Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010.  (Pročitano 167736 puta)

Van mreže snowlover

• *
Odg: Januar 2010.
« Odgovor #400 poslato: 16. Januar 2010. u 17:11 »
Nista za Vojvodinu i Beograd ali se ne slazem sa tobom da ostatak Srbije nece dobijati sneg tokom iduce nedelje.Ne nesto obilno i znacajno ali ce dobijati sneg svaki dan po
par centimetara u periodu od ponedeljka do petka.Oni realno mogu da se nadaju padavinama.A i te modele sto si ti okacio su za period od 16 do 19 januara.
Pa naravno da nece biti nikakvih padavina naredna 2-3 dana ako smo pod jakim uticajem anticiklona.Zbog toga je meni i monotono da gledam samo prognozu za naredna 72 h u kojima se nista bitno nece desavati, nego svoje oci usmeravam na malo duzi vremenski period,za narednih 10 dana(sto ipak i nije toliko daleka buducnost)pa mi samo nije jasno zasto je svima ovde taboo da komentarisu prognoze za period od 7-10 dana.Zbog straha da ce pogresiti u proceni i da se ne"osramote",ne razumem?!
I onako su vecina nas ovde samo obicni amateri i ljubitelji meteorologije,a ovo je samo jedan obican meteoroloski forum tako da imamo prava i na greske i ne razumem taj strah prognozirati malo duzu prognozu.Grese i profesionalni meteorolozi ali se zato ljudi posle uce na svojim greskama :D
Pogledaj malo period od 23-do recimo 27 januara.Ako ni u tom periodu ni po jednom modelu ne vidis nikakve padavine onda cu se sloziti sa tobom da lupam potpune gluposti i necu vise nista komentarisati dok nam se ciklon ne priblizi na 24 h,ali onda bi i moja baba mogla da pogodi vremensku prognozu kad situacija postane vec 100 % sigurna i izvesna :) Bez ljutnje ali to je moje licno misljenje i ne mislim nista zlonamerno.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #401 poslato: 16. Januar 2010. u 17:39 »
Jesi siguran da sever Srbije ne dobija nikakve padavine sledece nedelje?

http://www.wetter24.de/meteo/ecmwf/Balkan/2010011600/149d5127787c8587906cadb7935c9227/Balkan_2010011600_pcp_90.png

Ne vredi ti gledati jedan model...prvo gledas ensemble za duzi period,posle gleda dva velika modela GFS-ECM,onda gledas na primer Aladin ili neki model!
 :D

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #402 poslato: 16. Januar 2010. u 17:54 »
Nista za Vojvodinu i Beograd ali se ne slazem sa tobom da ostatak Srbije nece dobijati sneg tokom iduce nedelje.Ne nesto obilno i znacajno ali ce dobijati sneg svaki dan po
par centimetara u periodu od ponedeljka do petka.Oni realno mogu da se nadaju padavinama.A i te modele sto si ti okacio su za period od 16 do 19 januara.
Pa naravno da nece biti nikakvih padavina naredna 2-3 dana ako smo pod jakim uticajem anticiklona.Zbog toga je meni i monotono da gledam samo prognozu za naredna 72 h u kojima se nista bitno nece desavati, nego svoje oci usmeravam na malo duzi vremenski period,za narednih 10 dana(sto ipak i nije toliko daleka buducnost)pa mi samo nije jasno zasto je svima ovde taboo da komentarisu prognoze za period od 7-10 dana.Zbog straha da ce pogresiti u proceni i da se ne"osramote",ne razumem?!
I onako su vecina nas ovde samo obicni amateri i ljubitelji meteorologije,a ovo je samo jedan obican meteoroloski forum tako da imamo prava i na greske i ne razumem taj strah prognozirati malo duzu prognozu.Grese i profesionalni meteorolozi ali se zato ljudi posle uce na svojim greskama :D
Pogledaj malo period od 23-do recimo 27 januara.Ako ni u tom periodu ni po jednom modelu ne vidis nikakve padavine onda cu se sloziti sa tobom da lupam potpune gluposti i necu vise nista komentarisati dok nam se ciklon ne priblizi na 24 h,ali onda bi i moja baba mogla da pogodi vremensku prognozu kad situacija postane vec 100 % sigurna i izvesna :) Bez ljutnje ali to je moje licno misljenje i ne mislim nista zlonamerno.

