Miki-NS,sve je ok nista se ne ljutim ali ne moze sad neko opet da kaze da gledam suvise daleko ako tvrdim da ce u ponedeljak jug Srbije dobiti dobar sneg,a mi ovde na severu nista.Pa to ti je brate mili vec za 48 h.Ako je i to"dugorocna"prognoza onda stvarno neznam sta vise da kazem.Ajde onda samo da gledamo prognozu za narednih nekoliko sati i ni milimetar dalje ;D Ja licno smatram da je meteorologija izuzezno dinamicna nauka i kao takva mislim da je posebno draz izucavati je i na malo dalji vremenski period i mislim da je u tome prava draz i izazov
Pa Boze moj ako nekad i pogresimo nikom nista.Ako bi gledali samo kakvo ce vreme biti danas i sutra onda bi to bilo totalno monotono i meteorolozi nikad nebi ni pravili prognoze za period od 15 do 30 dana.Za mene je posebni izazov da pratim kretanje ciklona na malo duzi vremenski period.
Na zalost ciklon koji je trebao da 21 januara predje preko cele nase zemlje izgleda ce malo kasniti,ali to ne znaci da ga nece uopste biti i da on nece doci.Trenutno GFS pokazuje dolazak tok ciklona u periodu izmedju 24-26 januara kad bi opet kazem po trenutnim osmatranjima trebale da nam dodju dobre i obilne padavine.
Moja je jedina"krivica"ta da kad vidim neki odlican izlaz i dolazak nekog dobrog ciklona,pa makar to bilo i 2 nedelje unapred ja ne mogu da drzim jezik za zubima pa me ponesu emocije i odmah to objavim na forumu
Sve u svemu moj licni osecaj je da ove zime moramo imati makar jos jedan jak ciklon sa obilnim padavinama,samo je pitanje da li ce on doci do kraja janaura ili u toku februara,jer ako ukljucimo zdravu logiku,sneg i led su okovali celu Evropu,iduce nedelje sneg i u Grckoj i svuda oko nas tako da je samo pitanje dana kada ce neki dobar ciklon pogoditi i Srbiju.Po zakonu verovatnoce nema sanse da nas svi zaobidju i kao sto kazem ono sto danasnji izlazi pokazuju,mislim da nam se ipak nesto lepo sprema u poslednjoj nedelji januara.
A sto se tice onoga sto sam rekao da ce oko 27 doci do otopljenja,gledao sam temperature na 2 m u tom periodu koje bi trebalo da budu nesto malo vise,ali na 850 mb sve do kraja januara temperature ispod nule,tako da sve u svemu koji god ciklon da nam dodje do kraja ovog meseca moze nam doneti samo cist sneg.A doci ce sigurno,samo malo strpljenja,ne mogu nas bas svi zaobici.Sacekajmo zadnju nedelju januara,bice,bice.....