Januar 2010. u 20:13 »
Na taj ciklon u prizemlju ne treba racunati, jer je on u tom periodu u dubokoj starosti i odumire.Jedino od cega mi mozemo da dobijemo padavine je visinski ciklon, ali ih nesto nijedan model  ne daje...
Treba da se nadamo ili povoljnom razvoju dalje situacije(cikloni u Sredozemlju) ili barem da se anticiklon iznad Skandinavije zadrzi i odbije atlantske ciklone.
Hvala na objasnjenju.

Taj ciklon za 15. je po meni isuvise daleko,jeste da se pojavljuje vec neko vreme ali ko ce ga znati promeni on pravac za cas.
Nadao sam se da ce se nesto izroditi oko 11. ali i ovako nije lose,samo da zahladni kako treba.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #282 poslato: 08. Januar 2010. u 20:30 »
Vidi taj ciklon.... da i ECM,na zalost sa pozitivnim temperaturama,no naravno daleko je to,ne vredi bas toliko puno pricati o njemu!Nekako mislim da bi na zalost ponedeljak mogao proci bez padavina na severu Srbije!

Van mreže ciklon

« Odgovor #283 poslato: 08. Januar 2010. u 23:30 »
Situacija koju GFS predvidja u novom izlazu je sasvim moguca,da sve do petka sever zemlje bude topliji od centralnih i juznih delova i da padavine dodju samo do BG-a.
Ove zime nismo imali nijednu ovakvu situaciju koja je inace veoma cesta,mislim da se sada moze dogoditi.
Minusa nece biti pocetkom sledece nedelje na severu,bar do srede.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #284 poslato: 08. Januar 2010. u 23:38 »
Realna situacija za narednu nedelju. Od utorka do petka promenljivo oblacno uz provejavanje snega u juznim i centralnim predelima, na severu suvo.Temperature od 0C do 5C.U petak i subotu moguce su obilnije snezne padavine sa temperaturom od -2C do 3C

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #285 poslato: 09. Januar 2010. u 09:14 »
Velike promene modela,suva cela sledeca nedelja izgleda,mada videcemo ali tendencija modela nije dobra,nit redovne hladnoce,nit padavina, tipicno dosadno vreme!

Van mreže ciklon

« Odgovor #286 poslato: 09. Januar 2010. u 11:46 »
Da,bas dosadno.
Ovo je jako velika promena,od prilicno interesantne nedelje koja je obecavala,ne bas puno s padavinama ali je ipak bilo nekih naznaka kakvog takvog snega.Sad je sve to nestalo,Ec daje padavine za 16. ali em je daleko em je Tmax u plusu za taj period.

I naravno GFS je one silne minuse iza 180h izbrisao tako da nema smisla ni kaciti takve karte.
Ensembl je takodje jednolican,nema najave da ce se uskoro desiti nesto ali kako se sve promenilo u dan-dva tako moze vrlo lako da se izrodi nesto novo.

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #287 poslato: 09. Januar 2010. u 11:48 »
Modeli svaki dan pa cak i svaki izlaz crtaju razlicita desavanja za narednu nedelju....:(

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #288 poslato: 09. Januar 2010. u 12:03 »
Ma biće nečega,nedajte da vam ove malo lošije karte oduzmu moral,zahlađenje stiže od ponedeljka,to je bitno da se ovo vrlo toplo vreme prekine,a videćemo šta će biti nakon toga  ;) ;)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #289 poslato: 09. Januar 2010. u 12:17 »
06Z jedan od boljih izlaza po pitanju razvoja situacije za narednu nedelju
kao što nisam hteo da komentarišem prethodne izlaze neću ni ovaj
karte su otvorene potpuno
Ono što je prilično izvesno da od polovine nedelje uz istočno strujanje
Timočka krajina opet ima za nijansu hladnije vreme od ostatka Srbije
tako da ako bude padavina mogu da računam na sneg

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #290 poslato: 09. Januar 2010. u 12:33 »
Videcemo stvarno nista ne vredi izjavljivati za sledecu nedelju

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #291 poslato: 09. Januar 2010. u 12:55 »
Meni se bar cini da se situacija prilicno iskristalisala za narednu nedelju.
Temperatura sigurno ide dole, a takodje bicemo pod uticajem polja niskog vazdusnog pritiska tako da mozemo povremeno ocekivati snezne padavine.
Vratiće se magle u London!

