Hvala na podrsci.Znam da ponekad umem neke ljude da mozda malo iziritiram nekim mojim suvise"hrabrim"najavama ali ponekad kada na karti vidim dolazak nekog odlicnog ciklona,jednostavno ponesu me emocije i ne mogu da to svoje odusevljenje ne podelim sa svim ljubiteljima meteorologije ovde na forumu ;D
Ali ono sto mi se recimo ne svidja na ovom forumu je sto vecina ljudi ovde pocne da daje neke komentare i najave za neke dogadjaje tek kada oni budu 100 % sigurni za nesto sto ce nam doci u narednih 48-72 h.Meni je cak i malo i glupo i smesno komentarisati i analizirati prognozu koja je vec objavljena i zvanicna.
Npr ako republicki meteoroloski zavod saopsti da ce na primer u naredna 3 dana vejati sneg ili padati kisha u celoj zemlji ,tu onda nema vise sta da se objasnjava jer je ta prognoza vec zvanicno objavljena i 100 % sigurna.Zbog toga je meni mnogo interesantnije da pratim tendencije razvoja meteoroloskih dogadjaja za malo dalji vremenski period(ma koliko mi neki na tome zamerali).Naravno ne za neki suvise dalek period ali za period recimo od narednih 10 dana mi je sasvim optimalno za analizu,jer u tome je pravi izazov i draz izucavanja ove nauke.Pogotovo za nas obicne ljude koji se meteorologijom bavimo cisto amaterski iz cistog hobija:D
I slozio bih se sa drugarom Zeli-jem sa onim sto je rekao i sto je imao hrabrosti da kaze,a to i ja trenutno vidim ali nisam hteo da objavim da me opet neki ne izkritikuju da sam pozurio sa najavom,ali DA,oko Svetog Save nam se sprema nesto bas lepo i veliko.A bogami mozda nam se ponovi identicni scenario kao polovinom decembra
Eto,rekao sam pa ako pogresim,sta da radim kad mi je jezik brzi od pameti
ali karta crta u periodu od 25-27 januara preko 30 mm padavina cistog snega i temperature u debelom minusu sve do kraja januara.
I mislim da je sad pravi trenutak poceti sa analizom moguceg razvoja vremena u tom periodu oko 27 jan,jer je situacija za sledecu nedelje vec manje vise jasna.Jug i istok solidan sneg,mozda i mi na severu dobijemo nesto malo snega i to je to.
Zato ako neko ima hrabrosti neka vec sad pocne da daje najave za period od narednih desetak dana,pa da uporedimo medjusobna misljenja,a ne tamo kad dodje 25 januar da neki pametnjakovic dodje ovde i kaze"e za Svetog Savu ce biti zatrpavanje snegom"jer ce to onda verovatno vec biti i zvanicna prognoza republickog zavoda,i onda je lako biti pametan ;D