Pa ne vidim padavine, vidim samo tendenciju ka padavinama, ali i trenutno nesto toplijem vremenu... I ovde se definitivno ne komentarisu prognoze za 10 dana unapred, vec neke tendencije i pojedini pokazatelji. Nista ne vredi da ti napises da ce za 5 dana sneg na osnovu jednog modela, kad ce on sutra ujutro napisati da ce kisa, ili da nece nista padati... Evo pokazali smo ti neke modele koji crtaju totalno drugaciji scenario za 3 dana unapred, cisto da vidis... toliko od mene po ovom pitanju.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #403 poslato: 16. Januar 2010. u 18:25 »
po mom mišljenju sneg je moguć u ponedeljak, ponajviše na istoku i jugu Srbije
nastavka nedelje mislim da ima minimalne šanse za sneg kod nas

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #404 poslato: 16. Januar 2010. u 20:10 »

Sic,bez ljutnje ali ja ti jos jednom ponavljam nije Srbija samo Vojvodina i Beograd,u ponedeljak i utorak 100 % siguran sneg na jugu i istoku zemlje i to sasvim solidnog intenziteta.Napadace nekoliko centimetara i to sasvim dovoljno da lepo zabeli :)
Gabesz,kod nas u Vojvodini  sanse za padavine u ponedeljak i utorak su nekih 30-40 %,a po meni sve sto je ispod 50 % ne vredi ni komentarisati,bice po koja pahulja ali to je potpuno beznacajno,suvise smo daleko od ciklona.Prognoze za narednih 5-6 dana necu vise ni komentarisati jer u mom kraju sto se tice padavina bice potpuna monotonija i moje oci su vec usmerene na poslednju nedelju januara ;)

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #405 poslato: 16. Januar 2010. u 20:24 »
EE ja na ovo kazem ko ne postuje malo taj nije zavredio veliko:)Ima tu vece sanse sad vec od 40% za manje padavine sledece nedelje,jes da to nece bit nista posebno ali moramo se i tome baviti!

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #406 poslato: 16. Januar 2010. u 20:25 »
Sic,bez ljutnje ali ja ti jos jednom ponavljam nije Srbija samo Vojvodina i Beograd,u ponedeljak i utorak 100 % siguran sneg na jugu i istoku zemlje i to sasvim solidnog intenziteta.Napadace nekoliko centimetara i to sasvim dovoljno da lepo zabeli :)
Gabesz,kod nas u Vojvodini  sanse za padavine u ponedeljak i utorak su nekih 30-40 %,a po meni sve sto je ispod 50 % ne vredi ni komentarisati,bice po koja pahulja ali to je potpuno beznacajno,suvise smo daleko od ciklona.Prognoze za narednih 5-6 dana necu vise ni komentarisati jer u mom kraju sto se tice padavina bice potpuna monotonija i moje oci su vec usmerene na poslednju nedelju januara ;)
Dao sam ti WRF za Kragujevac, a i govorio sam o ETI za njega :)
daj boze da padne nesto...

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #407 poslato: 16. Januar 2010. u 20:52 »
Sic,Kragujevac je blize severu nego jugu,kad sam rekao jug mislio sam na jug,Nis,Vranje,Leskovac i istok prema Negotinu dobice solidan sneg u ponedeljak i utorak i to sneg cist kao suza,dobrih oko 10 cm i mogu samo da kazem,blago njima :D
Gabesz,daj Boze da i mi dobijemo nesto iduce nedelje ali oprezan sam i necu previse da se nadam da se nebih posle previse razocarao,ali tendencije za odlicne padavine su u poslednjoj nedelji januara(i to za celu zemlju) i u taj period sad ulazem sve svoje nade.A o temperaturama i da ne pricam,dolazi nam pravi Sibir u poslednjoj dekadi januara,jos hladnije nego sto je sad :D

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #408 poslato: 16. Januar 2010. u 21:32 »
Pogledaj posledni ECM

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #409 poslato: 16. Januar 2010. u 22:01 »
ECM daje neke padavine i severu zemlje sledece nedelje ako se ne varam?

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #410 poslato: 16. Januar 2010. u 22:16 »
Daje skoro za svaki dan

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #411 poslato: 16. Januar 2010. u 22:23 »
Vrlo su izvesne slabe padavine u sledećoj sedmici i to južnije od Save, čija će posledica biti možda samo malo razbijanje ove monotonije.
Pošto sam i ja meteorolog amater, biću hrabar,  pa ću reći da će za Svetog Savu zagrmeti, nakon čega će naglo zahladiti i zapadati najmanje pola metra snega! :) :D ;) :vidiga: :lmao: ??? ;D

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #412 poslato: 16. Januar 2010. u 23:47 »
Ne treba svi da stalno zamerate snowloveru sto komentarise izlaze....On barem i okaci neku kartu, pa nesto i izanalizira.Mnogi od nas se uglavnom zadrze na kratkom komentaru buducnosti.Kod nas u prognozama ima dosta meteograma a malo karata, iako su meteogrami u sustini na razdoblje duze od 5 dana uglavnom isuvise nepouzdani, osobito kada se u neposrednoj okolini tacke krecu cikloni.