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #292 poslato: 09. Januar 2010. u 15:28 »
Nazalost nakon iscekivanja lepog snega od ponedeljka,dobicemo samo sigurno zahladjenje ali suvo vreme sve do iduceg petka bez ikakvih sansi za padavine.
I to zahladjenje od ponedeljka do petka nece biti nesto spektakularno jer ce dnevne temperature ipak ostati iznad nule u celoj zemlji i kretace se od 0-5 C.
Ali opet stvari polako idu na bolje bar sto se tice spustanja ovih nenormalnih temperatura za ovo doba godine koje su se ovih dana kretale od 10-20 stepeni.
Padavine i sneg se pomeraju tek za iduci vikend,16,17 i 18 januara velike sanse za dobar sneg u celoj zemlji ako se odrze ovi sadasnji trendovi.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #293 poslato: 09. Januar 2010. u 16:21 »
Ne treba iskljucivati padavine ni za sledecu nedelju,mozda pre vikenda dobijemo malo snega!

Van mreže ciklon

« Odgovor #294 poslato: 09. Januar 2010. u 18:17 »
Ja ne vidim nikakvu mogucnost da sledece nedelje dobijemo sneg,niti su temperature za sneg niti ima nekih jacih ciklona,bar do vikenda sledeceg.E sad iznenadjenje je uvek moguce.
Do daljnjeg monotono...

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #295 poslato: 09. Januar 2010. u 18:24 »
Sve je to jadno i nategnuto. Što se tiče mene, da sam na vašem mjestu više bih volio da kiša pada nego nekakav mokri snijeg koji se istopi u 48 sati i manje. Nema kruha (hleba) od tih ciklonica i snijega na +0-2°C. Trebamo poštenu hladnoću i padavine, toga sada nema na vidiku, izgleda da je jako mala vjerovatnost da se to poklopi  ::). Vrijeme prolazi, mi se stalno nadamo doći će, pa eto, prođe vrijeme, dobijemo mrvice ili ništa čak.

Što se tiče mog područja općenito, ovo je nikakva zima zasada. Ne zato što nije bilo snijega kojeg ja priželjkujem, nego zato jer čak poštene bure NIJE BILO. Ne znam kada je puhala bura, ne sjećam se, ako je uopće puhala. :-\ Ne želim biti pesimist, imamo još vremena... Ne znam kada ćemo konačno dočekati dobru zimu. Vjerovatno se neki od vas sa mnom neće složiti, i reći će "pa imali smo ekstremno niske temperature u decembru", da, a što dobijemo nakon toga? Ne dobijemo umjereno zatopljenje, nego gotovo svaki put jako zatopli! Meni ne treba ništa drugo osim dobre bure, jer inaće i dalje neću znati u kojem se godišnjem dobu nalazim! :-\

Van mreže ciklon

« Odgovor #296 poslato: 09. Januar 2010. u 18:32 »
Ja se Jopa u potpunosti slazem s tobom.
Sad se nalazimo na sredini zime,mozda jos mesec i po dana i to je to.
Decembar je bio los,samo je nedelju dana zima bila,januar ni blizu zime za sad.Vreme za zimu polako ali sigurno istice.Trebalo bi bas da stegne mraz i dobro da zaveje da bi konstatovali da je ova zima bila dobra.Realno male su sanse za to...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #297 poslato: 09. Januar 2010. u 20:01 »
EC bolji od GFS-a večeras..
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #298 poslato: 09. Januar 2010. u 21:18 »
Iako EC ne daje ni hladnocu ni sneg ja sam ipak zadovoljan.Ciklone su tu i uz blago pomeranje na istok imamo paravo zimsko vreme.Daleko je sledeci vikend ali svi modeli vide ciklonu ciji se pravac kretanja nece znati jos par dana.Za sada ide u dobrom pravcu.Do sada su nam modeli davali sneg u 150 satu pa na kraju sipak a sada bi ta pomeranja mogla nama na vodenicu.

Van mreže Varvarinac

• *
  • Starost: 35
« Odgovor #299 poslato: 09. Januar 2010. u 21:24 »
Definitivno nema nista od ovog zahladjenja koji se crtao za ponedeljak i utorak, a i male su sanse i u nastavku nedelje.