Elem, ne kazem da je komentarisanje svakog izlaza gfsa pozeljno, ali da mozda nije lose kao neko iskustvo...
U sustini se iz prethodno okacenog videlo da kada su u pitanju karte ukupnih padavina(ono, za naredna 120 ili 144h): one se menjaju do neprepoznatljivosti iz izlaza u izlaz, pa je i samim tim izlisno analizirati svaki run ponaosob, pogotovu davati prognozu na osnovu ovakve karte.
Tek kada se prognozirano razdoblje priblizi, a modeli se oko nastupajuceg ''scenarija'' manje-vise dogovore, mozemo nesto da zakljucimo.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #413 poslato: 17. Januar 2010. u 00:43 »
Hvala na podrsci.Znam da ponekad umem neke ljude da mozda malo iziritiram nekim mojim suvise"hrabrim"najavama ali ponekad kada na karti vidim dolazak nekog odlicnog ciklona,jednostavno ponesu me emocije i ne mogu da to svoje odusevljenje ne podelim sa svim ljubiteljima meteorologije ovde na forumu ;D
Ali ono sto mi se recimo ne svidja na ovom forumu je sto vecina ljudi ovde pocne da daje neke komentare i najave za neke dogadjaje tek kada oni budu 100 % sigurni za nesto sto ce nam doci u narednih 48-72 h.Meni je cak i malo i glupo i smesno komentarisati i analizirati prognozu koja je vec objavljena i zvanicna.
Npr ako republicki meteoroloski zavod saopsti da ce na primer u naredna 3 dana vejati sneg ili padati kisha u celoj zemlji ,tu onda nema vise sta da se objasnjava jer je ta prognoza vec zvanicno objavljena i 100 % sigurna.Zbog toga je meni mnogo interesantnije da pratim tendencije razvoja meteoroloskih dogadjaja za malo dalji vremenski period(ma koliko mi neki na tome zamerali).Naravno ne za neki suvise dalek period ali za period recimo od narednih 10 dana mi je sasvim optimalno za analizu,jer u tome je pravi izazov i draz izucavanja ove nauke.Pogotovo za nas obicne ljude koji se meteorologijom bavimo cisto amaterski iz cistog hobija:D
I slozio bih se sa drugarom Zeli-jem sa onim sto je rekao i sto je imao hrabrosti da kaze,a to i ja trenutno vidim ali nisam hteo da objavim da me opet neki ne izkritikuju da sam pozurio sa najavom,ali DA,oko Svetog Save nam se sprema nesto bas lepo i veliko.A bogami mozda nam se ponovi identicni scenario kao polovinom decembra :D
Eto,rekao sam pa ako pogresim,sta da radim kad mi je jezik brzi od pameti ;) ali karta crta u periodu od 25-27 januara preko 30 mm padavina cistog snega i temperature u debelom minusu sve do kraja januara.
I mislim da je sad pravi trenutak poceti sa analizom moguceg razvoja vremena u tom periodu oko 27 jan,jer je situacija za sledecu nedelje vec manje vise jasna.Jug i istok solidan sneg,mozda i mi na severu dobijemo nesto malo snega i to je to.
Zato ako neko ima hrabrosti neka vec sad pocne da daje najave za period od narednih desetak dana,pa da uporedimo medjusobna misljenja,a ne tamo kad dodje 25 januar da neki pametnjakovic dodje ovde i kaze"e za Svetog Savu ce biti zatrpavanje snegom"jer ce to onda verovatno vec biti i zvanicna prognoza republickog zavoda,i onda je lako biti pametan ;D

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #414 poslato: 17. Januar 2010. u 09:05 »
Nema u tome problema,sto se gleda tu do deset dana,problem je u tome da je nemoguce tacno reci kolicinu padavina,mesta,moze se samo slutiti neka sinopticka situacija!Zato ne vredi koje kakve izjave davati,kada ces i ti samog sebe da ispravljas svakog dana,dosadice ti to veruj mi!Tebi je jos interesantno gledati svaki izlaz modela,ali kad bude prolazilo vreme svati ces kako gledati na duze staze!

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #415 poslato: 17. Januar 2010. u 10:35 »
Moglo bi biti slabog snega sutra i prekosutra i u Beogradu...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #416 poslato: 17. Januar 2010. u 10:41 »
Do 24. januara je gotovo izvesno da neće biti ozbiljnijih padavina na severu Srbije.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #417 poslato: 17. Januar 2010. u 12:04 »
Eto,rekao sam pa ako pogresim,sta da radim kad mi je jezik brzi od pameti ;) ali karta crta u periodu od 25-27 januara preko 30 mm padavina cistog snega i temperature u debelom minusu sve do kraja januara.

Ensemble crta 5C i kisu u tom periodu... ;)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #418 poslato: 17. Januar 2010. u 12:23 »
GFS 0Z ensembli......ima tu svega i svačega nakon 24-og Januara  ;)  :)

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #419 poslato: 17. Januar 2010. u 13:14 »
Moglo bi biti slabog snega sutra i prekosutra i u Beogradu...

Da, i u Beogradu i u većem dijelu Srbije. Ponegdje bi čak moglo doći i do formiranja manjeg sniježnog pokrivača. Prije svega mislim na Istočnu Srbiju sutra.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm